Ρωσία: Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Στρατηγός Σουβόροφ» εξήλθε απο τον νεωσοίκο του ναυπηγείου

©Maxim Vorkunkov | Τελετή εξόδου του ρωσικού υποβρυχίου «Στρατηγός Σουβόροφ» από τον νεωσοίκο του ναυπηγείου Σέβμας.

Ο δεύτερος φορέας πυραύλων μαζικής παραγωγής έργου Borei-A, «Στρατηγός Σουβόροφ» (Generalissimo Suvorov) εξήλθε από τον νεωσοίκο του ρωσικού ναυπηγείου Σέβμας. Η είδηση μεταδόθηκε από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS που επικαλέστηκε την υπηρεσία ενημέρωσης του ναυπηγείου Σέβμας.

«Σήμερα, την 25η Δεκεμβρίου, στην Σέβμας, έλαβε χώρα η επίσημη τελετή για την αποχώρηση από τον νεωσοίκο του δευτέρου, μαζικής παραγωγής, φορέα πυραύλων έργου Borei-A, Στρατηγός Σουβόροφ», ανέφερε η υπηρεσία τύπου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Αρχηγείου Ναυτικού, των πολιτικών αρχών και της βιομηχανίας.

«Ο Αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού Νικολάι Ευμένοφ συνεχάρη τους ναυπηγούς για την νέα τους ναυπηγική νίκη και δήλωσε ότι τα πλοία του έργου Borei-A έχουν αποδείξει ήδη την αξιοπιστία τους στην προάσπιση των συνόρων της χώρας. Οι συμμετέχοντες στην κατασκευή του υποβρυχίου δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του κυβερνήτη της περιφέρειας Αρχάγγελσκ Αλεξάντερ Τσόμπουσκυ, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή στρατιωτικών ναυπηγήσεων της Σέβμας Βλάντιμιρ Κορόλεφ και του γενικού διευθυντή του γραφείου μελετών Ρούμπιν, Ίγκος Βίλνιτ», αναφέρει η υπηρεσία τύπου.

Βίντεο: Η τελετή στο ναυπηγείο Σεβμας

Στο ναυπηγείο Σέβμας γνωστοποιήθηκε ότι η εντολή αποχώρησης του πλοίου από το νεωσοίκο δόθηκε από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Μιχαήλ Μπουντσένκο. Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Στρατηγός Σουβόροφ» άρχισε να εξέρχεται από το νεωσοίκο με ταχύτητα 3 μέτρων το λεπτό. Ο Κυβερνήτης του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, Πλοίαρχος 1ου Βαθμού Βίκτορ Αρτιόμοφ έσπασε συμβολικά μια φιάλη σαμπάνιας στα πλευρά του υποβρυχίου.

Ο Μπουντσένκο συνεχάρη τους ναυτεργάτες της εταιρείας, τους σχεδιαστές του γραφείου μελετών «MT Rubin», τους εκπροσώπους της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας και τους εργολαβικούς οργανισμούς για το σημαντικό ναυπηγικό γεγονός και δήλωσε πως η φετινή χρονιά δεν ήταν εύκολη για την εταιρεία. «Εργαστήκαμε χωρίς άδειες και δίχως σαββατοκύριακα για να τηρηθεί το πρόγραμμα αποδοχής. Μόλις πριν τέσσερις ημέρες, η Σέβμας φιλοξένησε το μεγάλο γεγονός της ταυτόχρονης μετάβασης στο ρωσικό Ναυτικού δύο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Αυτό δεν έχει συμβεί στον τομέα της πυρηνικής ναυπήγησής τα τελευταία 50 χρόνια. Η έναρξη της πολεμικής υπηρεσίας των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων «Πρίγκιπας Όλεγκ» και «Νοβοροσιμπίσκ» έγινε από τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. Και σήμερα έχουμε ένα ακόμη σημαντικό ναυπηγικό γεγονός. Το δεύτερο πλοίο έργου Borei-A, Στρατηγός Σουβόροφ, έφτασε σε ένα νέο στάδιο της κατασκευής του – την έναρξη ενός μεγάλου κύκλου δοκιμών. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και στην θάλασσα, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο θα δοκιμαστεί σε όλες τις λειτουργίες του», ανέφερε η υπηρεσία τύπου επικαλούμενη τον Μπουντσένκο.

«Στρατηγός Σουβόροφ»

Η Σέβμας διευκρίνισε ότι το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Στρατηγός Σουβόροφ ανήκει στην τέταρτη γενιά πυρηνοκίνητων πλοίων του βελτιωμένου έργου Borei-A (σχεδιασμένο από το κεντρικό γραφείο μελετών ναυτικής μηχανολογίας Rubin της Αγίας Πετρούπολης).

«Έχουν εφαρμοστεί θεμελιωδώς νέες τεχνικές λύσεις στο έργο, ο εξοπλισμός έχει βελτιωθεί, το επίπεδο των υλικών έχει αυξηθεί, η ασφάλεια έχει ενισχυθεί, έχει υλοποιηθεί μια πολύπλοκη διαδικασία για την αντικατάσταση των εισαγόμενων τεχνολογιών. Το βιομηχανικό σύμπλεγμα του «Στρατηγός Σουβόροφ» δημιουργήθηκε την 26η Δεκεμβρίου 2014»,

Το πρώτο υποβρύχιο του έργου Borei-A, Πρίγκιπας Βλάντιμιρ, (Knyaz Vladimir), κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Σέβμας και εισήλθε σε υπηρεσία με τον Στόλο του ρωσικού Ναυτικού την 12η Ιουνίου 2020. Ο πρώτος, μαζικής παραγωγής, φορέας πυραύλων «Πρίγκιπας Όλεγκ» (Knyaz Oleg) εντάχθηκε στον Στόλο την 21η Δεκεμβρίου 2021.

Φέτος η Σέβμας παρέδωσε στον Στόλο τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια: το «Καζαν», το «Πρίγκιπας Όλεγκ» και το «Νοβοσιμπιρσκ». Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια Κρασνογιάρσκ και Στρατηγός Σουβόροφ εξήλθαν από τον νεωσοίκο, δύο ακόμη πυρηνοκίνητα υποβρύχια -τα Ντμίτρι Ντονσκόι και Πρίγκιπας Ποτέμκιν- τοποθετήθηκαν στο νεωλκείο.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.