Οι ρωσικές επίγειες δυνάμεις παρέλαβαν Tor-M2

Οι μονάδες αεράμυνας των ρωσικών επίγειων δυνάμεων παραλαμβάνουν τα τελευταία αντιαεροπορικά όπλα Tor-M2. Μια μονάδα μπορεί να ελέγξει τον εναέριο χώρο της περιοχής άμυνας ενός Συντάγματος ή μίας Ταξιαρχίας. Είναι το μοναδικό όπλο στον κόσμο που μπορεί να βάλλει εν κινήσει, όπως δήλωσε, ο Βίκτορ Γελετσκι, ο αρχισχεδιαστής του γραφείου Βιμπέλ της Επιχείρησης Τακτικών Πυραύλων η οποία παράγει τον πύραυλο 9M338 για το Tor-M2.

Το σύστημα Tor αντικαταστάθηκε από το Tor-M1 και τώρα από το Tor-M2. Η κύρια αποστολή του ειναι η προστασία των στρατευμάτων πρώτης γραμμής. Το Tor-M2 ειναι εξοπλισμένο με λογισμικό που καλύπτει πλήρως τις επιχειρησιακές απαιτήσεις. Μπορεί να βάλλει ταυτόχρονα κατά τεσσάρων στόχων ενώ ο πρώτος Tor μπορουσε να προσβάλει μόνο έναν στόχο.

Το Tor-M2 καλύπτει μεγαλύτερο μέτωπο από τους προκατόχους του. Ειναι το μοναδικό αντιαεροπορικό όπλο στον κόσμο που μπορεί να βάλει εν κινήσει. Προηγουμένως, μια αντιαεροπορική Μοίρα ή Σύνταγμα έπρεπε να κάνει στάση για να βάλλει εναντίον ενός στόχου και τότε να προχωρήσει. Τώρα το όπλο μπορεί να βάλλει εν κινήσει. Εγγυάται την καταστροφή οποιουδήποτε τύπου αεροσκάφους ή ντρόουν, πυρομαχικών ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρούζ και βόμβων ανεμοπορείας (gliding). Η ακρίβεια στην προσβολή επέτρεψε την εγκατάλειψη της τακτικής της προβολής ενός στόχου με δύο πυραυλους. Το Tor λειτουργεί με μια αρχή – την αρχή του ενός πυραύλου.

Η ιδεολογία των αντιαεροπορικών επιχειρήσεων εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και ζητούσε την εμπλοκή διαφόρων όπλων σε διάφορες αμυντικές γραμμές. Το S-300 ειναι υπεύθυνο για την πρώτη γραμμή με βεληνεκές πάνω από εκατό χιλιόμετρα, το Buk επιχειρεί στην μεσαία γραμμή και καταστρέφει στόχους σε βεληνεκές 50-70 χιλιομέτρων, το Tor-M2 προσβάλει στόχους οι οποίοι διαπέρασαν τις δύο πρώτες γραμμές. Το βεληνεκές του πυραύλου 9M338K επιτρέπει στο Tor-M2 να αμυνθεί σε μέτωπό 20 χιλιομέτρων. Το όπλο μπορεί να αναχαιτίσει μικρούς ευέλικτους και ταχύτατους στόχους.

Οι σχεδιαστές διπλασιάσαν τον αριθμό πυραύλων του Tor-M2 στους δεκαέξι πυραυλους 9M338K. Στις σύγχρονες συγκρουσεις, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την μάχη με μονούς στόχους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να ειναι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος ή ντρόουν. Η αεράμυνα θα έχει ως επί το πλείστον να αντιμετωπίσει μαζικές επιθέσεις. Το 2016, πέντε πύραυλοι Saman εκτοξεύθηκαν διαδοχικά κατά τη διάρκεια δοκιμών του Tor-2DT (αρκτική έκδοση). Καταστράφηκαν από πέντε πυραυλους και τρεις από άμεσο χτύπημα.

Τα υψηλά χαρακτηριστικά οφείλονται στην αεροδυναμική του πυραύλου. Οι σχεδιαστές απέρριψαν τις μεγάλες επιφάνειες. Ο πύραυλος μπορεί να εισέλθει σε μεγαλύτερες γωνίες προσβολής από τους προκατόχους του. Το μέγεθος του μειώθηκε και ο πύραυλος απέκτησε τη δυνατότητα καταστροφής πολύ ευέλικτων στόχων.

