Σάββας Βλάσσης: Η επιδρομή των ουκρανικών Mi-24PU1 στo Μπελγκορόντ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, αναδημοσίευση από το: doureios.com

Η χθεσινή απογευματινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης, ξεκινούσε ως εξής: “Στις 1 Απριλίου, περί ώρα Μόσχας 5 π.μ. (2 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς) δύο Ουκρανικά ελικόπτερα Mi-24 εισήλθαν στον Ρωσικό εναέριο χώρο σε εξαιρετικά χαμηλό υψόμετρο. Ελισσόμενα προς εκμετάλλευση του αναγλύφου, τα Ουκρανικά ελικόπτερα εκτέλεσαν επίθεση πυραύλων σε πολιτική εγκατάσταση αποθήκης καυσίμου στα περίχωρα του Μπελγκορόντ. Ως αποτέλεσμα των πληγμάτων, ορισμένες από τις δεξαμανές υπέστησαν ζημιές κι εξερράγησαν. Θέλω να τονίσω ότι μόνο πολιτικά οχήματα εφοδιάζοντο από αυτή την εγκατάσταση. Η αποθήκη πετρελαίου δεν έχει καμμία σχέση με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις“.

Επισήμως, η ουκρανική πλευρά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητος. Παραδοχή, πιθανώς θα καθιστούσε διστακτικές χώρες της Δύσης να παραχωρήσουν στην Ουκρανία αεροπλάνα ή ελικόπτερα, όπως ζητεί ο πρόεδρος Ζελένσκι. Ερωτηθείς σχετικώς, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμύνης σημείωσε ότι η ρωσική επιθετικότητα αντιμετωπίζεται στην επικράτεια της Ουκρανίας κι ότι δεν έχει αυτή ευθύνη για όλες τις καταστροφές που συμβαίνουν στην Ρωσία, για να καταλήξει: “Επομένως, αγαπητοί φίλοι, ούτε επιβεβαιώνω ούτε αρνούμε αυτή την πληροφορία“. 

Είναι μάλλον προφανής η σκοπιμότητα της στάσεως που τηρεί το Κίεβο. Το Μπελγκορόντ είναι μία πόλη 370.000 κατοίκων που απέχει 40 χλμ. περίπου από την μεθόριο με την Ουκρανία, ελαφρώς βορειοανατολικώς του Χαρκόβου. Η εγγύτητα αυτή, καθιστά την πόλη ευπρόσβλητη. Ενδεικτικώς, στις 29 Μαρτίου είχε αναφερθεί αριθμός εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών πλησίον της πόλεως, αποδιδόμενος σε προσβολή τακτικού βαλλιστικού πυραύλου Tochka.

Σε σχετικές λήψεις βίντεο, φαίνεται καθαρά ότι τα ελικόπτερα εκτοξεύουν πρώτα πυρά με τα δίδυμα πυροβόλα GSh-30K των 30mm κι εν συνεχεία εξαπολύουν διαδοχικές ομοβροντίες ρουκετών των 80 mm. Κατά το σκέλος αποχωρήσεως από τον στόχο, τα ελικόπτερα έχουν κατέλθει σε ακόμη χαμηλότερο υψόμετρο. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι pπαρά τις υποθέσεις που εκφράζονται, περί πιθανής ρωσικής στημένης επιχειρήσεως για την ενοχοποίηση του αντιπάλου, η επίσημη εκδοχή του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης είναι η επικρατέστερη.

Τα ελικόπτερα μπορούσαν να εξορμήσουν από αρκετό βάθος, στην Ουκρανία και η κάλυψη της αποστάσεως μέχρι τον στόχο δεν θέτει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα αυτονομίας στον συγκεκριμένο τύπο. Μεγαλύτερη πρόκληση συνιστά η νυκτερινή πτήση σε λίαν χαμηλό υψόμετρο για αποφυγή εντοπισμού από συστήματα ραντάρ και μικρότερη έκθεση σε αντιαεροπορικά πυρά. Αποδείχθηκε ότι τα πληρώματα του Ουκρανικού Στρατού που επιχειρούν με τα ελικόπτερα έχουν υποστεί σχετική εκπαίδευση ενώ και σε επίπεδο εξοπλισμού τα χρησιμοποιηθέντα ελικόπτερα διαθέτουν τα κατάλληλα βοηθήματα.

