Το ρωσικό Ναυτικό ασκήθηκε στον ναρκοπόλεμο στα ανοικτά των ακτών της Συρίας

Φωτ. αρχείου ©Υπ.Αμ. Ρωσίας: Κατάπλους του ναρκοθηρευτικού Ιβαν Αντόνοφ, έργου 12700, στην Σεβαστούπολη, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Τα νέα πλοία του Στόλου Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας ολοκλήρωσαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων ναρκών στην Μεσόγειο Θάλασσα, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το γραφείο ενημέρωσης του Στόλου.

Η ναυτική ομάδα περιλάμβανε το ναρκοθηρευτικό Ιβάν Αντόνοφ και το περιπολικό πλοίο Ντμιτρι Ρογκάτσιοφ που πρόσφατα εισήλθαν σε ενεργό υπηρεσία με τον Στόλο Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε το γραφείο ενημέρωσης.

«Η άσκηση διεξήχθη σύμφωνα με τον σχεδιασμό της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των πλοίων του ρωσικού Ναυτικού που εκτελούν αποστολές στο πλαίσιο της μόνιμης ομάδας μάχης στην Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτές είναι οι πρώτες κοινές ασκήσεις για τα πληρώματα του περιπολικού πλοίου Ντμιτρι Ρογκάτσιοφ και του ναρκοθηρευτικού Ιβάν Αντόνοφ σε απομακρυσμένη θαλάσσια ζώνη αφότου τα πλοία εντάχθηκαν στην υπηρεσία του Στόλου Μαύρης Θάλασσας», ανακοίνωσε το γραφείο τύπου με δελτίο τύπου.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεναρίου, το πλήρωμα του Ιβάν Αντόνοφ ανέπτυξε τους γρίπους και τα σόναρ του ώστε να οδηγήσει το περιπολικό πλοίο Ντμιτρι Ρογκάτσιοφ και την φρεγάτα Ναύαρχος Έσσεν που συμμετείχε επίσης στην άσκηση μέσα από ένα θεωρητικό ναρκοπέδιο. Το πλοίο χρησιμοποίησε επίσης ένα σύστημα έρευνας και εντοπισμού υποβρύχιων ναρκών για αντιναρκική αναγνώριση.

«Το ναρκοθηρευτικό Ιβάν Αντόνοφ ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανατεθείσα αποστολή δημιουργίας ενός διαδρόμου διέλευσης μέσα από το ναρκοπέδιο για μια ομάδα πλοίων, τα οποία έπλευσαν μέσα από την  εκκαθαρισθείσα θαλάσσια περιοχή και εκτέλεσαν αποστολές μαζί με ομάδες πυροβολικού για την καταστροφή πλεούμενων ναρκών», γραφεί το δελτίο τύπου.

Το ναρκοθηρευτικό Ιβάν Αντόνοφ είναι το τρίτο που κατασκευάστηκε και το δεύτερο πλοίο μαζικής παραγωγής αυτής της κλάσης. Η σύμβαση για την κατασκευή του υπογράφθηκε με το ρωσικό υπουργείο άμυνας τον Απρίλιο 2014.

Η τοποθέτηση της τρόπιδας του έγινε στο ναυπηγείο Σρέντε-Νέφσκι στην Αγία Πετρούπολη στην βορειοδυτική Ρωσία την 25η Ιανουαρίου 2017 και καθελκύστηκε την 25η Απριλίου 2018. Το τελευταίο πλοίο ναρκοπολέμου, παραδόθηκε στο ρωσικό Ναυτικό την 26η Ιανουαρίου 2019.

Τα πλοία ναρκοπολέμου (ναρκοθηρευτικά) έργου 12700 διαθέτουν γάστρα κατασκευασμένη απο θερμοάντοχο πλαστικό. Ως πλεονέκτημα τους, αυτή η λύση παρέχει στο πλοίο μεγαλύτερη αντοχή σε σύγκριση με το μεταλλικό σκάφος. Το σκάφος που είναι κατασκευασμένο από ενιαίο θερμοάντοχο πλαστικό έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με το σκάφος που είναι κατασκευασμένο από χάλυβα μειωμένου μαγνητισμού καθώς το βάρος του είναι σημαντικά μειωμένο.

Τα πλοία έργου 12700 εκτοπίζουν περίπου 900 τόνους και είναι μήκους σχεδόν 60 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων. Αναπτύσσουν ταχύτητα 16,5 κόμβων και έχουν πλήρωμα 44 μελών. Το πολεμικό πλοίο μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα ναρκαλείας όπως επίσης και τηλεχειριζόμενα και αυτόνομα υποβρύχια ντρόουνς.

Το δεύτερο περιπολικό πλοίο σχεδίου 22160 Ντμιτρι Ρογκάτσιοφ κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Ζελενοντόσκ στην περιοχή του Βόλγα και εισήλθε σε υπηρεσία με τον Στόλο Μαύρης Θάλασσας τον Ιούνιο 2019. Το πρώτο πλοίο του έργου, Βασίλι Μπίκοφ, εντάχθηκε στον Στόλο Μαύρης Θάλασσας τον Δεκέμβριο 2018.

Οι κορβέτες (ονομάζονται επίσης περιπολικά πλοία) του έργου 22160 αναπτυχθήκαν από το γραφείο μελετών Σεβέρναγια στην Αγία Πετρούπολη. Προορίζονται για την προστασία και υπεράσπιση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ρωσίας.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το TASS.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.