SCAR για τους Κύπριους Καταδρομείς – Νέα όπλα & υλικά για τις Ειδικές Δυνάμεις του ΓΕΕΦ

 Όχι έναν αλλά 7 τύπους νέων όπλων πρόκειται να αποκτήσουν οι Κύπριοι Καταδρομείς. Αθόρυβα, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) στην Κύπρο, δρομολόγησε ένα μίνι εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις Ειδικές Δυνάμεις του, το οποίο αφορά κυρίως τον φορητό οπλισμό αλλά και σημαντικά υλικά, όπως διόπτρες νυχτερινής οράσεως. Στο 26ο τεύχος του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ που κυκλοφορεί, αποκλειστικές πληροφορίες για το όλο πρόγραμμα.

Τα τελευταία χρόνια το ΓΕΕΦ επιδεικνύει αυξημένη δραστηριότητα ως προς την βελτίωση των προϋποθέσεων αναλήψεως Ειδικών Επιχειρήσεων. Το 2012, ο τότε Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι αποστολές της Διοικήσεως Καταδρομών και της ΜΥΚ ευρίσκοντο εκτός σύγχρονής πραγματικότητος, προχωρώντας σε αλλαγές αποστολών και αναδιοργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) για την σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων. Η εκτέλεση προβλέφθηκε να ανατεθεί σε δυνάμεις προερχόμενες από το ΤΕΟ και την ΜΥΚ, με διάθεση μέσων από την 460 Μοίρα Έρευνας – Διάσωσης, η οποία στην ουσία δια των ελικοπτέρων AW-139 θα αναλάβει την αεροκίνηση. Δύο έτη αργότερα, το 2014, συντελέσθηκε μετεξέλιξη του ΤΕΟ, το οποίο μετονομάστηκε σε Λόχο Ειδικών Επιχειρήσεων. Η συγκρότηση του ΛΕΕ έγινε με αποστολή την διεξαγωγή απο ξηρά και αέρος Ειδικών Επιχειρήσεων σε Επιχειρησιακό και Στρατηγικό Επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας για το ΓΕΕΦ και την Κυπριακή Δημοκρατία πολιτικοστρατιωτικό εργαλείο εφαρμογής και επιβολής υψηλής στρατηγικής με δυνατότητα διαμορφώσεως αποτελεσμάτων στην ειρήνη, στην κρίση και τον γενικευμένο πόλεμο.

Όλα αυτά όμως, προϋποθέτουν τη διάθεση σε αυτό το επαγγελματικό κι επίλεκτο προσωπικό των κατάλληλων μέσων και υλικών προς διευκόλυνση εκπληρώσεως του σκοπού για τον οποίο προορίζονται. Και ένα από τα πρώτιστα ζητήματα που απασχολούν τον εξοπλισμό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, είναι ο οπλισμός τους. Οι Δυνάμεις Καταδρομών του ΓΕΕΦ ειναι εξοπλισμένες με παλαιά σχεδιάσεως φορητό οπλισμό, ακατάλληλο για την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων. Τυφέκια G3A3/A4 και οπλοπολυβόλα HK11A1 των 7,62 mm διακρίνονται από μεγάλο βάρος και υψηλά επίπεδα ανακρούσεως κατά την βολή, καθιστάμενα δύσχρηστα ιδίως στον αγώνα εκ του συστάδην (CQB) κατά τον οποίο κυριαρχεί η ταχύτητα εκτελέσεως διαδοχικών βολών και από ασυνήθιστες στάσεις. Οπλισμό διαμετρήματος 5,56 mm ανταποκρίνεται καλύτερα σε αυτές τις απαιτήσεις. Πέραν τούτων, η χρησιμοποιούμενη σειρά οπλισμού συμπλήρωσε 30 έτη χρήσεως και οι φθορές σε μεγάλο αριθμό όπλων δεν αποκαθίστανται ενώ ούτε όπλα τα οποία αποσύρονται αναπληρώνονται. Η ανάγκη ανανεώσεως του φορητού οπλισμού των Καταδρομέων, είναι πρόδηλη εδώ και καιρό.

Προ ακόμη της συγκροτήσεως της ΔΔΕΕ/ΓΕΕΦ, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για ενα περιορισμένο πρόγραμμα προμήθεια σύγχρονου φορητού οπλισμού. Απο τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήδη, έχει καταγραφεί ως πρόγραμμα ο εκσυγχρονισμός του οπλισμού της ΔΚΔ/ΓΕΕΦ. Μόνο όμως στις 28 Ιουνίου 2011, το υπουργείο Αμύνης της Κύπρου γνωστοποίησε στην διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αμύνης (EDA) προκήρυξη για την προμήθεια 2520 τυφεκίων 5,56 mm, 171 ελαφρών πολυβόλων 5,56 mm, 180 τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτού 7,62 mm, 152 πολυβόλων βομβίδων 40 mm και 34 βαρέων τυφεκίων 12,7 mm. Στην προκήρυξη διευκρινίζονται οτι οι ενδιαφερόμενοι οίκοι θα πρέπει να δύνανται να καλύψουν την προμήθεια συνολικών και όχι μόνο μέρος αυτής. Τα όπλα προορίζοντο για τις μονάδες της ΔΚΔ/ΓΕΕΦ, προς αντικατάσταση τυφεκίων και οπλοπολυβόλων διαμετρήματος 7,62 mm αλλα και εμπλουτισμό του υπάρχοντος οπλοστασίου με την απόκτηση κατηγοριών όπλων.

Παρά τούτο, το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε για διάφορους λόγους. Σε επιτελικό επίπεδο βεβαίως, έγιναν ενέργειες διερευνήσεως της διεθνούς αγοράς, με σκοπό την αξιολόγηση όπλων και την λήψη ανεπίσημων οικονομικών προσφορών. Πολιτικοί λόγοι επιβάλουν στην Κυπριακή Δημοκρατία τον αποκλεισμό οπλισμού πάση φύσεως προελεύσεως ΗΠΑ, διότι σχετική αμερικάνική νομοθεσία δεν επιτρέπει πωλήσεις όπλων στην ημικατεχόμενη Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον μοιραίως στρέφεται σε έναν προμηθευτή που δεν υπόκειται σε οποιουδήποτε είδους πολιτική πίεση της Τουρκίας σε διακρατικό επίπεδο, η οποία θα μπορούσε να ματαιώσει την προμήθεια.
Η επιλογή προμηθευτή από τις λεγόμενες “Ανατολικές” χώρες και ιδίως από την Ρωσία δεν είναι ελκυστικές για την Κύπρο, για μια…

Περισσότερα στο 26º τεύχος του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ που κυκλοφορεί.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.