Το σοβιετικό σχέδιο άρματος μάχης διδύμων πυροβόλων – 490 Poplar

Το άρμα του μέλλοντος της δεκαετίας του 1980 με ισχυρή θωράκιση, μεγάλη δύναμή πυρός και προστασία πληρώματος.

Μια από τις πιο ασυνήθιστες σχεδιάσεις της σοβιετικής παραγωγής αρμάτων μάχης στην μεταπολεμική περίοδο ήταν το σχέδιο άρματος με δύο πυροβόλα του Μοροζώφ Ευγένιου. Οι εργασίες σχεδίασης του διεξήχθησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και παρουσιάστηκαν στον πελάτη (σοβιετικό υπουργείο άμυνας) μαζί με επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη του σχεδίου του μελλοντικού άρματος.

Ανάμεσα στις προτεινόμενες επιλογές εξετάστηκαν επίσης:

Άρμα με πύργο και διμελές πλήρωμα (490 object 1).

-Άρμα δίχως πύργο (turretless) με περιορισμένη, κατά διεύθυνση, μετακίνηση πυροβόλου.

-Αρθρωτό άρμα (δυο συνδέσμων).

-Άρμα με τηλεχειριζόμενα όπλα

Το σοβιετικό σχέδιο άρματος διδύμων πυροβόλων 490 Poplar

Το σχέδιο του άρματος ήταν ασυνήθιστο, το σκάφος ήταν διαιρεμένο σε απομονωμένα διαμερίσματα, το πρώτο – το διαμέρισμα μετάδοσης ισχύος, το δεύτερο – το διαμέρισμα καυσίμου διαχωρισμένο σε τμήματα και το τρίτο – διαμέρισμα συγκροτήματος ισχύος.

Το πλήρωμα αποτελούμενο από δύο χειριστές (αρχηγό-πυροβολητή και οδηγό) ήταν τοποθετημένο στο πίσω μέρος του σκάφους σε έναν στατικό απομονωμένο θάλαμο (η πλατφόρμα όπλων περιστρέφονταν καθώς το πλήρωμα παρέμενε σταθερό).

Ο θάλαμος πληρώματος παρέμενε σταθερός, το πλήρωμα, σε οποιαδήποτε θέση κι αν είχε είχε περιστραφεί ο πύργος, είχε μέτωπο προς το μπροστινό μέρος του σκάφους, η περιστροφή της πλατφόρμας όπλων πραγματοποιούνταν περιμετρικά του θαλάμου προσωπικού. Η πλατφόρμα όπλων με τον κυρίως οπλισμό διέθετε πανίσχυρη μετωπική θωράκιση, σε κάθε πλευρό της υπήρχαν δυο πυροβόλα των 125 χλστ, επίσης, υπό εξέλιξη βρίσκονταν η κατασκευή πυροβόλων 130 και 152 χλστ και εξετάζονταν η τοποθέτηση τους στο άρμα.

Τα πυρομαχικά αποτελούνταν από βλήματα τοποθετημένα σε οριζόντια θέση μέσα στους αυτόματους γεμιστήρες πίσω από τα πυροβόλα, από εκεί εισέρχονταν στα κλείστρα των πυροβόλων. Σε περίπτωση διάτρησης των διαμερισμάτων αυτόματης γέμισης και ανατίναξης των βλημάτων είχε εξαλειφθεί η πιθανότητα ολοσχερούς καταστροφής του άρματος και του πληρώματος.

Με την καταστροφή (ή δυσλειτουργία) ενός εκ των δύο διαμερισμάτων αυτόματης γέμισης το άρμα διατηρούσε την ικανότητα συνέχισης βολών.

Ένας δεύτερος πύργος ήταν εγκατεστημένος πάνω από τον θάλαμο πληρώματος και διέθετε το σταθεροποιημένο σκοπευτικό αρχηγού-πυροβολητή και τα όργανα παρατήρησης του οδηγού, μια σταθερή συσκευή επιτήρησης και μια μονάδα επιπρόσθετης θωράκισης, επίσης περιελάμβανε ένα σταθεροποιημένο πυροβόλο P-23 των 23 χλστ και ενα πολυβόλο 7,62 χλστ.

Το σύστημα διεύθυνσης, κίνησης και ανάρτησης του άρματος κατασκευάστηκε με την χρήση στοιχείων του object 219 (T-80) και περιελάμβανε έξι ζεύγη εδαφικών τροχών με ελαστική επίστρωση. Η υδροπνευματικά ρυθμιζόμενα ανάρτηση επέτρεπε στο άρμα να ανυψώνει ή καταβιβάζει το σκάφος του ανάλογα με την τακτική κατάσταση.

Το σοβιετικό έργο άρματος διδύμων πυροβόλων (ξύλινο μοντέλο).

