Ρωσία: Εξετάστηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα της πειραματικής αεροκίνητης Ταξιαρχίας

Η πρώτη αεροκίνητη Ταξιαρχία των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων συμμετείχε στην άσκηση Tsentr-2019 που διεξήχθη στην Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια. Έπρεπε να παρθεί η απόφασή για το αν θα συνεχιστεί ο μετασχηματισμός σε παρόμοιους Σχηματισμούς ή θα σταματήσει αυτό το σχέδιο.

Σε αντίθεση με τις άλλες αεροκίνητες μονάδες, η Ταξιαρχία διαθέτει τις δικές της Μοίρες ελικοπτέρων για τους αλεξιπτωτιστές που καταστρέφουν εγκαταστάσεις μέσα στην εχθρική περιοχή και την ταχεία διείσδυση σε βάθος εκατοντάδων χιλιόμετρων, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

Η αεροκίνητη Ταξιαρχία ασκήθηκε στο πεδίο Ντονγκουζ στην περιφέρεια Όρενμπουργκ. Ο νέος σχηματισμός υποβλήθηκε σε μια μεγάλη δοκιμή. Εκτέλεσε έφοδο ελικοπτέρων στην εχθρική περιοχή. Η τακτική ομάδα μεταφέρθηκε αεροπορικώς. Βαριά μεταφορικά ελικόπτερα μετέφεραν και αποβίβασαν φορτηγά pick-up, μπάγκι, τετράτροχες μοτοσυκλέτες και αντιαρματικά όπλα σε προκαθορισμένη περιοχή. Τα ελικόπτερα επίσης αερομετέφεραν πυροβόλα D-30 των 122 χλστ.

Το 2018 0 ρωσικός Στρατός απέκτησε την πρώτη εμπειρία με την συμμετοχής αεροκίνητης ομάδας σε στρατιωτική άσκηση. Ένας Λόχος της 31ης αεροκίνητης Ταξιαρχίας αποβιβάστηκε από τα ελικόπτερα στην εχθρική περιοχή κατά τη διάρκεια της άσκησης Vostok-2018. Αργότερα ελήφθη η απόφαση να μετασχηματιστεί η Ταξιαρχία σε αεροκίνητη για τη διεξαγωγή της εκπαίδευσης των νέων αεροαποβατικών τακτικών. Το 2019, η Ταξιαρχία λειτουργεί σε τακτική βάση.

Μια αεροκίνητη μονάδα ξεχωρίζει από την ύπαρξη των δικών της ελικοπτέρων που ανήκουν στην αερομεταφερόμενη διοίκηση. Επιταχύνουν σημαντικά την εμπλοκή της στρατιωτικής δύναμης. Η Ταξιαρχία διαθέτει δυο Μοίρες μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-8, δυο Μοίρες Mi-26 και μια μονάδα οπλισμένων ελικοπτέρων.

Η αποβίβαση από ελικόπτερα έχει αρκετά πλεονέκτημα έναντι της παραδοσιακής ρίψης με αλεξίπτωτα, δήλωσε ο ειδικός Βαλερί Γιούργεφ. “Πρώτον, τα ελικόπτερα είναι καλύτερα προστατευμένα από την αεράμυνα του αντιπάλου, καθώς μπορούν να πετάξουν σε χαμηλά υψόμετρα δίχως να εντοπιστούν. Δεύτερον, τα ελικόπτερα μπορούν να παρέχουν πυρά υποστήριξης στην αποβιβασμένη δύναμη. Μπορούν επίσης να αποβιβάσουν αλεξιπτωτιστές σε συγκεκριμένο σημείο με τρεις τρόπους: Με προσγείωση, εν κινήσει ένα μετρό πάνω από το έδαφος και αν δεν υπάρχει κατάλληλη τοποθεσία με σχοινί,” δήλωσε. Εν πάση περιπτώσει, όλοι οι αλεξιπτωτιστές αποβιβάζονται γρήγορα στο απαραίτητο σημείο, πρόσθεσε ο Γιούργεφ.

Στην περίπτωση της αεροαπόβασης, o αλεξιπτωτιστής παραμένει στον αέρα περίπου 2 λεπτά ως στόχος. Εξάλλου, συχνά οι αλεξιπτωτιστές συχνά προσγειώνονται πολύ μακριά ο ένας από τον άλλον. Αυτή η μέθοδος είναι καλύτερη για μια μεγάλη επίθεση σε ένα μεγάλο χώρο. Τα ελικόπτερα ταιριάζουν καλύτερα στην έφοδο, σύμφωνα με τον ειδικό.

Το πείραμα με τις αεροκίνητες μονάδες διεξήχθη στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης μεγάλης κλίμακας η οποία άρχισε το 2019. Πρέπει, αυτές, να μετασχηματιστούν σε μια δύναμη ταχείας επέμβασης. Οι μελλοντικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις πρέπει να καταστούν αυτόνομες και ικανές για να συμμετέχουν ανεξάρτητες σε μεγάλο εύρος αποστολών. Άλλωστε, οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις θα διαθέτουν τις δικές τους Επιλαρχίες αρμάτων και βαρέων όπλων, έγραψε η Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

50 Απαντήσεις

 1. Πάλι ρωσική προπαγάνδα λίγο πρίν την εισβολή των Ρώσων στην Ευρώπη; 😜

  Πέρα απο την πλάκα.
  Έκαναν πραγματικά άλματα οι Ρώσοι, μέσα σε μια εικοσαετία απο την πρώτη εμφάνιση του Πούτιν στην ρωσική πολιτική σκηνή, παρά τον οικονομικό πόλεμο που αντιμετωπίζουν επειδή πέταξαν έξω τις ξένες εταιρίες ενέργειας, που είχαν πλακώσει για πλιάτσικο στην Ρωσία(όπως το συνηθίζουν και αλλού) μέσα στο μπάχαλο που γινόταν στην εποχή του μεθύστακα Γέλτσιν.

  Υ.Γ.

