Λευκορωσία: Εμπειρογνώμονας επικρίνει τα Su-30, θέλει F-16

Η Ρωσία ξεκίνησε την εφαρμογή της σύμβασης που αφορά την παράδοση παρτίδας νέων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Su-30SM στην Λευκορωσία, αλλά ορισμένοι αναλυτές διατυπώνουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το κόστος καθ’ολη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των αεροσκαφών, από την κατασκευή τους μέχρι την συντήρηση τους.

O ιστότοπος Lenta.ru μετέδωσε την Παρασκευή ότι ένα ευρύ φάσμα γνωστών εμπειρογνωμόνων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την επιλογή των ρωσικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών από την Λευκορωσία για την αντικατάσταση του στόλου των παλιών, σοβιετικής εποχής, MiG-29.

Ο Αντρέι Ποροτνίκοφ, υπεύθυνος του Belarus Security Blog, δήλωσε ότι το κόστος λειτουργίας και υποστήριξης των ρωσικών αεροσκαφών είναι ακριβότερο από το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος F-16.

Συνήθως, το κόστος κύκλου ζωής ενός μαχητικού αεροσκάφους με εκτιμώμενη ζωή 35 ετών είναι 2-2,5 φορές η τιμή αγοράς του, ως αποτέλεσμα του οποίου το συνολικό κόστος συντήρησης κάθε λευκορωσικού Su-30SM είναι $100-125 εκατομμύρια.

“Και τώρα, για να ανακεφαλαιώσουμε, η τιμή του αεροσκάφους [περίπου $50 εκατ.], η διατήρηση της πτητικής ικανότητας και ο εκσυγχρονισμός. Έχουμε πάρει το ποσό από 185 ως 210 εκατομμύρια δολάρια το ένα (!) αεροσκάφος για τα επόμενα 35 χρόνια. Και αντίστοιχα, η Μοίρα [12 αεροσκάφη], από 2,22 ως 2,52 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό δεν είναι μικρό”, -δήλωσε ο Αντρέι Ποροτνίκοφ.

Ένα άλλο μειονέκτημα των μαχητικών που κατασκευάζονται στην Ρωσία είναι οι κινητήρες τους, AL-31FP, από τους οποίους έξι μονάδες “καταναλώνονται” κατά τον κύκλο ζωής του Su-30SM (δυο από αυτούς είναι ήδη εγκατεστημένοι και πληρωμένοι από την στιγμή της αγοράς). Αυτή η κατάσταση στο δημοσίευμα εξηγείται από το γεγονός ότι “οι Σοβιετικοί (ρωσικοί) κινητήρες αεροσκαφών παραδοσιακά είναι κατώτεροι των Δυτικών όχι μόνο στην απόδοση καυσίμου άλλα επίσης και τους κύκλους ζωής μεταξύ-επισκευών και λειτουργίας”.

“Η πολωνική Αεροπορία λειτουργεί το σοβιετικό δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 ταυτόχρονα με το αμερικάνικό μονοκινητήριο F-16. Υποτίθεται ότι το αμερικανικό μαχητικό θα πετάξει όλα τα 35 χρόνια με τον ίδιο κινητήρα που εγκαταστάθηκε αρχικά πάνω του. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει και με το MiG-29: οχτώ κινητήρες θα πρέπει να αντικατασταθούν μέσα στην ίδια περίοδο”, εξήγησε ο αναλυτής.

Photo by Airman 1st Class Duncan Bevan

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, το Su-30SM είναι ένα μαζικής παραγωγής και αναβαθμισμένο διθέσιο υπερ-ευελικτό μαχητικό 4++ γενιάς. Το Su-30SM είναι εφοδιασμένο με δύο στροβιλοκινητήρες διπλής ροής μετάκαυσης ανυσματικής ώσης μεταβαλόμενης κατεύθυνσης διπλής ροής AL-31FP. Το μαχητικό διαθέτει επιχειρησιακή αυτονομία 1500 χλμ και χρόνο πτήσης 3,5 ωρών χωρίς ανεφοδιασμό.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το defence-blog.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Γιατί δεν έκανε και σύγκριση με το Gripen C, θα του έβγαινε σίγουρα ακόμα πιο οικονομικό το αεροσκάφος. 😜

  Μερικοί έχουν πραγματικά πλάκα, σε αυτές τις περίεργες συγκρίσεις.
  Λογικά θα έπρεπε να συγκρίνει το συγκεκριμένο αεροσκάφος με ένα συγκρίσιμο δικινητήριο δυτικό, αλλά ίσως να του έκαναν μια πρόταση που δεν μπορούσε να αγνοήσει μερικοί άγνωστοι «shadow Men» που προωθούν ξένα συμφέροντα.

