Βιβλίο: Σωτήρης Σοφιανόπουλος – Ιδιοκτήτης της ΧΡΩΠΕΙ και Οραματιστής Ενδογενούς Παραγωγικής Ανάπτυξης

Ο σπουδαίος χημικός Σωτήρης Αριστοτέλους Σοφιανόπουλος, ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης της βιομηχανίας «Χρωματουργεία Πειραιώς» (ΧΡΩΠΕΙ), ένας ευπατρίδης, γόνος παλαιάς και ιστορικής οικογένειας, με επίσης μεγάλη επιχειρηματική ιστορία. Ήταν ευφυής, μορφωμένος, πολυτάλαντος και προ πάντων Έλληνας πατριώτης. Ένα φωτεινό μυαλό και εκρηκτικός επιχειρηματίας. Η επιχειρηματική του δραστηριότητα συνυφασμένη με τον αγώνα του για μια παραγωγικά ανεξάρτητη Ελλάδα, υπήρξε μια «Οδύσσεια» και ο ίδιος αγωνίστηκε ως ένας σύγχρονος «Οδυσσέας» με «πλοίο» την αγαπημένη του εταιρεία, ΧΡΩΠΕΙ.

Από την μεταπολίτευση και μετά, αφιερώθηκε σε έναν τιτάνιο αγώνα να αποδείξει στην Ελληνική κοινωνία ότι η Ελλάδα είναι χαρισματική χώρα με ιδανικό κλίμα. με μεγάλο φυσικό πλούτο (πανίδα, χλωρίδα, ορυκτά) και μπορεί κάλλιστα να τα καταφέρει μόνη της. Με επιστημονικό τρόπο και κυρίως με πλήθος αδιάσειστα επιχειρήματα, όσον αφορά τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και με αριθμούς, προσπάθησε να διαδώσει τις γνώσεις που με μεγάλο κόπο έμαθε και συγκέντρωσε.

Iδιοκτήτης της ΧΡΩΠΕΙ Σωτήρης Σοφιανόπουλος.

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος με το ερευνητικό του πνεύμα και την αγάπη του για την Ελλάδα ήθελε αυτό το τρελό του όνειρο να το κάνει πραγματικότητα. Θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο στην μεγάλη εταιρεία της οικογένειάς του, τη ΧΡΩΠΕΙ Α.Ε. και να μην δείξει άλλο ενδιαφέρον εκτός από την επιβίωση της ΧΡΩΠΕΙ. Δεν ήταν όμως κερδοσκόπος. Είχε ανησυχίες για τη χώρα, δεν ήθελε να αντιμετωπίζει με παθητικότητα την πορεία προς την εξαθλίωση και την εξάρτηση από τον ξένο παράγοντα. Δεν μπορούσε να το «χωνέψει», για παράδειγμα, πως η Ολλανδία, σε έκταση μικρότερη από τα δύο τρίτα (⅔) της Μακεδονίας μας, μπορεί να τροφοδοτεί με κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα ολόκληρη  την Ευρώπη, ενώ η Μακεδονία μας δεν το κατορθώνει αυτό.

Όσα δεν ανακάλυψε ο ίδιος με την προσωπική ενασχόλησή του σε πλήθος παραγωγικών διαδικασιών, τα άντλησε, με την περιέργεια και πολυμάθειά του, από προγενέστερους «λησμονημένους» Έλληνες. Ήταν θαυμαστής του Δημήτρη Μπάτση, του Πρόδρομου Μποδοσάκη Αθανασιάδη, του Ιορδάνη Δημητριάδη και πολλών άλλων σπουδαίων δημιουργών και διανοητών. Πολλοί από τους Έλληνες που εμπνεύστηκε, είχαν αντίθετες πολιτικές πεποιθήσεις και διαφορετικές κοινωνικές καταβολές, όμως, όλοι τους θέλησαν, αν και με διαφορετικό τρόπο ή από άλλο μετερίζι αγώνα ο κάθε ένας, να προοδεύσει η Ελλάδα. Αυτό ήταν και το κοινό όραμα που τους συνέδεσε πνευματικά με τον Σωτήρη Σοφιανόπουλο.

Ήταν πάντα σε μια αέναη προσπάθειά για την παράθεση προτάσεων και εξεύρεση τρόπων προόδου της χώρας και της ευτυχίας των Ελλήνων, εμποτισμένος με διαρκή αγωνία και έρευνα για θρίαμβο της αξιοκρατίας και της επιστήμης. Το έργο του χαρακτηρίζεται από πρακτικούς τρόπους ανάπτυξης της χώρας, τεχνικές προδιαγραφές, παραγωγικές διαδικασίες, νούμερα και αναλυτικές υποδείξεις. Όλα αυτά από ένα μεγάλο επιστήμονα τεχνοκράτη, γνώστη από μέσα της πλούσιας Ελληνικής γης, και άδολο Έλληνα πατριώτη.

Θα τον δούμε αρχηγό πολιτικού κόμματος, το «Κόμμα Ελληνισμού», που ο ίδιος ίδρυσε προκειμένου να πραγματοποιήσει το όραμά του και να φτάσει στην «Ιθάκη» του. Αυτός ο άλλος «Οδυσσέας», που έτρεχε σε κάθε μικρό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, ως μοναχικός ιππότης ενάντια ενός παντοδύναμου συστήματος, προκειμένου να διαδώσει τις απόψεις του και να αφυπνίσει τον Ελληνικό λαό. Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος δεν διεκδίκησε το αλάθητο αλλά ήταν μια διαρκής μηχανή καινοτομίας, αναζήτησης και επεξεργασίας, νέων μορφών και ιδεών για την πραγμάτωση του οράματος του: Ενδογενής Παραγωγική Ανάπτυξη.

 

Εκδόσεις: ΠΕΛΑΣΓΟΣ
ISBN: 978-960-522-604-6
Τιμή: 26,50€

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. o κ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, μαθηματικός, έχει ακριβώς το ίδιο όραμα με τον κ. Σοφιανόπουλο , είναι και αυτός Οραματιστής Ενδογενούς Παραγωγικής Ανάπτυξης.

    Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.