  Ο ΟΗΕ πρέπει να απαγορεύσει τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Ρωσία, αφού αυτή ετοιμάζεται συνέχεια για εισβολές σε φιλειρηνικές χώρες (που σκοτώνουν ελεύθερα αμάχους σε χώρες που δεν έχουν απο τον ήλιο μέρα, επειδή τις πνίγουν πρώτα με κυρώσεις οι φιλάνθρωποι πολιτικοί των χωρών που ασπάζονται τον αποικιοκρατισμό/αποικισμό).
  Η επιθετικότητα του Ντάρθ Πούτιν φαίνεται ξεκάθαρα εφόσον βομβαρδίζει στην Συρία, όταν οι φιλανθρωπικές πρώην αποικιοκρατίες βομβαρδίζουν παράλληλα σε 7 χώρες στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής και Αφρική, αμάχους και οτιδήποτε εμφανίζεται στο στόχαστρο των όπλων για την ελευθερία(εννοείται). Εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν που σφυροκοπά τους ευγενικούς ισλαμιστές στην Συρία, Νόμπελ ειρήνης ο Ομπάμα που σκότωνε παράλληλα σε 7 χώρες (χωρίς διακρίσεις και χωρίς να τον ενδιέφερε αν ήταν εχθρός η άμαχος πολίτης) ότι έβγαινε μπροστά στο στόχαστρο των οπλισμένων ΜΕΑ. 😉

   1. Εννοείται, οποίος δεν το πιστεύει όμως γίνεται αυτόματα σταλινηστής με την λογική των οπαδών του παρανοϊκού μεκάρθυ.

  1. Κ μη ξεχνας οτι ο δικτατορας πουτιν «κατελαβε» την κριμαια απ την ουκρανια, αλλα η τουρκια που κατεχει παρανομα τη μιση κυπρο ειναι αγαπημενη φιλη κ συμμαχος για τους αμερικανους

  2. ποιες ξένες εταιρείες πέταξαν έξω; που ζεις; δεν έχεις ακούσει για ρώσους ολιγάρχες;;

   επίσης ποια άλματα έχεις δει; παρέλαβε μια μεγάλη χώρα με ίσως τις μεγαλύτερες πλουτοπαραγωγικές πηγές, με ίσως το δευτερο ισχυρότερο επιστημονικό δυναμικό και 20 χρόνια μετά έχει μια οικονομία παραπλήσια της Ισπανίας, με τον πλούτο συγκεντρωμένο στα χέρια λίγων

   η μεγάλη διαφορά του τι έκανε η Ρωσία στη Ουκρανία με αίτηση κάνει το ΝΑΤΟ είναι ότι η ρωσία είχε υπογράψει συμφωνία προστασίας της Ουκρανίας όταν η Ουκρανία της παρέδωσε τα πυρηνικά όπλα που κληρονόμησε από τη Σοβιετική ένωση. Καταλαβαίνεις τη θεμελιώδη διαφορά ;

   δυστυχώς η ρωσική προπαγάνδα είναι ισχυρή στην Ελλάδα, εδώ θα μου πείτε ελέγχουν ολόκληρη ελληνική πολη, σχόλια στο ίντερνετ δεν θα έκαναν;

   1. Εσύ είσαι ο αδιάβαστος στο θέμα, ξεκόλλα επιτέλους από τις ιστορίες για την ρωσική μαφία που θέλεις να έκλεβε τα ρωσικά πετρέλαια. Αμερικανούς και Άγγλους μάνατζερ σκότωνε η ρωσική μαφία στη Ρωσία.

    Όλα τα υπόλοιπα που λες είναι προπαγανδιστικές μπούρδες που συνηθίζεις να παπαγαλίζεις όσο θυμάμαι, όταν σου θιγούν τα ιερά αφεντικά σου από το αμέρικα.

   2. Έχεις ιδέα πως ήταν η Ρωσία το 1999 όταν ανέλαβε ο Πούτιν και πως είναι σήμερα ? Επίσης αυτή η καραμέλα για την οικονομία της Ισπανίας πρέπει να σταματήσει. Σε nominal gdp ναι είναι περίπου εκεί αφού το ρούβλι από 35 προς 1 το δολλάριο έπεσε σε σχεδόν 70-1 δηλαδή εάν το συγκρίνεις με βάση το nominal gdp τότε αν αύριο το πρωί το ρούβλι επέστρεφε στην ισοτιμία του 2013 τότε το ρωσικό ΑΕΠ θα ήταν σχεδόν 3,2 τρις δηλαδή θα ήταν κάτω από την Γερμανία και πέμπτη στο κόσμο. Όμως οι Ρώσοι δεν πληρώνονται σε δολλάριο ούτε πληρώνουν σε δολλάριο. Η οικονομία τους κινείται με ρούβλια της οποίας το μέγεθος μπορεί να μετρηθεί πιο σωστά με το gdp ppp το οποίο είναι 4,3 τρις δηλαδή εκτο στο κόσμο. Αυτό δείχνει το πραγματικό της μεγεθος. Επίσης το κατακεφαλην ΑΕΠ ppp είναι σχεδόν ίδιο με της Ελλάδας. Βέβαια η Ρωσία είναι αχανής χώρα της οποίας το κατακεφαλην ΑΕΠ από περιοχή σε περιοχή κινείται σε επίπεδα Κατάρ έως επίπεδα Παπούα Νέα Γουινέα. Επίσης η Ρωσία είναι από τις λίγες χώρες στο κόσμο που έχουν μια full service economy. Η Ισπανία δεν στέλνει ανθρώπους στον iss η Ρωσία τους στέλνει, τα τελευταία χρόνια η Ρωσία χάρις των κυρώσεων έχει πετύχει να γίνει από εισαγωγέας σιτηρών ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο ενώ οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν περάσει τις εξαγωγές όπλων και συνεχίζουν να αυξάνονται δυναμικά χρόνο με το χρόνο. Η Ισπανία όπως και καμία άλλη χώρα στο κόσμο δεν έχει την Rosatom να ελέγχει τη παγκόσμια πυρηνική αγορά και πολλά άλλα. Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο κατεβατο. Εν πάση περιπτώσει, για να μην παρεξηγηθω κιόλας, δεν λέω πως η Ρωσία είναι μια ουτοπία, ούτε πως ο Πούτιν τα έκανε όλα σωστά, σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει νωρίτερα ή καλύτερα αλλά να λες ότι ο Πούτιν δεν έχει κάνει τίποτα το αξιόλογο είναι το λιγότερο άδικο. Όσο για το κομμάτι για τις ξένες εταιρείες, πράγματι δεν ήταν σωστό αντιθέτως ο Πούτιν άνοιξε τη Ρωσία για να επενδύσουν ξένες εταιρείες αλλά με όρους που συνέφεραν το κράτος και όχι 10 άτομα μόνο. Ίσως, αυτό εννοούσε ο gunslinger. Το κομμάτι για τους ολιγαρχες δεν το σχολιάζω, οι πραγματικοί ολιγαρχες της εποχής Γιέλτσιν είτε βλέπουν τα ραδίκια ανάποδα είτε ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Όσοι επιβίωσαν από τις εκκαθαρίσεις μπήκαν στο κύκλο του Πούτιν και άρχισαν να κάνουν μπίζνες στη Ρωσία με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ότι τη δεκαετία του ’90. Πάλι επαναλαμβάνω δεν είναι και εκεί τέλεια, υπάρχουν προβλήματα αλλά τουλάχιστον εκεί σηκώνει ο πρόεδρος το τηλέφωνο και κατσαδιαζει τους «φραγκατους» όταν παρεκτρέπονται (βλέπε δεν καταβάλουν μισθούς στους εργαζόμενους τους) και όχι το αντίστροφο όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Σίγουρα πρέπει πάρα πολλά να γίνουν στη Ρωσία ακόμα για να αρχίσει να δουλεύει αυτή η χώρα με τις πλήρεις δυνατότητες της, οι οποίες όπως σωστά παρατηρήσατε είναι τεράστιες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να το πετύχει αυτό η Ρωσία πρέπει να υπάρχει ως κράτος και κακά τα ψέματα, αν δεν ερχόταν ο Πούτιν το 1999 αμφιβάλλω αν θα υπήρχε η Ρωσία σήμερα.

