Σε αδιέξοδο το Πολεμικό Ναυτικό με το πρόγραμμα αναβάθμισης των P-3B

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Ενώπιον αδιεξόδου βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, ως προς το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β, που ήδη χαρακτηρίζεται από μερίδα επιτελών ως «αποτυχία». Το πρόγραμμα, που εξ αρχής γνώρισε σοβαρές καθυστερήσεις, πέραν του υψηλού κόστους του, αποδεικνύεται και εξαιρετικά δαπανηρό ως προς την δημιουργία των προϋποθέσεων από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού, ούτως ώστε να επιτευχθεί ομαλή επιχειρησιακή ένταξη των αναβαθμισμένων αεροσκαφών.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει βρεθεί ενώπιον μιας τεράστιας δαπάνης που υπολογίζεται μεταξύ 150-200 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση και διάθεση των πρώτων κυβερνητών και ιπταμένων μηχανικών! Το κόστος είναι απλώς απαγορευτικό όπως και η συντήρηση και επιχειρησιακή εκμετάλλευση των Ρ-3. Το όλο πρόγραμμα δείχνει να υιοθετήθηκε χωρίς να αποδοθεί σημασία στον προγραμματισμό εκπαιδεύσεως αλλά και στην εξεύρεση προσωπικού για την υποστήριξη του εγχειρήματος, με αποτέλεσμα η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού να αναζητεί ακόμη την συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται αντιμέτωπο με την πρακτική αδυναμία εκπαιδεύσεως του αρχικού προσωπικού, επειδή μεταξύ άλλων το “744”, το πρώτο αεροσκάφος της «ενδιάμεσης λύσης» αποδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και δεν μπορεί να υποστηρίξει μόνο του το βαρύ πτητικό έργο μερικών χιλιάδων ωρών που απαιτεί το καταρτισθέν πρόγραμμα. Κάθε φορά δε που παρουσιάζει μια βλάβη, διαταράσσεται η ομαλή εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος. Σημειώνεται ότι το “744” δεν έχει υποστεί κάποια εργασία στον εξοπλισμό αποστολής και παραμένει απαρχαιωμένο, δηλαδή πέραν της οπτικής παρατηρήσεως, δεν μπορεί να εκτελέσει ουσιαστικά επιχειρησιακό έργο ακόμη και απλής ναυτικής επιτηρήσεως.

Με την παρούσα κατάσταση, είναι αμφίβολο εάν κατά την παράδοση των πρώτων αναβαθμισμένων Ρ-3 σε τέσσερα έτη από σήμερα, θα μπορεί να επιτευχθεί η πλήρης επιχειρησιακή εκμετάλλευσή τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΓΕΝ βρίσκεται ενώπιον μεγάλου διλήμματος για την πορεία του προγράμματος και έχει αρχίσει να προβληματίζεται ακόμη και για εναλλακτικά σενάρια.

Η πολιτική ηγεσία από την άλλη, βρίσκεται “παγιδευμένη”, επειδή ουσιαστικώς το πρόγραμμα εξοφλείται σύντομα, χωρίς να έχει λάβει το Πολεμικό Ναυτικό τίποτα. Το πρόγραμμα αποπληρωμών που είχε ανακοινωθεί, προέβλεπε από το 2015 που ανατέθηκε η σύμβαση μέχρι και το τρέχον έτος, την καταβολή 438.106.128 εκατ. $, με υπόλοιπο 61.737.017 εκατ. $ για την διετία 2020-2021.

Κατά την τελετή παραδόσεως του “744” τον περασμένο Μάιο, ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, επί της αρχηγίας του οποίου στο ΓΕΝ προωθήθηκε το πρόγραμμα, δήλωσε «υπερήφανος» για την δρομολόγηση του προγράμματος αναβαθμίσεως των ΑΦΝΣ, για το οποίο όπως είχε πει στην ομιλία του, «Δώσαμε αγώνα ανάμεσα στις κατανοητές αντιρρήσεις και σε ακατανόητες λασπολογίες. Έχοντας μελετήσει όμως σωστά και σε βάθος το πρόβλημα, εμείς, δώσαμε απάντηση στις κατανοητές αντιρρήσεις και αδιαφορήσαμε για τις ακατανόητες λασπολογίες».

