Σάββας Βλάσσης: Αποκάλυψη του πρώτου MH-60R “ΠΝ 75” και αναγνώριση χαρακτηριστικών

@NAVAIRNews | Το πρώτο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο της οικογενείας MH-60R του ΠΝ

Από Σάββας Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Στις 10 Δεκεμβρίου η Διοίκηση Ναυτικών Αεροπορικών Συστημάτων (NASC) του Ναυτικού των ΗΠΑ, με σχετική ανάρτηση στο Twitter, καλωσόρισε εκ μέρους του Γραφείου Προγράμματος Η-60 (PMA-299) το Πολεμικό Ναυτικό στην οικογένεια του ελικοπτέρου ΜH-60R, παρουσιάζοντας φωτογραφία του πρώτου εκ των επτά που έχουν παραγγελθεί.

Το PMA-299 είναι υπεύθυνο για παροχή πλήρους φάσματος και παγκοσμίου κλίμακος υποστήριξη στους διεθνείς συνεργάτες του Ναυτικού των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν ελικόπτερα MH-60S και MH-60R.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα υπέγραψε τον Ιούλιο του 2020 την αρχική LOA για προμήθεια 4 MH-60R με δικαίωμα προαιρέσεως για 3 επιπλέον, το οποίο ασκήθηκε με δεύτερη υπογραφή LOA τον Απρίλιο του 2021. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι πρώτα θα παραδοθούν ελικόπτερα βάσει της δεύτερης LOA! Και αυτό επειδή με αυτήν συμφωνήθηκε το Ναυτικό των ΗΠΑ να διαθέσει κατά προτεραιότητα στην Ελλάδα 3 ελικόπτερα ευρισκόμενα ήδη σε στάδιο κατασκευής για λογαριασμό του. 

Η διευθέτηση επιδιώχθηκε και από την αμερικανική πλευρά, επειδή στο μεταξύ αυτή έκρινε εκ των υστέρων ότι είχαν παραγγελθεί περισσότερα MH-60R από όσα είχε απαίτηση στην πραγματικότητα το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Έτσι, η άφιξη στην Ελλάδα του πρώτου ελικοπτέρου, το “ΠΝ 75” που παρουσίασε η NASC, με τα επόμενα δύο, αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2022, σύμφωνα με σχετική δήλωση του πρωθυπουργού τον περασμένο Μάρτιο.

Προηγουμένως, κι αφού τα ελικόπτερα έχουν περάσει τυπικώς στην ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού, θα μεταβεί στις ΗΠΑ 20μελής περίπου ομάδα ιπταμένων, χειριστών ραντάρ και τεχνικών, προκειμένου να εκπαιδευθούν στον τύπο.

Από την φωτογραφία του “ΠΝ 75” φαίνεται ότι δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη στο ρύγχος ο αισθητήρας FLIR του Πολυφασματικού Συστήματος Στοχεύσεως AN/AAS-44C(V), διακρίνονται όμως εκατέρωθεν τα πρόσθια εξογκώματα των κεραιών ESM τύπου AN/ALQ-210 και των δεκτών του Συστήματος Προειδοποιήσεως Προσεγγίσεως Βλημάτων τύπου AN/AAR-47 ενώ με προστατευτικό κάλυμμα βρίσκεται κεντρικά η πρόσθια Κεραία Ζεύξεως Δεδομένων ΑΝ/SRQ-4.

Επάνω από το κεντρικό αλεξίνεμο του πιλοτηρίου, φέρεται η άνω Κεραία Ζεύξεως Δεδομένων Link 16, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι υφίσταται και ο σχετικός εξοπλισμός, αλλά να έχει απλώς την μορφή υφισταμένης υποδομής.

Κάτω από το πιλοτήριο φέρεται το επίπεδο κάλυμμα (radome) του ραντάρ πολλαπλών διαμορφώσεων AN/APS-153(V).

Πίσω από το στροφείο, αλλά και από την κοιλιακή περιοχή όπισθεν του οπισθίου σκέλους τροχών, απουσιάζουν οι παρεμβολών υπερύθρων ΑΝ/ALQ-144A, σύστημα το οποίο ούτως ή άλλως δεν διακρίνεται από ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα. Πιο πίσω όμως, επάνω από τον δεξί κινητήρα, διακρίνεται η κεραία GPS 2 και δορυφορικών επικοινωνιών (SATCOM).

Από κάτω ακριβώς, στα πλευρά, διακρίνεται το μεγάλο εξόγκωμα της δεξιάς οπίσθιας κεραίας ESM τύπου AN/ALQ-210 ενώ πιο πίσω, επίσης πλευρικώς στο ουραίο τμήμα, βλέπουμε την μονάδα διανομής αναλωσίμων θερμοβολίδων AN/ALE-47. 

Ελαφρώς πιο πίσω και στην κοιλιακή περιοχή του ουραίου τμήματος, διακρίνεται η κάτω κεραία ασυρμάτων VHF, UHF και TACAN ενώ αμέσως όπισθεν, υφίσταται το εξόγκωμα θόλου της κάτω Κεραίας Ζεύξεως Δεδομένων AN/SRQ-4 και ακριβώς πιο πίσω η μικρή κάτω Κεραία Ζεύξεως Δεδομένων Link 16

Στην κοιλιακή περιοχή, εμπρός και δεξιά από το οπίσθιο σκέλος προσγειώσεως, φαίνεται η υπό κλίση κεραία ΑSQ και δέκτου ηχοσημαντήρων AS-3882 ενώ πιο εμπρός δεξιά σημειώνεται η κεραία ASQ και του κάτω αναμεταδότη AS4071 του IFF. 

Ακριβώς απέναντι στην αριστερή πλευρά φαίνεται το εξόγκωμα του Συγκροτήματος Ευρέσεως Διευθύνσεως DFG OA-8697A και κεραίας Προσαρμοστικής Ποικιλομορφίας Λήψης (ARD) δικτύου επικοινωνιών.

Στο ουραίο κάθετο τέλος, διακρίνεται η οπίσθια κεραία του Συστήματος Προειδοποιήσεως Προσεγγίσεως Βλημάτων AN/AAR-47. 

Διευκρινίζεται ότι οι Κεραίες Ζεύξεως Δεδομένων AN/SRQ-4 υποστηρίζουν το σύστημα Κοινής Ζεύξεως Δεδομένων (CDL) Hawklink της Harris Corp. που λειτουργεί στην μπάντα Ku και φέρουν τα MH-60R με τερματικό AN/ARQ-59 σε αμερικανική υπηρεσία, επιχειρώντας από αντιτορπιλικά κλάσεως ARLEIGH BURKE και καταδρομικά κλάσεως TICONDEROGA.

Πρόκειται για ζεύξη δεδομένων υψηλής ταχύτητος για μεταφορά σε πραγματικό χρόνο τακτικών δεδομένων βίντεο, ραντάρ, ηχοσημαντήρων και άλλων αισθητήρων από το ελικόπτερο αποκλειστικώς στο μητρικό πλοίο. Το Hawklink έχει ικανότητα μεταδόσεως δεδομένων σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 100 ν.μ. (185 χλμ.) με ρυθμό 22 MB ανά δευτερόλεπτο και σχεδιάσθηκε με σκοπό την εξάλειψη των παρεμβολών μεταξύ της Ζεύξεως Δεδομένων Μπάντας C που υπήρχε στα αμερικανικά πολεμικά και της Ικανότητος Συνεργατικής Εμπλοκής (CEC) που άρχισε να αναπτύσσεται στην δεκαετία του 2000.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.