    1. Αυτό προσπάθησα να μεταφέρω όντως, αλλά ο μέσος ξεροκέφαλος πορωμένος ελληναράς επιμένει/εξακολουθεί πεισματικά να αντιλαμβάνεται την μετασοβιετική Ρωσία ως τον πυρήνα του παγκόσμιου λενινισμού/μαρξισμού/κομμουνισμού(άσχετα αν ήταν ξένη ιδέα), έτσι επειδή τον έρχεται πιο εύκολο να υιοθετεί ξεπερασμένες ξένες αντιλήψεις, και να ασχολείται επιφανειακά με αυτά τα θεματα.

   3. συνονόματε κανεις μια οικονομική ανάλυση που καλό είναι να μην την πεις παρά έξω γιατί δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική

    σε πολλά αλλά σημεία (ρωσική τεχνολογια και επιστήμη) δεν διαφωνούμε, αυτό ακριβώς αποτελεί και ένα από τα επιχειρήματα μου για το ότι η σύγχρονη Ρωσία δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα έπρεπε και δεν εξασφαλίζει στους πολίτες της ένα επίπεδο ζωής αντάξιο των δυνατοτήτων της

    ο Πούτιν μπορεί να είναι μανούλα στα πρακτοριλίκια και στις εκτελέσεις πολιτών (τις οποίες παραδέχεσαι και εσυ) αλλά είναι ανεπαρκής στο να κάνει την Ρωσία μια σύγχρονη δημοκρατική και ευημερούσα χώρα

    είναι επίσης μανούλα στο να φυτεύει «επιχειρηματίες» σε χώρες ημιμπανανιες οι οποίοι διεισδύουν στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας

    επίσης θα ήθελα ένα σχόλιο για την αξιοπιστία της Ρωσίας όταν αθέτησε μια τοσο ισχυρή συμφωνία με την Ουκρανία και τη διαμέλισε

   4. @Kostas

    Συνονοματε, θα συμφωνήσω πως το παράδειγμα με το nominal gdp ήταν πολύ απλοϊκό καθώς ήθελα να το παραθέσω με απλούς όρους. Εάν έχεις τη γνώση επάνω στο οικονομικό κομμάτι θα μου ήταν πολύ ενδιαφέρον να διαβάσω μια ανάλυση σου πάνω στο κομμάτι της ρωσικής οικονομίας γενικά με γνώμονα πάντα τη κατάσταση της ρωσικής οικονομίας το 1999 και σήμερα. Επίσης καλό θα ήταν να συγκρίνουμε το επίπεδο ζωής των πολιτών τότε και σήμερα. Περιμένω.

    Για το κομμάτι της τεχνολογίας θα συμφωνήσω μαζί όπως και στο ότι η Ρωσία δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα μπορούσε αλλά πρέπει να κατανοήσεις τι συνέβαινε στη χώρα τις δεκαετίες του 90 και σχεδόν τα πρώτα 5-6 χρόνια του 2000 για να δώσεις μια απάντηση σε αυτό. Όπως είπα και πάνω πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα ή καλύτερα, βέβαια δεν είμαι μέσα στο Κρεμλίνο για να γνωρίζω τι ακριβώς συνέβαινε στη χώρα.

    Οι εκτελέσεις πολιτών επίσης μου ακούγεται παρατραβηγμενο, εκτελέσεις γίνονται στις ΗΠΑ ή στη Σαουδική Αραβία, αυτό που περιέγραψα ήταν ίσως ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών της παλιάς ελίτ με την νέα. Άνθρωποι πέθαναν ή τα μάζεψαν για να γλιτώσουν, βέβαια ο μέσος Ρώσος που έζησε τις ξέφρενες εποχές των ολιγαρχων πιθανώς θα σου πως ότι έπαθαν αυτό που άξιζαν, αλλά αυτό είναι μεγάλο θέμα και δεν νομίζω ότι αξίζει να σχολιαστεί εδω. Το κομμάτι ευημερία πάλι σου εξηγώ είναι σχετικό με τι το συγκρίνεις, αν δηλαδή το συγκρίνεις παίρνοντας ως βάση την ίδια τη χώρα και την κατάσταση της όταν ανέλαβε ο Πούτιν ή πχ τις χώρες της Δύσης. Επίσης η δημοκρατία δεν είναι απαραίτητη για να ανέβει η οικονομία, η Κίνα όπως και διάφορες άλλες χώρες το απέδειξαν αυτό καιρό τώρα.

