Σλοβακία: Πέντε «μνηστήρες» για την μεγαλύτερη αμυντική αγορά της χώρας

©Σλοβακικό υπ. άμ. | Επίδειξη δυνατότητων του ΤΟΜΑ ASCOD στην Σλοβακία, 15 Απριλίου 2021.

Καθώς η Γαλλία, ο αυτοαποκαλούμενος «ηγέτης ασφάλειας της ΕΕ» αναλαμβάνει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Μπρατισλάβα αναζητά μνηστήρες για να δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ σε νέα αμυντικά συστήματα. Πέντε χώρες έχουν εκφράσει τον ενδιαφέρον να προσφέρουν τις λύσεις τους για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) που επιθυμεί να αποκτήσει η Σλοβακία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σλοβακίας θα αγοράσουν τα ΤΟΜΑ ως μέρος του πρώτου σταδίου του «μεγαλύτερου εκσυγχρονισμού των χερσαίων δυνάμεων στην ιστορία της χώρας». Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, προσφορές για 76 AFV αξίας 332 εκατ. ευρώ παραλήφθηκαν από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, ενώ ορισμένες χώρες έχουν προσφέρει τεχνικές λύσεις.

Η Σλοβακία είχε αποφασίσει να ζητήσει προσφορές μόνο από «στρατηγικούς αμυντικούς εταίρους της χώρας», που περιλαμβάνουν την ΕΕ των 27, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, παραλείποντας άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και μερικούς ηγέτες στον τομέα της τεχνολογίας, όπως η Νότια Κορέα ή το Ισραήλ.

Η αξιολόγηση των προσφορών, με την τιμή να ανέρχεται στο 35 τοις εκατό της αποτίμησης, θα γίνει από μια 70μελή ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου άμυνας και τού υπουργείου οικονομίας, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας. Η ευρωπαϊκή λύση ή η χώρα προέλευσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για μεγαλύτερη αμυντική κυριαρχία – που υποστηρίζεται «στα χαρτιά» και από την Μπρατισλάβα – δεν συγκαταλέγονται στα κριτήρια επιλογής. Ωστόσο, η συμμετοχή της σλοβακικής αμυντικής βιομηχανίας στο έργο αντιστοιχεί στο 10 τοις εκατό της αποτίμησης.

Το αίτημα προς την κυβέρνηση για την προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Η αγορά αμυντικού εξοπλισμού για τις χερσαίες δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβακίας εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η προμήθεια θα γίνει με μορφή διακρατικής συμφωνίας. Εκτός από τα ΤΟΜΑ, το υπουργείο άμυνας της χώρας πρόκειται να αγοράσει 152 αναγνωριστικά στρατιωτικά οχήματα με εκτιμώμενη συνολική τιμή 1,739 δισ. ευρώ.

Πηγή: euractiv.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.