  1. Grippen C δεν είναι ευέλικτο σε χρήση, όσο τα Mig-29 και το F-16. Ενώ τα καινούργια μοντέλα του Grippen δεν είναι καθόλου φθηνά.

   Και τα πολωνικά Mig-29 φαίνονται εντελώς καταναλωμένα, επισκευές δεν βοηθάνε πια, χαλνάνε τα πάντα… deadline.

   1. Εξαρτάται, πως ερμηνεύεται η λέξη ευελιξία στην χρήση/λειτουργεία ενός συστήματος. Η λέξη φθηνά για μαχητικά αεροσκάφη της εποχής μας είναι νομίζω μια ουτοπία, εφόσον δεν υπάρχει το φθηνό σύστημα που να ικανοποιεί πραγματικά τις απαιτήσεις των πελατών(τα πραγματικά έξοδα ούτως η άλλος δεν επικοινωνούνται προς τα έξω, εξαρτάτε όμως και απο τον πελάτη και το πως αυτός χρησημοποιεί ένα σύστημα, όπως έχουν επισημάνει μερικοί εκπρόσωποι εταιριών προμηθευτών πτητικού υλικού.

    Οι Σουηδοί και οι εξωτερικοί πελάτες/χρήστες του αεροσκάφους θα έχουν σίγουρα άλλη γνώμη στο θέμα.

    Για το Mig-29 γνωρίζω ότι πρόκειται για την αρχική έκδοση του αεροσκάφους που δεν έχει υποστεί έναν αξιόλογο εκσυγχρονισμό(που πετούσε πρίν και στην αεροπορία της ΛΔΓ και αργότερα στην GAF πρίν παραχωρηθούν στην Πολωνία τα αεροσκάφη της Γερμανίας), και μάλλον δεν συμφέρει αφού θα χρειαζόταν μεγάλες παρεμβάσεις στα αεροηλεκτρονικά που είναι συμβατικά(αναλογικά, σύμφωνα με αναφορές πιλότων),ο ποτέ θα ήθελαν όλα αντικατάσταση απο νεότερα της εποχής.

    Για την εργονομία/ευελιξία στην χρήση δεν γνωρίζω οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω για σύγκριση με το νεότερο απλό Gripen C, για το νέο μοντέλο Ε πάντως έχει ακουστεί ότι οι σουηδική αεροπορία θα το αγοράσει μισοτιμής σε σύγκριση με τα αεροσκάφη εξαγωγής για ξένους πελάτες που δεν θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ εκτιμάται ότι τα αεροσκάφη εξαγωγής θα στοιχίζουν γύρο στα 80 εκατομμύρια ανά μονάδα.

    Η μεγαλύτερη ευελιξία των Gripen C/E είναι στην πιστοποίηση όπλων και ατρακτίδιων(στο τεχνικό μέρος), ενώ στο εμπορικό είναι η ευελιξία στην οικονομική υποστήριξη, με το μοντέλο μίσθωσης για ενδιαφερόμενους πελάτες που δεν έχουν τα οικονομικά προσόντα να αγοράσουν ένα σύγχρονο ελαφρή μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Απο αυτή την οπτική γωνία, το θεωρώ «υπέρ-ευέλικτο», φαίνεται όμως το ίδιο στο χρόνο ανεφοδιασμού σε πρόχειρους διαδρόμους απο-προσγείωσης που αναφέρεται με 10 λεπτά για πλήρες επανεξοπλισμό και ανεφοδιασμό του αεροσκάφους απο τους Σουηδούς.

    Ακόμα και για ένα F-16 που θεωρείται όμως γενικά «οικονομικό», αναφέρονται έξοδα λειτουργείας/χρήσης απο 8000 -22000 $, οπότε και αυτό δεν είναι αναγκαστικά αυτό που λέγεται φθηνό στην χρήση.

    Επειδή όπως όλες οι ιστορίες, πρέπει να έχει και αυτή ένα νόημα (η ένα Moral όπως λένε), στην γεωγραφική θέση που είναι η Λευκορωσία χωρίς έξοδο στην θάλασσα, θα έλεγα ότι The moral of the story για την συγκεκριμένη χώρα, είναι ότι «αυτός που περπατάει επάνω σε αυγά δεν θα έπρεπε να χοροπηδάει», όπως έχει παρατηρήσει ένας αμερικανός σε μια παρόμοια περίπτωση(όσον αφορά τις συνθήκες) σε άλλο μέρος.