    Το κομμάτι των επιχειρηματιών δεν το αντιλαμβάνομαι ακριβώς αν και νομίζω πως ξέρω ποιους εννοείς. Κοίτα προσωπική μου άποψη εδώ που έχει φτάσει η μπανανία μας αν επενδύουν χρήμα ας έρθουν και από το Τζιμπουτί δεν με πειράζει.

    Το κομμάτι Ουκρανία είναι επίσης πολύ δύσκολο και περίπλοκο για να απαντηθεί. Στη συγκεκριμένη χώρα η Ρωσία και κάποιες άλλες χώρες έπαιξαν το παιχνίδι τους πάνω στα κεφάλια των πολιτών της. Από εκεί και πέρα και βάση της εξελίξεως του παιγνίου ο κάθε παίκτης προσπάθησε να κινήσει έτσι τα πιόνια του για να πάρει το πάνω χέρι. Τελικά ο μόνος που υπέφερε ήταν ο ίδιος ο ουκρανικός λαός. Άρα από καθαρή ψυχρή και ρεαλιστική άποψη, δεν τίθεται κανένα θέμα αξιοπιστίας. Οι Ρώσοι έκαναν αυτό θεώρησαν πως εκείνη την στιγμή τους συμφέρει, το απέναντι στρατόπεδο το ίδιο. Άρα το κομμάτι αξιοπιστία είναι καθαρά υποκειμενικό στη κάθε περίπτωση, αναλόγως από πια οπτική γωνία το βλέπει ο καθένας.

  1. Γιατί παρουσιάζεται ως κάτι το αξιοσημείωτο η μεταφορά μιας πυροβολαρχίας ή μερικών τζιπ ως εξωτερικό φορτίο από μερικά ρωσικά ελικόπτερα, δεν το αντιλαμβάνομαι…

   1. Γιατι μεχρι τωρα δεν το εκαναν, τουλαχιστον αερομεταφορα D-30 δεν ειχα ξαναδει (οχι οτι δεν εχει γινει).
    Ισως ειναι αλλαγη δογματος στη χρηση αυτων των ελικοπτερων.

  2. Η ειρωνεία είναι ότι στην Δύση θαυμάζουν αυτούς τους χαρακτήρες του πολέμου των άστρων, εφόσον τους εκλεγούν/επανεκλεγούν και ως πολιτικούς, παρόλο που ξέρουν ότι είναι πολεμοχαρείς και ψεύτες,αλλά τους «φταίει» ένας Πούτιν. Έτσι είναι όμως οι παρλαπίπες καταναλωτές σανού μάρκας γιουνάιτετ φρούτ κόμπανι(United fruit Company).

   Σχετικά με την μεταφορά υλικού Αερομεταφερόμενων σχηματισμών, είναι εντυπωσιακό ότι μεταφέρουν και οπλισμένα ερπυστριοφόρα μαζί με τους οπλίτες, στο ΝΑΤΟ θυμάμαι ανάλογη πρακτική μόνο από τους Γερμανούς με τα Wiesel σε ελικόπτερα CH-53 που μπορούν να μεταφέρουν 2 οχήματα στο εσωτερικό.

  1. Η εσωτερική μεταφορά του υλικού από ελικόπτερα δεν φαίνεται να αποτελεί τον κανόνα για τους Ρώσους. Αντιθέτως, προτιμούν τις μαζικές ρίψεις προσωπικού και υλικού πάσης φύσεως (έως ελαφρά άρματα και πυροβόλα) από αεροσκάφη. Κι αυτό παρ’ ότι ήδη από τον Β’ Π.Π. έχει καταδειχθεί σαφώς ότι σε τακτικό επίπεδο (το τονίζω αυτό, διότι σε στρατηγικό επίπεδο τα πράγματα αντιστρέφονται) η μέθοδος της αερομεταφοράς μεγάλης κλίμακας «πάσχει» και όλοι έχουν στραφεί στην αεροκίνηση.

 2. «Η εσωτερική μεταφορά του υλικού από ελικόπτερα δεν φαίνεται να αποτελεί τον κανόνα για τους Ρώσους»

  Στο Αφγανισταν οπου εγινε μαζικη χρηση ελικοπτερων (απο τη ρωσικη πλευρα ) τα φορτια μεταφερονταν εσωτερικα (βεβαια δεν κουβαλουσαν εκει τζιπ και πυροβολα αλλα εφοδια και βαρια οπλα) ακριβως λογω του ορεινου εδαφους το οποιο δεν ευνοει την εξωτερικη μεταφορα φορτιων.

  1. Δεν αναφέρομαι σε αποστολές από αέρος ανεφοδιασμού ή συγκοινωνιών, αλλά σε αεροκίνητο ελιγμό επί του πεδίου της μάχης.

   1. «αλλά σε αεροκίνητο ελιγμό επί του πεδίου της μάχης.

    Το οτι δοκιμαστηκε δεν σημαινει οτι θα υιοθετηθει κιολας, οι ρωσοι εχουν τις δικες τους εμπειριες και τα δικα τους δογματα.

    Την Κριμαια την κατελαβαν (περα απο το προσωπικο που υπηρετουσε εκει) και με αεροκινηση χωρις να χρειαζονται εξωτερικα πυροβολα η τζιπ.

   2. Σε πια φάση των επιχειρήσεων της Κριμαίας έγινε τακτική αεροκίνηση δυνάμεων;
    Εννοώ να μεταφερθούν με κάθετο ελιγμό τα στρατεύματα μαζί με το υλικό τους επί ή πλησίον του στόχου που επρόκειτο να καταλάβουν και να επιχειρήσουν άμεσα. Όχι απλώς να μετακινηθούν από/προς το ευρύτερο θέατρο επιχειρήσεων.

