SRA – Η «σκοποβολή τεσσάρων όπλων» των Φινλανδών εφέδρων

Πηγή: Reserviläisliitto | Διαγωνισμός SRA

Από τον PetriMäkelä, πηγή: Vantage Point North

Τα τελευταία 15 χρόνια έκανα σκοποβολή στο Σχολείο Πρακτικής Σκοποβολής γνωστό και ως IPSC και σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέλφους μου δεν έχω ολοκληρώσει το Φινλανδό συγγενή του, το SRA ή Sovellettu Reservilaisammunta, το οποίο χονδρικά μεταφράζεται ως Εφαρμοσμένη Σκοποβολή Εφέδρου. Τελικά, αυτό το σαββατοκύριακο κατάφερα να προγραμματίσω το υποχρεωτικό μάθημα ασφάλειας του SRA.

Αλλά, τι είναι το SRA;

Για να κατανοήσουμε το άθλημα, πρώτα πρέπει να διασχίσουμε τον Ατλαντικό Ωκεανό και να πάμε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), όπου εκεί δημιουργήθηκε η «Σκοποβολή Εξασκήσεως». Είναι, όπως υποδηλώνει το όνομα της, ένα άθλημα σκοποβολής που εστιάζει στην πρακτική και αποτελεσματική χρήση των σύγχρονων ειδών αυτοάμυνας και επιβολής νόμου με όπλα. Οι δοκιμασίες περιλαμβάνουν αριθμό σταδίων που εισάγουν τον σκοπευτή σε ένα σενάριο εναντίον πολλαπλών στόχων. Το στάδιο χρονομετρείται με ένα χρονόμετρο πυροβολισμού (shot timer) και οι βολές στους στόχους βαθμολογούνται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια βολή που υπολογίζεται διαιρώντας την βαθμολογία με τον χρόνο που απαιτήθηκε για να ολοκληρωθεί το σενάριο.

Πηγή φωτ: resul.fi|Χειμερινός διαγωνισμός SRA

Ενώ οι καταβολές του IPSC/UPSA ήταν οι πρακτικές εφαρμογές, έκτοτε εξελίχθηκαν σε πλήρη σκοπευτικά αθλήματα όπου τα στάδια είναι περισσότερο αφηρημένα και μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται είναι πολύ συγκεκριμένο για τα αγωνίσματα. Όταν το IPSC έφτασε στην Φινλανδία τη δεκαετία του 1980 υιοθετήθηκε και εκτελέστηκε από πολλούς εφέδρους. Σε μία χώρα όπου η συντριπτική πλειοψηφία των αγωνιστικών σκοπευτών και γενικά του αντρικού πληθυσμού είναι έφεδροι σύντομα παρατηρήθηκε ότι οι αγωνιστικές εξελίξεις στον εξοπλισμό και τα στάδια του IPSC δεν ήταν ακριβώς οι καλύτερες για τη βελτίωση των δεξιοτήτων που απαιτούνταν για τον έφεδρο. Έτσι, εξελίχθηκε το SRA.

Ορίστε ένα εξαιρετικά καλό εισαγωγικό βίντεο σχετικά με το τι είναι το SRA:

To SRA παίρνει τη βασική έννοια της «Σκοποβολής Εξασκήσεως», απλοποιεί κάποιους από τους κανόνες της και περιορίζει ορισμένες πτυχές του εξοπλισμού όπως τις πιστολοθήκες «επιχειρησιακών» εκδόσεων. Επίσης, το SRA προσφέρει στους διοργανωτές των αγώνων σημαντικά περιθώρια ελιγμών στην σχεδίαση και τα στάδια, ονομαζόμενα rasti στη φινλανδική γλώσσα. Υπάρχουν κάποιες αποστολές με στρατιωτικό προσανατολισμό μέσα σε αυτές που βαθμολογούνται παράλληλα με την σκοποβολή, όπως η ρίψη εκπαιδευτικής χειροβομβίδας και τα λοιπά.

Το βίντεο που ακολουθεί προέρχεται από το Πρωτάθλημα Φινλανδίας 2017:

Ο διαγωνισμός SRA χρησιμοποίει τρείς ή τέσσερις διαφορετικούς τύπους όπλων στον ίδιο αγώνα, με μερικές φορές να χρησιμοποιούνται στο ίδιο στάδιο (rasti) δύο όπλα. Οι σκοπευτές θα χρησιμοποιήσουν τυφέκια, πιστόλια, shotguns και περιστασιακά τυφέκια ελευθέρου σκοπευτή. Το κύριο όπλο σε έναν αγώνα SRA είναι το αυτόματο τυφέκιο, συνήθως ένα AR-15 ή μια AK-έκδοση. Περίπου οι μισοί βαθμοί σε έναν αγώνα εκτελούνται με το τυφέκιο. Το πιστόλι, το shotgun και το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτή μοιράζονται τους υπόλοιπους διαθέσιμους πόντους, με το πιστόλι, συνήθως, να είναι το πιο σημαντικό εκ των τριών. Αυτό το τμήμα αντανακλά τις δεξιότητες που απαιτούνται για έναν έφεδρο.

Τόσο το SRA όσο και το IPSC έχουν σημειώσει σταθερή ανάπτυξη στην Φινλανδία και είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή σκοπευτικά αγωνίσματα στην Φινλανδία. Το καλύτερο μέρος του διαχωρισμού των πολιτών στο IPSC και των εφέδρων στο SRA είναι πως μπορείς να κάνεις σκοποβολή και με τα δύο και τουλάχιστον οι περισσότεροι σκοπευτές αυτό πράττουν κατά περιόδους. Και στα δυο ισχύει η ασφάλεια χειρισμού οπλισμού, η ταχύτητα και η ακρίβεια.

Πηγή φωτ: Heli Soini | Διαγωνιζόμενος του SRA με εξοπλισμό που τηρεί τους κανονισμούς του διαγωνισμού
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.