Σερβία: Δοκιμαστικές βολές για το αναβαθμισμένο άρμα μάχης M-84AS1

«Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό αρμάτων μάχης, η Σερβίας είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Τα άρματα πρέπει να αναβαθμίζονται, ώστε να συμβαδίζουν με τα πιο σύγχρονα άρματα της κατηγορίας τους και πρέπει να διαθέτουμε επαρκή αριθμό πληρωμάτων ώστε το κάθε άρμα να είναι χρήσιμο και λειτουργικό», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν αφότου παρακολούθησε τις δοκιμές σχεδιαστή και τις βολές πεδίου του αναβαθμισμένου πρωτότυπου άρματος M-84AS1 στο πεδίο βολής του στρατιωτικού συμπλέγματος Πασουλιάνσκε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Βούλιν, το πρωτότυπο του αναβαθμισμένου άρματος μάχης M-84AS1 δείχνει ότι η Σερβία είναι στην σωστή πορεία και ότι οι σχεδιαστές σκέφτηκαν καλές ιδέες. «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι τα άρματα μάχης, ή τουλάχιστον η πλειονότητα από αυτά, είναι αναβαθμισμένα σε αυτό το επίπεδο που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα πυρομαχικά και τις τεχνικές λύσεις ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε άρμα μάχης μέσα στο σερβικό περιβάλλον. «Η Σερβία είναι μια αρματική δύναμη, αλλά δεν θα ‘ναι μόνο υπο όρους αριθμών, αλλά επίσης και όσον αφορά τις τεχνικές λύσεις και τα πληρώματα», τόνισε ο Σέρβος υπουργός άμυνας.

Μιλώντας για σημαντικά μέρη της αναβάθμισης του άρματος μάχης M-84, ο αναπληρωτής υπουργός Υλικών Πόρων, Νενάντ Μιλοράντοβιτς, δήλωσε ότι ο εκσυγχρονισμός του εν λόγου άρματος και ο εκσυγχρονισμός του οχήματος μεταφοράς προσωπικού είναι δυο σημαντικά έργα του προγράμματος εκσυγχρονισμού των μέσων μάχης του σερβικού Στρατού. «Τα περισσότερα νέα και αναβαθμισμένα όπλα, τα οποία προορίζονται να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες των μονάδων Πεζικού και Πυροβολικού, έχουν ολοκληρωθεί ήδη όσον αφορά την εξέλιξη τους. Τώρα, δεν εισάγονται νέες σειρές στο οπλοστάσιο, το οποίο σημαίνει ότι ο αρχικός εξοπλισμός των Μονάδων είναι υπο εξέλιξη, με τον οποίο ολοκληρώνεται η πρώτη φάση ανανέωσης των όπλων των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Σύμφωνα με τον Μιλοράντοβιτς, οι δοκιμές σχεδιαστή του αναβαθμισμένου άρματος M-84 είναι μια πολλή μεγάλη προσπάθεια, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αναβαθμισμένων υποσυστημάτων που προστέθηκαν πάνω στο άρμα, που αποσκοπούν στην αύξηση του επιπέδου προστασίας του άρματος μάχης εναντίον των σύγχρονων διατρητικών όπλων, όπως επίσης και την επαύξηση της επίγνωσης κατάστασης του πληρώματος και να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός του Αρχηγού άρματος μάχης.

«Επιπρόσθετα στο συστήματα διοίκησης και ελέγχου, τα κατάλληλα συστήματα υπολογιστών και επικοινωνίας, το άρμα είναι, επίσης, εξοπλισμένο με νέο τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού, ο οποίος προφέρει μια τελείως νεα ποιότητα στις επιχειρήσεις και παρέχει πολύ μεγαλύτερο επίπεδο προστασίας και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. Πιστεύουμε ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός θα ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητες των τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μονάδων μάχης», τόνισε ο Μιλοράντοβιτς και δήλωσε ότι αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας εξέλιξης «καθώς εργαζόμαστε παράλληλα και στην δεύτερη φάση, η οποία ονομάστηκε ως το αναβαθμισμένο άρμα μάχης M-84AS2, το οποίο περιλαμβάνει πολλά περισσότερα νεα υποσυστήματα που θα ενισχύσουν προσθετικά και σημαντικά τις ικανότητες των τεθωρακισμένων μονάδων μάς».

Πηγή: Υπουργείο Άμυνας Σερβίας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Αυτή είναι η τρίτη κατά σειράν έκδοση του M-84AS1 που παρουσιάζεται. Η πρώτη διέθετε συνδυασμό ERA Kontakt-1 & Kontakt-5. Η τρίτη είναι ουσιαστικά απλούστευση της δεύτερης, χωρίς κάποια στοιχεία όπως ορισμένοι αισθητήρες προειδοποίησης laser και το ανεξάρτητο ηλεκτροοπτικό σύστημα επί εκτεινόμενου ιστού. Η αφαίρεση του τελευταίου ίσως σημαίνει ότι τα Η/Ο του RCWS αρκούν για να προσδώσουν ικανότητες hunter-killer, με το τελευταίο πλέον να λειτουργεί ως MSSA (Main Sensor-Slaved Armament).
    Από την παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης: http://www.mod.gov.rs/cir/16107/ogroman-iskorak-na-koji-se-cekalo-od-1991-godine-16107

  2. Είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με την Σερβία για την αναβάθμιση των Leopard 1A5 όσων αφορά λύσεις για την ενίσχυση της θωράκισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.