   3. @tsimuha

    Οι ρωσικές αεροκίνητες επιχειρήσεις επαφίενται στη βοήθεια του Ύψιστου για να πετύχουν. Εξ ου και η …εκκλησία εκστρατείας εκεί κοντά 🙂 🙂 🙂

 3. Όσον αφορά την μεταφορά αερομεταφορά υλικού στο εσωτερικό, νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο θηρίο ελικόπτερο απο το ρωσικό Μι-26 που έχει εξαχθεί και στο εξωτερικό σε συμμαχικές χώρες της Ρωσίας και είναι επίσης σε υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικές/ειρηνευτικές αποστολές.

  https://i.pinimg.com/originals/ab/0e/2e/ab0e2e9bf554e8d8f1f29d79837add48.jpg

  https://www.telesurtv.net/__export/1408990816775/sites/telesur/img/image/2014/07/02/mil-mi-26.jpg_1718483347.jpg

  https://c8.alamy.com/compes/p9xwj9/el-segundo-prototipo-de-vuelo-mas-grande-del-mundo-de-mil-mi-26-helicopteros-de-transporte-de-serie-demuestra-sus-posibilidades-de-carga-en-lyubertsy-tes-p9xwj9.jpg

  http://4.bp.blogspot.com/-LfsRFSMazKI/UhyCm7mTGGI/AAAAAAAASf0/PxFI-xuxai0/s1600/1048393.jpg

  http://downloads.unmultimedia.org/photo/medium/734/73480.jpg

  Αυτό όπως φαίνεται (ξεκάθαρα) στις φωτογραφίες, δεν έχει να κάνει με την πολυσυζητημένη ρωσική προπαγάνδα, αλλά απλά με το μέγεθος του ελικόπτερου, που παραμένει μοναδικό παγκοσμίως.

  1. -ΦΑΙΔΩΝ ποια ΠΙΠΑ είναι αυτή που εχω κανει από τον tsimuha
   -Η 68η GIDI μου
   -Μηπως είναι πολλες βρε ΦΑΙΔΩΝ
   -Τι νοημα εχουν οι αριθμοι, σκοπος είναι εσυ να τις ευχαριστιεσαι
   -Ναι βρε ΦΑΙΔΩΝ αλλα 65 ΠΙΠΕΣ δεν είναι πολλες, μηπως μου βγει το ονομα
   -Σιγα το ονομα που εχεις , ετσι κι αλλιως ρωσοπαπαροαναλυτης εισαι
   -Να συνεχισω λες
   -Βεβαια, πρεπει να φτασεις τις 100 ΠΙΠΕΣ οπωσδηποτε
   -Γιατι ΦΑΙΔΩΝ, τι θα γινει αν φτασω τις 100
   -Ακουσα πως ο tsimuhas είναι γενναιοδωρος και δινει δωρα
   -Να σαι καλα ΦΑΙΔΩΝ, θα βαλω τα δυνατα μου ώστε να φτασω τις 100 ΠΙΠΕΣ, εγω θα το παρω το δωρ
   -ΦΑΙΔΩΝ ποια ΠΙΠΑ είναι αυτή που εχω κανει από τον tsimuha
   -Η 65η GIDI μου
   -Μηπως είναι πολλες βρε ΦΑΙΔΩΝ
   -Τι νοημα εχουν οι αριθμοι, σκοπος είναι εσυ να τις ευχαριστιεσαι
   -Ναι βρε ΦΑΙΔΩΝ αλλα 65 ΠΙΠΕΣ δεν είναι πολλες, μηπως μου βγει το ονομα
   -Σιγα το ονομα που εχεις , ετσι κι αλλιως ρωσοπαπαροαναλυτης εισαι
   -Να συνεχισω λες
   -Βεβαια, πρεπει να φτασεις τις 100 ΠΙΠΕΣ οπωσδηποτε
   -Γιατι ΦΑΙΔΩΝ, τι θα γινει αν φτασω τις 100
   -Ακουσα πως ο tsimuhas είναι γενναιοδωρος και δινει δωρα
   -Να σαι καλα ΦΑΙΔΩΝ, θα βαλω τα δυνατα μου ώστε να φτασω τις 100 ΠΙΠΕΣ, εγω θα το παρω το δωρο

   https://www.ptisidiastima.com/bmd-2-free-fall/

 4. Συμφωνα με πληροφοριες παραβιαστηκε το οριο ασφαλειας για την ταχυτητα του ανεμου, το επιτρεπομενο οριο για τετοιες επιχειρησεις ειναι τα 8μ/δ ενω η ταχυτητα του κατα την διαρκεια της ριψης ηταν 15μ/δ, αυτο εμποδισε τα αλεξιπτωτα να ανοιξουν σωστα.

  https://www.rusdialog.ru/war/186579_1569178375

 5. «επί ή πλησίον του στόχου που επρόκειτο να καταλάβουν και να επιχειρήσουν άμεσα. Όχι απλώς να μετακινηθούν από/προς το ευρύτερο θέατρο επιχειρήσεων.»

  Μα το ευρυτερο θεατρο επιχειρησεων περιλαμβανει και τους «στοχους»,προφανως δεν τους αφησαν τα ελικοπτερα 30 χλμ μακρια απο τους «στοχους», αλλα καπου κοντα στους στοχους.
  Αν ο «στοχος» ειναι μια πολη, το αφημα των στρατιωτων στα ορια της πολης προκειμενου να κινηθουν μετα πεζη προς δυο τρια σημεια που αποτελουν «στοχους» μεσα στην πολη τι ειναι;

  1. Σύμφωνοι, αλλά σε ποια περίπτωση έγινε κάτι τέτοιο στην Κριμαία; Εξ όσων γνωρίζω, η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων έγινε από την ξηρά.

