Η Ρωσία εξετάζει νέα σιδηροδρομικά τάγματα σε κάθε στρατιωτική περιφέρεια

©topwar.ru

Η Ρωσία εξετάζει την δημιουργία και ανάπτυξη νέων σιδηροδρομικών ταγμάτων έκτακτης ανάγκης σε κάθε στρατιωτική περιφέρεια. Δύο έχουν ήδη ιδρυθεί στην Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης την 19η Αυγούστου.

Μολονότι η αποστολή τους στις επικεφαλίδες αναφέρθηκε ως πολιτική προστασία, οι προτεινόμενες νέες μονάδες ουσιαστικά έχουν διττό ρόλο.

Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014 επανεξετάστηκαν οι στρατιωτικές σιδηροδρομικές ικανότητες όταν χρειάστηκε να τοποθετηθούν νέες εκτεταμένες γραμμές. Πρόσφατα τα σιδηροδρομικά στρατεύματα έχουν επίσης αποδειχθεί χρήσιμα κατά την αρωγή των πληγέντων απο τις πλημμύρες στις περιφέρειες Αμουρ και Ιρκουτσκ και στην αποκατάσταση μετά τις τεράστιες εκρήξεις στις αποθήκες όπλων Ατσίνσκ στην Σιβηρία.

Επισκεύασαν γέφυρες που καταστράφηκαν στην σύγκρουση στον Βόρειο Καυκάσου και τοποθέτησαν σιδηρόδρομους στην Αμπχαζία πριν τον πόλεμο με την Γεωργία το 2008.

Bruce Jones

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

22 Απαντήσεις

 1. Οποιοσδήποτε σκέφτεται και σχεδιάζει στρατηγικά, δεν μπορεί να αμελεί ούτε να αγνοεί αυτό το σημείο(ειδικά όταν υπάρχει ήδη μια υποδομή), έτσι είναι μόνο λογικό και επόμενο να φροντίσουν και για την συντήρηση και ανάπτυξη σε αυτό το μέρος που είναι σημαντικότατο για τις εκτάσεις που έχει η Ρωσία.

  Η Ελλάδα δεν ξέρω τι ακριβώς συμφώνησε με τους Ιταλούς, αλλά αν αφορά το δίκτυο(παρά που θέλει αρκετή φροντίδα και επενδύσεις) ήταν λάθος, αφού δεν υπάρχουν και σοβαρές εναλλακτικές λύσεις για μετακινήσεις σε στρατηγικά μεγέθη και σε μεγάλες αποστάσεις.
  Είμαι πάντως σίγουρος ότι και οι γείτονες θα έχουν αντιληφθεί την σημασία που έχει αυτό το μέρος στον αμυντικό σχεδιασμό.

  1. Οι σιδηρόδρομοι δυτικά από την Ρωσία έχουν πιο μικρό φάρδος. Και η Ρωσία πάντα πρώτα αυτή την κίνηση κάνει, ετοιμάζοντας νέα εισβολή σε δυτικούς γείτονες. Και το 1914, και το 1939, και το 1940. Πχ στο Μπρέστ, το πολωνικό-λευκορώσικο-λιθουάνικό Brześć (αγγλικά Brest Litovsk), to Ιούνιο 1941 υπήρχαν (περιγραφές μαρτύρων) «βουνά από αποθηκευμένα υλικά σιδηροδρομικών γραμμών».

   By the way… εδώ η μία, από τέσσερις κοινές παρελάσεις των κατακτητών στην κατεχόμενη Πολωνία. Στο Brest Litovsk, δηλαδή στη μέση της Πολωνίας, το 9/1939, τα κόκκινα φασιστικά στρατεύματα και τα μαύρα φασιστικά στρατεύματα, οι καλύτεροι φίλοι τότε.