Υπήρχαν ρυθμιστικοί τροχοί στο πίσω μέρος του σκάφους και κινητήριοι, οδοντωτοί, τροχοί στο μπροστινό μέρος. Κατά τη διάρκεια των αμυντικών επιχειρήσεων και την εκτέλεση πυρών από στατική θέση, οι ρυθμιστικοί τροχοί χαμήλωναν στο έδαφος με σκοπό να επιτευχθεί η μεγαλύτερη εφικτή σταθερότητα για τα φορτία που δέχονταν η υδροπνευματική ανάρτηση κατά την εκτέλεση πυρών.

Το συγκρότημα ισχύος περιελάμβανε:

Κινητήρας: Προϊόν 29 (αεριοστρόβιλος 1250 ίππων)

Μετάδοση – Ηλεκτρομηχανική ή προϊόν 29E με υδροστατική μετάδοση κίνησης ερπυστριών).

Ο θάλαμος προσωπικού μάχης του άρματος δίδυμων πυροβόλων με τους αρχηγό-πυροβολητή και οδηγό.

1. Η θέση του καθίσματος πληρώματος για την οδήγηση σε οπισθοπορεία.
2. Θυρίδα εκτάκτου ανάγκης (διαφυγής).
3, 5, 13. Προστασία από την ακτινοβολία, θερμομόνωση και ηχομόνωση.
4. Πίνακας οργάνων για τον ελέγχο των πυρών και της κίνησης του άρματος
6. Συσκευή για την παρατήρηση και τον έλεγχο των πυρών.
7. Στατικού τύπου συσκευές παρατήρησης (8 τεμ).
8. Περιστρεφόμενη πλάκα πύργου
9. Θυρίδα για την είσοδο και έξοδο του πληρώματος
10. Περιστρεφόμενο πανοραμικό περισκόπιο
11. Θέση ανάπαυσης των χειριστών
12.Σκάφος άρματος μάχης
14. Καθίσματα των χειριστών.

Το διαμέρισμα του διμελούς πληρώματος μάχης παρείχε τη λύση σε πολλά προβλήματα στον σχεδιασμό των μελλοντικών αρμάτων μάχης. Μέσα στο προστατευμένο χώρο τοποθετήθηκαν δύο θέσεις: Στα αριστερά – ο οδηγός, στα δεξιά ο αρχηγός-πυροβολητής. Όλες οι γεωμετρικές παράμετροι των θέσεων εργασίας πληρούσαν τις στρατιωτικές υγειονομικές (εργονομικές) απαιτήσεις και οι δύο χειριστές ήταν εγκατεστημένοι ακίνητοι σύμφωνα με το σκάφος του άρματος και λόγω των περιστρεφόμενων καθισμάτων είχαν τη δυνατότητα περιστροφής 180° όταν το άρμα επρόκειτο να κινηθεί σε οπισθοπορεία. Τα καθίσματα διέθεταν τις απαραίτητες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης θέσης ανάπαυσης του προσωπικού. Η παρατήρηση 360° προσφέρονταν στους δυο χειριστές μέσω περιμετρικών οθονών που λειτουργούσαν με την χρήση οπτικής ίνας. Η παρατήρηση προς τα πίσω, συμπεριλαμβανομένης της οπισθοπορείας, επιτυγχάνονταν μέσω μιας θυρίδας στο πίσω μέρος του θαλάμου προσωπικού.

Οι θέσεις του συστήματος ανάρτησης του σοβιετικού άρματος διδύμων πυροβόλων σε στατική, αμυντική, θέση και σε κανονική λειτουργία.

Τα συγκροτήματα ελέγχου πυρός και παρατήρησης παρείχαν γρήγορη ερευνά-σάρωση στόχων με τα διπλά όργανά που διέθεταν διαφορετικές επιλογές εντοπισμού: Οπτική, IR, ακτινοβολίας (ραντάρ) και ήχου (όπως προβλέπονταν στο σχέδιο άλλα αυτά δεν επιτεύχθηκαν ούτε και στις μεθεπόμενες εκδόσεις). Η αλλαγή οργάνων ήταν εφικτή με το ανυψούμενο περισκόπιο (νούμ. 10 στο σχέδιο). Ο έλεγχος στην κίνηση και τις βολές με τα όπλα επιτυγχάνονταν από δύο όμοιους πίνακες ελέγχου για τον αρχηγό-πυροβολητή και τον οδηγό, μέσω της μεταγωγής ενός διακόπτη και επιτηρούμενος μέσα από τις οθόνες.