   Για να γίνω πάντως λίγο σαφέστερος ως προς τον διαχωρισμό:
   Τακτικό χαρακτήρα είχαν οι αεροκίνητες επιδρομές των Αμερικανικών επίλεκτων και ειδικών μονάδων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Anaconda» το 2002, με απόβαση των δυνάμεων ουσιαστικά επί των θέσεων του εχθρού, άμεση εμπλοκή μαζί του επί τόπου και νέα αεροκίνηση προς καταδίωξη και εξουδετέρωσή του όπου χρειάστηκε.
   Επιχειρησιακό χαρακτήρα είχε η από αέρος ανάπτυξης 2.000+ στρατιωτών της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας μαζί με το υλικό τους το 2003 σε ελεγχόμενη περιοχή εντός του θεάτρου επιχειρήσεων των βορείου Ιράκ, με σκοπό όμως να εμπλακούν σε επιχειρήσεις 3-4 ημέρες αργότερα.
   Στρατηγικό χαρακτήρα είχε η τεράστια αερογέφυρα που στήθηκε για την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων των Αμερικανών και των συμμάχων τους σε χώρες γύρω από το Ιράκ το 1990, με σκοπό να είναι έτοιμες για τις επιχειρήσεις «Desert Shield» και «Desert Storm» όποτε τους δινόταν η εντολή.

   1. Καλησπέρα

    Έχω ένα βίντεο που δεν κατάφερα να το βρώ στο γιουτιουμπ (μάλλον «κόπηκε» από το 2014 που παρουσιάζει τη δράση των Ρωσικών δυνάμεων στη Κριμαία, πως κατέλαβαν διάφορες τοποθεσίες κτλ.

    Το βίντεο γυρίστηκε από τις ίδιες της μονάδες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, πιθανότατα για σκοπούς απενημέωσης κτλ και στο τέλος έκαναν ένα μοντάζ για τους κοινούς θνητούς.

    Στο συγκεκριμένο βίντεο ποαρουσιάζεται (στο 6ο λεπτό και γύρω στο 7ο) ένα κομματάκι αεροκίνητων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια κατάληψης ενός στρατοπέδου, σε συνεργασία με μηχανοκίνητο πεζικό.

    Άμα το θέλει κανείς, είναι καμιά 100ΜΒ, να δούμε αν υπάρχει τρόπος να το στείλω.

   2. Αν μετράω καλά, στο βίντεο διακρίνονται 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 8 είναι επιθετικά Mi-24/35 και τα άλλα τρία είναι μεταφορικά Mi-8/17 (εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα οπλισμένο). Ακόμη και αν τα τρία αυτά μεταφορικά δεν είναι CSAR ή δεν υποστηρίζουν απλώς μια ανάπτυξη των επιθετικών, σίγουρα δεν μιλάμε για κάποια σοβαρή (από πλευράς μεγέθους) αεροκίνητη επιχείρηση.

 6. Η εξέλιξη από την οπτική γωνία των Ρώσων που τα έζησαν, εφόσον στα δυτικά μέσα παρουσιάζουν την ιστορία σε αρκετές περιπτώσεις ολίγον περίεργα(για να το θέσω ευγενικά).

  Με αγγλικούς υπότιτλους

  https://m.youtube.com/watch?v=CCFs0PtzeVE

  https://m.youtube.com/watch?v=hdwKylOslo0

  1. Καλησπέρα

   Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ – προειδοποίηση, πάει 2+ ώρες! Τα γεγονότα της Κριμαίας από Ρωσική πλευρά, με πολλές συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές:

   [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=3Mw4Y9jRwCQ&w=640&h=360]

   1. Καλησπέρα

    Όντως πολύ ωραίο και ενδιαφέρον.
    Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα επι του θέματος, αλλά και για παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες που έχουν εμπλακεί οι ουσαίοι(όπου παίχτηκε ανάλογο σενάριο όπως στην Ουκρανία), αλλά είναι σε ξένη γλώσσα που οι περισσότεροι που παρακολουθούν τις συζητήσεις στην Προέλαση δεν ξέρουν, και ακατάλληλο για όσους έχουν παρατήσει το μονοπάτι της ειλικρίνειας για να ηδονίζονται με φασιστικές ιστορίες σεναριογράφων περίεργων εταιριών, και ειδησεογραφικών πρακτορείων με παράξενες αντιλήψεις γεγονότων. 😉

 7. «Όταν βλέπειςτις αγκύλες και αυτό το =360 στο τέλος του συνδέσμου,να ξέρεις ότι δέν ανοίγει.»

  @kakaouskia

  Οταν μιλανε οι παππουδες να ακους

  Ο γερον ερουξε,
  Την γραιαν εκουξεν
  Δωμα το χεροπος
  Λελεβω την ψυς

  1. Τώρα που το καλοβλέπω…προσπάθησε η καΪμένη η σελίδα να «φτιάξει» ένα παράθυρο αλλά δεν τα κατάφερε

   μπλα μπλα μπλα watch? -> ότι ακολουθεί από εδώ και πέρα είναι μεταβλητές
   v=3Mw4Y9jRwCQ -> το βίντεο
   &w=640 -> πλάτος παραθύρου
   &h=360 -> ύψος παραθύρου

   Τώρα το πώς τα συμπέρανε αυτά…άγνωσται αι βουλαί του διακομιστή 🙂

 8. «Αν μετράω καλά, στο βίντεο διακρίνονται 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 8 είναι επιθετικά Mi-24/35 και τα άλλα τρία είναι μεταφορικά Mi-8/17 (εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα οπλισμένο).»

  Aυτο ομως ειναι μονο οτι τραβηχτει σε εκεινο το σημειο, εκεινη την ωρα,σε αλλα σημεια και σε αλλες ωρες λεω οτι εναι πιθανον να εγιναν και αλλες τετοιες επεμβασεις (μερα η νυχτα) ,επισης κανενας δεν σε λεει οτι τα ΜΙ-24 δεν εχουν μεσα και στρατιωτες.

  1. Προτείνω να μείνουμε στα επιβεβαιωμένα γεγονότα.

   Σε κάθε περίπτωση πάντως, η όντως υπαρκτή δυνατότητα του Mi-24/35 να μεταφέρει προσωπικό στο εσωτερικό του αξιοποιείται σπανιότατα (έως καθόλου), για πολλούς λόγους. Ακόμα και όταν αυτό συμβαίνει αφορά αποστολές διείσδυσης δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ή CSAR. Ενδεικτικό είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία μεσαία ή μεγάλη άσκηση των Ρώσων η χρήση των εν λόγω ελικοπτέρων (και) ως μεταφορικά.

