Σταύρος Ιωαννίδης: SOFEX ORION – Το «μακρύ δόρυ» του Στρατού μας

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης, πηγή: Εφημερίδα «Political», 3 Ιουνίου 21

Με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο πήρε το βάπτισμα του πυρός η νέα Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, με την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων να κάνει προβολή ισχύος και ικανοτήτων στη μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση του είδους που διοργάνωσε ποτέ η Ελλάδα. Η «Orion 21» ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 έπειτα από μια εβδομάδα συνεκπαιδεύσεων με τους καλύτερους του κόσμου.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Σερβία και η Κύπρος αποδέχθηκαν την πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, και έστειλαν στην Ελλάδα την αφρόκρεμα των επίλεκτων τμημάτων τους. Μονάδες των Αμερικανικών Navy Seals, τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων από το Ισραήλ, Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών από την Κύπρο και η Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων της Σερβίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και από την περασμένη Δευτέρα έχουν αναπτυχθεί σε ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και μαζί με τους Έλληνες κομάντος συνεκπαιδεύονται σε κάθε αντικείμενο συμβατικού και υβριδικού πολέμου.


Άμεση επιθετική ενέργεια, ειδική επιτήρηση – αναγνώριση, μη συναινετική νηοψία και έρευνα – διάσωση μάχης είναι ορισμένα μόνο από τα σενάρια που εκτελέσθηκαν αυτές τις μέρες. Το «μακρύ δόρυ» των Ενόπλων Δυνάμεων έφτασε μέχρι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ακόμη και σε εκείνα που η Άγκυρα επίμονα ζητά την αποστρατιωτικοποίηση τους. Η παρουσία, μάλιστα, επίλεκτων τμημάτων από πέντε χώρες πάνω στην οριογραμμή των συνόρων προκαλεί εκνευρισμό στη γείτονα, ενώ «εκπέμπει ηχηρό μήνυμα αποτροπή απέναντι σε κάθε αποδέκτη», όπως σχολιάζουν ανώτερες στρατιωτικές πηγές.


Η άσκηση, όμως, έχει και μια πρωτοτυπία. Μαζί με την ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων από τις πέντε χώρες, συμμετέχουν και τα ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Σκοπός του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος επιμελήθηκε προσωπικά τον σχεδιασμό της άσκησης, είναι εκτός από τη διαλειτουργικότητα και τη διακλαδικότητα, να προωθηθεί και η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών σωμάτων.


Είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις αυτές συνεργάζονται σε αυτήν την κλίμακα βάσει κοινού σχεδίου για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών και υβριδικών απειλών αλλά και καταστροφών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών. Ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ αποκάλυψε στην «Political» ότι η ΔΕΠ θα μπορούσε σε έκτακτες περιπτώσεις και, εφόσον αυτό απαιτηθεί, να συνδράμει το έργο των Σωμάτων Ασφαλείας χάρη στην άρτια εκπαίδευση αλλά και την άμεση ανάπτυξη των δυνάμεων της.


Ο «Ωρίωνας» κορυφώθηκε την Πέμπτη με μία ειδική επίδειξη των τμημάτων που συμμετέχουν ενώπιον του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αμερικανού διοικητή των Navy Seals.
To Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας φιλοδοξεί η άσκηση να μετατραπεί σε διεθνή πόλο έλξης στρατιωτικών συνεργασιών και να αναγνωριστεί ως η σημαντικότερη άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για την πολυεθνική άσκηση «ORION-21»

Την Πέμπτη 03 Ιουνίου 2021, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της Πολυεθνικής Άσκησης «ORION-21», στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής.


Η «ORION-21», διεξήχθη με τη συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Σερβίας, καθώς και τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. (ΕΚΑΜ) και του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΜΥΑ).


Την DV-Day παρακολούθησαν επίσης:

-Oι Πρέσβεις στην Αθήνα, της Κύπρου κ. Κυριάκος Κενεβέζος και της Σερβίας κ. Dušan Spasojević.
-Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.
-Ο Αμερικανός Διοικητής Special Operations Command Europe (SOCEUR) Major General David H. Tabor.
-Αντιπρόσωποι των Πρεσβειών και ΑΚΑΜ των συμμετεχουσών χωρών.
-Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ): Δρ. Κωνσταντίνος Παν. Μπαλωμένος.
-Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.
-Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, καλωσόρισε στην Ελλάδα το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Σερβίας, ενώ ευχαρίστησε το στρατιωτικό προσωπικό και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας για την συμμετοχή του στην άσκηση.


Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας, στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις στρατιωτικές συνεργασίες που επιδιώκει η Ελλάδα με φίλες και σύμμαχες χώρες, με την πραγματοποίηση πολυεθνικών ασκήσεων, προωθώντας τη διμερή και πολυμερή συνεργασία, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην κοινή προσπάθεια για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.


Αναφερόμενος στην «ORION-21» τόνισε ότι, πρόκειται για άσκηση που αυξάνει τη διαλειτουργικότητα φέρνοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις των συμμετεχουσών χωρών πιο κοντά.

Κατά τη διάρκεια της DV-Day, οι προσκεκλημένοι αφού ενημερώθηκαν για τη διεξαγωγή της Πολυεθνικής Άσκησης «ORION-21» από το Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα, παρακολούθησαν επίδειξη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στη βάση υποθετικού σεναρίου που αφορούσε σε εκτέλεση Άμεσης Επιθετικής Ενέργειας για σύλληψη Στόχου Υψηλής Αξίας (ΣΥΑ).


Κατά την ανωτέρω επίδειξη, έγινε συνδυασμένη χερσαία και από αέρος επιχείρηση, με χρήση οχημάτων μάχης, ελικοπτέρων CH-47D, NH-90 και AH-64D, ενώ με το πέρας αυτής, εκτελέστηκε άλμα Ελευθέρας Πτώσεως, στο οποίο οι αλεξιπτωτιστές έφεραν σημαίες των συμμετεχουσών χωρών. Κατόπιν, ακολούθησε στατική έκθεση υλικών και μέσων που χρησιμοποιούνται από τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της χώρας μας.


Στο περιθώριο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Διοικητή SOCEUR Major General David H.Tabor. Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα και η ΗΠΑ μέσω ενός ευρέος πλέγματος στρατιωτικών δράσεων και συνεργασιών.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.