Ρωσία: Το Υπ. Άμυνας αναπτύσσει νέας γενιάς στολές συμπίεσης για τους πιλότους

©Yuri Smityuk/TASS | Φωτογραφία αρχείου

Το κέντρο Έρευνας και Δοκιμών Φαρμάκων Αεροπορίας και Διαστήματος και Στρατιωτικής Εργονομίας του ρωσικού υπουργείου άμυνας εργάζεται πάνω σε εναν νέο προστατευτικό εξοπλισμό για τους πιλότους χρησιμοποιώντας σύγχρονα υλικά και τεχνολογίες, δήλωσε ο Ιγκόρ Ζντάνκο, Δόκτορ Ιατρικών Επιστημών και ανώτερος ερευνητής της φαρμακευτικής υπηρεσίας, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των εγκαταστάσεων.

Φέτος, το Κέντρο εορτάζει την 85η επέτειο του. Οι ειδικοί του συνεισέφεραν στη φημισμένη διαστημική πτήση της σκυλίτσας Λάϊκα.

“Σήμερα, το Κέντρο μας εργάζεται πάνω στις νέες στολές συμπίεσης πιλότου, οι οποίες θα διαθέτουν σύγχρονα υλικά και τεχνολογίες”, δήλωσε ο Ζντάνκο στην εφημερίδα Ερυθρός Αστέρας (Κράσναγια Ζβέζντα). “Θα είναι νέας γενιάς αναπνευστικός εξοπλισμός”.

Δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την νέα εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου, το προσωπικό του τώρα είναι επικεντρωμένο στην επίλυση των σημαντικών ζητημάτων στην προστασία και τη διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας ενός πιλότου στα αναβαθμισμένα και μελλοντικά στρατιωτικά αεροπλάνα.

“[Σ’ αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνονται] η αιτιολόγηση των μεθόδων και η εξέλιξη των απαιτήσεων του εξοπλισμού που θα προστατεύει τον πιλότο από τις δυναμικές πολυδιάστατες δυνάμεις G κατά τους ελιγμούς μάχης. Οι δυνάμεις αυτές εγκυμονούν τον κίνδυνο της απώλειας της συνείδησης, κακώσεων στην σπονδυλική στήλη, αυξημένο κίνδυνο πρόσκρουσης και μειωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα”, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής.

Αποκάλυψε ότι αυτή η έρευνα διενεργείται στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου, το οποίο διαθέτει μοναδικά μοντέλα αεροπλάνων και ελικοπτέρων και ερευνητικές πλατφόρμες εργασίας που προσομοιώνουν διάφορους πτητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης μιας φυγόκεντρου, ενός θαλάμου υπερβαρικού οξυγόνου και ηχομονωτικούς θαλάμους απομόνωσης.

Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας εκτελείται στις πτήσεις με αεροπλάνα και ελικόπτερα, εξοπλισμένα με εξειδικευμένους αισθητήρες.

Ψυχοφυσιολογική έρευνα

Ο Ζντάνκο αποκάλυψε επίσης ότι οι ερευνητές του Κέντρου έχουν αναπτύξει και είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν μεθόδους ψυχοφυσιολογικής εκπαίδευσης των πιλότων, με σκοπό να αυξηθεί η αντοχή τους σ’ αυτούς τους πτητικούς παράγοντες ως υψηλές και παρατεταμένες δυνάμεις G.

Επιπλέον, το Κέντρο έχει αναπτύξει τέσσερις γενιές εκτοξευόμενων καθισμάτων που θεωρούνται ως τα καλύτερα στον κόσμο. Έχει επίσης κατασκευάσει μια προστασία πρόσκρουσης για ελικόπτερα.

“Αναπτύξαμε μοναδικά συστήματα ασφαλούς προσγείωσης για τεθωρακισμένα οχήματα που προσγειώνονται μαζί με το πλήρωμα τους”, δήλωσε ο Ζντάνκο, προσθέτοντας ότι αυτά τα συστήματα έχουν ενταχθεί στην ενεργό υπηρεσία.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο εργάζεται το Κέντρο είναι η βελτίωση του ιατρικού ελέγχου της υγείας των πιλότων και τα ψυχολογικά και ψυχοφυσιολογικά αποθέματα κατά την εκπαίδευση.

Ο Ζντάνκο τόνισε ότι ο ανθρωπινός παράγοντας είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα των αμυντικών ερευνητών της στρατιωτικής αεροπορίας.

“Οι τεχνολογικές δυνατότητες των αεροπλάνων θα συνεχίσουν να διευρύνονται, καθώς οι ανθρώπινες ψυχοφυσιολογικές ικανότητες θα παραμείνουν τουλάχιστον ίδιο επίπεδο. Η εργασία του Κέντρου για τα επερχόμενα χρόνια θα επικεντρωθεί στην επίλυση αυτών των σημαντικών ζητημάτων”, πρόσθεσε.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το TASS για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.