Σερβία: Το Τουρκμενιστάν ίσως γίνει ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης του νέου Lazar 3

Το Τουρκμενιστάν επιδιώκει να γίνει ο πρώτος ξένος χειριστής του νέου σερβικού οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Lazar 3.

Η είδηση μεταδόθηκε από την ειδησεογραφική υπηρεσία Sputnik, η οποία επικαλέστηκε τον πρεσβευτή της Σερβίας στην Ρωσία (επίσης εκπρόσωπο της χώρας στο Τουρκμενιστάν) Μίροσλαβ Λαζάνσκι.

Ο Μίροσλαβ Λαζάνσκι δήλωσε στη ρωσική ειδησεογραφική υπηρεσία ότι η σερβική αμυντική βιομηχανία Yugoimport-SDPR ανέλαβε σύμβαση από το Τουρκμενιστάν για νέα οχήματα μάχης Lazar 3.

Δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των Lazar 3 που το Τουρκμενιστάν σχεδιάζει να αγοράσει.

Επιπλέον, νωρίτερα τον Μάρτιο, η Yugoimport-SDPR παρέλαβε, από τον σερβικό Στρατό, επίσης, σύμβαση αξίας $3,7 εκατομμυρίων για νέα 8Χ8 οχήματα μάχης Lazar 3.

Σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο άμυνας, μ’ αυτήν την σύμβαση, ο αριθμός των Lazar, των συγχρόνων θωρακισμένων οχημάτων μάχης, θα αυξηθεί σημαντικά στις σερβικές ένοπλες δυνάμεις.
Η σχεδίαση του Lazar 3 διαμορφώνεται σε τρία κεντρικά τμήματα με τους οδηγό και αρχηγό στην μπροστινή αριστερή πλευρά και τον κινητήρα στην δεξιά.

©Yugoimport | Η διαμόρφωση ΤΟΜΠ του Lazar III (8X8) οπλισμένη με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, το στοιχείο αισθητήρων φαίνεται στην αριστερή πλευρά του όπλου.

Το Lazar 3 προορίζεται για ειδικές μονάδες αλλά και πεζικού και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες τάσεις στην εξέλιξη των τροχοφόρων θωρακισμένων οχημάτων. Χαρακτηρίζεται από υψηλή κινητικότητα και την προστασία των επιβιβασμένων δυνάμεων.

Το Lazar 3 μπορεί να εξοπλιστεί με διαφόρους τύπους όπλων όπως ο τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού (RWCS) M15 με πολυβόλο 12,7 χλστ και πύργο πυροβόλου 30 χλστ, ο οποίος επιτρέπει την προσβολή επίγειων στόχων όπως ελαφριά θωρακισμένα και γενικής χρήσης οχήματα, σταθμούς διοικήσεως και εχθρικό προσωπικό, όπως επίσης και αεροπορικούς στόχους – ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ).

Η κίνηση 8Χ8 και το σύγχρονο σύστημα ανεξάρτητης ανάρτησης και στους οχτώ τροχούς, προσφέρουν στο θωρακισμένο όχημα μάχης Lazar 3 μεγάλη κινητικότητα και μεγάλη μεταφορική ικανότητα. Το σύστημα μετάδοσης ισχύος βρίσκεται στο μπροστινό δεξιό τμήμα του οχήματος, μέσα σ’ ένα προστατευόμενο διαμέρισμα που είναι εντελώς απομονωμένο από το διαμέρισμα πληρώματος, και το κεντρικό κιβώτιο μετάδοσης μεταφέρει την ροπή σε όλους τους τροχούς.

© Timoney | To βασικό αμάξωμα του Lazar 8X8 κατασκευασμένο απο την Timoney, ενσωματωμένο με το σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Πηγή: defence-blog.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.