Σερβία: Θωρακισμένο 8Χ8 όχημα πολλαπλού ρόλου Lazar 2

Το Σερβικής κατασκευής θωρακισμένο όχημα Lazar 2. (Marko Vucicevic/flickr)

Το νέας γενιάς, πολλαπλού ρόλου, θωρακισμένο τροχοφόρο 8Χ8 όχημα Lazar 2 που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Σερβική αμυντική βιομηχανία YugoImport-SDPR παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων και Εξοπλισμών που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας τον Ιούνιο του 2013.

Το όχημα έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση θωρακισμένων οχημάτων μάχης, αρμάτων μάχης και οχυρωματικών έργων. Προσφέρει αυξημένη προστασία στο πλήρωμα από εχθρικές ενέδρες, αντιαρματικές νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED).

Το Lazar 2 μπορεί να διαμορφωθεί ειδικά για μια σειρά σύγχρονων αποστολών πεζικού και ειδικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων ασύμμετρων πολέμων, αντιμετώπιση τρομοκρατίας, επιχειρήσεων διατήρησης ειρήνης και μεσαίου επιπέδου ένοπλες συγκρούσεις.
Το όχημα συμμετείχε στην αμυντική έκθεση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2015 στην Νικίνσι της Σερβίας.

Το Σερβικής κατασκευής θωρακισμένο όχημα Lazar 2. (Marko Vucicevic/flickr)

Ο σχεδιασμός και τα χαρακτηριστικά του πολλαπλού ρόλου θωρακισμένου οχήματος Lazar 2

Βασισμένο στο σκάφος του «ανθεκτικού σε νάρκες, προστατευόμενου από ενέδρες» (MRAP) οχήματος Lazar BTR-SR-8808, το ενισχυμένο Lazar 2 προσφέρει υψηλή κινητικότητα και είναι επιχειρησιακό σε όλα είδη εδάφους.

Το όχημα έχει μήκος 7,82 μέτρα, 2,85 μέτρα πλάτος και ύψος 2,32 μέτρων, έχει μεταξόνιο 2,43 μέτρων και μέγιστο βάρος λειτουργίας 28 τόνων.

Το όχημα μάχης διαθέτει πλήρωμα δύο στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένου οδηγού και αρχηγού. Σχεδιάστηκε σύμφωνα με το πρότυπο MIL-STD 1472, στο διαμέρισμα της ομάδας πεζικού μπορούν να καθίσουν μέχρι δέκα στρατιώτες στα αναδιπλούμενα, κρεμασμένα από την οροφή καθίσματα τα οποία απορροφούν την έκρηξη και εξασφαλίζουν άνεση και ασφάλεια στο επιβιβασμένο προσωπικό, ακόμη και κατά τη κίνηση σε ανώμαλα εδάφη.

Ο οπλισμός του οχήματος Lazar 2

Ο εγκατεστημένος στην οροφή, τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός (RCWS) είναι οπλισμένος με: ένα αυτόματο πυροβόλο M86 των 30mm με μηχανισμό διπλής τροφοδοσίας, ένα αντιαρματικό καθοδηγούμενο εκτοξευτής (ATGW), και ένα συζυγές πολυβόλο M86 των 7,62mm. Έξι εκτοξευτές καπνογόνων παρέχουν αυτοπροστασία.

Το Lazar 2 σε στρατιωτική παρέλαση στην Σερβία. (Srđan Popović/wikipedia.org)

Το μήκος 2,99μέτρων, 198 κιλών, αυτόματο πυροβόλο των 30mm, που λειτουργεί με την δύναμη των αερίων, χρησιμοποιείται κατά επίγειων ελαφρά θωρακισμένων στόχων και εναέριων στόχων, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και χαμηλά ιπτάμενων αεροσκαφών. Μπορεί να πυροβολήσει σε εύρος ανύψωσης: -7 έως +65 μοίρες και έχει ρυθμό βολής ανάμεσα στις 550 και 650 βολές το λεπτό.

Χαρακτηριστικά θωράκισης

Το θωρακισμένο όχημα Lazar 2 προσφέρει προστασία στους επιβαίνοντες με ενισχυμένη, περιμετρική, σπονδυλωτή βαλλιστική θωράκιση επιπέδου 4 της Συμφωνίας Τυποποίησης (STANAG) 4569, αντιβαλλιστική προστασία επιπέδου 2A και 2Β της STANAG 4569, επιπρόσθετη αντιναρκική προστασία επιπέδου 3Α και 3B της STANAG 4569, και πυρασφάλεια STANAG 4317.

Το σκάφος έχει προστασία επιπέδου 2 της STANAG 4569. Ένα προηγμένο σύστημα υποστήριξης ζωής (LCC) που είναι εγκατεστημένο στο όχημα προσφέρει προστασία κατά των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών απειλών (ΧΒΡΠ).

Σκόπευση, σύστημα έλεγχου πυρός και πλοήγηση

Το στρατιωτικό όχημα Lazar 2 είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό σύστημα έλεγχου πυρός, το οποίο επιτρέπει την πρόσκτηση και εμπλοκή στόχων ενώ βρίσκεται εν κινήσει. Μια τηλεσκοπική διόπτρα και ένα ασφαλές για την όραση αποστασιόμετρο LASER παρέχουν στον αρχηγό μέγιστο πεδίο παρατήρησης και δυνατότητα τηλεμετρησης.

Τα υπόλοιπα οπτικό-ηλεκτρονικά που είναι ενσωματωμένα στο όχημα περιλαμβάνουν το νυχτερινό κανάλι του περισκοπίου θερμικής σκόπευσης και μια κάμερα υψηλής ανάλυσης Διάταξης Συζευγμένου Φορτίου (CCD).

Οπίσθια πλευρά του θωρακισμένου οχήματος Lazar 2. (Srđan Popović/wikipedia.org)

Μια ενσωματωμένη, ημιαυτόματη συσκευή καθοδήγησης επί της σκοπευτικής γραμμής (SACLOS) παρέχει καθοδήγηση στον αντιαρματικό πύραυλο Maltyutka (-2T και -2F). Αποτελείται από ένα σερβομηχανισμό καθ’υψος εντοπισμού, ηλεκτρονικά καθοδήγησης, οπτικο-ηλεκτρονική μονάδα, μονάδα διασύνδεσης εκτοξευτή και μονάδα τροφοδοσίας.

Κίνηση και επιδόσεις του Lazar 2

Κινούμενο από ένα τετράχρονο, υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα Cummins ISM500, το θωρακισμένο όχημα Lazar 2 μπορεί να μετακινηθεί με ταχύτητα περίπου 100 χιλιομέτρων ανα ώρα και έχει αυτονομία 800 χιλιομέτρων. Ο κινητήρας διαθέτει διάταξη τύπου βε (V) έξι κυλίνδρων και τεσσάρων βαλβίδων σε κάθε κύλινδρο.

Το όχημα μάχης είναι εξοπλισμένο με ένα υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης και ρυθμιζόμενο τιμόνι. Η ανεξάρτητη ανάρτηση τους προσφέρει υψηλή κινητικότητα σε ανώμαλα δρομολόγια.

Απόδοση απο το Army Technology.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.