   1. re: το βίντεο. Και η δύο πλευρές άνετα μίλαγαν καλά ρωσικά . Και ο στρατηγός Guderian. Αφού η Γερμανοί τελείωναν τα χρόνια 30 ρωσικές ακαδημίες των τεθωρακισμένων. Και τα πρωτότυπα των γερμανικών τανκ έβγαιναν στην Ρωσία. Όταν η Συνθήκη των Βερσαλλιών τα απαγόρευε στην Γερμανία.

   2. Αυτό με το φάρδος του σιδηροδρόμου στην Ρωσία είναι περσινά ξινά σταφύλια, επειδή είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, και συνεπώς δεν είναι αυτό που λέγεται «μεγάλη αποκάλυψη» όσον αφορά εμένα πάντως, τα υπόλοιπα είναι άσχετα με το παρόν άρθρο και ανήκουν στην σφαίρα της προπαγάνδας. Οπότε δεν πρέπει να με απασχολούν, ούτε αξίζουν να τα σχολιάσω.

    1. Φυσικά είναι περσινά ξινά σταφύλια.
     Απορώ σε ποιόν αιώνα ζείτε εκεί, για να θεωρείτε αυτές τις πληροφορίες «μυστικά» η «απόρρητες».

     Αυτά τα πράγματα μόνο που δεν κρύβονται, αλλά επάνω στον υπερβολικό σου ζήλο να μας παριστάνεις των μεγάλο γνωστή του θέματος, παρέλειψες να κανείς μια σύντομη αναζήτηση, όπου θα έβρισκες πολύ εύκολα και γρήγορα αρκετά γνωστά και διαδεδομένα στοιχεία, σχετικά με το θέμα για το οποίο πιάστηκες αδιάβαστος.

     Εύρος (σιδηροδρομικής γραμμής)

     https://el.m.wikipedia.org/wiki/Εύρος(σιδηροδρομικήςγραμμής)

     Ακούς εκεί «δεν πρέπει να κρύβονται». 😀😀
     Για να μάθουμε και εμείς που (σύμφωνα με την αντίληψη σου) « ζούμε στο απόλυτο σκότος», ότι δεν γνωρίζεις το χαρακτηρίζεις αυτομάτως μυστικό και απόρρητο που «πρέπει να αποκαλυφθεί»;
     Επειδή εσύ γράφεις μπούρδες χωρίς να ψάξεις πρώτα, σημαίνει ότι οι άλλοι δεν γνωρίζουν;

     Δεν ξέρω απο που το έσκασες, αλλά να το προσέξεις αυτό με τα ρωσικά μυστικά, που «γνωρίζετε μόνο εσείς» εκεί στην χώρα της «αλήθειας και αποκάλυψης» , επειδή γράφοντας αυτές τις σαχλαμάρες εκτίθεσαι όλο και περισσότερο ως παραμυθάς. 😉

   3. @Gunslinger32 » για να θεωρείτε αυτές τις πληροφορίες «μυστικά» η «απόρρητες». – έχετε πλούσια φαντασία, κύριε και μια λογική, χωρίς σχέση με αυτή που μαθαίνουμε από τα πολυτεχνεία ή άλλες καλές τεχνικές σχολές. Και συνεχώς πηδάτε από ένα θέμα στο άλλο, αντί το κλείσουμε το πρώτο. Για να μην αλλάξετε την γνώμη σας ποτέ. Που εγκαθιστά μια θετική συζήτηση με κοινά, λογικά συμπεράσματα impossible.

    1. Αρχίζεις να διαστρευλώνεις πάλι.
     Εσύ υποστήριξες παραπάνω ότι πρόκειται για «μυστικό» γράφοντας »@Εσύ τα λες ξινά σταφύλια. Εμείς τα λέμε σημαντικά δεδομένα, τα οποία δεν μπορούν να κρύβονται.«, οπότε δεν έχει νόημα αυτό που γράφεις. Εγώ σου απέδειξα με στοιχεία, ότι δεν πρόκειται για πληροφορίες που ήταν άγνωστες αλλά το αντίθετο και ότι έγραψες μπούρδες. Επιπλέον, όσον αφορά το «πήδημα» απο απο θέμα σε θέμα, είναι δικό σου άθλημα, εφόσον παρέθεσες και σχολίασες απο το πρώτο σου σχόλιο, πράγματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το παρόν άρθρο, μην προσπαθείς λοιπόν με φθηνά ρητορικά κόλπα, δεν το σώνεις ούτε αποφεύγεις την ξεφτίλα.

