ΗΠΑ: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα μελλοντικού ανεπάνδρωτου πλοίου NOMARS

Η εταιρεία DLBA Division of Gibbs & Cox ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει το γραφείο τακτικών τεχνολογιών (TTO) της υπηρεσίας προηγμένων ερευνητικών προγραμμάτων άμυνας (DARPA) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στο επαναστατικό του πρόγραμμα του ανεπάνδρωτου πλοίου “No Manning Required, Ship” (NOMARS). Το πρόγραμμα θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα διενεργήσει τις δοκιμές πεδίου μιας μονάδας επιφανείας που θα λειτουργεί αυτόνομα για μεγάλο χρονικό διάστημα στην θάλασσα χωρίς ανθρώπινές παρεμβάσεις ή εν πλώ συντήρηση.

Η ομάδα της DLBA Division of Gibbs & Cox επιλέχθηκε από την DARPA για να αναζητήσει σχεδιάσεις πλοίων, στον εμπορικό χώρο, που θα ξεκινούν από το μηδέν και που θα έχουν εξελιχθεί χωρίς την πρόβλεψη πληρώματος. Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να δημιουργηθεί μια αλλαγή αντίληψης στην σχεδίαση των ναυτικών μονάδων επιφάνειας ως την μετάβαση από τις επανδρωμένες στις ανεπάνδρωτες πλατφόρμες, αξιοποιώντας τις προσφάτως νεοσύστατες και αναπτυξιακές τεχνολογίες για αύξηση των ικανοτήτων, την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την συνολική μείωση των εξόδων διατήρησης και συντήρησης τους.

©DARPA |Καλλιτεχνική απεικόνιση 

Το NOMARS είναι ένα πρόγραμμα που αποτελείται από δύο φάσεις, με την πρώτη φάση να είναι επικεντρωμένη στην εξερεύνηση του εμπορικού τομέα, την εκ του μηδενός εξέλιξη μιας αρχικής σύλληψης και την ωρίμανση μιας σχεδιαστικής έννοιας σε προκαταρκτική μελέτη. Η εταιρεία δημιούργησε μια ομάδα ειδικών επι του θέματος και βιομηχανικών ηγετών για την διερεύνηση των πολλών ερευνητικών περιοχών του προγράμματος, κάποιες εκ των οποίων είναι: το σκάφος, τα μηχανικά και ηλεκτρικά συστήματα, η αυτοπροσαρμοζόμενη επιτήρηση κατάστασης και οι προγνωστικές αναλύσεις, η παραγωγή ισχύος, η διανομή και η αποθήκευση ενέργειας, όπως επίσης και τα σχέδια βελτιωμένης συντήρησης επιπέδου ναυπηγείου.

Η DLBA Division of Gibbs & Cox θα αξιολογήσει τις αλληλεξαρτήσεις των τεχνικών τομέων και θα αξιολογήσει κάθε τομέα σε όλες σε σχέση με τις γενικές μεταβλητές κόστους, αντοχής, αξιοπιστίας και της διαδικασίας παραγωγής ώστε να διασφαλιστεί πως το σχέδιο του πλοίου θα είναι βελτιστοποιημένο σε όλες τις πτυχές αποδοχής, παραγωγής και της συντηρησιμότητας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.