 9. Παρακάτω θέλω να παραθέσω μια φετινή έκθεση/άποψη(με την επικεφαλίδα: Επανεξετάζοντας τη δομή και τον ρόλο των αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας) ενός επιστήμονα(στο CNA) με επαγγελματικό υπόβαθρο και έμφαση στην ανάλυση των ρωσικών ΕΔ και στρατηγικής, η οποία μεταφέρει μερικές ενδιαφέρον πληροφορίες σχετικά με τους σχεδιασμούς και την εξέλιξη στην αεροκίνηση/μεταφορά των ρωσικών αερομεταφερόμενων μονάδων/σχηματισμών. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας λέει «The content represents my personal views, and not those of my professional affiliations.», έτσι μερικά σημεία θα πρέπει να απολαμβάνονται με επιφύλαξη όσο δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία και πληροφορίες για αριθμούς.

  The Russian Airborne Forces (VDV) compose one of the more important instruments in the General Staff’s toolkit, serving as a rapid reaction force for local conflicts, supporting special operations, or striking behind enemy lines in a conventional war. The VDV has proven to be leading edge of Russian (and Soviet) military power in operations from the 1956 intervention in Hungary, to the 2014 seizure and annexation of Crimea. A combat arm distinct from the Land Forces, the VDV may be used tactically, operationally, or play a strategic role, depending on how it is employed. Whether responding to a crisis, or choosing to visit the territory of its neighbor without notice, Russia is likely to lean on the highest readiness units with elite training, and good mobility, which in many cases means the VDV.

  Today the VDV consists of two parachute divisions, two air assault divisions, four independent brigades, along with a signals and an independent reconnaissance brigade. Parachute divisions can be air dropped to seize enemy air fields and key points, making them a strategic asset, while air assault units are flown into secured landing zones. Brigades represent a mix, often with one parachute battalion and two assault battalions. The Russian operation in Crimea, together with other military actions have demonstrated that if the VDV can seize an airport then they can fly in supporting battalions, and those follow-on units can secure terrain for Russia’s land forces to enter the battle space. In theory, it is a Soviet Airborne, simply cut down to Russian size (VDV Divisions used to have three regiments each, but were long ago reduced to two).

  The Russian General Staff has been experimenting with this force since 2016, and according to recent announcements by their commander, Colonel General Andrey Serdyukov, the VDV is in for a rethink. Serdyukov is a well-known figure in Russian military circles. An airborne officer by training, he had seen combat experience in the Chechen wars. As deputy commander and chief of staff of the Southern Military District in 2013, he helped organize the operation to seize Crimea. Serdyukov has also been sanctioned by Ukraine, allegedly for commanding forces in the Donbas 2014-2015. Subsequently promoted to command the VDV in 2016, Serdyukov was seriously injured outside Murmansk in a motor vehicle accident. He was on the way personally to observe Airborne operations, together with several staff members, as part of the wider Zapad 2017 strategic command staff exercise. Having recovered, the VDV commander announced his intention to remodel the force, stating in October 2018 that the Airborne is officially on a “search, testing new forms and methods of force employment to answer the challenges of modern warfare.”

  And, indeed, not all is well with Russia’s airborne forces. Two problems stand out. The first reflects a degree of conceptual confusion. The USSR had two concepts for the VDV: one arm was strategic, composed of parachute divisions, while the other was air assault. In theory, the parachute units answered to the General Staff, while air assault units were subordinate to the military districts and supported their advance on the battlefield. Air assault units would seize key terrain or strike enemy reserves not far from the line of contact with the ground forces. But in practice the VDV always had a third role. Early in the 1960s, and subsequently during the war in Afghanistan 1979-1989, deployed Airborne units were armed with heavy equipment in the role of motor rifle units, receiving tanks and artillery. Basically, they were used as elite mounted infantry. These ad hoc changes are similar to the processes shaping the current VDV, though after some improvisation, it increasingly seems that Russia’s General Staff is starting to impose an actual vision (even if – caveat emptor – General Staff visions tend to change every few years, together with Russian force structures).

  Second, despite its service record, and esprit de corps, the VDV can be seen as an anachronism: yet another piece of Soviet inheritance that Russians might qualify as a “briefcase without a handle”. Rather than parachuting into battle, in practice the VDV has spent most of its time in the role of motor rifle units on lightly armored vehicles. Allegedly, at one point during the New Look reforms, then Minister of Defense Anatoly Serdyukov and then Chief of General Staff Nikolai Makarov even considered cutting the entire combat arm and handing it over to the land forces. The reasons are not difficult to fathom. Russia’s airborne and Russia’s logistics are woefully misaligned – maintaining an alternate park of airborne infantry fighting vehicles and a host of specialized equipment for the VDV is not cheap – while the force spends much of its time fighting as another form of motor rifle infantry. So it is no surprise that their commander thinks the VDV is due for new operating concepts, and force restructuring.

  There are other problems. Optimistically, Russia’s military transport aviation (VTA) is at best able to deliver between one and two regiments in a sortie. The aviation park of Il-76 heavy transports is simply not big enough for serious airborne operations, and certainly not in a contested environment. Given that Russia’s VDV trains to force generate as battalion tactical groups, more than likely the maximum air lift capacity is for two or three such formations. In practice, this means that Russia has one of the world’s largest airborne forces (approx 45,000 strong), but without the air lift to use them in their designated role. Indeed, according to Russian defense journalist Ilya Kramnik if Russia wanted to deliver its airborne in the initial period of war it would have to increase the air transportation park four-fold. This is simply impossible given the current rate of Il-76MD-90 modernization and aircraft production. At best the VTA is likely to tread water on the number of currently available aircraft in the strategic airlift role.

  Therefore, the General Staff seems to have chosen an entirely different direction: the VDV’s air assault divisions are set to become heavier, with an expanded force structure, tanks, and air defenses, while independent brigades will conduct heliborne operations. Parachute divisions will still train to perform the more strategic air assault mission. At Vostok-2018, 700 soldiers and 50 vehicles were air dropped at Tsugol range, employing roughly 25 Il-76MD transports. While airborne divisions still train for the airborne assault via Il-76, tactical and operational mobility may increasingly come from helicopter based operations and raids behind enemy lines in support of ground forces.

