Η Νότια Κορέα θα αγοράσει 20 επιπλέον F-35

Jeon Heon-kyun/AP

Η Νότια Κορέα θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση του σχεδίου, με κωδική ονομασία F-X III, για την απόκτηση στελθ μαχητικών αεριωθούμενων, με την απόκτηση 20 επιπλέον F-35, όπως επιβεβαίωσε η υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της χώρας.

Η ασιατική οικονομική δύναμη παρήγγειλε 40 F-35A για την Αεροπορία της στο πλαίσιο συμφωνίας του 2014 για περίπου $6,4 δισεκατομμύρια, με την παραλαβή των μαχητικών πέμπτης γενιάς να έχει ξεκινήσει νωρίς αυτό το έτος.

“Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ξεκινήσει την δεύτερη φάση του F-X III εντός του 2021 για τα επόμενα πέντε χρόνια”, δήλωσε η διεύθυνση διαχείρισης αμυντικών προγραμμάτων, ή DAPA, σε έκθεση της στην Εθνοσυνέλευση την 7η Οκτωβρίου. Περίπου $3,3 δισ. θα διατεθούν για την αγορά επιπλέον αεροσκαφών της Lockheed Martin, επεσήμανε η έκθεση.

Είναι υπό συζήτηση ποια έκδοση του F-35 εξετάζεται. Πολλαπλές αμυντικές πηγές λένε ότι η κυβέρνηση θα αγοράσει το F-35A, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προσγειώνεται σε παραδοσιακούς διαδρόμους. Αλλά η δυνατότητα κάθετης/βραχείας απογείωσης και προσγείωσης (STOVL) της έκδοσης B την επιτρέπει να απωνηωθεί ή προσνηωθεί απο τα μεγάλου καταστρώματος αποβατικά πλοία της Νοτίου Κορέας που προγραμματίζονται να αναπτυχθούν τη δεκαετία του 2030.

“Το κρατικό Κορεατικό Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών, ή KIDA, πραγματοποίησε μελέτη σχετικά με την επιπρόσθετη αγορά αεροσκαφών F-35, και η μελέτη προβλέπει ως πιο εφικτή την είσοδο σε υπηρεσία επιπλέον F-35A”, δήλωσε πηγή προερχόμενη απο το υπουργείο άμυνας στον ιστότοπο Defence News υπό καθεστώς ανωνυμίας.

“Υπάρχουν δύο ζητήματα (στην απόκτηση) με το F-35B. Πρώτο, είναι πιο ακριβό από την έκδοση συμβατικής απογείωσης/προσγείωσης. Δεύτερο, η ανάπτυξη ενός πλοίου τύπου αεροπλανοφόρου είναι πολύ μακρινή προς το παρόν,” δήλωσε η πηγή.

Τον Ιούλιο, ο Στρατός της Νοτίου Κορέας ενέκρινε το σχέδιο για την κατασκευή του “ελικοπτεροφόρου” αποβατικού πλοίου στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδίου στρατιωτικής ενίσχυσης. Το νέο πλοίο πρόκειται να μετασκευαστεί για να εκτοπίζει 30000 τόνους, διπλάσιας δυναμικότητας από τους δύο προηγούμενους τύπους με εκτόπισμα 14500 τόνων.

Την 1η Οκτωβρίου, η Αεροπορία παρουσίασε για πρώτη φορά τα F-35A της από τότε που τα παρέλαβε κατά τη διάρκεια τελετής της Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως στιγμής η υπηρεσία έχει παραλάβει οχτώ μονάδες, με πέντε ακόμα να έρχονται μέχρι τέλος του έτους. Ακόμη δεκατέσσερα αεροσκάφη έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν στην Νότια Κορέα το επόμενο έτος, σύμφωνα με την υπηρεσία.

“Για την επιχειρησιακή τους ανάπτυξη, εκτελούμε αυτήν την στιγμή σχετικές διαδικασίες όπως εκπαίδευση πιλότων και τεχνητών και την κατασκευή εγκαταστάσεων και σχετικών συστημάτων”, δήλωσε η Αεροπορία με έκθεση που υπέβαλε στους βουλευτές την 10η Οκτωβρίου. “Ως το επίκεντρο του στρατηγικού συστήματος στόχευσης εναντίον των πιθανών εχθρικών δυνάμεων, το στέλθ πολεμικό αεροπλάνο αναμένεται να ενισχύσει τις επιχειρησιακές ικανότητες και ενδυναμώσει την ετοιμότητα εναντίον των απειλών από όλες τις κατευθύνσεις”.

