Ρωσία: Εκπαίδευση στις βολές Grad BM-21 και 2S3 Akatsiya με συνεργασία UAV για τον εντοπισμό στόχων

Υπ. Άμυνας Ρωσικής Ομοσπονδίας | To UAV Orlan-10 χρησιμοποιήθηκε από τις μονάδες Πυροβολικού του ρωσικού Στρατού για την εκτέλεση αναγνωριστικών αποστολών και εντοπισμού στόχων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποδεσμεύτηκαν από το υπουργείο άμυνας της ρωσικής ομοσπονδίας, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020, μονάδες πυροβολικού των σχηματισμών των μηχανοκίνητων τυφεκίων της ανατολικής στρατιωτικής περιφέρειας του ρωσικού Στρατού που είναι ανεπτυγμένες στην Δημοκρατία της Μπουργιατίας κατέστρεψαν μια φάλαγγα αντίπαλων μηχανοκίνητων μέσων με βολές συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) Grad BM-21 και αυτοκινούμενων πυροβόλων 2S3 Akatsiya των 152 χλστ με την χρήση αναγνωριστικών ντροούν στο πεδίο ασκήσεων Τσούγκολ στην Τρανσμπαϊκάλια, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο άμυνας.

Κατά την στρατιωτική άσκηση Πυροβολικού του ρωσικού Στρατού, ντρόουν χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό αντίπαλης φάλαγγας μηχανοκίνητων μέσων σε απόσταση άνω των 10 χιλιομέτρων και διαβίβασαν τις συντεταγμένες στα σημεία διοίκησης. Αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S3 Akatsiya των 152 χλστ χρησιμοποιήθηκαν για την προσβολή της φάλαγγας οχημάτων. Τα ΠΕΠ BM-21 Grad ολοκλήρωσαν την καταστροφή του προσομοιωμένου εχθρού.

Εδω και αρκετά χρόνια, η Ρωσία ξεκίνησε την ανάπτυξη συστημάτων ραντάρ πάνω σε ντρόουν τύπου ελικοπτέρου ή ηλεκτροπτικών ατρακτιδίων αναγνώρισης τοποθετημένα πάνω σε ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα (UAV) για την εκτέλεση απόστολων αναγνώρισης επ ωφελεία των μονάδων Πυροβολικού.

Σήμερα, οι τακτικού επιπέδου μονάδες Πυροβολικού του ρωσικού Στρατού χρησιμοποιούν τα ανεπάνδρωτα εναέρια συστήματα για τον εντοπισμό των αποθηκών πυρομαχικών και πυραυλικών συστημάτων, το οποίο απαιτεί σκόπευση μεγάλης ακρίβειας. Οι συντεταγμένες διαβιβάζονται στους Πυροβολητές σε πραγματικό χρόνο καθιστώντας εφικτές τις  αποστολές πυρός ακρίβειας Πυροβολικού σε μεγάλες αποστάσεις.

Φωτ. αρχείου υπ. Άμυνας Ρωσικής Ομοσπονδίας | Ρωσικό αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S3 Akatsiya

Το Orlan-10 είναι ένα UAV που αναπτύχθηκε, από το κέντρο ειδικών τεχνολογιών (STC), στην Αγία Πετρούπολη, για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Διαθέτει κάμερα ημέρας, κάμερα θερμικής παρατήρησης, κάμερα βίντεο και έναν ραδιοπομπό μεσα σε ένα σταθεροποιημένο ατρακτίδιο κάμερας που είναι τοποθετημένο κάτω από την άτρακτο του UAV. Οι κάμερες παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, 3D χάρτες, επιτήρηση και εναέρια αναγνώριση των επίγειων στόχων.

Το Orlan-10 μπορεί να διαβιβάσει στοιχειά τηλεμετρίας σε αποστάσεις μεταξύ 120 χλμ και 600 χλμ από τον σταθμό εκτόξευσης και λειτουργεί για περίπου 18 ώρες. Η ταχύτητα πλεύσης είναι 110 χλμ/ωρα ενώ η ανωτάτη 150 χλμ/ωρα. Μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο 5 χλμ σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Το 2S3 Akatsiya είναι ένα ρωσικής κατασκευής αυτοκινούμενο πυροβόλο 152 χλστ που βασίζεται πάνω σε ερπυστριοφόρο θωρακισμένο όχημα. Το 2S3 μπορεί να εκτοξεύσει ένα ευρύ φάσμα πυρομαχικών όπως το OF-540 υψηλής εκρηκτικότητας-θραυσμάτων (HE-FRAG) το οποίο διαθέτει τον πυροσωλήνα RGM-2, ζυγίζει 43,5 κιλά, περιλαμβάνει 5,76 κιλά τρινιτροτολουόλη (TNT), έχει ανωτάτη αρχική ταχύτητα 655 μέτρα το δευτερόλεπτο και μέγιστο βεληνεκές 18500 μέτρα. Στους υπολοίπους τύπους πυρομαχικών που εκτοξεύονται απο το πυροβόλο 2S3 περιλαμβάνονται το BP-540 HEAT-FS (αναφέρεται επίσης και ως HEAT-SS, για την σταθεροποίηση δια περιστροφής), το HE-RAP (υψηλής εκρηκτικότητας πύραυλο-ωθούμενο βλήμα) με βεληνεκές 24000 μέτρων, το AP-T, φωτιστικά βλήματα, καπνογόνα βλήματα, εμπρηστικά βλήματα, βλήματα κατά προσωπικού με μικρά βέλη (flechettes), διασκορπισμένες νάρκες (αντιαρματικές και κατά προσωπικού) και το καθοδηγούμενο με λέιζερ βλήμα Krasnopol.

Φωτ. αρχείου υπ. Άμυνας Ρωσικής Ομοσπονδίας | Ρωσικό αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S3 Akatsiya

Το BM-21 είναι το πιο χρησιμοποιημένο και δημοφιλές σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων (ΠΕΠ) στον Κόσμο. Είναι εξοπλισμένο με έναν φορέα 40 σωλήνων εκτόξευσης διαμετρήματος 122 χλστ διευθετημένους σε ορθογώνιο σχήμα που μπορεί να περιστραφεί μακριά από την μη προστατευμένη καμπίνα προσωπικού.

Το BM-21 μπορεί να εκτοξεύσει τους πυραύλους μέσα από την καμπίνα ή με τηλεχειρισμό έξω από την καμπίνα με την χρήση καλωδίου μήκους 64 μέτρων. Οι βασικοί πύραυλοι έχουν μέγιστο βεληνεκές 20 χλμ αλλά με την χρήση των πυραύλων τελευταίας γενιάς το βεληνεκές μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 35/40 χλμ.

Φωτ. αρχείου υπ. Άμυνας Ρωσικής Ομοσπονδίας | Ρωσικό σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων BM-21 Grad

Απόδοση/Μετάφραση απο armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.