Στα 150 εκ το ποσό που θα διατεθεί για εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 HN του ΠΝ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

To ποσό των 150 εκ ευρώ θα αγγίξει τελικά το ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 200 HN που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που ελήφθη προσφάτως και επιτέλους επιτρέπει την έναρξη φάσης υλοποίησης ενός προγράμματος, το οποίο είχε «παγώσει» για αρκετά χρόνια καθώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια.

Η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (ΜΕΖ), θα επιτρέψει την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων μάχης – αισθητήρων και ραντάρ, που είναι απαραίτητα ώστε να αυξηθεί η μαχητική ισχύς των πλοίων.

Στόχος είναι οι τέσσερις φρεγάτες κλάσης MEKO 200 HN δηλαδή η Φ/Γ ΥΔΡΑ (F-452), η Φ/Γ «ΣΠΕΤΣΑΙ» (F-453) η Φ/Γ «ΨΑΡΑ» (F-454) και  η Φ/Γ «ΣΑΛΑΜΙΣ» (F-455) (οι οποίες είναι και οι πλέον σύγχρονες που διαθέτει σήμερα η Διοίκηση Φρεγατών) να επεκτείνουν τον ορίζοντα επιχειρησιακής αξιοποίησης με αναβαθμισμένες ικανότητες για επιπλέον 25 χρόνια.

Επιδίωξη του ΓΕΝ (όπως είναι ήδη γνωστό) είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2020 με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023-2024, προσφέροντας ποιοτική αναβάθμιση επιχειρησιακών ικανοτήτων απέναντι σε μια διαρκώς διογκούμενη απειλή που αντιπροσωπεύουν τα πλοία του Τουρκικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την Ν.Α Μεσόγειο.

Για το λόγο αυτό η ιεράρχηση του προγράμματος ήταν συνεχώς ψηλά στη λίστα απαιτήσεων του ΓΕΝ ενώ στόχος είναι πέραν των νέων συστημάτων που θα ενσωματωθούν, τα πλοία να υποστούν τις απαραίτητες εργασίες γενικής συντήρησης (με δεδομένο το χρόνο ευδόκιμης υπηρεσίας που έχουν συμπληρώσει μέχρι σήμερα στο ΠΝ).

Οι εργασίες αυτές θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γενική επιθεώρηση/επισκευή πετρελαιοκινητήρων MTU των φρεγατών MEKO-200HN καθώς και υποστήριξη τακτικών συστημάτων και συστημάτων Διεύθυνσης Βολής των πλοίων.

Πάντως η διατιθέμενη πίστωση των 150 εκ ευρώ που θα καταβληθούν σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια, επιβεβαιώνει ότι η προσέγγιση που θα ακολουθηθεί, θα είναι αυτή ενός ελαφρού τμηματικού εκσυγχρονισμού. Παράλληλα είναι σαφές (όπως άλλωστε έχει διατυπωθεί εδώ και πολύ καιρό) ότι οι εργασίες – όταν θα ξεκινήσουν –  θα πραγματοποιηθούν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Μια λύση που επιβάλλεται μεν για τον περιορισμό του κόστους αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει τις απαιτήσεις για το προσωπικό που θα κληθεί να φέρει εις πέρας με επιτυχία το σπουδαίο αυτό έργο.

Με δεδομένη την πρότερη εμπειρία από την ανάληψη της ευθύνης ολοκλήρωσης και άλλων προγραμμάτων από το ίδιο το ΠΝ στο παρελθόν (όπως αυτό των υποβρυχίων, των ΤΠΚ Super Vitta, εκσυγχρονισμός φρεγατών “S”) είναι βέβαιο ότι η νέα πρόκληση θα ολοκληρωθεί τελικά με επιτυχία, αποφέροντας σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, την πολυπόθητη αναβάθμιση επιχειρησιακών ικανοτήτων στις φρεγάτες MEKO 200HN.

Σαφή αναφορά στο θέμα έκανε χθες και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή παράδοσης του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) Ρ-3Β ενδιάμεσης λύσης στο Πολεμικό Ναυτικό. Ειδικότερα ο ΥΕΘΑ ανέφερε οτι: “Προωθούμε τα άκρως απαραίτητα προγράμματα, όπως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, οι απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, η ενίσχυση του Στόλου με Φρεγάτες, η αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και ο εκσυγχρονισμός της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης. Με απόλυτο σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο, δρομολογούμε ενέργειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων”.