Το F-35A μπορεί να πετάξει με ανωτάτη ταχύτητα 1,8 Mach και μεταφέρει κορυφαία οπλικά συστήματα όπως το Joint Direct Attack Munition (JDAM).

Η Βόρεια Κορέα επέκρινε την ανάπτυξη των F-35 στην Νότια Κορέα λόγω των ικανοτήτων του αεριωθούμενου να αποφύγει την ακτινοβολία των ραντάρ και να εισβάλει στην επικράτεια της. Τον Ιούλιο, η Πιονγιάνγκ απείλησε να καταστρέψει όλα τα F-35A που έφτασαν στην Νότια Κορέα.

Το κρατικό μέσο ενημέρωσης επικαλέστηκε δήλωση υψηλόβαθμου βορειοκορεάτη αξιωματούχου που είπε ότι η Βόρεια Κορέα “δεν έχει άλλη επιλογή άλλα να εξελίξει και δοκιμάσει ειδικά όπλα για να καταστρέψει ολοκληρωτικά τα φονικά όπλα με τα οποία εξοπλίστηκε η Νότια Κορέα”.

Τους τελευταίους μήνες η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση νέων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και καθοδηγούμενων ρουκετών. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναλυτές είπαν ότι τα όπλα έχουν ως στόχο τους την βάση των F-35.

Ο βαλλιστικός πύραυλος, ταυτοποιημένος ως KN-23, φαίνεται να έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τον ρωσικό SS-26/Iskander. Πιστεύεται ότι μπορεί να κινηθεί σε διαφορετικά υψόμετρα και τροχιές κατά τη διάρκεια της πτήσης του ώστε να αποφύγει τους αντι-βαλλιστικους πυραύλους.

 

Jeff Jeong

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Απλά οι Κορεάτες δεν έχουν ακόμα διαβάσει το κύριο @Gun. Οποίος ξέρει πως τα F-35 είναι «ιπτάμενη πατάτα».

  (πριν από λίγες ημέρες)

  1. Εικάζω δεν απευθύνονταν στους Κορεάτες ο φίλος Gunslinger. Αλλιώς θα χρησιμοποιούσε τον επίσης δόκιμο όρο «ιπτάμενο πιλάφι».

   Ένας επίσης άσχετος με το θέμα, ο Patrick Shanahan (US Secretary of Defense) δήλωσε πριν λίγους μήνες ότι το πρόγραμμα του F35 είναι «fucked up». Με δικαιολογία ότι ήταν πρώην στέλεχος της Boeing η δήλωση αυτή έγινε αφορμή ηθικής διερεύνησης από το Πεντάγωνο με αποτέλεσμα όμως να δικαιωθεί καθώς το συμπέρασμα της επιτροπής ήταν:

   «(His) «comments about the F-35 program were substantive, related to the program’s performance, and were consistent with comments about the F-35 program made by other senior Government officials.»

   Ομολόγησαν δηλαδή ότι τα σχόλιά του ήταν τεκμηριωμένα, σε αντιστοιχία με τις επιδόσεις του προγράμματος, και συνεπή με δηλώσεις και άλλων ανώτερων αξιωματούχων.

   https://edition.cnn.com/2019/04/25/politics/pentagon-gao-patrick-shanahan-f-35/index.html

   Μετά βέβαια (από ένστικτο αυτο-συντήρησης) δήλωσε πως το πρόγραμμα είναι μεν «fucked up» αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο το αεροσκάφος F35 είναι… «awesome». 🙂 Το μεγαλείο του παραλογισμού. Το F35 εκτός από ιπτάμενο πιλάφι, είναι και ο Κιμ Γιονγκ Ουν των μαχητικών. Τόσο «αυθόρμητες» και «γνήσιες» δηλώσεις υποστήριξης είναι πειστικότατες.

    1. Η πρώτη αποτυχία προγράμματος για την usaf δεν είναι πάντως, αλλά η πιο ακριβή στην ιστορία, και η πρώτη που θα συμπαρασύρει και ξένους συμμετέχοντες από Ευρώπη και Ασία.