Η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει ότι μάλλον το όλο πρόγραμμα προσεγγίσθηκε τα προηγούμενα έτη από το ΓΕΝ χωρίς να αναλυθεί σε βάθος η ικανότητα ανταποκρίσεως της Υπηρεσίας από πλευράς οικονομικών δεδομένων, απαιτήσεων εκπαιδεύσεως, ανθρώπινων πόρων, τεχνολογικών εξελίξεων κ.λπ. Συνολικώς, αναπόδραστη είναι η διαπίστωση ότι η ταχεία προώθηση του αμφιλεγόμενου προγράμματος κατά την περίοδο 2013-2014, υπονόμευσε το μέλλον του Στόλου έναντι του υπερφίαλου στόχου συγκροτήσεως Ναυτικής Αεροπορίας με αποσυρθέντα αεροσκάφη, σε καιρούς που έπρεπε να αναζητηθούν οικονομικές λύσεις, οι λειτουργικοί προϋπολογισμοί έπεφταν διαρκώς και ο στόλος επιφανείας απαξιωνόταν.

Με ύψος δαπάνης της τάξεως των 500 εκατ. $, από το 2015 μέχρι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να έχει δρομολογήσει το πρόγραμμα αναβαθμίσεως 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, να έχει προμηθευτεί σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια και να έχει καλύψει τις ανάγκες θαλασσίας επιτηρήσεως από αέρος με αξιοποίηση συστημάτων UAV κατηγορίας MALE, εξασφαλίζοντας σε βραχυπρόθεσμη βάση σοβαρή αναβάθμιση της ισχύος του.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

29 Απαντήσεις

  1. Φίλε πίσω από το πρόγραμμα βρίσκεται η Lockheed Martin που τα προϊόντα της είναι όλα κορυφαία και για αυτό αποτελεί εγγύηση.
   Αν θες οπλικά συστήματα χωρίς ΚΑΜΙΑ υποστήριξη πάνε δες τα zubr και τους S-300

   1. Επειδη προφανως εχεις μπερδεψει τις π@τσες με τις βουρτσες, για πες μου σε παρακαλω που κολλαει η απαντηση σου με αυτο που εγραψα εγω.
    Να στο κανω πιο λιανα μπας και καταλαβεις κατι, αν το πολεμικο ναυτικο θελει να εχει ανεξαρτητο αεροπορικο κλαδο, τοτε να εχει και τα λεφτα να τον πληρωσει, εκει πανε τα μεταξωτα βρακια και οι επιδεξιοι κ@λοι.
    Αεροπορικος κλαδος με πορδες δεν γινεται.
    Αν αποτελει εγγυση η LM ας κανει την εκπαιδευση δωρεαν ωστε να βγαλει το ΠΝ απο τη δυσκολη θεση, τι σκατα αξια εχουν τα 150-200 εκ μπροστα σε αυτον τον γιγαντα.

    «Αν θες οπλικά συστήματα χωρίς ΚΑΜΙΑ υποστήριξη πάνε δες τα zubr και τους S-300»

    Επειδη δεν θελω να λεω καποιον δημοσια «βλακα» για πες μου σε παρακαλω για αυτα τα δυο συστηματα πια συμβολαια υποστηριξης υπεγραψε η Ελλαδα, γιατι προφανως εχεις την εντυπωση οτι τα ανταλλακτικα το σκανε κρυφα απο το εργοστασιο και ερχονται με ωτοστοπ τζαμπα.

