Σε εξέλιξη η ανάπτυξη Apache και Black Hawk της 3ης CAB στο Στεφανοβίκειο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Με γοργούς ρυθμού εξελίσσεται από τη περασμένη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, η ανάπτυξη στην χώρα μας προσωπικού και εναέριων μέσων της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (3rd Combat Aviation Brigade). Ήδη στο λιμάνι του Βόλου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκφόρτωσης των ελικοπτέρων Apache, Black Hawk και Chinook της 3ης CAB ενώ συνολικά στο Στεφανοβίκειο θα αναπτυχθούν περί τους 250 άνδρες και γυναίκες της Ταξιαρχίας, μαζί με οχήματα υλικά και ειδικές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό του Στρατού των ΗΠΑ που θα επιχειρεί από την έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, θα υλοποιήσει ανάπτυξη 4 μηνών στο πρότυπο της περσινής μεγάλης ανάπτυξης που κορυφώθηκε με την κοινή ελληνο-αμερικανική άσκηση «Combat Aviation Brigade».

Τότε υπενθυμίζεται ότι  40 επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα (Apache, Black Hawk, Chinook) της Αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού είχαν μετασταθμεύσει στο Στεφανοβίκειο από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων (EUROCOM), στη Γερμανία.

Επίκεντρο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα είναι τα Πιέρια Όρη, ο Όλυμπος και το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου όπου προβλέπεται ότι και τα αμερικανικά ελικόπτερα θα πραγματοποιήσουν και βολές με τα οπλικά συστήματα που φέρουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χειριστές των επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων της 3ης CAB θα εκπαιδευτούν σε επιχειρήσεις τόσο σε πεδινό όσο και ορεινό έδαφος ενώ θα έχουν και την ευκαιρία για εκτέλεση αποστολών πάνω από θάλασσα. Η τοποθεσία που εδρεύει η 1η ΤΑΞΑΣ θεωρείται ιδανική καθώς συνδυάζει ποικιλία διαφορετικών περιοχών και πεδίου βολής που βρίσκονται σε μικρή απόσταση, προσφέροντας συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η εκπαίδευση των Αμερικανών θα διεξάγεται τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνεργασία με τα πληρώματα των επιθετικών ελικοπτέρων του 1ου ΤΕΕΠ (AH-64A+ Apache), 2ου ΤΕΕΠ (AH-64D Αpache Longbow) και 1ου ΤΕΑΣ (UH-1H Ηuey, OH-58D Kiowa Warrior) της Αεροπορίας Στρατού. Αναφέρεται ότι μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί το υψηλό επίπεδο ομοιογένειας σε διαδικασίες, που επιτρέπει υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας μεταξύ του προσωπικού των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα, οι Αμερικανοί φέρνουν μαζί τους ποικιλία υποδομών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων που χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις από προωθημένες βάσεις καθώς και ό,τι άλλο απαιτείται σε επίπεδο Διοικητικής Μέριμνας, στο πλαίσιο τυποποιημένης διαδικασίας που συνοδεύει την ανάπτυξη προσωπικού και μέσων, η οποία χαρακτηρίζεται ως «εντυπωσιακή», σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα. Πάντως κατά την προηγούμενη ανάπτυξη της 4ης CAB, οι Αμερικανοί με δικές τους δαπάνες προχώρησαν στην διευθέτηση χώρου στάθμευσης των δεκάδων οχημάτων τους ενώ στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου τοποθέτησαν αντηλιακές μεμβράνες για να βελτιώσουν τις συνθήκες εκτελέσεως του έργου από το προσωπικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καταλυτικός για την επιτυχία της συνεργασίας αυτής είναι ο ρόλος της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32η ΤΑΞΠΝ «Mοράβας») στην οποία θα καταλύσει μέρος του προσωπικού της 3ης CAB.

Προφανής είναι η συμβολή αυτής της προσπάθειας στην γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας, καθώς μέσω της μεταστάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων επιτυχγάνεται στην πράξη ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και ευκαιρίες του προσωπικού της Αεροπορίας Στρατού για ευρεία συνεκπαίδευση υψηλού επιπέδου με το αντίστοιχο προσωπικό του Στρατού των ΗΠΑ.

Η υποστήριξη φυσικά αυτής της δύναμης αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για το προσωπικό της 1ης ΤΑΞΑΣ καθώς θα απαιτήσει εντατική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να υπάρξει πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών που συνοδεύουν μια τέτοια ανάπτυξη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ενδεικτικό του αμερικανικού προγραμματισμού για τις μονάδες που πρόκειται να έλθουν στην Ελλάδα για ανάλογα προγράμματα εκπαιδεύσεως ήταν η επίσκεψη δύο αμερικανικών Black Hawk της 1ης CAB που προηγήθηκε, στις 28 Αυγούστου. Τα δύο αυτά ελικόπτερα μετέφεραν τον διοικητή μαζί με επιτελείς του, προκειμένου να γίνει επιθεώρηση των εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ανάπτυξη ελικοπτέρων της 1ης CAB που θα γίνει μέσα στο 2020.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Όλα τα είχε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε.
  Άλλα προβλήματα δεν είχαμε, η «συνεκπαίδευση υψηλού επιπέδου« με τους αμερικανούς μας μάρανε.

  1. H έλλειψη επαγγελματισμού είναι ένα απ τα προβλήματα της Μαριωρούς. Δεν είναι κακό να βλέπεις πως κάνουν την δουλειά τους κάποιοι που συμπεριφέρονται πιο επαγγελματικά. Μπορεί και να παραδειγματιστείς. Μπορεί και όχι βέβαια.

   1. Εάν μετά απο αμέτρητες συνεκπαιδεύσεις στα 50+ χρόνια που ανήκουμε στην συμμαχία δεν είδαμε ακόμα πως εργάζονται οι επαγγελματίες απο Αμερική, «είμαστε» απλά για τα πανηγύρια.
    Αν οι στρατιωτικές σχολές στη Ελλάδα με πρότυπο τους αμερικανούς(η τις αμερικανικές) δεν παράγουν επαγγελματίες στρατιωτικούς, ισχύει νομίζω το ίδιο(με τα πανηγύρια). Επίσης είναι άχρηστα, όλα τα στρατιωτικά σχολεία στο εξωτερικό για τους ανώτερους και ανώτατους αξιοματικούς, εάν και εφόσον δεν προσφέρουν ουσιαστικά στον επαγγελματισμό των συμμετεχόντων και στο έργο του ΕΣ για την εθνική άμυνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.