     Όσο θα προσπαθείς να πουλήσεις πολωνική προπαγάνδα, μην περιμένεις «θετική συζήτηση», τα πολωνικά ιδεολογικά, θρησκευτικά και οποιαδήποτε άλλα σύνδρομα σας δέρνουν, είναι θέματα που δεν αφορούν την Ελλάδα.
     Αυτό να το εμπεδώσεις.

   4. @Gunslinger… – «Προέλασι» γράφει «Η Ρωσία εξετάζει νέα σιδηροδρομικά τάγματα σε κάθε στρατιωτική περιφέρεια» – ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ. Ανεξάρτητως εάν αφορά την Ελλάδα. Εγώ γράφω: Η Ρωσία έκανε έτσι κάθε φορά, όταν προετοιμαζόταν επίθεση στους γείτονες. Επειδή αυτή έχουν άλλο μέγεθος γραμμών. – αυτά είναι γεγονός ! Και εδώ το θέμα κλίνει. Τα άλλα είναι η φαντασία σας.

    1. Αυτά περί προετοιμασίων της Ρωσίας για εισβολή/επίθεση σε γειτονικές χώρες στις ημέρες μας, επειδή εκτελούν έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, είναι δικά σου λόγια και φαντασίες, που είναι πέρα για πέρα αστήρικτες σαχλαμάρες.

     Η Πολωνία έχει περισσότερα απο 2 διαφορετικά μεγέθη/εύρη σιδηροδρόμων απο 1524 mm – 600 mm στο έδαφος της, με αυτή την «λογική» που έγραψες περί προετοιμασιών των Ρώσων για επίθεση, θα έπρεπε να αναρωτηθεί οποιοσδήποτε είδε αυτό που έγραψες, σε πόσες γειτονικές χώρες σκοπεύει να εισβάλει η Πολωνία αφού έχει μεγαλύτερη ποικιλία εύρους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της(άσχετα αν τα δουλεύει όλα), αλλά αυτό το προσπεράσεις επειδή δεν σε σύμφερε η επειδή δεν έχεις ιδέα για αυτά, ενώ θέλεις να εκφέρεις και γνώμη.

     Πάρα πολλές χώρες εκτελλόυν σήμερα(αυτή την στιγμή) εκτεταμένα έργα και εργασίες συντήρησης στα σιδηροδρομικά δίκτυα, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι προετοιμάζονται για «εισβολές» σε άλλες γειτονικές χώρες όπως άφησες να εννοηθεί εσύ, είναι παράλογη, παρανοϊκή και προπάντων χαζή αυτή η αντίληψη.
     Σαν να μας λες, ότι επειδή η Ισπανία φτιάχνει σήμερα νέα πολεμικά πλοία, ετοιμάζεται για νέα εισβολή στην Λατινική Αμερική επειδή το έκανε και παλαιότερα στην εποχή του Κορτές, αυτό μόνο υγιή σκέψη και λογική δεν μπορεί να λέγεται. Είναι σαν να μας λες, ότι επειδή η Κίνα εκτελεί επίσης εκτεταμένες εργασίες στο σιδηροδρομικό δίκτυο στα σύνορα της το οποίο θα συνδεθεί με τα ρωσικά και ευρωπαϊκά, ετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή στην Ευρώπη, που θα ήταν στο ίδιο πνεύμα και συνεπώς ηλίθιο σαν σκεπτικό, ειδικά για όσους έχουν γνώσεις και εικόνα για το συγκεκριμένο θέμα.

