Τα ρωσικά άρματα θα δεχθούν πακέτο αστικών επιχειρήσεων εντός του 2020

Παρόλο που τα άρματα πρωτοεμφανίστηκαν την αυγή του 20ου αιώνα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες όταν αναγκάζονται να πολεμήσουν μέσα σε μικρές και μεγάλες πόλεις, όπου κάθε κτήριο μπορεί να είναι γεμάτο με εχθρικούς στρατιώτες οπλισμένους με αντιαρματικά όπλα έτοιμους να προσβάλουν τα απροετοίμαστα τεθωρακισμένα οχήματα.

Αυτήν την στιγμή τα ρωσικά άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) που χρησιμοποιούνται από τον Στρατό της χώρας θα εξοπλιστούν, εντός του 2020, με πρόσφατα αναπτυχθέντα πακέτα προστασίας για σενάρια αστικών επιχειρήσεων, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας αυτοκινήτων και αρμάτων μάχης του ρωσικού υπουργείου άμυνας, Σεργκέι Μπίμπικ, σε συνέντευξη στην ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η εμπειρία που απέκτησε ο ρωσικός Στρατός στις πρόσφατες επιχειρήσεις έχει συνεισφέρει σημαντικά στην εξέλιξη αυτού του πακέτου προστασίας. Η ίδια εμπειρία βοήθησε επίσης στην βελτίωση των υφιστάμενων ΤΟΜΑ, συμπεριλαμβανομένων των BMP-1M, και 2M, όπως επίσης και των αρμάτων μάχης T-80 και T-90.

Σήμερα, οι μάχες εντός μικρών και μεγάλων πόλεων αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τα τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία έχουν περιορισμένη κινητικότητα και παραμένουν ευάλωτα όταν βρίσκονται στους δρόμους των πόλεων. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτα όταν προσβάλλονται πάνω από κοντινά κτίρια από εχθρικές δυνάμεις οπλισμένες με αντιαρματικά όπλα.

Το νέο πακέτο θα μπορεί, συνεπώς, να καταστήσει τα ρωσικά άρματα μάχης μια καλή επιλογή για τους μελλοντικούς διεθνείς αγοραστές. Τα νεότερα άρματα της χώρας, όπως τα T-80 και T-90 που στο παρελθόν αποκτήθηκαν από τις Ινδία, Νότια Κορέα, Κύπρος, Κίνα και Ηνωμένο Βασίλειο με το Πεκίνο και το Δελχί να έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον για την απόκτηση της πιο σύγχρονης ρωσικής εξέλιξης, του άρματος μάχης T-14 που βασίζεται στην πλατφόρμα μάχης Armata.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το sputniknews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

  1. Προφανώς το αντιλήφθηκαν/μελέτησαν πιο νωρίς, αλλιώς το BMPT(που φαίνεται και στην φωτογραφία του άρθρου) σήμερα θα ήταν μάλλον ακόμα σε φάση έρευνας/ανάπτυξης, αλλά όχι σε 2 εκδόσεις σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό.

   Check out Russia’s Deadly «Terminator» Tank That Was Built for Urban Warfare

   https://nationalinterest.org/blog/buzz/check-out-russias-deadly-terminator-tank-was-built-urban-warfare-73221

   1. Εχεις στοιχεια ως προς το ποσα ΒΜΡΤ ειναι σε υπηρεσια;

    Η δικη μου αντιληψη ειναι οτι ειναι ελαχιστα. Περισσοτερα εχουν εξαχθει μαλλον παρα σε υπηρεσια με τον Ρωσικο Στρατο.