   2. @sineD Αρχικά νόμιζα ότι κάνετε χιούμορ αλλά μάλλον όχι. Πάντως για το F-35, το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ έχει δώσει δισεκατομμύρια στην Lockheed Μartin για ανταλλακτικά (π.χ 1 δισ. δολάρια μόνο για το 2018) και δεν ξέρει ούτε τι έχει πάρει ή ούτε που αυτά βρίσκονται. Ζήτησε δε τα στοιχεία από την LM, και η LM απάντησε πως όχι μόνο δεν τα έχει διαθέσιμα, αλλά και ότι θα χρειαστούν πάνω από 450,000 ώρες εργασίας για τα συγκεντρώσει!!! Για του λόγου το αληθές, ιδού και η έκθεση του Government Accountability Office (GAO) που είναι επίσημος φορέας της κυβέρνησης (κογκρέσου) των ΗΠΑ (βλ. σελίδα 42).

    https://www.documentcloud.org/documents/5980901-GAO-F-35-Aircraft-Sustainment.html

    Για τα Zubr και τους S-300, είναι σαν τον γαϊδαρο του Χότζα: πάνω που τον είχε εκπαιδεύσει να μην τρώει τίποτε, για κάποιο λόγο αυτός ψόφησε.

 1. Αρκεί που χρηματοδοτήθηκε ο εθνικός προμηθευτής, η LM κι έκαναν και τα κουμάντα τους οι πολιτικοί με τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ. Οι δε ναύαρχοι με αυτά τα μυαλά θα ελέγξουν Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

 2. Ένα μπράβο να πούμε για άλλη μια φορά στους φωστήρες!
  Και μην ακούσω ότι τα τα επιτελεία και οι γαλονάδες δεν έχουν ευθύνες.

  1. Με όλο τον σεβασμό, αν πιστεύεται ότι οι προμήθειες-αγορές λαμβάνονται κατόπιν εισηγήσεων- προτάσεων των ΓΕ/Γαλονάδων και όχι με καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ αποφάσεις, τότε μάλλον δεν ζείτε στην Ελλάδα.

   1. Δεν ειδα ομως τοσα χρονια να παραιτηθει κανενας γαλονας επειδη η πολιτικη ηγεσια εκανε λαθος επιλογες.
    Οι πολιτικοι φερουν τις δικες τους ευθυνες και οι στρατιωτικοι τις δικες τους , δεν ειναι αμοιροι ευθυνων.

 3. Tο είχαμε πει τότε ότι δώσαμε πολλά λεφτά και πήραμε επισκευασμένες αντίκες…τώρα θα κλαίμε με τα 500 εκατ.που δίνουμε θα είχαμε τα UAV και θα οργώναμε το ελληνικό FIR, δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα των τοτε ΥΕΘΑ του Αβραμοπουλου που ξεκίνησε την διαδικασία αναβάθμισης και των Καμένων Αποστολακη που την ολοκλήρωσαν.
  Μαλλον πρέπει να μας εξηγήσουν την απόφαση αυτή γιατί η ζημιά είναι μεγάλη…αλήθεια ποιος ήταν ο εισηγητής από το ΓΕΝ /ΔΕΞ που εκανε τις προτάσεις για την μελέτη αναβάθμισης των P3 ….
  P3 θα λέμε και θα κλαίμε!

 4. Οι Ε.Ε.Δ, νοσουν βαρυτατα με χρονιες παθογενειες που δεν εχουν ευκολες λυσεις. Χρειαζεται ενα ισχυρο σοκ, και ‘χτισιμο’ απο την αρχη. Δεν μπορει το Ισραηλ να εχει 18 ανωτατους αξιωματικους με κοχονες ως το Αλφα Κενταυρου και εμεις ως βαρυτατα φορολογουμενοι να συντηρουμε 400+ στρατοπεδα και 300 γαλοναδες, που εκλιπαρουν τον Θειο Σαμ και τα…Νεφελιμ να τους σωσουν απο τους ‘κακους’ Τουρκους.

  Αποτυχημενο κρατος.

 5. Kατι ειχανε πει για κατι χρηματα που περισσεψαν απο το προγραμμα των P-3 και θα τα εδιναν για την αγορα των νεων ελικοπτερων SH-60, τρομαρα τους, ειχαν βγαλει και περισσευμα.
  Φαινεται οτι εκει κατω στην Αθηνα τελικα υπαρχουν πολλες στανες και οχι μονο η ξακουστη.

