Το ρωσικό Ναυτικό θα ξεκινήσει νέα εκπαίδευση στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις

Το ρωσικό Ναυτικό εισάγει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα για την εκπαίδευση των ιπτάμενων πληρωμάτων στην εκτέλεση των ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (ASW). Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει μονομαχίες μεταξύ μελών ιπτάμενων και υποβρυχίων πληρωμάτων σε ειδικούς εξομοιωτές οι οποίοι προσομοιώνουν τις πραγματικές πολεμικές συνθήκες. Ως εκ τούτου τα μελή των ανθυποβρυχιακών αεροπλάνων θα εκπαιδεύουν σε κέντρα εκπαίδευσης μελών πληρωμάτων υποβρυχίων.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών (ΑΦΝΣ) υπο την νέα μέθοδο θα αρχίσει το 2019 στο κέντρο της Ναυτικής Ακαδημίας στο Ομπνίνσκ, όπως ανακοινωσε ο Αρχηγός Ναυτικού. Η ιδέα για την κοινή εκπαίδευση των ανθυποβρυχιακών και υποβρυχίων πληρωμάτων εμφανίστηκε πριν πολύ καιρό, αλλά δεν υπήρχε η τεχνολογική δυνατότητα για να εφαρμοστεί, όπως δήλωσε ο Αντιναύαρχος, πρώην διοικητής υποβρυχίου και Ήρωας της Ρωσίας Βσιέβολοντ Κχμιρόφ.

“Οι τεχνολογίες υπολογιστών παρέχουν αυτήν τη δυνατότητα. Ειναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την επιχειρησιακή εκπαίδευση. Αυτη τη στιγμή το Ναυτικό συνδυάζει ετερογενείς δυνάμεις -μονάδες επιφανείας, υποβρύχια και αεροπορία. Η κοινή εκπαίδευση και η γνώση των τακτικών του άλλου θα καταστήσουν τον Στόλο πιο αποτελεσματικό. Οι πιλότοι του Ναυτικού και τα μέλη των υποβρυχίων θα καταλάβουν τη λογική του αντιπάλου,” δήλωσε.

Η Ναυτική Ακαδημία εκπαιδεύει και μετεκπαιδεύει πληρώματα υποβρυχίων όλων των κλάσεων. Οι Ναυτικοί εκπαιδεύονται σε όλες τις ειδικότητες, συμπεριλαμβανόμενων Διοικητών, Ειδικών Όπλων, Επικοινωνίες και Ειδικών στην Ακουστική, και Πλοηγών. Κάθε χρόνο εκπαιδεύονται δεκαεπτά με είκοσι τέσσερα πληρώματα. Υπάρχουν εξήντα μέλη σε ένα ντιζελ/ηλεκτρικό υποβρύχιο και 170 σε ένα πυρηνοκίνητο. Εκεί επίσης σπουδάζουν οι Ναυτικοί Δόκιμοι. Εκεί, μετά από πέντε χρόνια, οι Αξιωματικοί Υποβρυχίων βελτιώνουν τις δεξιότητες τους για τεσσερις μήνες σε μια Ναυτική Σχολή μετεκπαίδευσης.

Το κέντρο διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας με αληθινές και ψεύτικές συσκευές που χρησιμοποιούνται σε υποβρύχια διαφόρων τύπων. Οι εξομοιωτές προσομοιάζουν τις λειτουργίες του πύργου και της γέφυρας. Η εκπαιδευτική κλάση των τορπιλών διδάσκει την σχεδίαση των σύγχρονων τορπιλών και ανθυποβρυχιακών πυραύλων. Στο κέντρο στο Ομπνίνσκ εκπαιδεύτηκαν τα μέλη πληρώματος του υποβρύχιου που εκτόξευσε τους πυραυλους Kalibr στην Συρία. Το κέντρο, αρχικά ιδρύθηκε για την εκπαίδευση των πληρωμάτων των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Ο κεντρικός εξομοιωτής του προσομοιώνει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και τους εξοπλισμούς ελέγχου, συντήρησης και πιστοποίησης. Τα τελευταία χρονιά αποκτήθηκαν ψηφιακοί εξομοιωτές για την διμερή εκπαίδευση μάχης πληρωμάτων ΑΦΝΣ και υποβρύχιων.

“Τα μέλη πληρωμάτων ΑΦΝΣ και υποβρυχίων πρέπει να γνωρίζουν τις κοινές ενέργειες κατά των εχθρικών ομάδων πολεμικών πλοίων, την έρευνα και καταστροφή υποβρυχίων και τις προσβολές επάκτιων θέσεων,” δήλωσε ο ειδικός Βαλεντίν Σελιβάνοφ. “Πρέπει να μελετήσουν θεωρία και να εκτελέσουν κοινή ερευνά, τους κανόνες εμπλοκής και κοινές προσβολές. Αυτές οι επιχειρήσεις απαιτούν άριστη συνεργασία. Μελή πληρωμάτων ΑΦΝΣ και υποβρύχιων πρέπει να αναγνωρίσουν ένα πολεμικό πλοίο και να επιλέξουν τα όπλα για την καταστροφή του. Η πληροφορία μεταβιβάζεται στον Κυβερνήτη που διατάζει την επίθεση,” πρόσθεσε.

