Ρωσία: Το Ναυτικό δοκίμασε σύστημα ελέγχου με τεχνητή νοημοσύνη

©mil.ru | H κορβέτα Βόλγκοντονσκ

Το ρωσικό Ναυτικό δοκίμασε ένα νέο σύστημα ελέγχου που διαθέτει στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης. Αεροπορικές, επίγειες και ναυτικές δυνάμεις ήταν για πρώτη φορά συνδεδεμένες σε πλέγμα πληροφοριών κατά τη διάρκεια άσκησης ετοιμότητας στην Κασπία Θάλασσα, όπως μετέδωσε η ρωσική εφημερίδα Ισβέστια.

Τα δεδομένα στόχων εισήχθησαν στο σύστημα, σε πραγματικό χρόνο, για τη διοίκηση ώστε να επιλέξει το όπλο για την προσβολή των στόχων. Για παράδειγμα, προσομοιωμένες εχθρικές θέσεις που εντοπίστηκαν από τους Πεζοναύτες προσβλήθηκαν από ναυτικούς πυραύλους κρουζ Kalibr και Yakhont. Η άσκηση ετοιμότητας περιελάμβανε περίπου τρεις δωδεκάδες πλοία και κοντά 1,5 χιλιάδες άνδρες του στολίσκου Κασπίας.

Η άσκηση έλεγχου ετοιμότητας περιελάμβανε 35 πλοία του Στόλου, συμπεριλαμβανομένων της φυλακίδας Tatarstan, των κορβετών (μικρά πλοία πυροβόλων και πυραύλων) Astrakhan, Grad Sviyazhsk, Uglich, Volgodonsk, Makhachkala, όπως επίσης και ναρκοθηρευτικά, κορβέτες και πλοία εφοδιασμού. Περισσότεροι από 1500 Ναΐτες , συμπεριλαμβανομένων Πεζοναυτών, επιχείρησαν στην στεριά. Ο έλεγχος ετοιμότητας είχε ως στόχο τη αξιολόγηση της ετοιμότητας και την εξασφάλιση της ασφάλειας στην κεντρική Ασία όπου υπάρχουν μεγάλες τρομοκρατικές απειλές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο άμυνας στην εφημερίδα.

Για πρώτη φορά, μονάδες επιφανείας του στολίσκου Κασπίας και επίγειες δυνάμεις συμμετείχαν μαζί σε ένα πολυ-πλεγματικό σύστημα μάχης αναγνώρισης-επίθεσης. Η δύναμη του στολίσκου Κασπίας περιελάμβανε πολεμικά πλοία, πυροβόλα και ρουκέτες πυροβολικού και αεροπορικές δυνάμεις. Επίσης, Πεζοναύτες και ντρόουνς συμμετείχαν στην αναγνωριστική δύναμη. Η αποστολή τους ήταν ο προσδιορισμός και κατάδειξη των συντεταγμένων των στόχων.

Οι πληροφορίες μεταβιβάστηκαν στο σταθμό διοίκησης και αναλύθηκαν απο το αυτόματο σύστημα όπλων και ελέγχου με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, τα ηλεκτρονικά συστήματα παρείχαν στους διοικητές προτάσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την επιλογή των όπλων για την προσβολή των συγκεντρώσεων συστημάτων και στρατευμάτων.

Με σκοπό την παροχή της μεγίστης αντικειμενικής τακτικής εικόνας του θεάτρου επιχειρήσεων, το σύστημα συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε πληροφορίες από βίντεο-κάμερες και ραντάρ, μονάδες επιφανείας, αεροπορικές δυνάμεις και ντρόουνς, όπως επίσης και απο τους Πεζοναύτες. Αποφασίστηκε να εκτελεστεί η βολή από μικρά πολεμικά πλοία με πυραύλους Kalibr και Yakhont. Η διοίκηση έλεγχε τις βολές με την χρήση ντρόουνς.