 6. Το λαθος με αυτα τα αεροσκάφη ηταν οτι αφεθηκαν να πέσουν σε αχρησια-αχρηστια. Απαξ και ενα αεροπλάνο αφεθει στην τυχη του, τα κοστη επαναφορας σε πτησιμη κατάσταση ειναι μεγαλα. Δεν αφορα μονο το ιδιο το αεροσκάφος, αλλά ολο το κυκλωμα χρησης και υποστηριξης.

  Αεροσκάφη ναυτικης επιτηρησης χρειαζόμασταν. Απλά η αναβάθμιση θα επρεπε να ειχε γινει συντεταγμένα και στην ώρα της (καπου στο 2005-2010). Τώρα δεν ξέρω να πω αν ηταν συμφέρουσα η οχι η κινηση της αναβαθμισης (μιας και δεν ξέρω το κοστος των εναλλακτικων που ειχαμε), σίγουρα ομως εχουνε πέσει πολλες ανελαστικες δαπανες μαζι και τα βλέπουν ολα κωλυομεννα.

 7. Για να καταλάβω αν είχαν επιλέξει άλλο τον τύπο αεροσκάφους καινούργιου ή μεταχειρισμένου πολυκινητηριου δεν θα χρειαζόταν κόστος εκπαίδευσης πληρωμάτων και αναλόγων μηχανικών υποστήριξης του αεροσκάφους.!!! μερικες φορές , άλλο πράγμα η καθυστέρηση παράδοσης και υπέρβασης κόστους , αλλά να είναι πρόβλημα η εκπαίδευση νέου προσωπικού . Έκτος και αν την θαλάσσια επιτήρηση την σνομπάρουμε .

 8. Καλό θα ήταν δημοσιογράφοι που ειδικεύονται σε πολύ συγκεκριμένους τομείς του λεγόμενου «αμυντικού ρεπορτάζ», να μη καταπιάνονται άκριτα με άσχετα ζητήματα που ούτε κατέχουν ούτε και μπορούν να παρακολουθήσουν σε όλες τους τις πτυχές, διότι διαφορετικά είναι κάτι παραπάνω από πιθανό η ουσία ενός ρεπορτάζ να χάνεται ανάμεσα σε μη ολοκληρωμένες προσεγγίσεις, μη τεκμηριωμένες εκφράσεις εντελώς προσωπικών/υποκειμενικών αντιλήψεων και ανακρίβειες σε πρακτικό επίπεδο.
  Επίσης, στελέχη χαμηλού ή μεσαίου βαθμού (ενίοτε και τα ανώτερα…), που συνήθως δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα των δεδομένων και των εξελίξεων, δεν θα πρέπει να θεωρούνται απαραιτήτως οι καλύτερες πηγές. Ούτε, φυσικά, οι απόψεις τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως θέσφατα… Και ο νοών νοείτω….

 9. Δηλαδη οι «ειδικοι» επεσαν εξω; Ο κυρ Ντενις, ο κυρ Τζεφρι ολοι αυτοι οι καλοι ανθρωποι; Δεν το πιστευω. Οι Αργεντινοι ειναι κορο’ι’δα μαλλον που αγορασαν αποσυρομενα P-3C. Κατα τα αλλα ΔΑΝ, Πουλαδα και reyban γυαλι. Κλειστε το το μαγαζι καλυτερα.
  ΥΓ: Καποιος παλιοτερα καπου αλλου προτινε να τα καψουν στην Ταναγρα πριν ξεκινησει το φιασκο. Ειχε δικαιο

  1. «Οι Αργεντινοι ειναι κορο’ι’δα μαλλον που αγορασαν αποσυρομενα P-3C.»
   Οι Αργεντίνοι πολύ νωρίτερα είχαν φροντίσει να εκσυγχρονίσουν τα ήδη υφιστάμενα P-3B, τα οποία τώρα πρόκειται να συμπληρωθούν ή να αντικατασταθούν από τα P-3C εάν και όποτε αποκτηθοούν. Ήταν και τότε κορόιδα;;;