Εάν συνυπολογίσουμε τις προσβολές αποθήκης πυρομαχικών στο Μπελγκορόντ, μπορούμε να πούμε ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε μία επιχείρηση ανταποδόσεως των πληγμάτων που υφίσταται η χώρα σε εγκαταστάσεις και υποδομές, από ρωσικά πλήγματα πυραύλων κρουζ ή βαλλιστικών πυραύλων. Λόγω διαθεσιμότητος μέσων, ασφαλώς η προσπάθεια των Ουκρανών εξελίσσεται σε μικρογραφία της ρωσικής αλλά το ουσιαστικό είναι ότι έχει επιλεγεί η τακτική της ανταποδώσεως κατά το δυνατόν. Από την επίθεση στην αποθήκη καυσίμων, αναφέρεται ότι πυρπολήθηκαν 8 από τις 16 δεξαμενές καυσίμου.

Πριν την ρωσική εισβολή, σε ενεργό υπηρεσία υπήρχαν 25-30 επιθετικά ελικόπτερα. Ο Ουκρανικός Στρατός επιχειρεί την έκδοση Mi-24PU1, που έχουν υποβληθεί σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στο Εργοστάσιο Επισκευής Αεροσκαφών AVIACON στο Κονοτόπ. Μάλιστα μόλις στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, είχε παραδοθεί μία ακόμη παρτίδα ελικοπτέρων, έπειτα από επισκευές και εργασίες εκσυγχρονισμού. Στα ελικόπτερα εγκαταστάθηκε δέκτης GPS, σκοπευτικό ASP-17V, ηλεκτροπτικό σύνολο, καταδείκτης λέιζερ FPM-01kv, ενώ το πιλοτήριο είναι συμβατό από πλευράς φωτισμού με την χρήση Διοπτρών Νυκτερινής Οράσεως από το πλήρωμα. Από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία υιοθετήθηκαν λύσεις για την βελτίωση του συστήματος σκοπεύσεως, του οπλισμού αλλά και της αυτοπροστασίας από απειλές φορητών στοιχείων αντιαεροπορικών βλημάτων, τόσο μέσω του παρεμβολέα υπερύθρων Adros KT-01AV, όσο και του διδύμου διανομέα αναλωσίμων Adros KUV. Βελτίωση επήλθε και στους ισχυρότερους κινητήρες ενώ εγκαταστάθηκαν και εύκαμπτες δεξαμενές καυσίμου. Πρόκειται για δεξαμενές που εγκαθίστανται στο εσωτερικό της καμπίνας φόρτου, προκειμένου να αυξηθεί η αυτονομία, με σχετικό περιορισμό της χωρητικότητος σε προσωπικό.

Βασικό προσόν όμως είναι ότι τα πληρώματα είναι εμπειροπόλεμα. Όχι μόνο από την συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις στο Ντονμπάς αλλά και στο εξωτερικό. Είναι ενδιαφέρον ότι για τον σκοπό αυτό είχε συγκροτηθεί το 18ο Ανεξάρτητο Απόσπασμα Ελικοπτέρων με 4 Mi-24 και 4 Mi-8, με πλούσια συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τα ελικόπτερα αυτά έχουν λάβει μέρος σε μακροχρόνιες αποστολές στην Δημοκρατία του Κονγκό ως μέρος της MINUSCO (μέχρι το 2018) εκτελώντας μεταξύ άλλων και αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστηρίξεως, εκκενώσεως τραυματιών και αναγνωρίσεως. Άλλες συμμετοχές είχαν σε ανάλογη περίπτωση στην Λιβερία (UNMIL) και στην Κυανή Ακτή.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Επιτρέψτε μου να παραθέσω αυτό που διαβάζω τώρα στην Πολωνία: Ερευνητές δημοσιογράφοι της Central Intelligence Team [προσωπικά δεν ξέρω τι είναι…] ισχυρίζονται ότι ο πύραυλος, ο οποίος έπεσε σε χωράφι κοντά στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ την Παρασκευή, εκτοξεύτηκε από ρωσικό έδαφος. Οι αναλυτές εξέτασαν τις διαθέσιμες πηγές, εντόπισαν το σημείο πρόσκρουσης, προσδιόρισαν τον τύπο βλήματος και την κατεύθυνση από την οποία εκτοξεύτηκε.
  Και την προηγούμενη μέρα, η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε κυριολεκτικά και χωρίς συντομογραφία, που υπονοούσε ότι ένας ύπουλος εχθρός επιτέθηκε ανελέητα στη Ρωσία. Όχι πως η Ρωσία επιτέθηκε σε κάποιον.
  Αυτές οι δύο φαινομενικά ξεχωριστές πληροφορίες, αν συνδυαστούν, μπορούν πχ ήδη να δώσουν στο Κρεμλίνο καλό πρόσχημα για να κινητοποιήσει τους εφέδρους. Ή να κρατηθούν στο στρατό και να σταλθούν να πολεμήσουν 130.000 στρατεύσιμοι, που αυτή τη στιγμή τελειώνουν τη θητεία τους.