Προσπάθεια ενίσχυσης

Η απόφαση υλοποίησης του εκσυγχρονισμού των MEKO 200HN, μαζί με την παράδοση του πρώτου ΑΦΝΣ τύπου P-3B Orion της ενδιάμεσης λύσης (θα ακολουθήσουν άλλα 4 πλήρως εκσυγχρονισμένα) αποτελούν κρίσιμα βήματα που ήταν σε αναμονή εδώ και πολλά χρόνια στο ΠΝ.

Αυτά σε συνδυασμό με την διατυπωμένη πρόθεση απόκτησης 2-4 νέων ε/π MH-60R και την υλοποίηση Follow On Support για τα υπόλοιπα 11 ε/π S-70B6 Aegean Hawk, θα προσφέρουν σταδιακά στο ΠΝ πολύτιμες επιχειρησιακές ικανότητες που επιτυχγάνονται κυρίως μέσω της – ούτως ή άλλως – απαραίτητης υποστήριξης υφιστάμενων πλοίων και εναέριων μέσων..

Οι δυνατότητες των μέσων αυτών δεν θα πρέπει να υποτιμούνται ούτε να θεωρούνται ανεπαρκείς..

Μάλιστα ισχύει το αντίθετο καθώς το ΠΝ, ενισχύεται ποιοτικά μετά από πολύ καιρό με την πλήρη αξιοποίηση μέσων και μονάδων που σε συνδυασμό με το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, προσφέρουν ικανότητα εκτέλεσης οποιασδήποτε αποστολής στο Αιγαίο.

Το ζητούμενο δυστυχώς παραμένει όσον αφορά την  τεχνολογική ενίσχυση του Στόλου με δεδομένο το μέγεθος της απειλής, η οποία διογκώνεται διαρκώς.

Για το λόγο αυτό όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο ζήτημα τονίζουν ότι παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη απαίτηση, η δρομολόγηση λύσης που θα φέρει στο ΠΝ νέα πλοία με προηγμένες ικανότητες που χρειάζονται, ώστε να μη απολεσθεί η ισορροπία δυνάμεων στο ναυτικό πεδίο.

Κάτι που άλλωστε είχε τονίσει το 2018 και ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, (με την ιδιότητα του Α/ΓΕΕΘΑ), αναλύοντας τα  δεδομένα που αφορούν τις επιχειρήσεις του ΠΝ στο Αιγαίο.

Αυτό μεταφράζεται στην απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας, οι οποίες θα προκύψουν μέσα από ένα νέο ναυπηγικό πρόγραμμα με ορίζοντα 15ετίας, προκειμένου το ΠΝ να μην βρεθεί προ τραγικού αδιεξόδου, όταν τα πλοία που αποτελούν τη «ραχοκοκκαλιά» του Στόλου (δηλαδή οι φρεγάτες S) θα έχουν συμπληρώσει μέχρι το 2025 περί τα 45 χρόνια επιχειρησιακού βίου από την εποχή του ναυπηγήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 70.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Πηγαίνουν σίγουρα για εκσυγχρονισμό, η μήπως πρόκειται περισσότερο για ένα σύντομο ελαφρύ φρεσκάρισμα σε λίγα σημεία των πλοίων που θέλουν να ονομάζουν εκσυγχρονισμό παίζοντας λίγο με τις λέξεις;

 2. Με 37,5 εκ για το καθε πλοιο, τι να πρωτοκανεις με αυτα, επιλεκτικες «αναβαθμισεις» στα ηλεκτρονικα και στα μοτορια με τα οπλικα συστηματα να παραμενουν ιδια.Εχουμε παρει το καλαι με το αντιστοιχο προγραμμα των Kortenaer οποτε μενουμε στον ισιο δρομο, δεν ειναι εποχη για πειραματισμους.

  «προσφέροντας ποιοτική αναβάθμιση επιχειρησιακών ικανοτήτων απέναντι σε μια διαρκώς διογκούμενη απειλή που αντιπροσωπεύουν τα πλοία του Τουρκικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την Ν.Α Μεσόγειο.»

