Οι ρωσόφωνοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφέρονται να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά ως έφεδροι και πρότειναν τη ίδρυση μιας ξεχωριστής μονάδας, σύμφωνα με επιστολή που απεστάλη στον υπουργό άμυνας της Κύπρου από το πολιτικό κόμμα “Εγώ ο πολίτης” (ΕΟΠ).

Το κόμμα είπε ότι με λύπη άκουσε ότι οι περισσότεροι από τους μισούς κληρωτούς απέτυχαν να καταταγούν στον Στρατό για διάφορους λόγους, μια “ανεπίτρεπτη κατάσταση για μια χώρα που η μίση ειναι υπό κατοχή και σε καθεστώς κατάπαυση του πυρός από το 1974.”

Είπε ότι οι ρωσόφωνοι πολίτες έχουν κατηγορηθεί ότι δεν υπηρετούν την στρατιωτική θητεία και δεν ενδιαφέρονται να προστατεύσουν την χωρά όπου ειναι πολίτες.

“Γνωρίζουμε επίσης πολίτες με κυπριακή υπηκοότητα που υπέβαλλαν αίτηση στο υπουργείο άμυνας για να καταταγούν στους εθνοφύλακες, αλλά το αίτημα τους δεν έγινε αποδεκτό λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας που δεν προβλέπει αυτήν τη δυνατότητα,” δήλωσε το ΕΟΠ.

Το πολιτικό κόμμα δήλωσε ότι έκανε έρευνα ανάμεσα στους ρωσόφωνους πολίτες και οι περισσότεροι δήλωσαν οτι ειναι έτοιμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά και να πολεμήσουν για την χώρα αν απαιτηθεί.

“Πολλοί επιθυμούν να συμμετέχουν εθελοντικά στις μονάδες εθνοφυλακής της Εθνικής Φρουράς και να εκπαιδευτούν,” δήλωσε.

Το ΕΟΠ πρότεινε τη δημιουργία μιας ξεχωριστής μονάδας που θα δεχθεί τους εθελοντές.

Προέτρεψε τον υπουργό άμυνας Σάββα Αγγελίδη να λάβει το αίτημα τους στα σοβαρά και αν απαιτείται να τροποποιήσει τον νόμο, ώστε να επιτραπεί στους ρωσόφωνους πολίτες να υπηρετήσουν στην ΕΦ.

Αυτούσια η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Το κόμμα ΕΓΩ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, το οποίο ως γνωστόν έχει στις τάξεις του και ρωσόφωνους πολίτες της Δημοκρατίας, απευθύνεται σε εσάς με συγκεκριμένη πρόταση, σε σχέση με την άμυνα της χώρας.

Με λύπη μας διαβάσαμε πρόσφατα, ότι το 54% των εφέδρων, μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα, για διάφορους λόγους δεν παρουσιάζονται στις ετήσιες ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς, πράγμα απαράδεκτο για μια χώρα που βρίσκεται σε ημικατοχή και υπό καθεστώς κατάπαυσης του πυρός από το 1974.

Επιπλέον ακούσαμε κατηγορίες εναντίον ρωσόφωνων νέων πολιτών της Κύπρου ότι αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία, δεν παρακολουθούν στρατιωτική εκπαίδευση και δεν ενδιαφέρονται να προστατεύσουν τη χώρα της οποίας είναι πολίτες. Γνωρίζουμε επίσης παραδείγματα πολιτών, με κυπριακή υπηκοότητα, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας για να ενταχθούν στην εφεδρεία. Ωστόσο το αίτημα τους δεν έγινε αποδεκτό, επειδή στην ισχύουσα νομοθεσία, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Το ΕΟΠ πήρε την πρωτοβουλία να διερευνήσει το θέμα αυτό, μεταξύ των ρωσόφωνων πολιτών της Κύπρου. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εξέφρασαν την προθυμία να υπηρετήσουν οικειοθελώς στο στρατό της χώρας και, αν χρειαστεί, να την υπερασπίσουν στη μάχη. Πολλοί είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά στα εφεδρικά σώματα της Εθνικής Φρουράς και να εκπαιδευτούν, όπως προβλέπεται, για τις ανάγκες της αμυντικής θωράκισης του νησιού.

Προτείνουμε λοιπόν τη δημιουργία μιας μονάδας, (Διμοιρίας, ή λόχου, ή τάγματος) πάνω σε εθελοντική βάση, που θα μπορούσε να εκπαιδεύεται, όπως και οι άλλες εφεδρικές μονάδες της ΕΦ.

Επειδή μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα, όσον αφορά τη γλώσσα, είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν αρκετοί έφεδροι αξιωματικοί, οι οποίοι να γνωρίζουν τη ρωσική γλώσσα (μεταξύ των οποίων κι εγώ), να αναλάβουν την διοίκηση τους.

Κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να εξετάσετε με τη δέουσα σοβαρότητα την πρόταση του ΕΟΠ και αν υπάρχουν νομικά κωλύματα να προβείτε σε αλλαγή της νομοθεσίας. Για την υλοποίηση της πρότασης, θα μπορούσε αρχικά να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας. Εμείς πάντως είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση χρειαστείτε.

Με εκτίμηση

Δρ. Γιώργος Κουντούρης
Πρόεδρος ΕΟΠ

Απόδοση/Μετάφραση απο το cyprus-mail.com για την Προέλαση. Πηγή της επιστολής: Philenews

2 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: