S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (1964)

Αφίσα της ταινίας

Αμερικάνικη (Columbia Pictures)

Τον θαυμασμό για τον Κιούμπρικ δεν τον κρύβουμε. Ούτε για την ταινία αυτή που δικαίως θεωρείται από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Μαύρη κωμωδία με πολυεπίπεδη ανάγνωση (θέαση), πολιτική σάτιρα με στόχο την παράνοια του Ψυχρού Πολέμου, η ταινία S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (1964), δεν χρειάζεται πολύ κόπο για να μπει στις καρδιές μας. Με έναν απολαυστικό Πίτερ Σέλλερς ο οποίος δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σε τρεις διαφορετικούς ρόλους, παίζοντας τον λογικό Σμήναρχο της RAF Λάιονελ Μαντρέικ, τον άβουλο πρόεδρο των ΗΠΑ Μέρκιν Μάφλεϊ και τον (πρώην) ναζιστή Γερμανό επιστήμονα που πάσχει από το Σύνδρομο Ξένου Χεριού (AHD), Dr. Strangelove, η ταινία δεν θα μπορούσε παρά να συγκαταλέγεται στις καλύτερες του είδους.

Με ευφυή και διασκεδαστικό τρόπο, τελείως διαφορετικά από ότι έκανε στην ταινία Σταυροί στο Μέτωπο (1957), αλλά με ίδια μοτίβα που ακολούθησε στο Full Metal Jacket (1987), ο Κιούμπρικ σατιρίζει και αποδομεί τους στρατιωτικούς και το απολαμβάνει, ενώ στα υπόλοιπα θέματα της ταινίας περιλαμβάνονται η άκρατη σεξουαλικότητα, το παράλογο της Κούρσας των Εξοπλισμών, ο φόβος του Πυρηνικού Ολοκαυτώματος, η σημασία της τύχης κ.λ.π. Και το τρομακτικότερο είναι ότι ο κόσμος ήταν πραγματικά έτσι τότε όπως θυμούνται όσοι τον ζήσαμε.

Ο Ταξίαρχος Τζακ Ντ. Ρίπερ (Sterling Hayden, και ο πιο αδαής θεατής αντιλαμβάνεται το λογοπαίγνιο, Jack D. Ripper – Jack the Ripper – Τζακ ο Αντεροβγάλτης) είναι ένας φιλοπόλεμος, παρανοϊκός διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και τυγχάνει να διοικεί μια πτέρυγα βομβαρδισμού της Στρατηγικής Αεροπορικής Διοίκησης (με μότο παρακαλώ «Η ειρήνη είναι το επάγγελμά μας»). Με το αντικομουνιστικό/ αντισοβιετικό μένος που τον διακατέχει, διατάσσει την εφαρμογή του «Σχεδίου R» και αποκλείει την αεροπορική του βάση από τον έξω κόσμο. Το «Σχέδιο R» προβλέπει τον βομβαρδισμό σοβιετικών εγκαταστάσεων από τις μονάδες των βομβαρδιστικών που είναι σε ετοιμότητα και βρίσκονται πάντα στον αέρα.

Το σήμα για την εφαρμογή του σχεδίου φτάνει και στο Β-52 που διοικεί ο Επισμηναγός «Κινγκ» Κονγκ (αναφορά στον γνωστό γορίλα) το οποίο κατευθύνεται προς την Σοβιετική Ένωση. Πίσω στην βάση, ο ανήσυχος Σμήναρχος της RAF Λάιονελ Μαντρέικ αντιλαμβάνεται ότι δεν επίκειται κάποια εισβολή και προσπαθεί να σταματήσει τον Ταξίαρχο Ρίπερ και καταλήγει υπό περιορισμό από τον τελευταίο. Στο Πεντάγωνο, έχει συγκληθεί το συμβούλιο άμυνας στην Πολεμική Αίθουσα όπου ο έντρομος πρόεδρος Μάφλεϊ (Πίτερ Σέλλερς, το όνομα είναι λογοπαίγνιο με λέξεις που ανταποκρίνονται στο αιδοίο) μαθαίνει από τον πολεμοχαρή Στρατηγό Μπακ Τούργκιντσον (Τζορτζ Σκοτ, το όνομα είναι σεξουαλικό λογοπαίγνιο και σημαίνει τον επιβήτορα) για τις παραμέτρους του «Σχεδίου R» και τον επερχόμενο κίνδυνο.

Ο Τούργκιντσον προσπαθεί να πείσει τον πρόεδρο πως εφόσον τα πράγματα πήραν την συγκεκριμένη τροπή είναι προτιμότερο να αφήσουν τα αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τους στόχους στην Σοβιετική Ένωση σε ένα προληπτικό χτύπημα και οι ίδιοι θα έχουν μηδαμινές απώλειες της τάξης των μερικών εκατομμυρίων. Η εικόνα στην Πολεμική Αίθουσα συμπληρώνεται με την άφιξη του σοβιετικού πρέσβη Αλεξέι ντε Σαντέτσκι (Peter Bull, αναφορά στον μαρκήσιο Ντε Σαντ) ο οποίος ενημερώνεται για τις εξελίξεις και θα έρθει σε επικοινωνία με τον (μεθύστακα) σοβιετικό γενικό γραμματέα Κισόφ (λογοπαίγνιο με την φράση kiss off – piss off, «δίνε του»). Ο Αμερικανός πρόεδρος μαθαίνει έντρομος από τον πρέσβη πως η Σοβιετική Ένωση έχει κατασκευάσει μια μηχανή ολέθρου αποτελούμενη από ένα δίκτυο πυρηνικών κεφαλών συνδεδεμένες με υπολογιστή η οποία είναι κατασκευασμένη να πυροδοτηθεί σε περίπτωση που η Σοβιετική Ένωση δεχθεί πυρηνικό πλήγμα.

Πίσω στην αεροπορική βάση, μετά από μάχη με τις δυνάμεις που είχε στείλει ο πρόεδρος για να τον συλλάβουν, ο Ταξίαρχος Ρίπερ αυτοκτονεί και ο Σμήναρχος Μαντρέικ προσπαθεί να πείσει τον καχύποπτο Συνταγματάρχη Μπατ Γκουάνο (Keenan Wynn, λογοπαίγνιο με τα περιττώματα της νυχτερίδας) ότι πρέπει να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο για να του μεταδώσει τον κώδικα για την ανάκληση των αεροσκαφών. Η ανάκληση γίνεται τελικά με επιτυχία εκτός από το αεροσκάφος του Κονγκ το οποίο έχει χτυπηθεί από αντιαεροπορικό πύραυλο και έχει χάσει τις επικοινωνίες. Υπό τους ήχους του εμβατηρίου «When Johnny Comes Marching Home» ο Κονγκ, που αν κρίνουμε από την προφορά του και το καπέλο του ήταν Τεξανός, καβαλάει σε στυλ ροντέο την μία από τις δυο ατομικές βόμβες (με τα ονόματα «Hi there» και «Dear John») και εξαφανίζεται στο κενό προς τον στόχο της Λαπούτα (λογοπαίγνιο με την ισπανική λέξη που σημαίνει την πόρνη).

Στην πολεμική αίθουσα ο ανάπηρος Dr. Strangelove (παράξενος έρωτας, με πραγματικό γερμανικό όνομα Merkwürdigliebe) ο οποίος είναι πρώην ναζιστής επιστήμονας καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι με ένα απείθαρχο αριστερό χέρι το οποίο χαιρετά ναζιστικά και έχει δολοφονικές τάσεις, με την βαριά γερμανική του προφορά, αποτελεί τον σύμβουλο του προέδρου και προτείνει την καταφυγή σε ορυχεία μέρους του πληθυσμού με αναλογία γυναικών – ανδρών 10:1 για να μπορέσουν να σώσουν την ανθρωπότητα και να επανακατοικήσουν την Γη αφού θα έχει υποχωρήσει η ραδιενέργεια. Μου αρέσει το 10:1. Σε μια στιγμή έξαψης ο Dr. Strangelove καταφέρει να σταθεί όρθιος και φωνάζει «Mein Führer! Μπορώ να περπατήσω!».

Η ταινία τελειώνει με τις πανέμορφες εκρήξεις ατομικών βομβών υπό τους ήχους του «We’ll Meet Again» της Βέρα Λυν. Και όπως είχα γράψει κάποτε σε στιγμή έμπνευσης, δεν υπάρχει κάτι πιο ρομαντικό από ένα πυρηνικό μανιτάρι.

Στις λεπτομέρειες τώρα, η ταινία παρουσιάζει με ακρίβεια το εσωτερικό ενός βομβαρδιστικού Boeing B-52 Stratofortress καθώς και λεπτομέρειες από το κόκπιτ του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο εναέριος ανεφοδιασμός στην αρχή της ταινίας ενός Β-52 από ένα Boeing KC-135 Stratotanker. Μάχες έχουμε μόνο κατά την κατάληψη της αεροπορικής βάσης όπου βλέπουμε πολυβόλα Browning M1919A4 (ακόμη και ο Ταξίαρχος υπερασπίζεται τον εαυτό του με ένα τέτοιο), τυφέκια M1 Garand και M1 Carbine, υποπολυβόλα M3A1 (ο γρασαδόρος) καθώς και πιστόλια M1911A1.

Τεχνικά χαρακτηριστικά: ασπρόμαυρη, γλώσσα αγγλικά, εναλλακτικοί τίτλοι Dr. Strangelove, Or: How I Learned To Stop Worrying And Love The Bomb (αγγλικά), διάρκεια 95 λεπτά. Κιούμπρικ, Πίτερ Σέλλερς, παράνοια, πυρηνικό ολοκαύτωμα, μαύρη κωμωδία, είναι λέξεις κλειδιά για ένα αριστούργημα.

Το 10/10 είναι λίγο.

https://www.youtube.com/watch?v=Xu2K3S9YgNA

Πηγή: https://polemikestainies.wordpress.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

25 Απαντήσεις

 1. το τραγουδι We’ll Meet Again» της Βέρα Λυν ηταν σε πακετο μουσικης σε περιπτωση πυρ πολεμου
  During the Cold War, Lynn’s recording was included in the package of music and programmes held in 20 underground radio stations of the BBC’s Wartime Broadcasting Service (WTBS), designed to provide public information and morale-boosting broadcasts for 100 days after a nuclear attack
  https://www.youtube.com/watch?v=HsM_VmN6ytk

 2. Ἡ σκηνή που ὁ Κόνγκ «φεύγει» καβάλα στην βόμβα,παρωδείται και σε μία κωμωδία των Τσίτσο&Φράνκο.

 3. Mια αλλη ταινια,οχι ομως κωμωδια ηταν το Fail Safe(1964),την ειδα στα μεσα του 70 στην τοτε τηλεοραση,οπου εχουμε Β-58 na επιχειρουν εναντιον της Μοσχας.

 4. http://nsarchive.gwu.edu/nukevault/ebb371/photos/photo%209.jpg
  The 3 A.M. Phone Call
  False Warnings of Soviet Missile Attacks during 1979-80 Led to Alert Actions for U.S. Strategic Forces
  Zbigniew Brzezinski Received 3 a.m. Phone Call Warning of Incoming Nuclear Attack
  “As he recounted it to me, Brzezinski was awakened at three in the morning by [military assistant William] Odom, who told him that some 250 Soviet missiles had been launched against the United States. Brzezinski knew that the President’s decision time to order retaliation was from three to seven minutes
  http://nsarchive.gwu.edu/nukevault/ebb371/

 5. On at least three occasions, NORAD systems failed, such as on 9 November 1979, when a technician in NORAD loaded a test tape, but failed to switch the system status to “test”, causing a stream of constant false warnings to spread to two “continuity of government” bunkers as well as command posts worldwide.
  1979 – Nuclear false alarm: the NORAD computers and the Alternate National Military Command Center in Fort Ritchie, Maryland detected purported massive Soviet nuclear strike. After reviewing the raw data from satellites and checking the early-warning radars, the alert is cancelled.

 6. To 1973 παραλιγο να γυριστει ζωντανα το “S.O.S. Τελ Αβιβ καλεί Καιρο” .
  Με το ζορι τους κρατησαν οι Αμερικανοι (και με ποταμους παραδοθεντν συμβατικων οπλων, μαχητικων και αρματων) να μη ριξουν τη βομβα.

  1. καπου ειχα δει ντοκυμαντερ με τον Tony Mendez για ρωσικα πυρηνικα σε αιγυπτιους και ο Μεντεζ καποιο ρολο ειχε παιξει στις συναλλαγες αμα ριξεις θα σου ριξουν ,τα ρωσικα πυρηνικα ηταν στην Αιγυπτο
   http://en.wikipedia.org/wiki/Tony_Mendez

 7. A similar Soviet pipeline to the Arabs, equally robust, may or may not have included a ship with nuclear weapons on it, detected from nuclear trace emissions and shadowed by the Americans from the Dardanelles. The Israelis believe that the Soviets discovered Israeli nuclear preparations from COSMOS satellite photographs and decided to equalize the odds.[67] The Soviet ship arrived in Alexandria on either 18 or 23 October (sources disagree), and remained, without unloading, until November 1973. The ship may have represented a Soviet guarantee to the Arab combatants to neutralize the Israeli nuclear option.[68] While some others dismiss the story completely, the best-written review article concludes that the answer is “obscure.” Soviet premier Leonid Brezhnev threatened, on 24 October, to airlift Soviet airborne troops to reinforce the Egyptians cut off on the eastern side of the Suez Canal and put seven Soviet airborne divisions on alert.[69] Recent evidence indicates that the Soviets sent nuclear missile submarines also.[70] Aviation Week and Space Technology magazine claimed that the two Soviet SCUD brigades deployed in Egypt each had a nuclear warhead. American satellite photos seemed to confirm this. The U.S. passed to Israel images of trucks, of the type used to transport nuclear warheads, parked near the launchers.[71] President Nixon’s response was to bring the U.S. to worldwide nuclear alert the next day, whereupon Israel went to nuclear alert a third time.[72] This sudden crisis quickly faded as Prime Minister Meir agreed to a cease-fire, relieving the pressure on the Egyptian Third Army.
  http://fas.org/nuke/guide/israel/nuke/farr.htm

 8. The first KH-11 had been launched on December 9, 976,
  after Jimmy Carter’s defeat of President Gerald R. Ford in the
  November elections. The Carter administration followed
  Ford’s precedent by tightly restricting access to the high-qual-
  ity imagery: even Great Britain, America’s closest ally in the
  intelligence world, was limited to seeing photographs on a
  case-by-case basis.
  The intensive security system was given a jolt in March 979,
  when President Carter decided to provide Israel with KH-11
  photographs. The agreement gave Israel access to any satellite
  intelligence dealing with troop movements or other potentially
  threatening activities as deep as one hundred miles inside the
  borders of neighboring Lebanon, Syria, Egypt, and Jordan.
  The Israelis were to get the real thing: the raw and spectacular
  first-generation imagery as captured by the KH-11, some of it
  three-dimensional and not the deliberately fuzzed and dulled
  photographs that were invariably distributed by the American
  intelligence community to the bureaucracy and to overseas al-
  lies in an effort to shield the superb resolution of the KH-1 l’s
  optics.
  It was a significant triumph for the Israeli government,
  which had been seeking access to the KH-11 since the moment
  of launch three years before. Jimmy Carter’s decision to pro-
  vide that high-tech imagery was suspected by some American
  intelligence officials as being a reward for Prime Minister
  Menachem Begin’s successful Camp David summit with Egyp-
  tian President Anwar Sadat the year before.
  http://i.bookfi.org/covers/411000/7947fe95893972ec33ff738c56386007-d.jpg

 9. A few British intelligence officials immediately suspected
  that Israel had used the high-resolution KH-11 photography to
  target Osirak, and they complained to their American counter-
  parts about it.

  A former high-ranking NSA official recalled his anger upon
  subsequently learning early in the Reagan administration that
  Israeli military officers were permitted to attend Pentagon
  meetings at which future missions and orbital flight paths for
  the KH-11 were discussed. “People who knew about it wanted
  to puke,” the former official said.

 10. Carter’s decision to give Israel direct access to the
  KH-11 completely disrupted the careful scheduling for the
  satellite’s future use; it also meant that some American intelli-
  gence agencies were going to have less access to the satellite. “It
  was an unpopular decision in many, many ways,” said the for-
  mer NSA official.

 11. τωρα καλαβαινω την υποκρισια του Bobby Inman, σε βιντεο ειπε ,οταν εγινε η επιδρομη στον οσιρακ ,τα νουμερα των αποστασεων για στοχοποιηση δεν εβγαιναν και σιγουρα ειχαν προσβαση σε δορυφορικες φωτογραφιες

 12. Bobby Inman, the No. 2 man at the Central Intelligence Agency, was less forgiving. He realized that the Israeli warplanes could not have flown to their target without having been guided by aerial photographs supplied by U.S. spy satellites. Under a secret arrangement worked out with Israeli intelligence by Director of Central Intelligence William J. Casey, Israel had been granted access to U.S. satellite photography. However, Inman knew that access was to be limited to areas posing potential “direct threats” to Israel, in Inman’s words. When he discovered Israel had drawn material on such far-away areas as Iraq, Libya and Pakistan, he made a decision to limit its access to photographs covering areas no farther than 250 miles from Israel’s border, thereby reducing Israel’s satellite intelligence to its immediate neighbors.
  http://www.wrmea.org/1995-june/israel-bombs-iraq-s-osirak-nuclear-research-facility.html
  https://books.google.de/books?id=HohPaIyc5G0C&pg=PA400&lpg=PA400&dq=bobby+inman++osirak&source=bl&ots=5h8NQ9HloC&sig=W6TUZ-dqzfyUqunEDVXJmGgv5ow&hl=en&sa=X&ei=TNZsVdSYFqrgywP1i4L4Bw&ved=0CCwQ6AEwAg#v=onepage&q=bobby%20inman%20%20osirak&f=false

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.