Ρώσοι ειδικοί αναλύουν τις προοπτικές των τροχοφόρων ΤΘ σε σχέση με την νατοϊκή πολυχωρική μάχη

©vitalykuzmin.net

Οι πιο σύγχρονοι Στρατοί μεταβαίνουν στα νέα τροχοφόρα μέσα. Οι συγκρούσεις των τελευταίων 30 ετών και οι προβλέψεις των ειδικών σχετικά με τους μελλοντικούς πολέμους προωθούν ένα σύνολο απαιτήσεων σχετικά με αυτά τα οχήματα, γράφει η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

Η πιο δημοφιλής σύγχρονη έννοια επιχειρήσεων είναι η αποκαλούμενη πολυχωρική μάχη η οποία είναι μια περαιτέρω εξέλιξη των γενικευμένων επιχειρήσεων. Οι στρατηγιστές πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις θα εξελιχθούν ταυτόχρονα σε αρκετούς τομείς – στην θάλασσα, τον αέρα, το έδαφος, τον κυβερνοχώρο και το εξώτερο διάστημα και θα χαρακτηρίζονται από υψηλές ταχύτητες και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων.

Κύκλοι του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) πιστεύουν ότι τα αντιμαχόμενα μέρη θα προσπαθήσουν και θα αποκτήσουν το πλεονέκτημα έναντι ενός ισότιμου αντιπάλου αναγκάζοντας τον να αντιμετωπίζει συνεχώς πολλές αμοιβαία αλληλοσυμπληρούμενες απειλές, για την κάθε μία να απαιτείται μια απάντηση. Αυτό σημαίνει ότι ο αντίπαλος δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να παραμείνει αδρανής ενώ οποιαδήποτε δράση θα τον υποχρεώσει να λάβει μέτρα που θα επιδεινώσουν την κατάσταση του.

Ένα σημαντικό στοιχείο της αποστολής είναι οι  ενός νέου τύπου ευέλικτες μηχανοκίνητες μονάδες οι οποίες είναι οπλισμένες με τα αντίστοιχα όπλα. Η ιδέα ενός γενικού μηχανοκίνητου σχηματισμού είναι στον αέρα εδώ και πολύ καιρό. Οι Βρετανοί προσπάθησαν να το εφαρμόσουν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα και το 1927 δημιούργησαν την Πειραματική Τεθωρακισμένη Δύναμη (EAF). Εκτός απο τα άρματα, η EAF περιελάμβανε αναγνωριστικές δυνάμεις επι τεθωρακισμένων οχημάτων, πυροβολικό μάχης, βαρύ πυροβολικό και αντιαεροπορικό πυροβολικό, μηχανοκίνητους τυφεκιοφόρους, μηχανικούς, επιμελητεία και διαβιβάσεις. Συν τοις άλλοις, η δύναμη είχε την υποστήριξη αεροπλάνων αναγνώρισης, βομβαρδισμού και μάχης. Η ιδέα ήταν δεκαετίες μπροστά από την εποχή της και δεν εφαρμόστηκε λόγω των υποανάπτυκτων τεχνολογιών, του υψηλού κόστους και των απαιτήσεων στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν σε αυτήν την ιδέα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και άρχισαν να σχεδιάζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα “Μελλοντικά Συστήματα Μάχης” (FCS). Μέχρι τα μέσα της δεκαετία του 2000 το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ πρότεινε στην Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία, όπως επίσης και άλλους νατοϊκούς συμμάχους να ενταχθούν στο έργο Scorpion για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων τους. Κατά συνέπεια, κάποια ευρωπαϊκά πρόγραμμα του Στρατού του Μέλλοντος περιλαμβάνουν στοιχεία που σχεδιάστηκαν απο τις ΗΠΑ. Η έννοια της πολυχωρικής μάχης υποστηρίζεται από το NATO άλλα και εκτός της συμμαχίας. Μια νέα παγκόσμια τάση έκανε την εμφάνιση της.