Οι σχεδιαστές απέσυραν τον καταπέλτη εκτόξευσης για να μειώσουν το βάρος και να αυξήσουν την αξιοπιστία. Ο πύραυλος Tor-M2 αποχωρεί από τον εκτοξευτή με τη βοήθεια χαμηλού βαρους γεννητριών αερίου οι οποίες λειτουργούν για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Ειναι δύσκολη η ολοκληρωτική καταστροφή μιας βόμβας ανεμοπορίας μόνο με μια βολή. Η βόμβα έχει χοντρό σκάφος το οποίο ειναι δύσκολο να τρυπηθεί από μια ελαφριά πολεμική κεφαλή. Ακόμα και δύο πύραυλοι δεν θα ολοκληρώσουν αυτήν την αποστολή. Ειναι απαραίτητο να καταστραφεί το συγκρότημα διοίκησης. Υπάρχει ένα σύστημα που μπορεί να χτυπήσει την μονάδα και να την καταστρέψει ή να την θέσει εκτός λειτουργίας. Κάποια ξένα ανάλογα συστήματα βρίσκονται κοντά στις παραμέτρους και χαρακτηριστικά του Tor-M2. Αλλά τα ρωσικά όπλα παραμένουν κορυφαία λόγω των συνολικών δυνατοτήτων τους. Οι Γάλλοι μηχανικοί έχουν παρόμοιες σχεδιάσεις, αλλά βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών. Το πλεονέκτημα του έργου ειναι η πολεμική κεφαλή υπεριώδους κατεύθυνσης (IR homing), αλλά αυξάνει δραματικά το κόστος του όπλου.

Οι σχεδιαστές του Tor έχουν λάβει εντολή να εγκαταστήσουν συστήματα ραδιονόστησης (homing) αλλά η σχεδίαση επιτρέπει την γρήγορη εγκατάσταση πολεμικής κεφαλής υπεριώδους κατεύθυνσης, όπως δήλωσε, ο Βίκτορ Γελετσκι, ο αρχισχεδιαστής του γραφείου Βιμπέλ, στην εφημερίδα Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις μια αναβάθμιση των υπάρχοντων TOR σε αυτό το επίπεδο και η αντικατάσταση των OSA με επιπλέον μονάδες θα ήταν ότι πρέπει για τον ΕΣ, μαζί με την συμπλήρωση των αριθμών των ASRAD και υιοθέτηση επιτέλους ενός ραντάρ για αυτούς όπως το GIRAFFE 1x και ενός αισθητήρα IRST.

  Μετά μια μεταφορά των HAWK στην ΠΑ και αναβάθμιση τους με νεότερα ραντάρ όπως το MPQ 64 Sentinel (και στο μέλλον αντικατάσταση τους είτε με NASAMS είτε με IRIS T SL), ανάλογη αναβάθμιση των Skyguard (εδώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πύραυλος της denel cheetak που είναι ανάλογος του iron dome για επιθέσεις κορεσμού), αναβάθμιση του δικτύου ραντάρ και προσθήκη παθητικών αισθητήρων, πώληση των S300 σε Σερβία ή Αρμενία, και συμπλήρωση των αριθμών των PATRIOT και θα είχαμε κλείσει στην αεράμυνα.

  Ενδιαφέρον σύστημα είναι και το παρακάτω αλλά με μικρή εμβέλεια κάτω των 9-10 χλμ ενώ και οι πύραυλοι είναι εκτεθειμένοι με ότι αυτό συνεπάγεται : https://i.pinimg.com/originals/99/4b/5d/994b5dd625cdc0fb136f41e88eedb8cc.jpg

  1. Η έκδοση που φέρεται επι οχήματος Hägglunds που φαίνεται στην φωτογραφία, είναι η SLS(SHORAD) για μικρές αποστάσεις, η SLM που είναι εγκιβωτισμένη φέρεται σε μεγαλύτερο όχημα π.χ. ένα φορτηγό ΜΑΝ 10t 8X8, 6X6 η ένα Unimog(ίσως να χωράει και στο MLRS), η εμβέλεια του μεγαλύτερου πυραύλου φτάνει τα 40km και σε ύψος 20 km(σύμφωνα με την εταιρία και με μια παλαιότερη αναφορά στο περιοδικό Schweizer Soldat).