   «να τα καψουν στην Ταναγρα πριν ξεκινησει το φιασκο. Ειχε δικαιο»
   Πονάει κεφάλει-κόβει κεφάλι δηλαδή…. Στην ίδια λογική, θα πρότεινα σε όλους αυτούς όταν αρρωστήσει το παιδί τους να το εκτελέσουν (έτσι, για να μη ξοδεύονται σε γιατρούς και νοσοκομεία) και να κάνουν άλλο.

 10. Τα Αυστραλιανα ΑP-3C τα θυμαστε?
  Πληρως εξοπλισμενα και ετοιμοπαραδοτα με δυνατοτητα βολης HARPOON και αναβαθμισμενα ..
  Ηταν λεει παλαια ..εδω γελανε…. και δεν μας εκαναν..
  Οποτε πηραμε τα ακομη παλαιοτερα Β που ειχαμε πεταξει καπου στην Ταναγρα και τα αναπαλαιωσαμε για επιτηρηση δηθεν και αλλα μυθευματα οπως την »αναγκη » τετρακινητηριων για αποστολες μεγαλης διαρκειας που φυσικα δεν θα γινουν ποτε αφου αυτες θα ειναι μεσα στο στομα του λυκου στην ΝΑ Μεσογειο που ηδη αποφευγουμε οπως ο διαβολος το λιβανι,ενω δωσαμε ενα καρο λεφτα χωρις καν να εχουν ανθυποβρυχιακες δυνατοτητες !!
  Με εξοπλισμο δεκαετιας 50 οπως ηχοσημαντηρες και αλλα αχρηστα σημερα επειδη καποιοι στον ΠΝ ηθελαν Ναυτικη Αεροπορια και επιδοματακια ..
  Οποιαδηποτε ομοιοτητα με την περιπτωση των ADELAIDE ΔΕΝ ειναι συμπτωματικη ..
  Τωρα που ολα αρχιζουν και εκδηλωνονται η εικονα σχηματιζεται κανονικα ..
  Εννοειται πως Αποστολακηδες ,Καμμενοι και λοιποι παρατρεχαμενοι που διελυσαν την ιεραρχηση προτεραιοτητων στα εξοπλιστικα για θολες αγορες ελαχιστης επιχειρσιακης αξιας ειδικα σε πολεμικη περιοδο αφηνοντας κυρια συστηματα αοπλα σχεδον ,δεν θα λογοδοτησουν ποτε σε δικαστηριο οποτε ολα βαινουν καλως ..
  Τα γνωστα της μεταπολιτευτικης σαπιλας .
  Στο τελος το ΠΝ θα παραλαβει αοπλα και υποεξοπλισμενα αεροσκαφη επιτηρησης(!) ενω φωναζαμε τοσα χρονια για MALE UAV και μαλιστα εξοπλισμενα ..
  Με κλασμα τουκοστους χωρις σοβαρο αντικτυπο στο επιχειρησιακο επιπεδο ,ανεπανδρωτα αρα χωρις απωλειες ιπταμενων σε περιπτωση καταρριψης και ικανα να φερουν τα παντα επανω τους και δρωντας μαλιστα σε μεγαλυτερους αριθμους και με ελαχιστο συγκριτικα ιχνος ..
  Υπαρχουν φυσικα σε αυτα και ακριβες και φθηνες λυσεις απο διαφορες χωρες και μια διαγωνιστικη διαδικασια θα εφερνε το ζητημα στα μετρα μας .
  Δεν πειραζει ομως αφου μας ακουσαν οι Τουρκοι και σε λιγο θα πετα το AKINCI και σε αποστολες ναυτικης συνεργασιας και οπλισμενο ..

  1. @ETS

   «Τα Αυστραλιανα ΑP-3C τα θυμαστε?»