  Serdyukov announced that experiments during Vostok 2018 strategic manoeuvres (September 11-18) determined the future tactics and overall force development. Those experiments employed a special battalion tactical group, based on the 31st brigade, suggesting that the size and scope of the concept is considerably different from the Soviet 1980s formulation. On the second day of the exercise, VDV units aboard 45 Mi-8 helicopters and two Mi-26 helicopters, practiced three types of air assault: low altitude parachute, repelling, and dismount. Gunship support included eight Ka-52 and fourteen Mi-24 helicopters. The much larger Mi-26 helicopters delivered Tigr light utility vehicles, and recon ATVs, serving as an air mobile reserve for the operation. This is a distinctly large helicopter assault formation, intended to deploy a reinforced VDV battalion, with gunship support, and light reserves.

  Recent reporting by journalists, like Aleksei Ramm, suggests that the 31st brigade has become an experimental unit, with its own army aviation support, composed of two squadrons of Mi-8 and Mi-26 helicopters. This would give the 31st native air mobility, granting the commander freedom to design and execute an operation. Otherwise, the VDV has to negotiate access to army aviation, which is not necessarily assigned to support it, and may have other competing requirements imposed by ground force operations. Not only would this dramatically reduce the time required for VDV to execute a manoeuvre, but it would add considerable flexibility to the force, though heliborne operations would limit the airborne to light utility vehicles. This force structure redesign would allow the VDV to deploy much faster in response to a local conflict, or execute their own raids behind enemy lines in a conventional war. The VDV would also become much more suitable to expeditionary operations where there is a low barrier to entry, and good prospects for elite infantry to make a difference.

  Availability may be the driving force behind this force structure redesign. While VTA is in the doldrums, Russia is much richer in helicopters. The Russian armed forces substantially increased their helicopter park during the first State Armament Program (2011-2020), establishing three brigades and six regiments. Russian experts like Anton Lavrov suggest that over 600 helicopters (they were buying about 130/year since 2011) may have been purchased for the armed forces and various ministries through 2017. Each combined arms army is being assigned a supporting helicopter regiment, while every military district will house an independent helicopter brigade. Though the rotary wing park is also not without some problems, given there are no mid-range options between the venerable Mi-8 variants and the giant Mi-26. Nonetheless, Russia bought far more helicopters than 4th generation aircraft, and is steadily filling out new army aviation regiments and brigades.

  These changes are primarily, but not solely, intended for the VDV. Land force brigades and divisions will also develop company or platoon size detachments that are certified for air mobile operations – at least in the Southern Military District, if Colonel General Aleksandr Dvornikov has his way (Serdyukov is not the only one with a vision for helicopter assets). Some of these changes may bring nostalgia for the 1980s, when heliborne VDV units were assigned to support operational manoeuvre groups, and select Soviet army detachments were air mobile. In 2002, the army handed over its helicopters to the air force, which then got rolled into the aerospace forces in 2015. They similarly gave up air assault brigades to the VDV, making that exclusively the VDV’s business. Now the army looks to reclaim air mobility, and seems likely to compete for the same helicopter assets that the VDV will need to realize this new concept of operations. The implication for NATO, used to Russian forces getting places via rail, or driving there, is that Western forces will increasingly have to think at the tactical and operational level about a segment of Russian forces becoming air mobile in the initial period of war.

  The introduction of tanks into Russian air assault units represents a countervailing trend, sacrificing mobility for firepower. In 2016, the 7th and 76th Air Assault Divisions, together with four brigades, were slated to receive tank companies. Since then, the 7th and 76th are being expanded with tank battalions, while one regiment (331st) will receive Russia’s new Sprut-SD airborne tank destroyer as part of a force structure experiment. The VDV is due to add three T-72B3 tank battalions in total. Tanks have been introduced on and off to the VDV throughout the Soviet period, as they have to the Naval Infantry (which is also getting tanks back). It seems almost a matter of tradition that the VDV receives tanks after combat experience demonstrates the need for them to employ heavier firepower in a ‘motor rifle’ role, they are subsequently removed, only to be reintroduced later.

  Generally, the VDV continues to do well in terms of equipment. It has fared well in both State Armament Programmes (2011-2020 & 2018-2027), perhaps as a consolation prize for not receiving an expanded force structure. The former trend continues, while the latter seems finally about to change. In 2015, the head of the VDV at the time, Colonel General Vladimir Shamanov, sought to restore all four divisions to their former three regiment size. This did not happen, since money was prioritized for procuring capabilities and creating new army formations. Nonetheless, as of late 2018, the 76th Air Assault Division in Pskov is slated to receive a third regiment. Meanwhile an independent air assault battalion has already been established in Crimea, the 171st, structurally part of the 7th Air Assault Division. The VDV also received a combat service support battalion in Orehovo. Hence Russia’s airborne has not only gained upgrades in firepower, but it is growing in size as well, and working on new operational concepts for how to make the combat arm relevant in modern conflicts.

  But if size and materiel is one measure, what about quality? According to Andrey Serdyukov, the VDV now has 30,000 servicemen and sergeants under contract service, which represents 70% of the force. His goal is to focus the VDV on being able to generate entirely contract staffed battalion tactical groups with an overall contract level for the force of 80%. During the tumult of the military reforms, 2008-2012, the VDV was de facto the only reasonably well staffed force available for handling local conflicts. This is no longer the case, and Russia’s airborne must compete for a future role alongside increasingly better equipped and larger ground forces. Although it is once again being saddled with a ‘motor rifle lite’ role, the General Staff is still positioning the VDV as a high readiness reaction force, and an air mobile component that offers the Russian military new options at operational depths.

  Πηγή: RMA(UOBRM)

 10. «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 79 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 21 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  ..
  .

  Απο τις 30 Σεπτεμβριου διεξαγεται μεγαλη ασκηση των ρωσων πεζοναυτων στην Καμτσακα
  Συμμετεχουν περισσοτεροι απο 4000 ανδρες και 500 μοναδες στρατιωτικου υλικου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.