   ?box_crop=1260%2C420&1

 2. «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
  Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα GIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι”

  Η αεραμυνα ττης βασης του στολου της Μαυρης Θαλασσας στη Σεβαστουπολη θα ενισχυθει με συστηματα ΤΟR-M2

  https://iz.ru/897664/aleksei-ramm-bogdan-stepovoi/zavodi-tory-sevastopol-zashchitiat-noveishie-sistemy-pvo

 3. To Υπουργειο Αμυνας της Ρωσιας ετοιμαζεται να υπογραψει μακροχρονιο συμβολαιο για την προμηθεια αντιαεροπορικων συστηματων «Тор-М2» και «Тор-М2ДТ».
  Η συμφωνια θα υπογραφτει με την Izhevsk Electromechanical Plant Kupol κατα την διαρκεια επισκεψης του προεδρου Πουτιν στο Izhevsk.
  Τα συστηματα αυτα θα χρησιμοποιουν 16 νεους πυραυλους 9M338K αυξημενων επιδοσεων στην θεση των 8 παλιων.

  https://topwar.ru/162629-minoborony-planiruet-zakljuchit-novyj-kontrakt-na-postavku-zrk-tor.html

 4. Στις 30 Ιουλιου του 2019 στο πεδιο βολης του Kapustin Yar το συστημα Tor-M2K εκανε δοκιμες βολης εναντιων mini στοχων που εξομοιωναν επιθεσεις UAV.
  Σαν στοχος χρησιμοποιηθηκε ο ΜV-S ο οποιος ανηκει στην κατηγορια των mini UAV, με βαρος 50 κιλα.
  Ενα χαρακτηριστικο αυτων των UAV ειναι η δυσκολια εντοπισμου τους τοσο με το ρανταρ οσο και με την υπερυθρη καμερα.
  Πολλα αντιαεροπορικα συστηματα εχουν περιορισμους στην πυροδοτηση οπλων οταν ο στοχος εχει ταχυτητα κατω απο μια ελαχιστη τιμη και πολλες φορες αναγνωριζονται σαν πουλια η χανονται στον φοντο.
  Το Tor-M2K αναγνωρισε τον στοχο σε αποσταση ανω των 10000 μετρων και πυροδοτησε οταν αυτος ηταν σε αποσταση 8600 μετρων και σε υψομετρο 1000 μετρων.
  Ο στοχος χτυπηθηκε σε αποσταση 8200 μετρων απο πυραυλο 9М331Д με το οχημα να κινειται με ταχυτητα 23 χλμ/ωρα εφαρμοζοντας το δογμα «Shooting in motion» .

  https://i-korotchenko.livejournal.com/1514684.html

 5. «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 83 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 17 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Mεχρι το τελος του ετους τα αντιαεροπορικα συνταγματα στο Καλινινγκραντ θα παραλαβουν συστηματα TOR-M2

  https://iz.ru/931984/aleksei-ramm-aleksei-kozachenko-bogdan-stepovoi/zator-na-granitce-novye-zenitnye-kompleksy-zashchitiat-kaliningrad?utm_referrer=https%3a%2f%2faway.vk.com%2faway.php&fa821dba_ipp_key=v1571160258941%2Fv3394bde6705f935c7d9175163aeca6afa04ab3%2FrDVbjc9ZCmqvGJidL7IM0g%3d%3d&fa821dba_ipp_uid=1567964088647%2fLXOUAZM4ToBS0Qqk%2fy6gjclUxE%2bExuYfbivpzfw%3d%3d&fa821dba_ipp_uid2=LXOUAZM4ToBS0Qqk%2fy6gjclUxE%2bExuYfbivpzfw%3d%3d&fa821dba_ipp_uid1=1567964088647

 6. “Στανη ο Φαιδων” (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 85 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 15 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .

  .
  ..
  .

  Δοκιμες νεων συστηματων TOR M2

  https://youtu.be/1ZVm5jzuRqg?t=5

 7. «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 94 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 6 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  O στολος της Βαλτικης ελαβε τα τελευταια συστηματα TOR-M2,τα συστηματα εφτασαν στις δυναμεις του στολου μετα απο επιτυχημενες δοκιμες σε εκπαιδευτικο κεντρο στο Αστραχαχ.

  https://ria.ru/20191031/1560429935.html

 8. https://i.imgur.com/cw7aTOq.jpg

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  .
  Τα νεοπαραληφθεντα TOR-M2 του Στολου της Βαλτικης σε αναπτυξη, αντικατεστησαν παλαιοτερα συστηματα του ιδιου τυπου (εκδοση TOR)

  https://www.newkaliningrad.ru/news/foto/23582350-s-nami-tor-kak-na-baltflote-osvaivayut-noveyshee-vooruzhenie.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.