Spitfire MJ 755: Το Ιερό Δισκοπότηρο της Αεροπορίας στην Ελλάδα κατέληξε σε κιβώτια!

Η επιχείρηση μεταφοράς του στην Αγγλία ναυάγησε και μετά από την παραμονή του στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών, το Spitfire έχει επιστρέψει στο Μουσείο της ΠΑ στο Τατόι μέσα σε κιβώτια! (defenceline.gr)

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

Το όνειρο για επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση του Spitfire MJ 755 που για χρόνια αποτέλεσε το πλέον πολύτιμο έκθεμα του Μουσείου της ΠΑ έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε έναν πραγματικό εφιάλτη. Η επιχείρηση μεταφοράς του στην Αγγλία ναυάγησε και μετά από την παραμονή του στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών, το Spitfire έχει επιστρέψει στο Μουσείο της ΠΑ στο Τατόι μέσα σε κιβώτια!

Το συγκεκριμένο Spitfire (MJ 755) προϊόν του εργοστασίου Castle Bromwich (παρτίδα ΜJ 721-756) εντάχθηκε τον Αύγουστο του 1944 στην 43η Μοίρα της RAF η οποία τότε κάλυπτε τις αποβάσεις στη Νότιο Γαλλία. Μετά από πολεμική δράση στη Βόρεια Ιταλία, παραδόθηκε στην Ελληνική Αεροπορία το Φεβρουάριο του 1947. Στην Ελλάδα τροποποιήθηκε ως φωτοαναγνωριστικό με δύο κάμερες στην άτρακτο και πέταξε για τελευταία φορά το Σεπτέμβριο του 1953. Την άνοιξη του 1995 μεταφέρθηκε από το Πολεμικό Μουσείο στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας.

Θυμίζουμε πως το αεροσκάφος είχαν επιθεωρήσει πριν από λίγα χρόνια μηχανικοί του μη κερδοσκοπικού φορέα “Shuttleworth Collection” καθώς και τεχνικοί της εταιρείας “Personal Plane Services”. Όλες οι υπηρεσίες και οι τεχνικοί που εξέτασαν το Spitfire διαπίστωσαν πως πρόκειται για ένα αεροσκάφος σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης και ότι κατόπιν της αποκατάστασης του θα είναι το πιο αυθεντικό λειτουργικό υπόδειγμα του τύπου. Σε συνέχεια της προσπάθειας αυτής προσωπικό του Μουσείου μετέβη στην Βρετανία όπου επισκέφθηκε φορείς που εκμεταλλεύονται ιστορικά αεροσκάφη όπως η εταιρεία ‘The Fighter Collection’ ενώ αποκτήθηκε και η απαραίτητη βιβλιογραφία μέσω του Μουσείου της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η έλλειψη κονδυλίων (δεν είναι μόνο αυτή η αιτία) δεν επέτρεψε την μεταφορά του αεροσκάφους στην Αγγλία, όμως το αεροσκάφος δεν μπορεί να συναρμολογηθεί ξανά, χωρίς την απαραίτητη βοήθεια από το εξωτερικό, με συνέπεια να παραμένουν όλα τα εξαρτήματά του μέσα σε κιβώτια, με τον κίνδυνο “απωλειών” να είναι υπαρκτός όσο ο καιρός και τα χρόνια περνούν και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση του Spitfire ως εκθέματος του μουσείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του defenceline.gr, κάθε τμήμα, εξάρτημα, βίδα, κλπ του αεροσκάφους έχει καταγραφεί και οι όποιες κινήσεις έγιναν ακολουθήθηκαν από τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής, μια διαδικασία που εξασφαλίζει την φύλαξη και διατήρηση του αεροπλάνου στο ακέραιο…

H ΠΑ, πέρα από την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την ασφάλεια των πτήσεων, την μέριμνα για το προσωπικό της όλων των βαθμίδων (Ιπτάμενο, Τεχνικό, στρατεύσιμο και πολιτικό) έχει την ιερή υποχρέωση να μεταλαμπαδεύει την ουσία της Αεροπορικής Ιδέας στις επόμενες γενιές. Αεροπορική Ιδέα χωρίς τη γνώση και τη ματιά στο ένδοξο παρελθόν δεν νοείται. Το Μουσείο της ΠΑ στο Τατόι φροντίζει γι αυτό και το έργο του είναι αξιοθαύμαστο μέχρι σήμερα.

Το υπογραμμίζει άλλωστε και η ίδια η Αεροπορίας μας, καθώς αναφέρει πως “αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και η έκθεση των κειμηλίων της Αεροπορίας, η μελέτη και η τεκμηρίωση της Ιστορίας, η προβολή των ιερών αγώνων και της Αεροπορικής Ιδέας ανά τους αιώνες“.

Το Spitfire θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το Ιερό Δισκοπότητο της Αεροπορίας στην Ελλάδα. Οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κάνουν ότι μπορούν για να το επαναφέρουν στην αρχική του κατάσταση, ως έκθεμα. Να μπορούν οι φίλοι της ΠΑ να το θαυμάζουν, όπως έκαναν για χρόνια. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ας ξαναδούμε το ζήτημα της λειτουργικής του “αναγέννησης”.

Το θρυλικό Spitfire όπως παρουσιάστηκε το 2006 στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι, φωτογραφημένο από τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη.