Πολλά εκσυγχρονιστικά προγράμματα επικεντρώνονται στην Ταξιαρχία ως τον κύριο τακτικό μηχανοκίνητο σχηματισμό. Όπως το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από 92 χρόνια, οι σύγχρονες Ταξιαρχίες διαθέτουν ευρύ φάσμα ικανοτήτων και εξοπλισμού. Οι τακτικές αποστολές τους περιλαμβάνουν τον έλεγχο μιας περιοχής, αποφασιστικές ενέργειες σε δύσβατα εδάφη, επιθετικές ενέργειες (εφόδους, επιθέσεις σε βάθος, και ένοπλη αναγνώριση), αμυντικές ενέργειες (αποτροπή ή άμυνα τομέα), και διασφάλιση πρόσβασης των συμμαχικών δυνάμεων στο θέατρο επιχειρήσεων.

Οι Ταξιαρχίες πρέπει να καταστρέψουν τις ζώνες εμπλοκής Άρνησης Πρόσβασης/Απαγόρευσης Χρήσης Περιοχής (Anti-Access/Anti-Denial–A2/AD) όπου αεράμυνα, πυροβόλα και ρουκέτες πυροβολικού και άλλα όπλα επιχειρούν και αποτρέπουν την πρόσβαση και τον ελιγμό. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η ευελιξίας σε επίπεδο Μεραρχίας.

Ποιες είναι οι νέες απαιτήσεις των οχημάτων μάχης και γιατί σήμερα είναι σημαντικά τα τροχοφόρα οχήματα; Ο κύριος λόγος υπέρ των τροχοφόρων τεθωρακισμένων είναι η ανάγκη υψηλής κινητικότητας για τους μηχανοκίνητους σχηματισμούς. Πρέπει να μπορούν να ολοκληρώσουν δύσκολους ελιγμούς και να διατηρήσουν την επικοινωνία με τις συμμαχικές δυνάμεις, την αστραπιαία ανταλλαγή πληροφοριών και να βλέπουν την γενική εικόνα του πεδίου μάχης. Ο Συνταγματάρχης Κλωντ Φράν απο το εργαστήριο Scorpion (Le laboratoire du combat Scorpion – LCS) περιέγραψε την γαλλική επιλογή του δόγματος ως “αποκεντρωμένος ελιγμός βασισμένος στην συνολική παρουσία και την ταχεία ετοιμότητα”. Τι σημάνει αυτό;

Η ταχεία αλλαγή χώρων συγκέντρωσης και διασποράς έχουν ως σκοπό να διατηρούν συνεχώς τον αντίπαλο στα όρια και να μαντεύει την τοποθεσία και τις προθέσεις του τακτικού συγκροτήματος ή Ταξιαρχίας. Αυτό σημαίνει συνολική παρουσία.

Αποκέντρωση σημαίνει ότι ένα τακτικό συγκρότημα ή Ταξιαρχία μπορεί να διασκορπιστεί ταχέως σε τμήματα ή ως ολόκληρη μονάδα, και να συγκεντρωθεί ξανά για το αποφασιστικό χτύπημα. Είναι δύσκολο να εντοπίσεις και καταστρέψεις έναν τέτοιο σχηματισμό με πυροβολικό ή αεροπορική κρούση.

Όταν οι Δυτικοί ειδικοί αναλύουν τις επιχειρησιακές ικανότητες ενός ενδεχόμενου αντιπάλου, λαμβάνουν υπόψιν την ανάγκη να πολεμήσουν πολυάριθμο και εξελιγμένο πυροβολικό. Συναφώς, μνημονεύονται συχνά οι ρωσικές Επίγειες Δυνάμεις . Οι Αμερικανοί αναλυτές Τσάρλς Μπαρτλες και Λέστερ Γκρά τις περιέγραψαν ως “ένας Στρατός Πυροβολικού με αρκετά άρματα”.

Η κινητικότητα είναι το συστατικό της ικανότητας επιβίωσης (survivability) ολοκλήρου του Σχηματισμού και κάθε τεθωρακισμένου οχήματος. Η προστασία των σύγχρονων συστημάτων ξεκινάει από την θωράκιση. Ωστόσο, είναι η τελευταία γραμμή άμυνας όταν όλα τα υπόλοιπα μέσα έχουν εξαντληθεί. Η τακτική ευελιξία και η ικανότητα έγκαιρου εντοπισμού της απειλής βοηθάνε στην αποφυγή του εχθρικού χτυπήματος και προσφέρουν καλύτερη προστασία. Φυσικά, η θωράκιση είναι σημαντική στις παθητικές και ενεργές επιλογές και την ενισχυμένη αντοχή στις νάρκες.