   1. Ένα πολωνικό σούπερτρολλ και παπαπαρολόγος (όπως λέει και ο tsimuha αυτά τα τραγικά ανθρωπάκια) θα ξέρει «λογικά» περισσότερα(δεν μπορεί). 😉

    Σε λίγο ίσως να προσαρμόσει και η Ανατολική Πρωσία τους αριθμούς αεροσκαφών JSF που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιθυμεί να αποκτήσει στην πραγματικότητα (για να «νικήσει» τους Ρώσους). Εφόσον το «οικονομικό/φθηνό» μοντέλο με τις 2,5 μοίρες δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις.

    Οι υπεραισιόδοξες αναλύσεις και εκτιμήσεις στα μαρκετίστικα μασκαραλίκια της ΛΜ αυτά έχουν(ψώνια έψαχναν για ν ικανοποιήσουν τους μετόχους, αλλά αυτά είναι υψηλά γράμματα για τα θύματα της μόδας).

    Αποτέλεσμα, 9$δις(με την έκπτωση του Πιστολέρο) στον κ.λο λοιπόν οι Κορεάτες για να έχουν διαθέσιμο ένα 11% από συνολικά 60
    αεροσκάφη που σκέπτονται να αποκτήσουν( για να βάλουν μυαλό).
    Ευτυχώς που έχουν και τα Strike Eagle με ποστοποιημένους πύραυλους πλεύσης.

    Ακόμα και 20 (πατάτες) να έχουν όμως σε πτητική κατάσταση θα ήταν αστείος αριθμός, σε σύγκριση με ένα Rafale που πιάνει ποσοστό 80% φεύγα(σύμφωνα με αναφορές σε ένα παλαιότερο άρθρο του eA που θυμάμαι).

   2. @All

    Στο τραπέζι της L-M υπάρχουν 2 συμβάσεις αγοράς-πόλησης των F-35, για ΠΣ .

    με εγγυημένη ετοιμότητα 30%
    με εγγυημένη ετοιμότητα 60%

    Και θα τα κρίνει διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, από την ημέρα παραγγελίας, μέχρι την ημέρα διανομής των.

    Διανομές F-35
    4 για το 2024
    τα 12 για το 2026
    τα 12 για το 2030

    ευ όσων δεν γίνεται πιο γρήγορα, υπάρχουν μεγάλες σειρές αγοραστών.

    Και ας λέει ο αγενής τρολ ότι θέλει.

   1. Ήμουνα σίγουρος ότι θα σε τσούξει, αλλά έτσι είναι η αλήθεια.

    Συνέχισε να προκαλείς, και να προπαγανδίζεις, όσο ανέχεται ο κ. Δούκας τα περίεργα σου παιχνίδια εδώ μέσα.

     1. Δεν είναι θέμα διαφωνίας αγαπητέ Δούκα, αλλά θέμα συνεχόμενης προβοκάτσιας που απευθύνεται ονομαστικά σε εμένα η σε προηγούμενα σχόλια μου, δεν μπορεί όμως να προκαλεί συνεχόμενα κάποιος επειδή διαφωνεί και να τον ανέχομαι συνεχομενα.

      Η διαφωνία δεν είναι πρόβλημα, όσο δεν εξελίσσεται σε συνεχόμενη ενόχληση στα σχόλια.

      Διαφωνώ και εγώ σε πολλά, αλλά δεν παίρνω μονότερμα όποιον δεν συμφωνεί με αυτά που γράφω για να τον πείσω για οτιδήποτε.

 2. Κύριε Δούκα,

  φέρτε κάτι στα ελληνικά για το νέο anti-marine coast to θάλασσα σύστημα «Neptun» από την έκθεση Arms and Security 2019, Κίεβο. Φαίνεται ιδανικό για ανάγκες της Ελλάδας. Και Ουκρανοί έχουν πάντα καλές τιμές. Να μην είναι ξανά η Τουρκία πρώτη να παίρνει τα προϊόντα τους .

  Εδώ ένα πολωνικό άρθρο, μα οι Πολωνοί ήδη βρήκαν χρήματα για αρκετά ΝSΜ, και τα ήδη έχουν.
  https://www.defence24.pl/as-2019-system-pociskow-manewrujacych-neptun-pierwszy-dywizjon-w-2020-roku

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.