Αυστραλία: Δοκιμές εν πλω για την αναβαθμισμένη φρεγάτα HMAS Arunta (II) κλάσης ANZAC

HMAS Arunta departs Fleet Base West and sails into Cockburn Sound, Western Australia.

Η φρεγάτα HMAS Arunta κλάσης ANZAC του αυστραλιανού Ναυτικού επέστρεψε στις εν πλω δοκιμές μετά την ολοκλήρωση της φάσης 4/4B του Project SEA 1448 Προγράμματος Μέσης Ζωής Διαβεβαίωσης Δυνατοτήτων ANZAC (AMCAP). Η HMAS Arunta (II) είναι η δεύτερη απ’ τις οχτώ φρεγάτες κλάσης ANZAC που κατασκευάστηκαν από την Tenix Defence Systems στο Γουιλιαμστάουν, στην Βικτώρια, για το Αυστραλιανό Βασιλικό Ναυτικό. Η σχεδίαση βασίζεται στην γερμανική φρεγάτα MEKO 200.

Το πλοίο, το πρώτο της κλάσης ANZAC που δέχθηκε αναβάθμιση, αποδεξαμενίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και διεξήγαγε τον Μάιο δοκιμές ευστάθειας. Η αναβάθμιση, η οποία περιελάμβανε την αντικατάσταση του ραντάρ μεγάλης εμβέλειας AN/SPS-9 της Arunta με το νέο φασικά ελεγχόμενο ραντάρ CEA CEAFAR2-L, νέο σύστημα IFF και αναβάθμιση στο σύστημα επικοινωνιών του πλοίου, διήρκεσε 20 μήνες για να ολοκληρωθεί στο ναυπηγείο Χέντερσον το οποίο συνορεύει με τον Σταθμό Στόλου Δύσης νοτίως του Πέρθ.

Η 4η φάση αναβάθμισης AMCAP είναι σε συνέχεια της προηγούμενης φάσης αναβάθμισης 2/2A/2B του Project SEA 1448 Άμυνας Αντιπλοϊκών Πυραύλων (ASMD) που ολοκληρώθηκε σε όλα τα οχτώ πλοία ANZAC το 2017. Οι προηγούμενες φάσεις είδαν την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης μάχης στο SAAB 9LV 453 Mk.3E, την εγκατάσταση συστήματος αναζήτησης και εντοπισμού υπέρυθρης ακτινοβολίας (IRST), την ενσωμάτωση του φασικά ελεγχόμενου ραντάρ CEA CEAFAR και διπλού σύστημα ραντάρ πλοήγησης.

Καθώς η Arunta είναι η πρώτη της κλάσης ANZAC που επιστρέφει στην θάλασσα μετά το AMCAP, αυτήν την στιγμή δυο ακόμη πλοία αναβαθμίζονται στο Χέντερσον με την HMAS ANZAC να έχει εισαχθεί τον τελευταίο Δεκέμβριο και την HMAS Perth στις αρχές του τρέχοντος έτους. Όλες οι οχτώ φρεγάτες ANZAC, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα έχουν ολοκληρώσει την αναβάθμιση AMCAP μέχρι το 2023.

Η Arunta είναι φρεγάτα μεγάλης εμβέλειας με δυνατότητα αντιαεροπορικών, επιφανείας και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, επιτήρηση, αναγνώριση και απαγόρευση. Οι πολεμικές ικανότητες τις Arunta έχουν βελτιωθεί σημαντικά στο πλαίσιο του προγράμματος Άμυνα Αντιπλοϊκών Πυραύλων, του παγκοσμίου κλάσης προγράμματος που παρείχε την δυνατότητα ενισχυμένων αισθητήρων και οπλικών συστημάτων. Η αναβάθμιση αυτή επιδεικνύει τις ικανότητες σχεδιασμού και ενσωμάτωσης της Αυστραλίας, με την νέα τεχνολογία του φασικά ελεγχόμενου ραντάρ που σχεδιάστηκε απο την CEA Techologies στην Καμπέρα, οι αναβαθμίσεις στα συστήματα μάχης πραγματοποιήθηκαν από την Saab Systems στην νότια Αυστραλία, και η ολοκλήρωση του σχεδιασμού πλατφόρμας από την BAE Systems στην Βικτώρια.

Η Arunta εφοδιάστηκε με εξελιγμένο πακέτο ραντάρ εναέριας και θαλάσσιας επιτήρησης, πανκατευθυντικό ηχοβολιστικό γάστρας και συστήματα ηλεκτρονικής υποστήριξης που διασυνδέονται με το υπερσύγχρονο σύστημα δεδομένων επιχειρήσεων 9LV453 Mk3E. Το πλοίο μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονες απειλές από αεροσκάφη, δυνάμεις επιφάνειας και υποβρύχια.

