Ρωσία: “Βροντή 2022” – Σε εξέλιξη η ετήσια άσκηση ετοιμότητας της πυρηνικής τριάδας

Φωτογραφία αρχείου

Η «Βροντή» είναι υπό εξέλιξη! Οι δοκιμές των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, ή αλλιώς αποτρεπτικών δυνάμεων, έχουν ξεκινήσει. Ολόκληρη η πυρηνική τριάδα έχει ενεργοποιηθεί. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολουθεί την άσκηση από μια αίθουσα ελέγχου στο Κρεμλίνο.

https://youtu.be/u42Vh3rAEEA

«Σύντροφε Ανώτατε Αρχηγέ, σύμφωνα με το σχέδιο της εκπαίδευσης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την ηγεσία σας διεξάγεται η άσκηση διοίκησης και ελέγχου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ασκηθούν οι αποστολές ενός μαζικού πυρηνικού πλήγματος από τις στρατηγικές δυνάμεις ως απάντηση σε ένα πυρηνικό πλήγμα από τον εχθρό», ανέφερε ο υπουργός άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκου.

«Σύντροφε Αρχηγέ, η εκπαίδευση περιλαμβάνει το πυραυλικό σύστημα Yars των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, το πυραυλικό υποβρύχιο Tula και δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95MS της Αεροπορίας Μεγάλου Βεληνεκούς», ανέφερε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων κρούζ, συμπεριλαμβανομένου του διηπειρωτικού πυραύλου Yars από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ και του πυραύλου Sineva από υποβρύχιο στην Θάλασσα Μπάρεντς. Εκτοξεύθηκαν στο πεδίο δοκιμών Kura στην Καμτσάτκα, περισσότερο από τέσσερις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, και πέτυχαν με ακρίβεια τους στόχους τους. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς – στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS – τα οποία εκτέλεσαν εκτοξεύσεις πυραύλων κρούζ από αέρος.

Η άσκηση «Βροντή 2022» (“Гром-2022”) είναι μια προγραμματισμένη άσκηση και διεξάγεται κάθε χρόνο. Σκοπός της είναι να ελεγχθεί η ετοιμότητα, όχι μόνο των υπολογισμών των εκτοξεύσεων των στρατηγικών πυραύλων και των πληρωμάτων των πυραυλικών φορέων, αλλά και των συνδέσμων της στρατιωτικής διοίκησης και, φυσικά, των ίδιων των πυραύλων.

Η ρωσική τριάδα αντιπροσωπεύει τις ίδιες τις δυνάμεις της στρατηγικής αποτροπής. Πρώτα είναι οι πυραυλικές δυνάμεις, η κύρια συνιστώσα της πυρηνικής δύναμης, η οποία περιλαμβάνει διηπειρωτικούς πυραύλους, επίγειους σε κινητές διαμορφώσεις ή διαμορφώσεις σιλό.

Η άσκηση «Βροντή 2022» των ρωσικών Στρατηγικών Πυρηνικών Δυνάμεων ξεκίνησε με εκτοξεύσεις διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από το Πλεσέτσκ, υποβρύχιων βαλλιστικών πυραύλων από την περιοχή της χερσονήσου Κόλα στο πεδίο δοκιμών Kura στην χερσόνησο Καμτσάτκα όπως και εκτοξεύσεις πυραύλων κρούζ.

Yars, Topol-M και R-36M2, γνωστός και ως Voevoda, γνωστός και ως SS-18, γνωστός και ως Satan είναι τα ισχυρότερα όπλα στον κόσμο, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται οι τελευταίοι διηπειρωτικοί πύραυλοι Sarmat, η σύμβαση για την παράδοση τους στα στρατεύματα υπογράφθηκε τον Αύγουστο.

Η δεύτερη συνιστώσα της τριάδας είναι η ναυτική αποτροπή: υποβρύχια που μεταφέρουν βαλλιστικούς πυραύλους Sineva και Bulava.

Η τρίτη είναι, φυσικά, η στρατηγική αεροπορία: βομβαρδιστικά Tu-95MS και Tu-160 ικανά να μεταφέρουν πυραύλους κρούζ με πυρηνικές κεφαλές.

Όλα τα παραπάνω μέσα είναι σε δράση στην άσκηση «Κεραυνός 2022».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.