  Θα το παραφραζα ως εξης

  «ξαναπροσφέροντας ποιοτική υστερηση επιχειρησιακών ικανοτήτων απέναντι σε μια διαρκώς διογκούμενη απειλή που αντιπροσωπεύουν τα πλοία του Τουρκικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την Ν.Α Μεσόγειο.»

  1. Να δίνονται 500εκ. για τα P-3B και 150 για τις ΜΕΚΟ και τα υποβρύχια χωρίς σύγχρονες τορπίλες. Που αλλού γίνονται αυτά τα πράγματα;
   Μετά μας φταίνε οι άλλοι για την κατάντια μας;

 3. Ισως ειναι καλυτερα να μην κάνουμε τίποτα. Καλυτερα να τα δώσουμε για την διασωση της Καρετα-Καρετα…. ποιο πολυ τοπο θα πιασουνε τα φράγκα.

  Ειλικρινα, δεν μπορω να καταλαβω… 350 στα P3, 150 περιπου για 4 MH60R…. αλλα για τις κύριες και καλυτερες μονάδες του στολου…. peanuts. Δεν λεω οτι δεν χρειαζονται τα Παπα3 ή τα MH60R, αλλα ρε πουστη μου…. ναυτικο εισαι και δεν εχεις ΚΑΜΙΑ μοναδα επιφανειας αξια λογου. Ολες ειναι για να δεσουν στον ντοκο μαζι με τον Αβερωφ. Προτεραιοτητες δεν υπαρχουν εκει μέσα?

  Τεσπα, κυριολεκτικα πεταμένα λεφτα. Ελπιζω να μην κανουν τιποτα. Ας τις αποσυρουν. Δεν αξιζει τον κοπο. Αντε και θα βαλουνε ρανταρ. So fuckin what? Θα βλεπεις την απειλη και δεν θα μπορεις να κανεις τιποτε γι αυτο.

  1. Γιατι μπρε, αφου λεει οτι θα αλλαξουν φιλτρα, λαδια και τσιμουχες στις MTU.Επισης κατι πολυ σημαντικο που δεν αναφερει το αρθρο, θα μπει νεο εικονισμα του Αη Νικολα.

   1. Kαι να ήθελα να σχολιάσω,τα είπες όλα.
    (μόνο νήν το παίρνεις επάνω σου,με αυτούς εκεί πάνω είναι σάν να κλέβεις εκκλησία)

   2. Μην ξεχνάς τα νέα υπέρ-ελικόπτερα(ΜΗ-60) απο Αμερική, που θα «αντισταθμίσουν» (όπως το φαντάζονται μερικοί) πλήρες τις ανεπάρκειες των πλέον (ολίγων ξεπερασμένων) συστημάτων που φέρουν τα πλοία.
    Άλλωστε, γιατί να εκσυγχρονίζεις ολόκληρα πλοία για εκατοντάδες εκατομμύρια, όταν μπορείς να αγοράσεις μερικά νέα ελικόπτερα με συγχρόνους αισθητήρες τα οποία θα φορτώσεις στα πλοία για να έχουν εκείνα «αυτιά και μάτια» (προφανώς η «σοφία» της εποχής στην Ελλάδα). Απορώ πως δεν το σκέφτηκαν οι «μπαγλαμάδες» σε άλλες νατοϊκές χώρες που εκσυγχρονίζουν υπάρχοντα και αγοράζουν νέα πλοία. Ειδικά οι Αυστραλοί που φόρεσαν νέα ραντάρ σε αυτές τις μονάδες, πρέπει να είναι «χαζοί» που ξόδεψαν χρήματα για να εκσυγχρονίσουν φρεγάτες, αντί να αγοράσουν μερικά ελικόπτερα.

 4. Yπαρχει λογος που γινεται ολο αυτο.Το κανονικο προγραμμα ειναι 150 εκ ανα πλοιο, αλλα λεμε δημοσια οτι τα 150 εκ αφορουν ολα τα πλοια.Ετσι τα χαιβανια οι απεναντι θα νομιζουν οτι το προγραμμα ειναι για τα μπαζα αλλα σε περιπτωση πολεμου θα βρεθουν προ εκπληξεως οταν τα δικα μας θα τους ριξουν τις τορπιλες φωτονιων του Star Trek (αφου θα εχουν σηκωσει πρωτα τις ασπιδες προστασιας).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.