Υπήρχαν και ηλεκτρονικοί εκτοξευτές πυραύλων, αλλά στην άσκηση δοκιμάστηκε και επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα του πολυ-πλεγματικού συστήματος αναγνώρισης-επίθεσης.

Ο χρόνος που μεσολάβησε ανάμεσα στον εντοπισμό και την καταστροφή των στόχων δεν γνωστοποιήθηκε. Ωστόσο, κατά τις ασκήσεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στα νότια Ουράλια δεν ξεπέρασε τα 3-4 λεπτά. Τότε δεν χρησιμοποιήθηκαν όπλα ακριβείας. Ο προσομοιωμένος αντίπαλος προσβλήθηκε με όλμους, πυροβόλα και ρουκέτες πυροβολικού, εκτοξευτές φωτιάς TOS-1A Solntsepek, βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής Su-24 και ελικόπτερα παροχής πυρών υποστήριξης.

“Το νέο υλικό μειώνει δραστικά τον κύκλο διοίκησης των στρατιωτών. Ο εντοπισμός του αντιπάλου, η λήψη απόφασης και η καταστροφή πραγματοποιούνται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η επιχειρησιακή πολεμική ένταση παρέχει πρωτοβουλίες στο πεδίο μάχης και την θάλασσα”, δήλωσε ο αναλυτής Βίκτωρ Μουρακχοβσκι στην Ισβέστια.

Πρόσφατα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτόματου ελέγχου αεράμυνας αναπτύχθηκε στην Κριμαία. Περιλαμβάνει τον ελέγχο πυρός των μονάδων αντιαεροπορικών πυραύλων, τμήματος ραδιοεξοπλισμού, τον Στόλο Μαύρης Θάλασσας και τις αεράμυνες του, την Αεροπορία, όπως επίσης και τις μονάδες αεράμυνας του μηχανοκίνητου πεζικού. Όλοι οι σχηματισμοί της Αεροπορίας και οι άλλες δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην χερσόνησο είναι πλήρως εξοπλισμένες με τα τελευταία όπλα, συμπεριλαμβανομένων S-400 Triumph και πυροβόλα/πυραύλους Pantsir-S, γράφει η Ισβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το navyrecognition.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Παρατηρήσατε τον εκτοξευτή ρουκέτων 122 mm MS-73M Grad-M στο πίσω μέρος του σκάφους/πλοίου;

  Ships of 122-mm multiple rocket launcher A-215 Grad-M

  122 — millimeter ship multiple rocket launcher (MRL) of A-215 “Grad-M”, intended to destroy equipment and troops ashore during amphibious landing, supporting amphibious operations and defense of amphibious ships crossing the sea to attack ships the enemy. Range and provide the highest rate of sea landing effective fire support…

  The complex multiple-launch rocket A-215 “Hail-M “consists of:
  deck launcher MS-73 (MS-73m) below deck having a charging device
  laser sighting devices ranging TLD-2
  the fire control system of the SS-73 “Thunderstorm”
  122-mm unguided rockets (NURS).
  The main type of ammunition is a high-explosive projectile 9M22U providing system hit a target range of up to 20 thousand meters Ammunition is 160 shells.

  http://survincity.com/2011/05/ships-of-122-mm-multiple-rocket-launcher-a-215/

  https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=2ahUKEwjepcyNgbzjAhUHLFAKHQJOCxcQjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Fcommons.wikimedia.org%2Fwiki%2FFile%3AInternational_Maritime_Defence_Show_2011_(375-34).jpg&psig=AOvVaw3axo5t7iRJ8rNFnoCR-r1L&ust=1563454768126940

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/International_Maritime_Defence_Show_2011_%28375-33%29.jpg

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/International_Maritime_Defence_Show_2011_%28375-34%29.jpg

