Η Σερβία αποκάλυψε το αναβαθμισμένο ΤΟΜΑ M-80

Το σερβικό υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) αποδέσμευσε φωτογραφίες από το πρωτότυπο του αναβαθμισμένου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) M80AB1 που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο επίδειξης στο κέντρο δοκιμών Νικίντσι την 30η Δεκεμβρίου, σχεδόν δύο χρόνια αφότου οι σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις (VS) ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για τον εκσυγχρονισμό του Μ-80Α.

Το αναβαθμισμένο όχημα διαθέτει πλάκες θωράκισης, μονομελές πύργο 30 χλστ και oπτoηλεκτρovικά.

Ο Νενάντ Μιλοράδοβιτς, ο υφυπουργός άμυνας υπεύθυνος για τους πόρους υλικών, δήλωσε ότι η αναβάθμιση του M-80A είναι μια από τις προτεραιότητες του Υπ.Αμ. και του Ινστιτούτου Αμυντικής Τεχνολογίας (VTI) στο Βελιγράδι.

©Σερβικό Υπουργείο Άμυνας

“Μια από τις βασικές απαιτήσεις της αναβάθμισης είναι η σημαντική ενίσχυση της βαλλιστικής προστασίας του οχήματος και η αύξηση της ισχύος πυρός”, εξήγησε, προσθέτοντας οτι το εσωτερικό και εξαρτήματα του διαμερίσματος προσωπικού επαναδιευθετήθηκαν και η ισχύς του κινητήρα αυξήθηκε ώστε να αντισταθμιστεί το αυξημένο του βάρος.

Ο Μιλοράδοβιτς δήλωσε οτι ο πύργος του οχήματος είναι καινούριος, με μεγαλύτερη βαλλιστική προστασία, με νέο oπτoηλεκτρovικό σύστημα με κάμερα θερμικής απεικόνισης μεγάλου βεληνεκούς και πιο ισχυρά όπλα, συμπεριλαμβανομένων ενός πυροβόλου 30 χλστ, οχτώ αυτόματων εκτοξευτών βομβίδων, ενα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χλστ, δύο εκτοξευτές του εκσυγχρονισμένου ραδιοκατευθυνόμενου Malyutka 2T5 και αντιαρματικών νηματοδηγούμενων πυραύλων 2F και 2Τ.

Igor Bozinovski

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.