     Όταν λοιπόν δεν έχεις ιδέα για αυτά τα πράγματα(και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα), δεν πρέπει να μιλάς, παριστάνοντας τον γεωστρατηγικό αναλυτή(της πλάκας) και μεγάλο ερμηνευτή του ρωσικού αμυντικού σχεδιασμού.

     Υ.Γ.

     Επειδή είναι προφανές ότι τα έχεις μπερδέψει αρκετά σε αυτό που θεωρείς «μυαλό», προτείνω να αλλάξεις οπωσδήποτε τα ποτά που πίνεις, αφού φαίνεται πως σου δημιουργούν/προκαλούν παραισθήσεις.

   5. @Gun… – OK, πες πως ΝΑΤΟ μόνο για πλάκα στέλνει εκεί εσπευσμένως το εξοπλισμό για μεραρχίες και μόνο για πλάκα επεκτείνει εκεί αεροδρόμια και διεθνής δύναμη στρατου.

    1. Όχι για πλάκα, αλλά για μεγάλο μπίζνες με όπλα, και για άλλους λόγους(γραφειοκρατικής φύσεως) του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτά είναι υψηλά γράμματα. Ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε πρόσφατα την επιστροφή της Ρωσίας στους G7(8), αυτή η είδηση μου φαίνεται πως πέρασε στα ψηλά εδώ, αλλά αυτή η σκέψη του Τράμπ δεν θα είχε νόημα αν υπήρχε η παραμικρή πραγματική (όχι σε θεωρητικές επικοινωνιακές μπαρούφες του ΝΑΤΟ, για εσωτερική κατανάλωση) ένδειξη για «εισβολή της Ρωσίας» στην Ευρώπη, εκτός αν οι 2 χώρες συνεργαζόταν στρατιωτικά και ο Τράμπ ήθελε να παραπλανήσει τους ευρωπαίους, που δεν ισχύει.

     Επίσης παράλογες, θα ήταν οι εργασίες σιδηροδρομικής σύνδεσης της Κίνας με την Ευρώπη μέσο Ρωσίας, η οποία φτάνει μέχρι την Αγγλία στο βόρειο διάδρομο, και στο νότιο που είναι υπό μελέτες μέχρι την Αυστρία.

     Για αυτά τα πράγματα/θέματα, οποίος θέλει και ενδιαφέρεται μπορεί να αντλήσει πολλές πληροφορίες στο διαδύκτιο, το θέμα είναι ότι η πλειοψηφία ψάχνει για υποτιθέμενες στρατιωτικές εισβολές της Ρωσίας στην Ευρώπη.

 2. Συμπληρωματικά μερικά «άκρως απόρρητα» (αγγλιστί: Highly Classified) στοιχεία, σχετικά με το ρωσικό σιδηροδρομικό σύστημα/δίκτυο, που μόλις έλαβα απο τους πράκτορες της «εταιρίας». 😎

  Ακολουθούν η πιο φοβερές «αποκαλύψεις» του αιώνος, και αφού «έγιναν γνωστά» αυτά, απο αύριο να περιμένετε αστραπιαία εισβολή των Ρώσων μέχρι την δυτική ακτή του ατλαντικού, αφού τους πιάσαμε απόψε στα πράσα, επάνω στην προετοιμασία για εισβολή στην Ευρώπη. Ήδη ακούω να ζεσταίνουν μηχανές. 😜

  RAILROADS IN RUSSIA

  Railways: total: 87,157 kilometers (second in the world after the U.S.); broad gauge: 86,200 kilometers. The entire system is 1.52-meter gauge. About 46 percent are electrified. Narrow gauge: 957 kilometers 1.067-m gauge (on Sakhalin Island). An additional 30,000 kilometers of non-common carrier lines serve industries (2006). [Source: CIA World Factbook =]

  The countries with the most kilometers of railroad tracks: 1) USA (296,497); 2) former USSR (144,900); 3) Canada (120,000); 4) Germany (83,244); 5) India (61,478).