Η απαίτηση για τον εξοπλισμό των τροχοφόρων οχημάτων με ενεργή προστασία δεν εκπλήσσει πλέον κανέναν. Μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός οτι η προστασία των μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων παραμένει στα επίπεδα των δεκαετιών 1930-1950. Η αξία ενός επαγγελματία Στρατιώτη έχει αυξηθεί σημαντικά από εκείνη την εποχή.

Μια άλλη βασική επιλογή απαιτεί τα συστήματα να είναι ενιαία και αρθρωτά. Η τελευταία πτυχή εξετάζεται σε αρκετές διαστάσεις – από την επιπρόσθετη θωράκιση ως την αντικατάσταση των στοιχείων μάχης και των λειτουργιών. Τα ενιαία πρότυπα στις νατοϊκές και συμμαχικές χώρες βοηθούν στον συνδυασμό των στοιχείων από διάφορους κατασκευαστές σε αρκετές χώρες.

Η πολυχωρική μάχη απαιτεί οι μηχανοκίνητες δυνάμεις να είναι εξαιρετικά αυτόνομες και να επιχειρούν μακριά από τις κύριες δυνάμεις και γραμμές ανεφοδιασμού. Για παράδειγμα, οι Βρετανοί θέλουν οι Ταξιαρχίες τους να προελάσουν γρήγορα για περισσότερα από 2700 χιλιόμετρα και να πολεμήσουν ενεργά και αυτόνομα για δέκα ημέρες. Ωστόσο, η σημασία της εργονομίας αυξάνεται. Οι σχεδιαστές τεθωρακισμένων γνωρίζουν οτι οι μελλοντικές συγκρούσεις θα εξελιχθούν με μεγάλο ρυθμό και το φορτίο του Στρατιώτη, τόσο φυσικά και πληροφοριακά, θα αυξηθεί.

Οι άνετες συνθήκες επηρεάζουν θετικά την αποτελεσματικότητα και το ηθικό ενός Στρατιώτη που είναι ένα σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας στο πεδίο της μάχης. Οι σχεδιαστές πιστεύουν οτι δεν χρειάζεται Στρατιώτες να εξουθενώνονται από τις καθημερινές συνθήκες και τα συστήματα, αλλά να ολοκληρώνουν την αποστολή τους χωρίς να χάνουν την αποτελεσματικότητα τους. Επομένως, οι καθημερινές και τεχνικές συνθήκες του Στρατιώτη πρέπει να βελτιωθούν στο μέγιστο.

Όλα αυτά είναι παράλογα χωρίς αναβαθμισμένες επικοινωνίες και επίγνωση της κατάστασης. Η έννοια της πολυχωρικής μάχης έχει όλες τις τακτικές μονάδες και στοιχεία να επιχειρούν σε ενα κοινό δίκτυο και να διαθέτουν κοινή εικόνα της τακτικής κατάστασης. Οι σχεδιαστές δήλωσαν ότι οι πληροφορίες πρέπει να αναβαθμιστούν στον πραγματικό χρόνο (real-time) ή κοντά σε αυτόν. Αναβαθμίζει το τεθωρακισμένο όχημα σε ένα βασικό στοιχείο του δικτύου μάχης. Τα νέα συστήματα μάχης έχουν την ικανότητα κοινών ενεργειών και ανταλλαγής στοιχείων με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που τεχνολογικά είναι λιγότερο αναπτυγμένοι. Τα περισσότερα τροχοφόρα σύστημα που έχουν εμφανιστεί στους Στρατούς σε όλον τον κόσμο από τις αρχές της δεκαετίας 2000 πληρούν τις παραμέτρους ή είναι κοντά σε αυτές.

©N Novichkov | Πρωτότυπο οχήματος Bumerang 8Χ8 εξοπλισμένο με τον τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό Epoch Almaty οπλισμένο με ένα πυροβόλο διπλής τροφοδοσίας 2A42 των 30 χιλιοστών, συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ. και βάσεις για δύο καθοδηγούμενους με λέιζερ αντιαρματικούς πυραύλους Kornet-EM σε κάθε πλευρά.

