Ρωσικά βαλλιστικά βλήματα κατά της Ουκρανίας

CSIS | Ρωσικοί πύραυλοι

Γράφει o Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής[email protected]

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ημερών του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν εκατοντάδες εκτοξεύσεις βαλλιστικών βλημάτων μικρού βεληνεκούς (Short Range Ballistic Missiles – SRBMs). Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και δυτικούς αναλυτές, οι ουκρανικές γραμμές άμυνας παραμένουν επιχειρησιακές.

Επειδή τα SRBMs έχουν βεληνεκές μέχρι 1.000 χιλιόμετρα, είναι προφανές ότι ο τρόπος χρήσης τους από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και η αποτελεσματικότητά τους συνιστά αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης για τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία (Φινλανδία, Νορβηγία, Βαλτικές χώρες, Πολωνία, Γεωργία, Κίνα, Βόρεια Κορέα, κτλ), αλλά και για τις χώρες που έχουν αναπτύξει οπλοστάσια με SRBM και πιθανόν να τα χρησιμοποιήσουν μελλοντικά (Κίνα, Βόρεια Κορέα, Τουρκία, κτλ).

Όπως αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους των διεθνών ΜΜΕ, τις πρώτες ώρες της ρωσικής επίθεσης εκτοξεύτηκαν περισσότερα από 100 βαλλιστικά βλήματα και βλήματα cruise, από τις ρωσικές χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις. Ενώ, μέχρι τις πρωινές ώρες της 4ης μέρας (27 Φεβρουαρίου 2022), είχαν εκτοξευθεί περισσότερα από 320 βλήματα, στην πλειοψηφία τους SRBMs.

Σύμφωνα με τον Timothy Wright, αναλυτή του International Institute for Strategic Studies (IISS), η Ρωσία πιθανότατα χρησιμοποίησε το μοναδικό(;) ενεργό βαλλιστικό βλήμα μικρού βεληνεκούς που διαθέτει, το Iskander-M.

Πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 2008 στη Γεωργία και έχει σχεδιαστεί για να προβληματίζει την αντίπαλη αεράμυνα, πετώντας ελισσόμενος σε χαμηλό ύψος κατά στόχων έως 500 χιλιόμετρα, με ακρίβεια 2-5 μέτρα. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η Ρωσία χρησιμοποίησε και το OTR-21 Tochka SRBM, το οποίο πιστεύεται ότι είχε αποσυρθεί. Πιθανόν τα OTR-21 Tochka SRBMs να ήταν αποθηκευμένα και η Ρωσία να αποφάσισε να τα χρησιμοποιήσει, αντί να τα διαλύσει.

Παρά τις όποιες δηλώσεις και εκτιμήσεις, παραμένει άγνωστο το είδος και ο αριθμός των βαλλιστικών βλημάτων που χρησιμοποιήθηκαν, η αποτελεσματικότητά τους, καθώς και οι στόχοι που επιλέχθηκαν. Ένας αριθμός ζημιών σε ουκρανικές αεροπορικές βάσεις προκλήθηκε από βλήματα υψηλής ακρίβειας, ενώ αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις, προκλήθηκαν ζημιές περιορισμένης έκτασης, από άγνωστα όπλα με περιορισμένη ακρίβεια στοχοποίησης.

Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία διαθέτει το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα βλημάτων S-300v, το οποίο διαθέτει και αντιβαλλιστικές δυνατότητες. Δεν είναι όμως γνωστό αν χρησιμοποιήθηκαν τα εν λόγω βλήματα εδάφους-αέρος κατά των ρωσικών SRBMs. Αντίθετα, ένας αριθμός οχημάτων των S-300v φαίνεται να έχει στοχοποιηθεί και καταστραφεί.

Πέραν αυτών, σχετικά με τα ρωσικά βλήματα, θα πρέπει να τονισθεί ότι ένα μέρος των ρωσικών SRBMs απέτυχε να εκτοξευθεί. Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε τις δυνάμεις πυρηνικών και στρατηγικών βλημάτων -περιγράφονται ως «δυνάμεις αποτροπής»- σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, ως απάντηση στις «επιθετικές δηλώσεις της Δύσης».

Επειδή ο ρωσικός στρατός πιθανότατα έχει αναγνωρίσει ότι οι αρχικές του προσδοκίες περί άμεσης κατάρρευσης της ουκρανικής αντίστασης έχουν αποτύχει, αναμένεται να διεξάγει μια ισχυρότερη και παρατεταμένη επίθεση, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει αύξηση των αεροπορικών προσβολών και των εκτοξεύσεων βαλλιστικών βλημάτων μικρού βεληνεκούς.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.