  Russian Railroads Company (RZD), the state monopoly, has an extensive train network with 56,000 miles of track. Since most of Russia is flat, building railroads lines was relatively easy and the result are trains connect with almost every city and town in the country. The better trains are fairly punctual and, although a little shabby and old, comparable in comfort to Western European trains.

  Railroads are a vital economic link, particularly important for hauling coal, coke, ferrous metals, ores, chemicals, fertilizers, grain, and timber products. Largely because of increasingly poor long-distance road conditions, between 1992 and 2004 the share of total freight haulage by the railroads increased from 34 percent to 43 percent, and in 2005 they carried 80 percent of Russia’s non-pipeline traffic. Rail transport of oil to seaports increased significantly in the early 2000s.

  The prominence of railroads is the result of several factors: the vast distances that need to be covered; the penchant of Soviet economic planners for locating manufacturing facilities in politically expedient areas rather than where raw materials and other inputs were available; and the conditions for granting state fuel subsidies, which provided no incentives to break up cargo transportation into shorter-haul operations that could be covered by road. Cargo traffic is the predominant use of railroads, in contrast to the emphasis on passenger traffic in West European railroad systems. This pattern is a product of the Soviet emphasis on heavy industry and production rather than on consumers. [Source: Library of Congress, July 1996 *]

  Large chunks of Russian railway system were built to transport convict labor and move resources and precious metals mined by the convict labor. Trains carry more passengers and freight than any other means of transportation in Russia. They carry 38 percent of all passengers and 70 percent of all freight, compared to less than one percent of the passengers and 30 percent of the freight in the United States.

  https://m.youtube.com/watch?v=BT8ibUlNVu0

  https://m.youtube.com/watch?v=2plrM6dOcTQ

  https://m.youtube.com/watch?v=2nI467sc-Eo

  https://m.youtube.com/watch?v=DE_DQql97jQ

  Υ.Γ.

  Ούτε ο John le Carré να ήταν δεν θα τα έγραφε αυτά τα παραμύθια για ρωσικά «σημαντικά» μυστικά(που σίγουρα υπάρχουν αφού όλοι έχουν, σε άλλα σημεία όμως).

 3. @Gunslinger32

  Εχεις αδικο, τα κομμουνια ετοιμαζονται για χοντρο ντου οχι αστεια

  Οριστε, οχι μονο εχουν οπλισμενα τραινα αλλα εχουν και πλωτες γεφυρες με γραμμες , για ποιον τα ετοιμαζουν ολα αυτα;

  https://youtu.be/Rk0B5viWDFM?t=1

  1. Προφανώς ετοιμάζονται για σιδηροδρομικό «άλμα» στην στην Πολωνία η (και γιατί όχι) στην Αλάσκα, με «πλωτούς σιδηροδρόμους», οι οποίοι «φυσικά» δεν μπορούν να προβλέπονται για περιπτώσεις στις οποίες ο εχθρός θα έχει καταστρέψει τις σταθερές γέφυρες σιδηροδρόμων στην Ρωσία, ώστε να διακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού απο τα Ουράλια προς το μέτωπο στο ευρωπαϊκό μέρος της Ρωσίας(για να φτάσει πιο,εύκολα στην Μόσχα, επειδή αυτό το σενάριο είναι απο την νατοϊκή (η πολωνική) οπτική γωνία «παράλογο», εφόσον πρόκειται για φιλειρηνική συμμορία που «δεν» εισβάλει ποτέ σε ξένες χώρες στα ανατολικά απο την εποχή του Ναπολέοντα, και επειδή η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ήταν «προσυμφωνημένη» με την Ρωσία.

