Σχετικά με τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Κάραμπαχ – πως έχασε η Αρμενία

©Jack Losh

Το κείμενο που ακολουθεί και έγραψε ο χρήστης Antiwar στο Twitter περιλαμβάνει επιγραμματικά μόνο μέρος των κυριότερων συμπερασμάτων κορυφαίου στρατιωτικού ινστιτούτου.

Η ένοπλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ η οποία ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου, διήρκεσε 44 ημέρες. Το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ήταν η πλήρης ήττα της αρμενικής πλευράς και η παράδοση του Αρμένιου Πρωθυπουργού. Ως αποτέλεσμα της υπογεγραμμένης τριμερούς συμφωνίας η Αρμενία έχασε ολόκληρη τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας (7 περιοχές του Αζερμπαϊτζάν που ελέγχονταν από αρμενικά στρατεύματα) και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ – το καθεστώς αυτού που έμεινε από το λεγόμενο NKR δεν ορίζεται στη συμφωνία.

Το Μπακού προσφέρει τώρα στους Αρμένιους που ζουν στην περιοχή, τους οποίους θεωρεί πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, πολιτιστική αυτονομία – και τίποτα περισσότερο. Η στρατιωτική αποτυχία οδήγησε σε οξεία πολιτική κρίση στην Αρμενία, η οποία συνεχίζει να διαδραματίζεται καθημερινά. Το Ερεβάν έπρεπε να είχε σκεφτεί τι θα συμβεί ήδη από το καλοκαίρι 2020, μετά τις μάχες του Ιουλίου. Ωστόσο, οι σχετικές ειδικές υπηρεσίες της Αρμενίας είτε αποκοιμήθηκαν ή δεν αξιολόγησαν κατάλληλα την κατάσταση.

Το Αζερμπαϊτζάν συγκέντρωσε μπροστά από την μύτη των Αρμενίων σταδιακά δύο σώματα στρατού, στα οποία εντάχθηκαν οι πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες, συμπεριλαμβανομένου αριθμού εφέδρων. Ταυτόχρονα οικοδόμησε πλησίον του μετώπου πλήρη γραμμή τροφοδοσίας για καύσιμα και πυρομαχικά. Οι αρμόδιες αρχές της Αρμενίας δεν εκτίμησαν ορθά τις μαζικές αγορές όπλων υψηλής τεχνολογίας από το Αζερμπαϊτζάν. Με βάση την ανάλυση της λίστας αυτών των αγορών ήταν δυνατό ένα θεωρητικό μοντέλο στρατιωτικής τακτικής που ετοιμάζονταν να χρησιμοποιήσει το Μπακού.

Μεταξύ άλλων αυτό αφορούσε κυρίως εισαγωγές από ανεπάνδρωτα αεροσκάφη και μεγάλους αριθμούς από αυτοκινούμενο πυροβολικό όλων των κατηγοριών. Αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό για να καταλάβουν στο Ερεβάν τι σχεδιάζουν στην άλλη πλευρά της γραμμής αντιπαράθεσης. Σε ψυχολογικό επίπεδο οι Αρμένιοι βασίστηκαν στις αναμνήσεις της νίκης του 1994. Παρά την προφανή αριθμητική και ποιοτική ανωτερότητα του στρατού των Αζέρων εδώ και λίγα χρόνια, οι Αρμένιοι συνεχίζουν να χαλαρώνουν σε βαθμό που στο τέλος απώλεσαν κάθε βαθμό επαγρύπνησης.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια το Ερεβάν έχασε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τη Μόσχα, οι επαφές στον τομέα των πληροφοριών ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν. Μέσα σε 2 χρόνια η κυβέρνηση της Αρμενίας αντικατέστησε 4 προϊστάμενους της υπηρεσίας πληροφοριών και πλήθος άλλων αξιωματικών. Η ρωσική πλευρά, λόγω της νέας πολιτικής ηγεσίας στην Αρμενία, δεν ήταν έτοιμη να μοιραστεί πληροφορίες με τον Ερεβάν. Όλα αυτά συνοδεύτηκαν στην Αρμενία από μια αντιρωσική ρητορική, συνεπικουρούμενη από μια εθνική αλαζονεία.

Η Αρμενία αποδείχθηκε και ψυχολογικά εντελώς απροετοίμαστη για πόλεμο. Ήδη έως την 5η ημέρα των εχθροπραξιών κάπου 1.500 Αρμένιοι στρατιώτες αρνήθηκαν να πολεμήσουν στο Αρτσάκ. Μέχρι το τέλος του πολέμου ο αριθμός αυτός έφθασε τις 10 χιλιάδες. Η άμυνα του Αρτσάκ παρέμεινε αμετάβλητη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, παρά τη ριζική αλλαγή από τότε στις αρχές και μεθόδους του πολέμου. Αρμένιοι αξιωματικοί που σπούδασαν στη Μόσχα και ήταν εξοικειωμένοι με τις τακτικές του 21ου αιώνα απολύθηκαν μαζικά νωρίτερα.

Ο λόγος για τις μαζικές απολύσεις στο Αρμενικό Γενικό Επιτελείο ήταν ο γάμος της κόρης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, ο οποίος δεν ακολούθησε τους κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μαζί με αυτόν απολύθηκε ένα καλό μέρος του υψηλόβαθμου στρατιωτικού προσωπικού. Το αμυντικό σύστημα στο Αρτσάκ βασίστηκε σε διαδοχικές οχυρωμένες γραμμές της δεκαετίας του ’90. Αυτή η αρμενική γραμμή Μαζινό λειτούργησε 25 χρόνια. Στο ίδιο διάστημα ο στρατός των Αζέρων άλλαξε. Στην Αρμενία τίποτα δεν άλλαξε στη αντίληψη της στρατιωτικής πραγματικότητας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Φοβάμαι ότι ούτε και εμείς είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι για πόλεμο και εύχομαι μην συμβεί ποτέ! Γιατί εάν είμασταν, αλλιώς θα ενεργούσαμε σε θέματα θητείας και εφεδρείας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.