Ρωσία: Η Τεθωρακισμένη Μεραρχία “Καντεμιρόβσκαγια” παρέλαβε δέκα T-80BVM

©Υπουργείο άμυνας Ρωσικής Ομοσπονδίας | Ένα από τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-80BVM της 4ης ΤΘΜ Φρουρών “Καντεμιρόβσκαγια”.

Η 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Φρουρών “Καντεμιρόβσκαγια” του 1ου Τεθωρακισμένου Σώματος Στρατού Φρουρών της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας παρέλαβε δέκα αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-80BVM.

Την Κυριακή, 2 Αυγούστου 2020, στο πεδίο ασκήσεων Αλαμπίνο (κοντά στην Κουμπινκα), έλαβε χώρα τελετή παράδοσης-παραλαβής δέκα αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης T-80BVM και εκτελέστηκαν βολές “μηδενισμού” πυροβόλου, οι πρώτες βολές με πραγματικά πυρά θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος BMPD/LiveJournal. Οι Ρώσοι αρματιστές είναι έτοιμοι για πολεμικές επιχειρήσεις καθώς έχουν εκπαιδευτεί στα T-80BVM των προηγούμενων παρτίδων, τα οποία παραλήφθηκαν νωρίτερα.

Ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης, όλα τα κύρια χαρακτηριστικά του εν λόγω άρματος έχουν επαυξηθεί: η ισχύς πυρός, η ασφάλεια, η κινητικότητα και η διοίκηση και έλεγχος. Το βεληνεκές των πυρομαχικών όλων των τύπων έχει αυξηθεί για τις βολές ημέρας, νύχτας και σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας. Επίσης, παρέχεται ολομέτωπη προστασία του άρματος μάχης από τα σύγχρονα αντιαρματικά όπλα όπως και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου όταν ο αεριοστρόβιλος κινητήρας λειτουργεί εν στάση με το σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) στο επίπεδο “λειτουργία ετοιμότητας”.

©Υπουργείο άμυνας Ρωσικής Ομοσπονδίας | Ένα από τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-80BVM της 4ης ΤΘΜ Φρουρών “Καντεμιρόβσκαγια”.

Η ισχύς πυρός αυξήθηκε λόγω του νέου πυροβόλου 2A46M, του νέου καθοδηγούμενου συμπλέγματος Reflex 9K119, του συμπλέγματος έλεγχου πυρός 45M το οποίο περιλαμβάνει το αναβαθμισμένο ψηφιακό σκοπευτικό 1G46-2 και του σκοπευτικού πολλαπλών καναλιών Sosna-U (με κανάλι θερμικής απεικόνισης),  της σταθεροποίησης 2Ε42Μ με ψηφιακούς ελέγχους, το πακέτο αισθητήρων και το σύστημα ελέγχου-πληροφοριών 1V558M το οποίο διασφαλίζει το ψηφιακό έλεγχο των προαναφερθέντων οπλικών συγκροτημάτων.

Η αναβάθμιση αυξάνει τις ικανότητες έρευνας και αναγνώρισης του πυροβολητή και του αρχηγού ειδικά κατά την νύχτα και την κακή ορατότητα. Η ακρίβεια πυρός και το δραστικό βεληνεκές βολής έχουν αυξηθεί. Όλοι οι τύποι πυρομαχικών μπορούν να βληθούν, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων.

Η προστασία του άρματος έχει ενισχυθεί με την ενσωματωμένη αντιδραστική θωράκιση νέας γενιάς “Relikt” η οποία είναι παρόμοια με αυτή που είναι εγκατεστημένη στα αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-72B3 και περιλαμβάνει στοιχεία αντιδραστικής θωράκισης, ογκώδεις πλευρικές και μετωπικές θωρακίσεις πάνω στο σκάφος και τον πύργο. Η προστασία του εμπρόσθιου μέρους του άρματος από όλους τους τύπους των βλημάτων έχει αυξηθεί κατά σαράντα με πενήντα πέντε (40-55) τοις εκατό και έχει επίσης αναβαθμιστεί η προστασία στις πλευρές και το πίσω μέρος. Το βάρος μάχης του T-80BVM είναι 46 τόνοι. Το T-80BVM διαθέτει σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS).

©Υπουργείο άμυνας Ρωσικής Ομοσπονδίας | Βολές μηδενισμού πυροβόλου αρμάτων T-80BVM της της 4ης ΤΘΜ Φρουρών “Καντεμιρόβσκαγια”.

Την Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017, η Εταιρεία Επιστήμης και Παραγωγής (JSC) ΟυραλΒαγκονΖαβοντ (UZV) σύναψε σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο άμυνας για την αναβάθμιση εξήντα δύο αρμάτων μάχης T-80B στην διαμόρφωση T-80BVM (με την παράδοση 31 μονάδων εντός του 2018 και του 2019). Η αναβάθμιση των αρμάτων T-80B στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης εκτελείται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Μεταφορών Ομσκ JSC (τμήμα της NPK ΟυραλΒαγκονΖαβοντ JSC της κρατικής επιχείρησης Rostec).

Συγκεκριμένα, η πρώτη Επιλαρχία των υπο αναβάθμιση αρμάτων μάχης T-80BVM (31 άρματα) εισήλθε στο εργοστάσιο το 2019 για τον επανεξοπλισμό μιας Επιλαρχίας της 200ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Τυφεκίων του Βορείου Στόλου. Η δεύτερη Επιλαρχία αρμάτων, προφανώς εντός του 2020, θα μεταφερθεί στην 4η ΤΘΜ Φρουρών “Καντεμιρόβσκαγια”, η οποία επι του παρόντος, προφανώς, συνυπολογιζόμενης της παραλαβής των δέκα αρμάτων την Κυριακή, 2 Αυγούστου 2020, έχει ήδη παραλάβει συνολικά 20 άρματα μάχης.

©Υπουργείο άμυνας Ρωσικής Ομοσπονδίας | Ένα από τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-80BVM της 4ης ΤΘΜ Φρουρών “Καντεμιρόβσκαγια”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.