Ο οπλισμός του πλοίου αποτελείται από ένα Mark 45 που μπορεί να βάλλει 20 βλήματα το λεπτό, τορπίλες Mark 46 και σύστημα καθετής εκτόξευσης Mark 41 για τον πύραυλο Evolved Sea Sparrow Missile. Η Arunta διαθέτει επίσης οχτώ αντιπλοϊκούς/χερσαίας προσβολής πυραύλους harpoon εκτοξευόμενους από κάνιστρα και σύστημα κάθετης εκτόξευσης για τον πύραυλο Evolved Sea Sparrow Missile. Τα υπόλοιπα συστήματα άμυνας του πλοίου περιλαμβάνουν το ενεργό σύστημα παραπλάνησης πυραύλων Nulka και εξωτερικά του σκάφους αερόφυλλα και σύστημα αντιμέτρων τορπιλών.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το navyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Ορίστε μια αξιόλογη αναβάθμιση για αυτά τα πλοία, που να αξίζει να λέγεται έτσι.

  Οι αυστραλοί μπορούν ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί, θέλει όμως να ετοιμάζεται για νέα πλοία που θα αντικαταστήσουν αυτά που αφέθηκαν όπως παραλήφθηκαν(η σχεδόν έτσι).

  1. NWI – NAVAL WARFARE
   HMAS Arunta II undergoes stability testing
   29th May 2019

   Royal Australian Navy (RAN) Anzac-class frigate, HMAS Arunta II, has undergone stability testing at the Henderson Shipyard in Western Australia following its Anzac Midlife Capability Assurance Program (AMCAP) upgrade, the RAN announced on 20 May.
   The vessel underwent an inclining experiment – a test performed on a ship to determine its stability, lightship weight and the coordinates of its centre of gravity. The experiment is applied to newly constructed ships greater than 24m in length, and to ships altered in ways that could affect stability.
   The experiment involves positioning the ship in a still body of water and applying weights in varying configurations throughout the ship and measuring the list of the ship for each configuration.
   Arunta is the first of class to undergo the AMCAP upgrade and the data from the experiment will be used as a basis for updating the trim and stability handbook for all future AMCAP ships.
   The upgrade includes significant improvements to major platform systems such as the communications centre, and the replacement of the ship’s long range air search radar. The AMCAP aims to remediate obsolescence issues and upgrades ship systems.

   https://www.shephardmedia.com/news/imps-news/hmas-arunta-ii-undergoes-stability-testing/

   HMAS Arunta Back In RAN Fleet Following Major Upgrade

   The Royal Australian Navy Frigate HMAS Arunta departed Henderson in Western Australia on 04 June 2019, signifying the completion of the ship’s ANZAC Mid-life Capability Assurance Program (AMCAP) upgrade.

   https://www.navalnews.com/naval-news/2019/06/hmas-arunta-back-in-ran-fleet-following-major-upgrade/

 2. Ο εκσυγχρονισμός των Αυστραλών είναι σχεδόν παρανοϊκός, πέρα των μειονεκτικοτήτων που έχει στην σχεδίαση βάρος και κόστος, με αλλαγή κέντρου βάρους του πλοίου, προσθήκη βάρους, μείωση της ταχύτητας του πλοίου, Η τοποθέτηση 16 ραντάρ (φάσεων) είναι σχεδιαστικά παγκόσμια πρώτη για να καλυφθούν 360 μοίρες και να εκμεταλλευθεί κανείς τις δυνατότητες των ημιενεργών ESSM block 1, που την την είσοδο των ενεργών ESSM block 2…. με 3 ή 4 συνολικά ραντάρ ή ένα περιστρεφόμενης διάταξης θα είχε καλύτερες επιδόσεις σε πολλές πτυχές το πλοίο στον τομέα AAW.

  Θα θυμίσω ότι η τοποθέτηση του Herakes των FREMM έχει δυνατότητα να κατευθύνει 16 πυραύλους Α/Α χρόνια τώρα!

  1. Θα συμφωνήσω μαζί σας. Φαραωνική αναβάθμιση με πολλά ερωτηματικά ως προς το cost – effectiveness calculus. Η δε γεωμετρία του σκάφους έχει επηρεαστεί αρνητικά κάτι που στον Ειρηνικό δεν είναι αμελητέο.

 3. Χάλασαν εν τελώς τη γεωμετρία του σκάφους. Και αφού ήταν τόσο πετυχημένο το upgrade γιατί φτιάχνουν 3 AAW σε συνεργασία με τη Navantia;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.