Προστασία, εργονομία και επίγνωση κατάστασης ήρθαν στο προσκήνιο, καθώς βάρος και μέγεθος χάνουν την προτεραιότητα. Είκοσι εκατοστά λιγότερα στο ύψος του πύργου δεν έχουν σημασία για τα σύγχρονα αντιαρματικά όπλα, αλλά αυτές τις ημέρες αποτελούν ενόχληση για τους Στρατιώτες που πρέπει να παραμείνουν μέσα στο όχημα. Τα συστήματα είναι ακριβά και εξελιγμένα. Το κόστος του οπλισμού και η αξία κάθε Στρατιώτη, όπως επίσης και οι άλλες απαιτήσεις, είναι πολύ μεγαλύτερες από ο,τι 40 χρονιά πριν. Ο σύγχρονος πόλεμος είναι δαπανηρός και οι Στρατοί του μέλλοντός θα κοστίζουν ακόμη περισσότερο. Η εποχή των γρήγορα εκπαιδευμένων τεράστιων Στρατών έχει διέλθει. Η Ρωσία δεν εφαρμόζει με γρήγορους ρυθμούς την μετάβαση στις γενικές βαριές, μεσαίες και ελαφριές Ταξιαρχίες όπως ανακοινώθηκε το 2011 από τον Αρχηγό των Επίγειων Δυνάμεων Στρατηγό Αλεξάντερ Ποστνικοφ.

Το BTR-82A με όλα τα μειονεκτήματα ενός σοβιετικού συστήματος εποχής Ψυχρού Πολέμου παραμένει το κύριο τροχοφόρο όχημα των ρωσικών Επίγειων Δυνάμεων. Τεράστιες προμήθειες συστημάτων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύντομα και ο ενδεχόμενος αντίπαλος θα διαθέτει χρόνο για να υπερπληρώσει τον Στρατό του με συστήματα και να εκπαιδευτεί στις τακτικές του. Είναι τουλάχιστον αμφίβολη η προοπτική να παραμένεις χωρίς νέα έννοια επιχειρήσεων και ένα όχημα δεκαετίας 1970 απέναντι στις νατοϊκές Ταξιαρχίες μέχρι το 2030.

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, δεν είναι ατελείωτες και οι ανταγωνιστές είναι δραστήριοι με έτοιμα προϊόντα. Όταν τα πρώτα οχήματα μαζικής παραγωγής της πλατφόρμας Boomerang ίσως να είναι διαθέσιμα στους ξένους πελάτες, οι ανταγωνιστές θα προσφέρουν δεύτερης γενιάς ή βαριά αναβαθμισμένα οχήματα. Η κατάσταση για τους Ρώσους κατασκευαστές είναι άβολη επειδή νέοι παίχτες εισέρχονται στην αγορά των τροχοφόρων τεθωρακισμένων και οι παλιού γίνονται πιο δραστήριοι. Στις φερέγγυες αγορές επικρατεί συνωστισμός ενώ οι ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενοι Στρατοί δεν μπορούν να αντέξουν τα οικονομικά δαπανηρά όπλα, έγραψε η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Ένα μεγάλο και ενδιαφέρον θέμα, που απασχολεί πολλούς ειδικούς στον χώρο της άμυνας.

  Infantry Fighting
  Vehicles and Armoured
  Personnel Carriers

  With the Afghanistan mission drawing to an end, the demand for Mraps is losing momentum. Where will Western troops be called upon next is anybody’s guess, but what is almost certain is that the scenario will again be of asymmetric nature. Part of the lessons learned in Afghanistan might thus be of use, although the terrain, which often dictates tactics and means, might be considerably different.

  https://armadainternational.com/wp-content/uploads/2018/01/ARM_COM_1310_11_IFV-APC.pdf

  Assessing Tracked and Wheeled Vehicles for Australian Mounted Close Combat Operations
  Lessons Learned in Recent Conflicts, Impact of Advanced Technologies, and System-Level Implications

  https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR1834.html

  https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_reports/RR1800/RR1834/RAND_RR1834.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.