   Πέρα απο την πλάκα.
   Σε μια Κριμαία έχει νόημα, αφού υπάρχει ο πληθυσμός εκεί, στην Γερμανία η την Σουηδία και Γαλλία(οι άλλοι στην περιοχή δεν παίζουν και σπουδαίο ρόλο αν παίζουν κάν) όμως, είναι ολίγον παράξενο αφού τα οικονομαάει μια χαρά και χοντρά απο αυτές τις χώρες, γιατί να χαλάσει τις μπίζνες που έχει, για να καταλάβει εδάφη που δεν τα χρειάζεται ούτε προσφέρουν «σπάνιες γαίες» η πολύτιμα μέταλλα όπως τα εδάφη της Μογγολίας η της Σιβηρίας η φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε αξιόλογες ποσότητες.

   Πόσες φορές είπαμε ότι εισέβαλε η ΕΣΣΔ/Ρωσία στην Ευρώπη χωρίς να την προκαλέσουν κάτι Γάλλοι η Γερμανοί; 😉

   1. Απλά είσαι ένας άσχετος με την ιστορία Κεντρικής Ευρώπης. Στην Πολωνία μόνο εισέβαλαν πάνω από 60 φορές. Κατάλαβε το πως είσαι άσχετος με το θέμα !

    1. Σιγά να μην ήταν και 160 φορές, ρε παραμυθά «ιστορικέ» της πολωνίας. 😀
     Η μοναδική πραγματική εισβολή που έγινε στην ευρώπη τα περασμένα 70 χρόνια απο πλευράς ΕΣΣΔ, ήταν αυτή των κλεφταράδων απο την πολωνία που μόλις άνοιξαν τα σύνορα μπουκάραν στην δυτική ευρώπη για πλιάτσικο, κλέβοντας ότι δυτικό αυτοκίνητο/αμάξι(ειδικά τα γερμανικά, αφού μέχρι και ανέδοτα σαν έχουν βγάλει για αυτά τα γυφτιλίκια σας) έβρισκαν μπροστά τους για να το μεταφέρουν στην πολωνία(η και στην ουκρανία), μιλάμε για απίστευτες λεϊλασίες που έχουν σημειωθεί στα χαρτιά της γερμανικής αστυνομίας, σημείωσε αυτό στην ευρωπαϊκή σου ιστορία των επιθετικών ανατολικών, για να πεις και καμία αλήθεια (αν την αντέχει η εθνική σου περιφάνεια), όχι όπως τα έχεις εσύ στο κουρκούτι που θεωρείς «μυαλό». Έτσι για να μάθεις να πουλάς ψέυτική πολωνέζικη προπαγάνδα, για ρωσικές εισβολές στην ευρώπη.

     Παρεμπιπτόντως, παίζει και το ΝΑΤΟ με άρματα επάνω σε σειρμούς(προφανώς για να εισβάλει στο παρίσι σύμφωνα με την λογική σου), αλλά αυτά τα προσπερνάτε εσείς οι ιστορικοί της πλάκας στα πολωνικά πολυτεχνεία και ιστορικά «ινστιτούτα» της διαστρέβλωσης, που θεωρείτε και ιστορία της Κ. Ευρώπης(στην οποία μπήκατε μόνο για αρπαχτές, όπως το συνηθίζετε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αυτοί είστε είτε σου αρέσει είτε όχι).

     [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=fVjezLmJRrU&w=640&h=360]

 4. Παλιότερα και ο Ε.Σ είχε Τάγμα(τα;) Εκμετάλλευσης Σιδηροδρόμων-το 730 ΤΕΣ είναι το πιο γνωστό.Νομίζω πως η τελευταία παρόμοια μονάδα διαλύθηκε με την αναδιοργάνωση του 1986(ή του 1988;).

  http://sidirodromikanea.blogspot.com/2015/06/blog-post_958.html

  Ίσως θα έπρεπε να (επα)δημιουργηθεί ένα Σύνταγμα Εκμετάλλευσης και Ασφάλειας Σιδηροδρόμων για τις ανάγκες του Ε.Σ αλλά ξέρω πως ακούγεται πολύ “longshot” σαν ιδέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.