Στο κέντρο υπάρχει ο σταθμός ασυρμάτου (Σ/Α) και άλλα μη βλητικά χειριστήρια για τα όργανα ή την κίνηση του οχήματος. Για την κίνηση σε οπισθοπορεία, υπήρχε ένας βοηθητικός πίνακας οργάνων (στο πίσω μέρος του θαλάμου πληρώματος). Σε περίπτωση έκτακτης εκκένωσης του άρματος υπάρχει μια θυρίδα διαφυγής πληρώματος στο πάτωμα του θαλάμου.

Όλες οι εσωτερικές επιφάνειες του θαλάμου πληρώματος διαθέτουν επίστρωση με υλικά που συνδυάζουν ιδιότητες κατά της ακτινοβολίας και την προστασία από τα θραύσματα καθώς και θερμομόνωση και ηχομόνωση. Η σχετικά μικρή επιφάνειας τους εξασφαλίζει το ικανοποιητικό πάχος αυτών των υλικών.

Μέσα στον θάλαμο πληρώματος δεν υπάρχουν εξοπλισμοί και όπλα που εκπέμπουν αέρια πυρίτιδας ή θερμότητας, ωστόσο, ο διαθέσιμος χώρος επιτρέπει την εγκατάσταση ενός εξαεριστήρα άρματος που θα βελτιώσει σημαντικά τις μικροκλιματικές συνθήκες εργασίας του πληρώματος. Η αφαίρεση των όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων μέσα από τον θάλαμο πληρώματος αυξάνει σημαντικά την ικανότητα επιβίωσης του πληρώματος σε περίπτωση καταστροφής του άρματος.

Για τη διευκόλυνση του φόρτου εργασίας των χειριστών κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ενιαίων πινάκων ελέγχου που συνδέονται με τις ομάδες συστημάτων και εξασφαλίζουν τον άριστο έλεγχο των τακτικών λειτουργιών του άρματος. Το σύστημα της οθόνης πληροφοριών μπορεί να κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, σύμφωνα με τον τύπο πολεμικών επιχειρήσεων, ώστε να προβάλει μόνο ο,τι είναι απαραίτητο τη δεδομένη στιγμή (πληροφορίες σχετικά με το άρμα και τα συστήματα ελέγχου). Για παράδειγμα, ο οδηγός διαθέτει δεκατρείς συσκευές που επιβλέπουν τις υφιστάμενες παραμέτρους του συγκροτήματος ισχύος και χρησιμοποιούνται εν μέρει κατά την κίνηση του άρματος. Είναι φρόνιμο να κατασκευαστεί ένα αυτόματο σύστημα που θα καταγράφει και επεξεργάζεται αυτές τις παραμέτρους ώστε να προβάλλονται στις οθόνες μονό οι ενδείξεις που έχουν φτάσει στις περιοχές κινδύνου. Για την απλούστευση του φόρτου εργασία του αρχηγού-πυροβολητή άρματος κρίνεται αναγκαία η αυτοματοποίηση της συλλογής και προβολής των στοιχείων σχετικά με τα διαθέσιμα καύσιμα και πυρομαχικά, όπως επίσης και την τεχνική κατάσταση του άρματος κ.τλ., το οποίο δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τα υφιστάμενα συστήματα και τους αισθητήρες στις κεντρικές πληροφορίες.

Σύγκριση του σοβιετικού άρματος μάχης δίδυμων πυροβόλων με το γερμανικό κύριο άρμα μάχης Leopard 2

Για τον έλεγχο και τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, ο αρχηγός-πυροβολητής πρέπει να γνωρίζει διαρκώς την τοποθεσία και την τεχνική κατάσταση των αρμάτων της μονάδας του. Η λύση σε αυτό το θέμα είναι εφικτή με τη βοήθεια μια ειδικής ραδιοσυχνότητας που θα διασφαλίζει την ασφαλή διαβίβαση πληροφοριών από ενα δίκτυο στον αρχηγό άρματος με μεγάλη αποτελεσματικότητα και με ελάχιστες απώλειες. Η σχεδίαση συστημάτων για τον αρχηγό του άρματος, που δεν θα διαφέρουν ριζικά από τα συστήματα μαζικής παραγωγής, η χρήση τους θα είναι μαζική, και το κόστος των υλικών θα μειωθεί.

Μειώνοντας το πλήρωμα στα δύο μέλη (αρχηγό-πυροβολητή και οδηγό) γίνεται εφικτή η επίλυση αριθμού προβληματικών ζητημάτων στην κατασκευή αρμάτων μάχης.

-Αυξημένη προστασία κατά της ακτινοβολίας

-Αλληλεπικαλυπτόμενες εργασίες πληρώματος,πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των εργονομιών απαιτήσεων

-Μείωση βάρους και μεγέθους του οχήματος.

Ωστόσο, η μείωση του πληρώματος στο κύριο άρμα μάχης απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ερευνητική και σχεδιαστική εξέλιξη ήδη από το αρχικό στάδιο της σχεδίασης.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το btvt.info για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.