Η Σιγκαπούρη αιτήθηκε την αγορά δώδεκα F-35B

©Phaedra Loftis | Αεροσκάφος δόκιμων F-35B των Πεζοναυτών των ΗΠΑ εκτελεί την πρώτη κάθετη προσγείωση σε λειτουργία STOVL την 6η Ιανουαρίου 2011.

Το υπουργείο εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε την πιθανή στρατιωτική πώληση εξωτερικού (FMS) διακλαδικών μαχητικών κρούσης (JSF) Lockheed Martin F-35B κάθετης/βραχείας απογείωσης και προσγείωσης (STOVL), όπως επίσης και σχετικών ανταλλακτικών, υλικοτεχνικής και εκπαιδευτικής βοήθειας, άξιας $2,75 δισεκατομμυρίων, στην Σιγκαπούρη.

Την 9 Ιανουαρίου 2020, η υπηρεσία ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας (DSCA) ανακοίνωσε ότι η σιγκαπουριανή κυβέρνηση αιτήθηκε την πρώτη παρτίδα των τεσσάρων αεροσκαφών F-35B STOLV με προαίρεση για την απόκτηση ακόμα οχτώ.

Αν η αγορά προχωρήσει, μετά την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη θα είναι η τετάρτη χώρα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού που θα διαθέτει το F-35. Επίσης, το μαχητικό θα παρουσιάσει την εντελώς νέα ικανότητα STOLV στην Αεροπορία της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρη (RSAF), η οποία δεν διέθετε ποτέ παρόμοιο αεροσκάφος.

“Την 5η Απριλίου το Υπ.Αμ. (υπουργείο άμυνας) κατέθεσε αίτημα για την αγορά F-35B από τις ΗΠΑ -να αποκτήσει τέσσερα αεροπλάνα με προαίρεση για επιπλέον οχτώ, στην συνέχεια η κοινοποίηση προς το κογκρέσο (CN) του αιτήματος της Σιγκαπούρης ακολουθεί τις τυπικές προϋποθέσεις στις ΗΠΑ για τις πιθανές πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού προς ξένες χώρες”, δήλωσε το υπουργείο σε ανακοίνωση της 10ης Ιανουαρίου που απεστάλη στο Jane’s.

“Αποτελεί ρουτίνα και το Κογκρέσο διαθέτει 30 ημέρες για να απαντήσει στην CN”, πρόσθεσε το Υπ.Αμ. “Η CN δεν είναι επίσημη σύμβαση αγοράς. Αν η CN εγκριθεί, θα διενεργηθούν επίσημες διαπραγματεύσεις για την Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA)”.

Το Υπ.Αμ. της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε την 18η Ιανουαρίου ότι είχε προσδιορίσει το F-35 ως τον “πιο κατάλληλο αντικαταστάτη” του παλιού αεροσκάφους μάχης πολλαπλών ρόλων F-16C/D της RSAF.

Kelvin Wong

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.