 2. Aυτο κοιτουσα και εγω το πρωι, ειναι σκαφος της κλασης Buyan (проекта 21630).

  http://nevskii-bastion.ru/21630-mak/

  Σαν οπλισμο εχει
  Eνα πυροβολο А-190 των 100mm με 80+30 βληματα
  Δυο εξακανα АК-306 με 6000 βληματα των 30mm
  Εναν εκτοξευτη А-215 «Град-М» με 40+40 ρουκετες των 122mm
  Εναν τετραπλο εκτοξευτη 3М47 «Гибка με 18 συνολικα βληματα ΙGLA-S
  Δυο πολυβολα των 14,5mm

  1. Μεγάλη ισχύ πυρός για το μέγεθος που έχουν.
   Μου έκανε εντύπωση και ο χρόνος ανεφοδιασμού του πολλαπλού εκτοξευτή που αναφέρεται στον σύνδεσμο. Αν ισχύει όντως αυτή η πληροφορία, μπορεί να υποστηρίξει μια αποβατική δύναμη με δυο ομοβροντίες ανά 40 ρουκέτες στο σημείο απόβασης στην ακτή, μέσα σε 3-4 λεπτά.

  1. Αραγε ενα τετοιο συστημα ΠΕΠ θα μπορουσε να «κουμπωσει» επι των Α/Γ; Εμβελεια η γνωστη ή ισχυει κατι αλλο;

   1. H εμβελεια ειναι θεμα ρουκετας, οτι ρουκετες παιρνει το BM-21 μπορει να παρει και αυτο.
    Οι παλιες ρουκετες ειχαν εμβελεια 18-20 χλμ, οι νεες εχουν περιπου διπλασια απο 35-40 αναλογα με το ειδος της κεφαλης που φερουν.

  2. @tsimuha

   Ασφαλως είναι αυτόματη, με χειροκίνητη δεν θα έφταναν τα 2 λεπτά που αναφέρθηκαν για πλήρες ανεφοδιασμό του εκτοξευτή με 40 ρουκέτες. Ο αυτόματος ανεφοδιασμός στα πυραυλικά συστήματα του ρωσικού ναυτικού που είναι εγκατεστημένα σε μονάδες επιφάνειας, είναι εδώ και πολλά χρόνια στάνταρ πρακτική.

 3. Αν είναι να επιτεθούν σε στόχους σταθερούς στην ξηρά το καταλαβαίνω, άλλα εναντίων άλλων σκαφών πάλι θα ρίξουν ρουκέτες ;

 4. «Αραγε ενα τετοιο συστημα ΠΕΠ θα μπορουσε να «κουμπωσει» επι των Α/Γ»

  Μαλλον οχι , καθως το συστημα αυτοματης επαναγεμισης ειναι κατω απο το καταστρωμα.
  Θελει δηλαδη εσωτερικο χωρο που απλα δεν υπαρχει στα Α/Γ γιατι απλα δεν ειχαν σχεδιαστει να φερουν κατι τετοιο.
  Σαφως και μπορουν να φερουν εναν οποιονδηποτε εκτοξευτη επανω στο καταστρωμα αλλα θα θελει χειροκινητη επαναγεμιση, και θα πρεπει να βρεθει και χωρος επανω στο καταστρωμα για την ασφαλη αποθηκευση-χειρισμο των ρουκετων.Αυτο με την σειρα του θα μειωσει τον χωρο για τα εξωτερικα φορτια επανω στο καταστρωμα, θα αυξησει το πληρωμα αφου θα θελει επιπλεον χειριστες κλπ. Με αλλα λογια μονο προβληματα θα δημιουργησει.

  1. Χμμ, δηλαδη καλυτερες επιδοσεις σε εμβελεια και καταστροφικοτητα απο ενα ΟΜ 76/62.
   Φανταζομαι θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει και για προσβολες εχθρικων πλοιων εν πλω.

 5. Ωραίο άρθρο για την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο Ρωσικό δόγμα. Δείχνει πως πολλαπλασιαστές ισχύος όπως η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες δυνάμεων όταν χρησιμοποιούνται έξυπνα.

  https://warontherocks.com/2019/07/russian-ai-enabled-combat-coming-to-a-city-near-you/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.