 2. το πρωτο που πεθαινει σε ενα πολεμο ειναι η αληθεια…
  παρατηρωντας προσφατο βιντεο οπου ουκρανικα οχηματα περνανε αναμεσα σε διασπαρτα πτωματα που αφησαν πισω οι ρωσοι κακοι..στο 16 δευτερολεπτο βλεπουμε ενα “πτωμα” της θυριωδιας να μαζευει το χερι του φοβουμενο μην το πατηση το ουκρανικο οχημα
  το βιντεο στο συνδεσμο στο…16 δευτερολεπτο δεξια
  https://www.youtube.com/watch?v=Mx9JlNu_H1Y&t=17s&ab_channel=Espreso.TV
  δυστηχως ηγετες του δυτικου κοσμου εσπευσαν να το υιοθετισουν χωρις να το ψαξουν καλητερα,για ενα απλο πολιτη που απλα σχολιαζει στο ιντερνετ ειναι δεκτο να πεφτει σε λαθη,οταν εισαι ηγετης μιας χωρας επιβαλετε να εισαι προσεχτικοτερος

 3. Σύμφωνα με δημοσίευμα την 1/4/22 απελευθερώθηκε η πόλη μπουτσκα https://www.protothema.gr/world/article/1228551/oi-oukranoi-anakatelavan-tin-poli-boutsa/
  Όλοι ήταν χαρούμενοι κ Ουκρανός δήμαρχος ποιο πολύ από όλους κ έκανε δηλώσεις μέσα από την πόλη ξαφνικά στις 3/4/22..όλοι βλέπουμε βίντεο με νεκρούς στους δρόμους της μπουτσκα ολόγυρα..μαθενουμε ακόμα ότι ο δήμαρχος εκτελέστηκε καθώς και η σύζυγος κ το ανήλικο παιδί του από τους Ρώσους κατά την υποχώρηση 31/3/22…βρες το λάθος

  Υ.Γ Πάντως η Ρωσία επίσημα ζήτησε έρευνα από το συμβούλιο ασφαλείας κατηγορώντας την Ουκρανία για προβοκάτσια

 4. re: “πτωμα” της θυριωδιας να μαζευει το χερι… – και οι κάτοικοι του χωριού ? Μέλη της οικογένειας θυμάτων; παιδιά που περιγράφουν το θάνατο των γονιών τους; εκατοντάδων θυμάτων ? Θα σου περιγράψω που εγώ προσωπικά γνώριζα. Μόλις έγραψα κάτι, με το (πραγματικό) όνομα, επίθετο και φωτογραφία μου, στο Twitter, για το θέμα αυτού του πολέμου φυσικά, λίγα λεπτά μετά κάποιος έγραψε και άλλα “στο όνομα μου”. Με το όνομα, επίθετο και την φωτογραφία μου. Ακόμα και ως logged on εγώ, επόμένως μπόρεσα να τα σβήσω ! Δηλαδή το Twitter πραγματικά νόμιζε πως εγώ τα γράφω, το ένα και το άλλο εξίσου. Ενώ στο φόρουμ της defence24.pl πολλές φορές κάποιοι χάκερς γράφουν με το nickname μου, παρά που συνεχώς αλλάζω κωδικούς. Απλά ξέρουν καλά την δουλειά τους.

 5. Γράφεις: μαθενουμε ακόμα ότι ο δήμαρχος εκτελέστηκε καθώς και η σύζυγος κ το ανήλικο… 31/3/22…βρες το λάθος. – Το λάθος είναι το δικό σου, η τοπωνυμία. Την δήμαρχο, μαζί με την οικογένεια της δολοφόνησαν οι Ρώσοι στο χωριό Μοτυζίν, όχι στην πόλη Μπούτσα/Μπούκα. Ότι και να γράψουμε, οι αριθμοί των θυμάτων, τους οποίους ακούγαμε, θα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

 6. (9 Απρ. 2022) Re: ένα “κινούμενο” χέρι. Η στιγμή που η αντανάκλαση περνάει έναν σταγόνα νερού στον καθρέφτη του αυτοκινήτου. Re: ένα σώμα που προσπαθεί να σηκωθεί (ήταν και αυτό στον καθρέπτη, μετά). Η στιγμή όταν η αντανάκλαση του περνάει το όριο δύο επιπέδων του καθρέφτη. ο καθρέφτης οπισθοπορείας αποτελούνταν από δύο γωνιές όρασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.