    Σημείωσεις

    https://www.frstrategie.org/en/publications/defense-et-industries/gripen-fighter-present-and-future-flight-2019

    https://m.youtube.com/watch?v=49L9BlYQSjw

 2. Οι αναφορές και τα συμπεράσματα αυτών των (λεγόμενων) «εμπειρογνωμόνων, έρχονται πάντως σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της χώρας πρίν απο λίγα χρόνια όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία.

  Η αναφορά φαίνεται όμως να έχει πολιτικό υπόβαθρο, αν προσέξει κανείς τις αναφορές στο “Putin on the March” του Douglas E. Schoen*(συγκεκριμένη αναφορά στο Chapter 2 Russia‘s Petroleum-Politics), όπου αναφέρεται και ο «εμπειρογνώμονας» Αντρέι Ποροτνίκοφ ως επικριτής της πολιτικής του Πούτιν η και του ίδιου του ρώσου προέδρου.
  Συνεπώς υπάρχει η περίπτωση, η αξιολόγηση των «ειδικών» γύρο απο τον Α. Πορότνικοφ, να μην στηρίζεται αναγκαστικά η αποκλειστικά στα σημεία που επισήμανε.

  «Russia-made Sukhoi Su-30 multirole fighters will replace outdated Mikoyan MiG-29 fighters in the Belarusian Air Froces, according to Belarus deputy defense minister.

  Belarus has reached a preliminary agreement with the Russian Irkut Corporation to acquire Sukhoi Su-30 multirole fighters for its Air Force, the country’s deputy defense minister said Thursday.

  According to Igor Lotenkov, as quoted by the SB – Belarus Segodnya newspaper, these aircraft will replace its outdated Mikoyan MiG-29 fighters.

  «[The Air Force’s] capability to destroy air targets after the acquisition of the Su-30s will increase, while extensive tactical range of the [Su-30] jets will enable the Air Force to perform combat missions from any airport in the country,» he said.

  The Su-30 fighter is a two-seat derivative of the earlier Su-27 Flanker with an extended operating range, capable of air-to-air and air-to-ground strikes and equipped with a wide variety of precision-guided munitions.»

  Σημείωση

  https://books.google.de/books?id=dX45DwAAQBAJ&pg=PT26&lpg=PT26&dq=Andrey+Porotnikov&source=bl&ots=UBB6ZgqTVb&sig=ACfU3U2hJnN8mOOBfyEpjx1Jr187riG4IA&hl=de&sa=X&ved=2ahUKEwjboYSKgZbmAhVNPFAKHUi1DksQ6AEwBXoECAoQAQ#v=onepage&q=Andrey%20Porotnikov&f=false

  Υ.Γ.

  Στο θέμα για τα έξοδα λειτουργίας/χρήσης που έθεσε ο Α.Π. και οι άλλοι επικριτές, πρόκειται για ολόκληρη επιστήμη για την οποία έχουν γράφτει (και υπάρχουν στο Ίντερνετ) εκτενείς μελέτες, συνεπώς οι παραπάνω αναφορές που έδωσαν στο άρθρο, φαίνονται πρόχειρες, εφόσον δεν συμπεριλαμβάνουν σαφές στοιχεία για τα 2 αεροσκάφη που θέλει να συγκρίνει η συγκεκριμένη ομάδα ειδικών στο αντικείμενο.

  Σε αξιολογήσεις μαχητικών αεροσκαφών νομίζω ότι παίζουν περισσότεροι παράγοντες απο τα έξοδα λειτουργίας, αλλιώς όλοι θα αγόραζαν αποκλειστικά μικρά μονοκινητήρια μαχητικά, για να μειώσουν τα έξοδα, αυτό προφανώς δεν συμβαίνει στις αξιόλογες αεροπορίες άσχετα αν πρόκειται για δύση η ανατολή, η για Ρωσία και ΗΠΑ.

  Με λίγα λόγια, όλοι έχουν προβλήματα με τα έξοδα για μαχητικά αεροσκάφη, άσχετα πιο αεροσκάφος έχουν επιλέξει.

  The Russian Air Campaign in Syria
  A Preliminary Analysis
  Anton Lavrov
  Associate Fellow, Centre for Analysis of Strategies and Technologies, Moscow
  June 2018

  https://www.cna.org/CNA_files/PDF/COP-2018-U-017903-Final.pdf

  CONGRESS OF THE UNITED STATES CONGRESSIONAL BUDGET OFFICE

  https://www.cbo.gov/system/files/2018-09/54113-aging_aircraft.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.