Το 1ο όμως βήμα είναι να βγει από τις κούτες (!) και αφού διαπιστωθεί πως όλα (μέχρι και την τελευταία βίδα) είναι στη θέση τους, να ξεκινήσει – με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού – η συναρμολόγηση του αεροσκάφους. Τα υπόλοιπα θα τα δουν οι αρμόδιοι σε δεύτερη φάση…

Όσο για το κόστος; Λύσεις υπάρχουν. Δεν μπορεί το ΥΕΘΑ ή η “Πολιτεία”; Ανοίξτε έναν λογαριασμό με τη μορφή εράνου (κάποτε είχε ξαναγίνει)… Οι φίλοι της ΠΑ και της Αεροπορικής Ιδέας θα δώσουν την απάντησή τους και θα είναι εκκωφαντική!

http://defenceline.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

20 Απαντήσεις

 1. Αρχικα λιγη ιστορια για το ιδιο το αεροπλανο:
  https://books.google.gr/books?id=_rcsEah93-cC&pg=PA106&lpg=PA106&dq=spitfire+mj755&source=web&ots=EbX4oo4DQT&sig=8ox18JdnsnS0MwpN580Te_oYGQ8&hl=el#v=onepage&q=spitfire%20mj755&f=false

  Επειτα , η ιστορια της προσπαθειας επαναφοράς σε λειτουργική κατάσταση του Spitfire :
  http://www.haf.gr/el/structure/units/day/units/kea_spitfire.asp
  http://www.haf.gr/el/news.asp?id=2617&sSearch=Spitfire&page=1

  Οταν ο κ. Δουκας, απογονος πιλοτου σπιτφαιρ, παυθηκε απο υπουργος , παυθηκε και το οποιο κυβερνητικο ενδιαφερον για αποκατασταση του αεροπλανου, ομως η ΠΑ συνεχισε την προσπαθεια. Λυση βρεθηκε και ηταν η δωρεαν παραχωρηση απο την ΠΑ του ιστορικου αεροσκαφους σε ειδικο ιδρυμα του εφοπλιστη Πιτερ Λιβανου, ωστε να μεταφερθει στην Αγγλια και να επισκευαστει απο τους πλεον ειδικους. Ο κ. Λιβανος ηταν ηδη ιδιοκτητης αλλου σπιτφαιρ και γνωστης του αντικειμενου.
  Η εγκριση του σχεδιου συμβασης δωρεαν παραχωρησης για 4 χρονια εγινε το 2012 , ενω εχει αναρτηθει και στη Διαυγεια :
  https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/%CE%924336-0%CE%9E9/document?inline=true

  Η ερωτηση ειναι λοιπον τι πηγε στραβα και δεν ενεργοποιηθηκε η αποφασισμενη δωρεαν παραχωρηση, ωστε να εχουμε ενα ελληνικοτατο πτησιμο “Spit” και να ακουμε τους 1600 ιππους του Μερλιν να βρυχονται…

  1. Μανώλη,στον πρώτο σύνδεσμο haf ἀναφέρεται ὅτι ἀποκτήσαμε 290 Spitts.
   Ἱσχύει;
   Ἤ ἰσχύει τόσο ὅσο ὅτι τα Hispano ἦταν των 30 χιλιοστῶν;

   1. Nαι , χονδρικα ισχυει . Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι η ΕΒΑ της δεκαετιας του 40-49 ειχε καποια στιγμη 290 μαχητικα. Μιλαμε για τις συνολικες παραλαβες 1943 – 1949, με τις αναλογες απωλειες διοτι πολεμουσαν συνεχως ολα αυτα τα χρονια. Μονο στον εμφυλιο παραδοθηκαν περι τα 200 σπιτς και απωλεσθηκαν περι τα 40. http://www.haf.gr/el/mission/weapons/historic/1941_1950/spitfire.asp http://www.haf.gr/el/mission/weapons/historic/1941_1950/spitfire_mkxvi.asp
    Ο ακριβης αριθμος τους δεν ειναι γνωστος. Πηγη ολων ηταν η RAF . A, προσθεσε και δυο Ισραηλινα Μk XI απο “απαλλοτροιωση”.

 2. στην πτηση ειδα το αεροπορια στον εμφυλιο του πτ Καρταλαμακη,επικοινωνησα τηλεφωνικα,ο Γερ νυν Αγ Παισιος ,ηταν ασυρματιστης στον εμφυλιο,και εχει πολλες διηγησεις σε διαφορα βιβλια,ο πτ Καρταλαμακης μου ζητησε να του στειλω τις μαρτυριες σχετικα με τον εμφυλιο,οι μαρτυριες ειναι πολυ ζωντανες(vivid)

  1. Ρε συ mcair, δε μας τα λες καλα, επικοινωνησες τηλεφωνικα με τον μακαριτη Καρταλαμακη στους ουρανους και σου ζητησε ο ιδιος να του στειλεις τις μαρτυριες σχετικα με τον εμφυλιο?????????

 3. ο πατηρ Αθανασιος Μυτιληναιος σαν στρατιωτης βρεθηκε στα σκοπευτικα spitfire κατα την διαρκεια εκπαιδευτικων βολων απο λαθος,η εμπειρια ηταν εξαιρετικα τρομακτικη ,το ακουσα σε κασετα στο ραδιο

 4. τα στρατιωτικα θεματα ειναι σα μια ξενη γλωσσα που εμαθα παιδι μεσω μεγαλυτερου εφηβου αδερφου,ο οποιος τα εγγκαταλειψε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.