Ρωσία: Ξεκίνησαν οι δοκιμές του νέας γενιάς πυραύλου πυροβόλου άρματος 3UBK25 («Сокол-В»)

Οι εργασίες στο μελλοντικό ρωσικό σύμπλεγμα καθοδηγούμενων όπλων 3UBK25 “Sokol-V (Falcon-V) έφτασαν στο τελικό τους στάδιο. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο πεδίο βολών Σμολίνο της κεντρικής διεύθυνσης ανάπτυξης πυραύλων και πυροβόλων της ρωσικής ομοσπονδίας.

Έχει προγραμματιστεί να χρησιμοποιηθούν 25 πλήρως οπλισμένοι πύραυλοι 3UBK25 με πολεμική κεφαλή και και κεφαλή κατεύθυνσης, όπως επίσης και 46 δοκιμαστικοί πύραυλοι χωρίς πολεμική κεφαλή και 46 πύραυλοι με ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικής και αδρανειακής πλοήγησης χωρίς πολεμικές κεφαλές και κεφαλές καθοδήγησης. Ο πύραυλος νέας γενιάς αναπτύσσεται από το γραφείο μελετών μηχανημάτων ακριβείας με την ονομασία A.E. Nudelman. Είναι το γραφείο μελετών το οποίο δημιούργησε τον πρώτο πύραυλο εκτοξευόμενο από πυροβόλο άρματος, τον Kobra.

Στην περίπτωση της επιτυχημένης ολοκλήρωσης των δοκιμών, αυτός θα είναι ο πρώτος πύραυλος αυτόνομης παλιννόστησης («βάλλω και ξεχνώ» – Fire and Forget) της Ρωσίας με τελείως νέες επιχειρησιακές δυνατότητες. Ένας μελλοντικός καθοδηγούμενος πύραυλος εξοπλισμένος με κεφαλή παθητικής οπτικοηλεκτρονικής καθοδήγησης (IR παλιννόστησης), ενσωματωμένο σύστημα αδρανειακής και δορυφορικής πλοήγησης και παραδοσιακό δίαυλο οδηγητικής δέσμης οπτικής επαφής (Line of Sight Beam Riding) για την προσβολή όλων των ορατών στόχων. Όλα αυτά, φυσικά, υποδεικνύουν ότι ο πύραυλος δεν θα είναι φθηνός.

1 Κεφαλή IR καθοδήγησης. 2 Πολεμική κεφαλή. 3 Κινητήρας. 4 Μονάδα σύνδεσης. 5 Πτερύγιο. 6 Κατευθυντικό πτερύγιο. 7 Μονάδα καθοδήγησης. 8 Μηχανισμός απόρριψης πλατφόρμας. 9 Δέκτης ακτινοβολίας. 10 Σημείο έδρασης επαγωγέα

Οι βολές θα εκτελεστούν από άρμα μάχης T-80 με το σύστημα πυροβόλου 2A82. Επίσης, για τις δοκιμές των αποτελεσμάτων πίσω από την θωράκιση, θα χρησιμοποιηθούν 36 πειραματόζωα (κουνέλια).

Η κεφαλή παθητικής IR καθοδήγησης αποτελείται από τον δίαυλο πληροφοριών των ορατών και υπερύθρων φασμάτων, ένα γυροσκοπικό σύστημα σταθεροποίησης και σύστημα παρατήρησης.

 

Δείγματα πραγματικών στόχων στο IR φάσμα: a. Εικόνα ενός χαμηλά ιπτάμενου/χαμηλής ταχύτητας αντικειμένου. b. Εικόνα τεθωρακισμένων οχημάτων (άνω όψη). c, d. Εικόνες θωρακισμένων οχημάτων με τα συστήματα τους.

Ο μελλοντικός πύραυλος σχεδιάστηκε για να καταστρέφει επίγειους στόχους (άρματα μάχης κ.α.) και εναέριους στόχους που πετούν σε χαμηλή ταχύτητα και εφαρμόζει τις αρχές των σύγχρονων καθοδηγούμενων όπλων όπως:

–       Την αρχή του ‘fire and forget” (με καθοδήγηση στο τελικό στάδιο της τροχιάς του)

–       Την καταστροφή επίγειων συστημάτων στο αδύναμο άνω ημισφαίριο τους (Κατακόρυφη προσβολή)

–       Την καταστροφή στόχων πέραν του οπτικού πεδίου

–       Την μέθοδο του παθητικού προσδιορισμού των συντεταγμένων στόχου σε αρκετές φασματικές περιοχές

–       Την ύπαρξη αδρανειακού τμήματος στην τροχιά του με διόρθωση από σήματα δορυφορικής πλοήγησης

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το btvtinfo.blogspot.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

  1. » Επίσης, για τις δοκιμές των αποτελεσμάτων πίσω από την θωράκιση, θα χρησιμοποιηθούν 36 πειραματόζωα (κουνέλια).»

    Tι να σου κανουν τα κουνελια, βαλτε μερικα GIDIA να τα φατε μετα (οι κονικλοι θα εξαϋλωθουν)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.