    Παντως, γενικα, οι τελευταιες εκδοσεις των ρωσικων αρματων, ειδικα Τ-90Μ και τα Τ-80BVM, και εν μερη τα Τ-72ΒΜ3, ειναι πολυ πιο προσεγμενες

    1. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

     Αν εννοείς αξιόπιστες πληροφορίες για αριθμούς ενεργών οχημάτων, η απάντηση είναι ότι δεν έχω. Οι πληροφορίες που έχω υπόψην μου(απο εξειδικευμένο/επαγγελματικό ξενόγλωσσο περιοδικό), αφορούσαν «μικρές σειρές παραγωγής» (χωρίς διευκρίνηση αριθμών) της πρώτης έκδοσης για τον ρωσικό στρατό, και μια δεκάδα που πωλήθηκε στο Καζακστάν ως μοναδικό εξωτερικό πελάτη για το συγκεκριμένο όχημα(μέχρι στιγμής).

     Σημαντικό θεωρώ ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα(συστατικά), για αύξηση παραγωγής των αριθμών οχημάτων εάν αυτό χρειαστεί σήμερα αύριο η μεθαύριο.
     Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ρώσοι έχουν σήμερα 20.000 σκάφη T-72 σε αποθήκευση έτοιμα να μετατραπούν σε οχήματα BMPT, εφόσον οι μελέτες/έρευνες έχουν ολοκληρωθεί ώστε να υπάρχει ένα ώριμο σύστημα που θέλει «απλά» συναρμολόγηση.

     Παρακάτω αναφέρεται επιπλέον, ότι για χρήση σε αστικές περιοχές σε συνεργασία με άρματα μάχης θεωρείται ιδανική(η απαραίτητη) μια αναλογία 2:1 για υποστήριξη των αρμάτων μάχης(που προκύπτει απο τις ιδιαιτερότητες και την περιπλοκότητα της μάχης στο αστικό περιβάλλον), ενώ για χρήση σε ανοιχτά μέρη ισχύει το αντίθετο(αναλογία 1 ΟΥΑΜ/BMPT για 2 άρματα μάχης.

     Απόσπασμα της σχετικής αναφοράς, για την χρήση στο πεδίο μάχης.

     «Wenn der „Terminator“ im Stadtgebiet eingesetzt wird, sollte dies im Verhältnis 2:1 stattfinden. Das bedeutet, dass zwei BMPT einen Kampfpanzer unterstützen. Bei Einsätzen im ländlichen Gebiet ist dieses Verhältnis umgekehrt, d. h. ein BMPT schützt zwei Kampfpanzer. Dies hängt mit der Komplexität des Kampfes im Stadtgebiet zusammen und dem Erfordernis, unterschiedliche Ziele gleichzeitig und auf unterschiedlichen Höhen bekämpfen zu können.»

     Για τα νεότερα ρωσικά άρματα συμφωνώ, και αυτό φαίνεται ειδικά στην νεότερη έκδοση του Τ-90 που εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά όπως η αντίστοιχη έκδοση του νέου Leopard 2 A7+ (χωρίς την λεπίδα που φέρει μπροστά το γερμανικό για χρήση σε αστικές περιοχές).

   2. Νομίζω ότι το BMPT έχει πολύ ευρύτερο ρόλο από τον αγώνα σε κατοικημένες περιοχές.
    Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Ρωσικός Στρατός μόλις τώρα αρχίζει να παραλαμβάνει σε μικρούς αριθμούς οχήματα της νέας έκδοσης BMPT-72. Προηγουμένως διέθετε μόνο 2-3 πρωτότυπα της αρχικής έκδοσης BMPT που κατασκευάστηκαν μόλις προ 8ετίας περίπου.

    1. Έχει όντως ευρύτερο ρόλο, όπως αναφέρεται και στο απόσπασμα που παρέθεσα στην παραπάνω μου απάντηση στον Ευστάθιο.