   Με προτάσεις του τύπου AP-3C αγαπητέ, εξαρχής θα έπρεπε να γελούσαμε και ούτε καν να τις συζητάμε τώρα….
   Ήρθε λοιπόν μια εταιρεία, που η μόνη σχέση της με τα εν λόγω αεροσκάφη ήταν η παράδοση κάποιων υποσυστημάτων αποστολής και ορισμένων εκπαιδευτικών συσκευών για το πρόγραμμα αναβάθμισής τους, να αυτοπροταθεί ως γενικός «μεσάζων» στην πώληση των συγκεκριμένων αεροσκαφών μόλις θα τα απέσυραν οι Αυστραλοί.
   Γνωρίζετε όμως ότι για την εν λόγω πρόταση το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας (στο οποίο και άνηκαν τα αεροσκάφη -και όχι στην εταιρεία) δεν είχε καμία πρότερη ενημέρωση και, ως εκ τούτου, ουδέποτε αυτή είχε την έγκρισή του;;;
   Άμεση συνέπεια αυτού ήταν και το ότι η εταιρεία που υπέβαλε την πρόταση δεν είχε εκ των προτέρων άμεση πρόσβαση στα ακριβή στοιχεία της κατάστασης του κάθε αεροσκάφους, με ότι αυτό συνεπάγετο…
   Φύκια για μεταξωτές κορδέλες λοιπόν, η εν λόγω γεμάτη κενά και ασάφειες πρόταση, που πολλοί παρουσιάζουν περίπου ως έγκλημα το ότι δεν την επιλέξαμε….
   Εξάλλου, αν επρόκειτο για τέτοια «κελεπούρια» δεν σας προβληματίζει καθόλου το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά απολύτως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε τελικά να τα αποκτήσει;;;

   «φωναζαμε τοσα χρονια για MALE UAV και μαλιστα εξοπλισμενα ..
   Με κλασμα τουκοστους χωρις σοβαρο αντικτυπο στο επιχειρησιακο επιπεδο»

   Ποιοι φωνάζανε;;; Τα blogs;;;
   Και ποια χώρα μας πουλάει «εξοπλισμένα MALE UAV»;;;
   Με τη σημερινή διαθέσιμη τεχνολογία, αλλά και για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, τα UAV δεν μπορούν να υποκαταστήσουν πλήρως τα επανδρωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας καθώς διαθέτουν κλάσμα μόνο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των καλά εξοπλισμένων αεροσκαφών αυτής της κατηγορίας. Μόνο συμπληρωματικά/επικουρικά προς αυτά μπορούν να δράσουν.
   Άλλωστε ποια σοβαρή χώρα έχει αντικαταστήσει πλήρως με UAVs τα επανδρωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας; Καμία απολύτως! Ούτε καν το Ισραήλ που, παρ’ ότι διαθέτει κορυφαία UAVs με πάσης φύσεως «πακέτα» εξοπλισμού αποστολής τεχνολογίας αιχμής, μέχρι πρότινος διατηρούσε ορισμένα παλαιά επανδρωμένα Westwind, τα οποία και έχουν διαδεχθεί πλέον στην αποστολή αυτή αεροσκάφη Super King Air με εκτεταμένο εξοπλισμό EO/IR και ESM/ELINT συνεπικουρούμενα τόσο από άλλες επανδρωμένες πλατφόρμες (όπως Eitam ΚΑΙ Shavit) όσο και από τα UAV.
   Ακόμη και άλλες χώρες που διαθέτουν ή αποκτούν UAVs (ακόμη και εξειδικευμένα μοντέλα για αποστολές ναυτικής επιτήρησης) όπως ΗΠΑ, ΗΒ, Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Τουρκία κλπ, τους δίδουν καθαρά συμπληρωματικό ρόλο και δεν αντικαθιστούν με αυτά τα παραδοσιακά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.
   Άστοχες λοιπόν οι «φωνασκίες» σας….

