Η Ρωσία δοκίμασε νέο υπερηχητικό πύραυλο, στο Καζακστάν

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας παρέμεινε σιωπηλό σχετικά με την φύση και τις προδιαγραφές του νέου όπλου, μόνο επιβεβαίωσε ότι η δοκιμή ήταν επιτυχημένη.

Ένα νέο βίντεο που αποδεσμεύθηκε την Τρίτη από το υπουργείο άμυνας δείχνει τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός ανεπάνδρωτου “εκσυγχρονισμένου πυραύλου του ρωσικού αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος (ABM)”.

Το οπτικοακουστικό υλικό, που λήφθηκε στο πεδίο δοκιμών Σαρί Σαγκάν στο Καζακστάν, δείχνει τον πύραυλο να απογειώνεται με μεγαλη ταχύτητα. Δεν ειναι σαφές αν το βίντεο έχει επιταχυνθεί, ίσως για να αποκρυφτούν κάποια από τα μυστικά χαρακτηριστικά του πυραύλου, ή αν αυτή ήταν η πραγματική ταχύτητα του.

Το Ζβέζντα, ο επίσημος τηλεοπτικός σταθμός του ρωσικού υπουργείου άμυνας, που αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δοκιμαστική εκτόξευση, αποδέσμευσε ένα βίντεο διάρκειας περισσότερο από δυο λεπτά που δείχνει τον πύραυλο κατά την μεταφορά του στο πεδίο δοκιμών, να μεταφέρεται πάνω σε έναν ειδικό φορέα, να τοποθετείται στο υπόγειο σιλό πυραύλου και να τοποθετείται σε θέση εκτόξευσης.

Τα χαρακτηριστικά μεγέθους και βάρους του πυραύλου που συλλέχθηκαν από το δεύτερο βίντεο φαίνεται να απορρίπτουν τις θεωρίες που κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έλεγαν ότι ο δοκιμαστικός πύραυλος ήταν ένας S-500, με κάποιους χρήστες του διαδικτύου να υποθέτουν ότι στην πραγματικότητα ήταν ένας αναβαθμισμένος αντιβαλλιστικός πύραυλος A-135, ένα αμυντικό σύστημα σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει διάφορες κλάσεις εχθρικών πυρηνικών πολεμικών κεφαλών, αλλά επίσης αν απαιτηθεί και διάφορους άλλους αεροπορικούς στόχους.

Ο Σμήναρχος Βλάντιμιρ Σεργκιένκο, υπαρχηγός της αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας, επιβεβαίωσε στο Ζβέζντα οτι οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις είχαν “διεξάγει με επιτυχία μια νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου πυραύλου για το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας”, άλλα δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Μόσχα έχει εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική των πυρηνικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), συγκεκριμένα αφότου η Ουάσιγκτον άρχισε νωρίτερα αυτό το έτος τη διαδικασία της αποχώρησης απο την Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) και σύμφωνα με αναφορές αρνήθηκε να διαπραγματευτεί το μέλλον της Νέας Συνθήκης Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων. Νωρίτερα, η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την ανάπτυξη στοιχείων της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στις Πολωνία και Ρουμανία, λέγοντας οτι αυτά τα αμυντικά συστήματα μπορουν εύκολα να μετατραπούν ώστε να διαθέτουν επιθετικά στρατηγικά όπλα. Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πουτιν προειδοποίησε οτι αν η Ουάσιγκτον προχωρούσε με την ανάπτυξη νέων πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη μετά την απόσυρση της απο την INF, η Ρωσία θα “υποχρεωθεί να απαντήσει αναλόγως ώστε να επανέλθει η παγκόσμια στρατηγική ισορροπία”.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Sputniknews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.