Το 2019 αποφασίστηκε η αναβάθμιση του ΑΦΝΣ Il-38 που υπηρετεί στον Βόρειο Στόλο και δυο συγκροτήματα στο Κράι Πριμόρσκι και την Καμτσάτκα. Ο εξοπλισμός πάνω στο αεροσκάφος θα αντικατασταθεί πλήρως. Ο εκσυγχρονισμός του στόλου Il-38 πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2025, όπως γράφει η εφημερίδα Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το NavyRecognition.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. Συστημα ανταλλαγης δεδομενων ( αναλογο του LINK 16 ) αναπτυσει το ρωσικο ναυτικο

  https://dfnc.ru/c106-technika/korabli-samolyoty-i-shtaby-voenno-morskogo-flota-obedinyat-v-edinuyu-set/

  «Ships, aircraft and headquarters of the Navy will be united into a single network

  The Russian Navy is successfully introducing new data exchange systems that allow ships, aircraft and coastal headquarters to exchange information in real time. At the moment, work is underway to integrate carrier-based aircraft into this system.

  As previously reported, Russian MiG-29K carrier-based fighters have already received new information exchange systems, and in the near future they will also equip Su-33 heavy carrier-based fighters, which will be undergoing modernization. It is also reported that thanks to this, the Russian aircraft of the carrier-based aviation will be able to issue target designation for anti-ship missiles, as well as to “notify” the ship’s air defense systems in advance about the enemy.»

 2. «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
  Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα poustroGIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι.

  Διαθετουμε τεραστια πειρα ( ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ -30 χρονια στην εκτροφη GIDAS )

  Νεα πλοια απομανγητισμου για το ρωσικο ναυτικο

  https://topwar.ru/161633-v-rossii-nachali-proektirovanie-novyh-sudov-razmagnichivanija-dlja-vmf-rf.html

 3. «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
  Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα poustroGIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι.

  Διαθετουμε τεραστια πειρα ( ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ -30 χρονια στην εκτροφη GIDAS )

  Aμφιβια επιθεση στο εδαφος της Хмелевка

  https://youtu.be/sS1QT_z0sjI?t=22

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω τη σκοπιμότητα:
   -στο να αποβιβάζονται οι πεζοναύτες από τα ελικόπτερα “εκεί που σκάει το κύμα” (και μάλιστα πριν τα συρματοπλέγματα και τα υπόλοιπα εμπόδια του “εχθρού),
   -στο να αφήνονται τα αμφίβια οχήματα τόσο κοντά στην ακτή, με τα αποβατικά πλοία να πλησιάζουν τόσο πολύ σε αυτήν (αν τα BTR αδυνατούν να πλεύσουν σε πιο ανοιχτή θάλασσα, τότε κακώς επελέγησαν γι’ αυτή τη χρήση).

 4. «στο να αφήνονται τα αμφίβια οχήματα τόσο κοντά στην ακτή, με τα αποβατικά πλοία να πλησιάζουν τόσο πολύ σε αυτήν (αν τα BTR αδυνατούν να πλεύσουν σε πιο ανοιχτή θάλασσα, τότε κακώς επελέγησαν γι’ αυτή τη χρήση).»

  Οταν λες ανοικτη θαλασσα τι αποσταση εχεις στο μυαλο σου, 20-30-50 χλμ;
  Αυτα τα οχηματα δεν ειναι εξειδικευμενα οχηματα αποβασης οπως τα AAV, αρα δεν μπορουν να εχουν τις ιδιες δυνατοτητες.Δεν νομιζω αντιστοιχα δυτικα τροχοφορα αμφιβια να αφηνονται απο τα μητρικα πλοια στις ιδιες αποστασεις στις οποιες αφηνονται τα AAV.

  «-στο να αποβιβάζονται οι πεζοναύτες από τα ελικόπτερα «εκεί που σκάει το κύμα» (και μάλιστα πριν τα συρματοπλέγματα και τα υπόλοιπα εμπόδια του «εχθρού)»

  H χρηση ελικοπτερων απο τους ρωσους πεζοναυτες ειναι εξαιρετικα περιορισμενη καθως δεν υπαρχει ουτε ο απαιτουμενος στολος ουτε τα απαιτουμενα πλοια μεταφορας του.
  Ετσι λοιπον αυτη η χρηση ειναι περιστασιακη και ειδικου σκοπου , μια-δυο-τρεις ομαδες πεζοναυτων και οχι ολοκληροι λοχοι η και ταγματα οπως μπορουν να κανουν οι αμερικανοι με την τεραστια υποδομη τους.