 11. έπεσα απάνω στην απόδειξη στην ύπαρξη υπογείων εγκαταστάσεων στο ΑΤΑ ,τα λογια του αξ Κ

  Στα 95 μέτρα κάτω από τη γη μετακομίζει το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων
  Το πρώην ΝΑΤΟικό Στρατηγείο( »Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων» Combined Air Operation Center – «CAOC 7») που ξεκίνησε να κατασκευαζεται το 1999, βρίσκεται σε 95 μέτρα βάθος, στα έγκατα του θεσσαλικού κάμπου και σε αυτό στεγάστηκαν οι επιτελείς του ΝΑΤΟϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Λάρισας μέχρι περίπου τα μέσα του 2013 οπότε έκλεισε λόγω αλλαγής της δομής του ΝΑΤΟ, ενώ τον Οκτώβριο απενεργοποιήθηκε ως μονάδα του ΝΑΤΟ

  https://www.onalert.gr/enoples-dynameis/gea/sta-95-metra-kato-apo-ti-gi-metakomizei-to-
  ekae/110566/

  https://www.saundersinsignia.com/caoc7airopcntnavycmbairop.aspx

  https://en.wikipedia.org/wiki/Combined_Air_Operations_Centre
  CAOC 7 – Larissa, Greece[7] (deactivated in 2013, responsibility moved to CAOC Torrejon)

  ΚΑΘΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΑΕ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΑΤΟΪΚΟ στρατηγείο CAOC 7
  Παρελθόν ο θρυλικός «Λαβύρινθος»
  Παρελθόν για το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, αλλά και τη Λάρισα, θα αποτελεί σε λίγο χρονικό διάστημα ο θρυλικός «Λαβύρινθος» που βρίσκεται μέσα στον χώρο των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου και όπου από το 1981 στέγαζε το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ).
  https://www.eleftheria.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1.html/item/29415-.html

  https://www.haf.gr/structure/ata/ekae/

  it hosts the NATO Combined Air Operations Centre-7 (CAOC-7) which is headquartered in the nearby village of Koutsohero.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Tactical_Air_Force_Command

  πήγαινα γραματα στο ΑΤΑ ΥΕΣΑ κτλ

  the Combined Air Operations Centre (CAOC 7) in Larissa,
  https://web.archive.org/web/20181101140801/https://shape.nato.int/greece

 12. Και είπα και εγώ θα γίνονταν ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού κανονικά στην Ελλάδα? Να δω πως θα φυλάμε τώρα τις θαλάσσιες οδούς στο Ιόνιο όταν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία(για να καταλάβουμε τι έχουμε δει γραμμένο στο διαδίκτυο, 500 εκατ. για το Ιόνιο)

 13. Το μόνο εξοπλιστικό εντός κρίσης ήταν τα papa.
  Το μόνο μεγάλο εξοπλιστικό στο τέλειωμα των μνημονίων ήταν ο εκσυγχρονισμός των F-16.
  Το μόνο που ακολούθησε άμεσα ήταν τα ελικόπτερα ήταν τα MH-60R

  Κοινώς παρανομαστής. Μία εταιρία που έχει το μέγεθος να μην ακούει στην Μέρκελ.
  Ένας αντιπρόσωπος που είναι ο πραγματικά Υπ.Αμ και Α/ΓΕΕΘΑ μαζί εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

  Το αν τα προϊόντα είναι καλά και αν χρειάζονται και σε αυτή την προτεραιότητα είναι άλλη συζήτηση. Μια συζήτηση που έπρεπε να κάνουν οι επιτελείς. Και αυτό είναι ακριβώς το ζητούμενο.

  Επειδή όλα τα μέσα στον αμυντικό τύπο εκλιπαρούν μια διαφήμιση από την εταιρία αυτή, μια συνέντευξη, μια πρόσκληση σε μια παρουσίαση, ένα αποκλειστικό και σιωπούν δεν σημαίνει ότι εμείς δε βλέπουμε τι συμβαίνει.

  1. Καταφεραν να μου ανεβασουν το αιμα στο κεφαλι. Ο,τι υπαρχουν ανθρωποι που θα δικαιολογησουν αυτον τον εξυγχρονισμο με ξεπερναει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.