Το ρωσικό Ναυτικό εκπαιδεύεται σε νέα ανθυποβρυχιακή τακτική

Ρωσικό Υπ.Αμ.| Ρωσική κορβέτα Βασίλι Μπάκοφ έργου 22160

Το ρωσικό Ναυτικό εκπαιδεύεται σε μια νέα τακτική που έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση των υποβρυχίων και την προστασία των ναυτικών του βάσεων. Αυτήν την στιγμή η ανθυποβρυχιακή ομάδα πολεμικών πλοίων περιλαμβάνει αρκετά μικρά ανθυποβρυχιακά πλοία και μια σύγχρονη κορβέτα έργου 22160. Μπορεί να μεταφέρει οποιαδήποτε συλλογή συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων συρόμενων και στατικών ηχοβολιστικών και ραντάρ. Ελικόπτερα Ka-27 θα βοηθήσουν την κορβέτα να εντοπίσει τα υποβρύχια. Τα πλοία έργου 22160 θα παρέχουν καθοδήγηση στα μικρά ανθυποβρυχιακά πλοία τα οποία θα αποδεσμεύσουν τορπίλες και βόμβες βυθού. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νέα τακτική θα βελτιώσει την άμυνα των ναυτικών βάσεων των πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) γράφει η εφημερίδα Ιζβέστια.

Η νέα τακτική που δημιουργήθηκε το 2019, δοκιμάστηκε μόλις πρόσφατα από τις ανθυποβρυχιακές δυνάμεις, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στο ρωσικό υπουργείο άμυνας.

Όλα τα μέσα για την προστασία των υποβρυχίων κατά την έξοδο τους από τις ναυτικές βάσεις δοκιμάστηκαν τον Απρίλιο στην Βαλτική Θάλασσα. Η κορβέτα Βασίλι Μπίκοφ έργου 22160 χρησιμοποίησε το ηχοβολιστικό της για να ερευνήσει την ανατεθείσα περιοχή για εχθρικά υποβρύχια. Μετέδωσε τις συντεταγμένες στόχου στα μικρά ανθυποβρυχιακά πλοία Γεισκ και Κασίμοφ τα οποία εκτέλεσαν συνδυασμένη επίθεση με τορπίλες και βόμβες βυθού.

Η Βασίλι Μπίκοφ ήταν επίσης επιφορτισμένη με την παροχή αεράμυνας στα πολεμικά πλοία. Ήταν οπλισμένη με το αντιαεροπορικό σύμπλεγμα Gibka με ικανότητα προσβολής αεροπλάνων, ελικοπτέρων και ντρόουνς σε απόσταση 6 χιλιομέτρων και υψόμετρο από 10 μετρά έως 3,5 χιλιόμετρα.

Η κορβέτα ενεργούσε στο πλαίσιο ενιαίας δύναμης της ναυτικής βάσης και μετέδωσε τις συντεταγμένες στόχου στους εκτοξευτές S-400 στην στεριά. Εκτόξευσε επίσης δυο οργανικά ντρόουν σε αποστολή αναγνώρισης.

Η ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων είναι ένας σημαντικός επιχειρησιακός παράγοντας, δήλωσε ο ειδικός Ίγκορ Κουρντιν. “Τα υποβρύχια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα την συγκεκριμένη στιγμή. Η εχθρική αεροπορία και οι νάρκες είναι τα πιο επικίνδυνα όπλα και μπορούν να αποτρέψουν την έξοδο από την ναυτική βάση. Μια ολοκληρωμένη επιχείρηση είναι αναγκαία για να επιτραπεί ο απόπλους των υποβρυχίων. Τα υποβρύχια ακολουθούν τα ναρκοθηρευτικά τα οποία εκκαθαρίζουν την διαδρομή από τις νάρκες. Επίσης μια επιθετική δύναμη αποπλέει προς αναζήτηση των εχθρικών υποβρυχίων”.

Τα υποβρύχια πρέπει να προστατεύουν επαρκώς από τις αεροπορικές επιθέσεις. Τα πολεμικά πλοία και η παράκτια αεράμυνα όπως επίσης και η αεροπορία συμμετέχουν στην αποστολή. Μετά τον συναγερμό, όλα τα πολεμικά πλοία πρέπει αμέσως να εξέλθουν από την ναυτική βάση και να διασκορπιστούν και τα υποβρύχια να καταδυθούν. Ο ελιγμός δεν πρέπει να προκαλέσει απώλειες, δήλωσε ο πρώην αρχηγός Επιτελείου Ναυτικού, Ναύαρχος Βαλεντιν Σελιανοφ.

“Εν καιρώ ειρήνης, εκπαιδεύονται συνεχώς στις ενέργειες των ανθυποβρυχιακών δυνάμεων για να διασφαλιστεί η έξοδος των πολεμικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων από την ναυτική βάση. Τα πληρώματα γνωρίζουν άριστα τις ενέργειες τους. Ερευνούν για εχθρικά υποβρύχια στους διαύλους ναυσιπλοΐας και τα παρακείμενα ύδατα”, δήλωσε. Ειδική προσοχή δίδεται στην άμυνα των βάσεων SSBN, πρόσθεσε.

Οι κορβέτες Ντμίτρι Ρογκάγεφ και Βασίλι Μπίκοφ έργου 22160 υπηρετούν στον στόλο Μαύρης Θάλασσας. Είναι σχεδιασμένες για την προστασία των εν πλω πολεμικών πλοίων και ναυτικών βάσεων. Οι κορβέτες διαθέτουν δομοστοιχειωτή σχεδίαση για την ταχεία εγκατάσταση όπλων που είναι αναγκαία για μια συγκεκριμένη αποστολή.

Νέες μονάδες με όπλα και βοηθητικό εξοπλισμό είναι υπό δοκιμή.

Τα πολεμικά πλοία έργου 22160 είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ηχοβολιστικά για την προστασία των υποβρυχίων, τορπίλες και βατραχανθρώπους, γράφει η Ιζβέστια.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.