  Και τριτον οπως λεει και ο Ευσταθιος «show factor» , και στις δικες μας τις ασκησεις μερικα σεναρια ειναι μονο για τις καμερες , πολλα πραγματα γινονται μακρια απο τις καμερες.

  1. Θα συμφωνήσω ως προς το «show factor», ειδικά για τα ελικόπτερα.
   Εάν πάντως δεν έχουν τα μέσα και τις τακτικές, καλύτερα να μην το έκαναν καθόλου….

   Ως προς τα αμφίβια οχήματα τώρα, το σχόλιό μου δεν υπονοούσε κάποιου είδους σύγκριση με τα αντίστοιχα δυτικά, αλλά έθιγε το θέμα της τακτικής/επιχειρησιακής τους χρήσης. Υποτίθεται ότι τα αμφίβια τεθωρακισμένα για τις δυνάμεις πεζοναυτών δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο ακριβώς για να μη χρειάζεται να φτάσουν τα μεγάλα αποβατικά πλοία έως την ακτή αλλά να παραμένουν σε ασφαλή απόσταση από αυτήν. Προφανώς και τα BTR δεν είναι AAV. Προφανώς και τα LAV (που έχουν και άλλον ρόλο) δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες πλεύσης με τα AAV. Γι’ αυτό και τα δυτικά αμφίβια τροχοφόρα ποτέ δεν αφήνονται σε απόσταση από την ακτή αλλά αποβιβάζονται κανονικά σε αυτήν από LCU/LCM/LCAC (αν και αυτό ίσως αλλάξει ως ένα βαθμό με τα νέα ACV).
   Στην περίπτωση των Ρώσων πεζοναυτών πάντως, μάλλον παρατηρείται μια σύγχυση, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα φαίνονται στα videos των ασκήσεων: χρησιμοποιούν μεν τα BTR επί της αρχής με τη λογική των AAV (ενώ δεν έχουν τις ικανότητες πλεύσης αυτών), οι περιορισμοί τους όμως τους επιβάλουν την καταστρατήγηση κάθε ορθής τακτικής χρήσης τους και των όποιων οφελημάτων αυτής. Με λίγα λόγια, αν τα αποβατικά τους ούτως ή άλλως χρειάζεται να προσεγγίσουν τόσο πολύ την ακτή (και να εκτεθούν στον εχθρό) για την άφεση των BTR, καλύτερα να προσαιγιαλωθούν και να τα αποβιβάσουν κανονικά.

   1. Η ικανοτητα πλευσης των BTR πιθανον να ειναι χρησιμη για τις περιπτωσεις εκεινες που η διαμορφωση του βυθου της ακτης να μην επιτρεπει στο αποβατικο της προσαιγιαλωση (υπαρχει τετοια λεξη;)
    Κι αυτό μεχρι να εξασφαλιστει καποιο προγεφυρωμα που θα επιτρεψει εργα προετοιμασιας της ακτης

   2. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Σίγουρα ναι. Όπως επίσης και για τη διέλευση από πάσης φύσεως υδάτινα εμπόδια, τόσο πλησίον της ακτής, όσο και στην ενδοχώρα, χωρίς την ανάγκη γεφύρωσης.
    Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα τεθωρακισμένα οχήματα αμφίβιας εφόδου προορίζονται για το πρώτο και δεύτερο αποβατικό κύμα. Οι βαρύτερες δυνάμεις που ακολουθούν στα επόμενα κύματα, ούτως ή άλλως απαιτούν προσαιγιάλωση των μεγαλύτερων αποβατικών πλοίων (LCU/LCT/LST/LSM κλπ.) για την ασφαλή αποβίβασή τους. Οπότε, για την εκτέλεση αμφίβιας επιχείρησης μεγάλης κλίμακας, θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητη η επιλογή μιας ακτής που δεν επιτρέπει προσαιγιαλώσεις.
    Μόνο τα αερόστρωμνα μπορούν να ξεπεράσουν μια τέτοια κατάσταση, αλλά και πάλι δεν υπάρχει καμία ναυτική δύναμη στον πλανήτη που να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτά.

 5. Οι δοκιμες του ανθυποβρυχιακου συστηματος «Response» ( «Ответ» ) θα ολοκληρωθουν το 2020.
  Το συστημα «Response» θα εξοπλισει ολα τα πλοια απο κορβετες, φρεγατες ,αντιτορπιλικα και καταδρομικα.

  https://rg.ru/2019/09/10/reg-szfo/gosispytaniia-protivolodochnogo-kompleksa-otvet-zavershatsia-v-2020-godu.html

  https://rusnext.ru/news/1568123016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.