     Η μαζικές παραδόσεις μεγαλύτερου αριθμού οχημάτων ισώς να φαίνονται καθυστερημένες, αν σκεφτείς όμως ότι πρόκειται για ένα σύστημα νέας φιλοσοφίας που είναι μοναδικό σε αυτή την εμφάνιση, ο χρόνος που χρειάστηκε απο την πρώτη εμφάνιση παρουσίαση του πρώτου έτοιμου οχήματος μέχρι την έναρξη μαζικής παραγωγής, είναι σχετικά λίγος.
     Οι άλλοι ανταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά δεν έχουν παρουσιάζει κάν ένα αντίστοιχο σύστημα/όχημα(ούτε ως στατικό ομοίωμα σε έκθεση), ενώ έχουν αποκτήσει αρκετές εμπειρίες στον αγώνα σε αστικές περιοχές..

  2. @Gunslinger32

   Το BMPT θα μπορούσε να ήταν σε υπηρεσία τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα. Με όλα τα υποσυστήματά του να υφίστανται ήδη και την ανάγκη να είναι εκπεφρασμένη από καιρό, προφανώς δεν ήταν θέματα ανάπτυξης αυτά που καθυστέρησαν την ένταξή του, αλλά άλλα πρακτικά ζητήματα (οικονομικά, βιομηχανικά, επιλογή πλατφόρμας κλπ.).
   Σε κάθε περίπτωση πάντως στο αρχικό μου σχόλιο δεν αναφερόμουν στην ανάπτυξη/απόκτηση του BMPT αλλά στη δημιουργία συλλογών αστικού αγώνα για άλλα ήδη υπηρετούντα οχήματα μάχης του Ρωσικού Στρατού.

 1. Σχετικά με το ιστορικό του BMPT και την σημασία του για τον ρωσικό στρατό στο πεδίο μάχης του μέλλοντος.

  Μια αμερικανική άποψη.

  A New System Preserves Armor Dominance of the
  Future Battlefield: BMPT ‘Terminator‐2’

  by CPT Charles K. Bartles and Dr. Lester W. Grau

  The Russians do not view future war solely as counterinsurgency, counterterrorism and area control. The Russians view high‐intensity maneuver warfare as an equally likely form of future war. Despite economic difficulties since the collapse of the Soviet Union, the Russians have developed three new tanks and are fielding two. During this same period, the United States has fielded none. The Russians consider tanks essential to warfighting, but for tanks to dominate the future battlefield, the tanks must survive.

  Η συνέχεια εδώ 👇

  https://www.benning.army.mil/Armor/eARMOR/content/issues/2015/APR_JUN/2Bartles-Grau15.pdf

 2. Αν ισχύουν οι παρακάτω περσινές αναφορές, οι παραδόσεις των οχημάτων στον ΡΣ έχουν ξεκινήσει πέρσι, για ρυθμούς παραδόσεων δεν υπάρχει αναφορά, αλλά ίσως να έχουν παραδοθεί περισσότερα απο 10 μέχρι στιγμής(εξαρτάτε μάλλον απο την συμφωνία και την παραγωγική ικανότητα της εταιρίας).

  Russian BMPT-72 Terminator 2 tank support combat vehicles cleared for service
  April 2018 Global Defense Security army news industry
  POSTED ON WEDNESDAY, 25 APRIL 2018 13:04

  The tank support combat vehicle – dubbed the «Terminator» – has been accepted for service and is being serially delivered to the Russian army. The first batch of vehicles has already been handed over to the military,» the company said.

  Russia’s military expressed its interest in the Terminator tank support vehicle (BMPT) developed by the Ural Design Bureau of Transport Machine-Building (UKBTM, a subsidiary of Rostec’s Uralvagonzavod (UVZ) research-and manufacturing corporation) at the Army-2017 international military-technical forum, and the relevant contract with UVZ for the BMPT was signed. This is the first case of the Terminator acquisition for the Land Forces. Previously, UKBTM was trying to spark this interest presenting Terminator-1 and its updated modification, Terminator-2, at various defense shows.

  https://www.armyrecognition.com/april_2018_global_defense_security_army_news_industry/russian_bmpt-72_terminator_tank_support_combat_vehicles_cleared_for_service.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.