ΗΠΑ: Επιστήμονες ελπίζουν οι υψηλής ισχύος ακτίνες X να οδηγήσουν σε καλύτερα κράνη

A SoldierÕs combat helmet rests on top of a Bradley Infantry Fighting Vehicle while A Company, 2nd Battalion, 7th Infantry Regiment, 1st Brigade, 3rd Infantry Division, conducts maintenance on the track vehicles in preparation for Noble Partner 15. Performing vehicle maintenance together facilitates the development of interoperability between the U.S. and Georgian forces by increasing soldierÕs knowledge of how each nation keeps their vehicles fully operational. Noble Partner is a Georgian and U.S. military training exercise taking place at Vaziani Training Area, Georgia, from 11 to 25 May. This exercise is a critical part of GeorgiaÕs training for their contribution of a light infantry company to the NATO Response Force. While Georgia is not a member of NATO, it and other NATO partners voluntarily contribute to the NRF. Exercise Noble Partner provides an opportunity to continue the U.S. training relationship with the Georgian Armed Forces as the sponsor of GeorgiaÕs participation in the NRF. (Photo by Sgt. Daniel Cole, U.S. Army Europe Public Affairs)

Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο Αργκόν των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) εξετάσουν την δομή του ανθρώπινου κρανίου με την ελπίδα να συγκεντρώσου πληροφορίες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξέλιξη πιο αποτελεσματικών κρανών.

Τα δεδομένα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλός για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να κατανεμηθούν οι δυνάμεις που επηρεάζουν το κρανίο.

Σε συνεργασία με το Στρατιωτικό Ερευνητικό Εργαστήριο (ARL), οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τις εξελιγμένες τεχνολογίες της εγκατάστασης Advanced Photon Source (APS) για να εξετάσουν τις διαφορετικές ιδιότητες του κόκαλου, δήλωσε σε συνέντευξη ο Τζόναθαν Άλμερ επικεφαλής ομάδας του επιστημονικού τμήματος ακτίνων Χ στο Αργκόν. Το APS διαθέτει ακτίνες που είναι πολύ πιο ισχυρές από αυτές των κανονικών εργαστηρίων, σημείωσε.

“Με την τοποθέτηση τους πάνω στο κόκκαλο, μπορούμε να δούμε πράγματα για το κόκκαλο του κρανίου που δεν θα μπορούσαμε με τις άλλες τεχνικές”, δήλωσε. “Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα σε κλίμακες χώρου και χρόνου που δεν μπορείς να τις κάνεις σε εργαστήριο ακτίνων X”.

Τα εργαστήρια ξεκίνησαν τα πρώτα πειράματα τον Ιούνιο 2019 και σχεδιάζουν να τα συνεχίσουν μέσα στο 2020. Οι επιστήμονες πραγματοποιούν εξετάσεις πάνω σε πτώματα διδασκαλίας και όχι σε ζωντανούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα επιβίωναν από τις ακτίνες Χ, τόνισε ο Άλμερ.

Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν έρευνες στην μηχανική παραμόρφωση του κρανίου μετά την εφαρμογή αμβλείας δύναμης, δήλωσε. Σύμφωνα με δελτίο τύπου, οι επιστήμονες μελετούν επίσης δείγματα κρανίων που έχουν συνθλιβεί σε άλλα πειράματα.

“Μπορούμε να δούμε πως ανταποκρίνονται τα κόκαλα σε αυτό με τρόπους που δεν μπορούσαμε παλιότερα”, δήλωσε ο Άλμερ.

Σε βάθος χρόνου, μπορεί να είναι σημαντικό να εξεταστούν οι προσωπικοί παράγοντες του ανθρώπου που ίσως να επηρεάζουν την σύνθεση του κόκαλου, όπως το φύλο, η ηλικία και το πάχος του κρανίου. Ωστόσο, αυτήν την στιγμή οι επιστήμονες μελετούν τις γενικές ομοιότητες, δήλωσε ο Άλμερ.

“Κατανοώντας καλύτερα την μηχανική του κρανίου, μπορούμε να κατασκευάσουμε κράνη που γενικά θα είναι καλύτερα για οργανισμούς όπως ο Στρατός”, δήλωσε. “Πιθανόν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε στρατιωτικό κλάδο”.

Μελλοντικά, αυτή η πληροφορία μπορεί να εφαρμοστεί στα αθλητικά κράνη, τόνισε. Αναμένει πως τα δεδομένα των εργαστηρίων θα δημοσιοποιηθούν σε ένα με δύο χρόνια.

Connie Lee

Απόδοση/Μετάφραση απο το NationalDefenseMagazine.org για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.