Σταματήστε να λέτε ότι τα άρματα είναι παρωχημένα μόνο επειδή η Ρωσία τα χρησιμοποιεί λάθος

Φωτ: @phillips_allen1/twitter

Η ιδέα πως το άρμα μάχης δεν αποτελεί πλέον μια κυρίαρχη απειλή μέσα στο πεδίο της μάχης είναι κενή, εσφαλμένη και περίπου τόσο παλιά όσο και το άρμα μάχης.

Η Ρωσία, κατά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους ανεξάρτητους ερευνητές πολεμικών επιχειρήσεων της ομάδας πληροφοριών ανοιχτών πηγών Oryx, έχει απωλέσει σχεδόν 500 άρματα μάχης. Σύμφωνα με την Ουκρανία, ο αριθμός αυτός πλησιάζει τα 700 άρματα μάχης.

Και οι δύο ποσότητες είναι εντυπωσιακές και εγείρουν το ερώτημα: Είναι τα άρματα μάχης παρωχημένα; Βουτηγμένα μέσα στην λάσπη με φρικτή διοικητική μέριμνα, ουκρανούς οπλισμένους με αντιαρματικά όπλα, τα ρωσικά άρματα μάχης, τα οποία αυτή τη στιγμή εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως φλεγόμενα συντρίμμια, αποδεικνύουν, προφανώς, ότι η απάντηση είναι ναι, είναι παρωχημένα. Είναι δελεαστικό να πιστέψουμε ότι οι ευέλικτοι και αποφασισμένοι ουκρανοί, οπλισμένοι με εξελιγμένους Javelin, έχουν ανατρέψει όλα όσα γνωρίζουμε σχετικά με τα άρματα μάχης από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως η αλήθεια είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Ο θάνατος των αρμάτων μάχης, ως η κατεξοχήν αποτέλεσμα των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων, που είχε προβλεφθεί σχεδόν πριν από έναν αιώνα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η Ρωσία επιχείρησε να εκτελέσει μια στρατιωτική εισβολή τύπου κεραυνοβόλου πολέμου (Blitzkrieg), αναπτύσσοντας έναν απίστευτο αριθμό στρατιωτών και αρμάτων μάχης με στόχο να καταλάβει γρήγορα τις μεγαλύτερες πόλεις. Καθώς οι μάχες διεξάγονταν και οι ρωσικές ανθρώπινες απώλειες αυξάνονταν, παρατηρητές, σοβαροί αλλά και του …”καναπέως” – ξεκίνησαν να κατηγορούν τα άρματα μάχης.

Είναι ένας ισχυρισμός τόσο παλιός όσο σχεδόν και τα άρματα μάχης. Είναι παράξενο, δεδομένου ότι η ίδια η Ουκρανία ζητάει άρματα μάχης από τους συμμάχους της. Είναι επίσης και λανθασμένος, παρερμηνεύει εντελώς τις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις και αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τι πραγματικά είναι αυτό που καταστρέφει τα ρωσικά άρματα μάχης στην Ουκρανία: Ο ελλιπής σχεδιασμός και η κακή διοικητική μέριμνα.

«Κάθε τόσο οι άνθρωπο αρέσκονται να λένε ότι τα άρματα μάχης είναι ξεπερασμένα. Ξεσπάει μια νέα σύγκρουση, μερικά άρματα μάχης διαλύονται και ο κόσμος αρχίζει αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε στο Motherboard ο Nicholas Drummond, απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού Στρατού, αναλυτής αμυντικής βιομηχανίας και σύμβουλός Ηνωμένου Βασίλειου στην γερμανική αμυντική βιομηχανία Krauss-Maffei Wegmann.

Είναι σχεδόν κοινότυπο το να λες ότι τα άρματα μάχης είναι παρωχημένα. Στο τέλος του Α’ ΠΠ, άνθρωποι έγραφαν ότι τα μηχανοκίνητα τεθωρακισμένα πιθανόν να μην χρησιμοποιούνται ποτέ ξανά στα πεδία μάχης. Οι αρματομαχίες, φυσικά, κυριάρχησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1960, ένας Βρετανός ιστορικός έγραφε: «Επανειλημμένα, τα τελευταία 40 χρόνια που οι ανώτατες αμυντικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι το άρμα μάχης είναι νεκρό ή ξεψυχάει, αυτό όμως ανασταίνεται από τον τάφο στον οποίον το είχαν στείλει – και πιάνονταν στον ύπνο».

Για τον Drummond και λοιπούς, το άρμα μάχης διαδραματίζει στον πόλεμο ένα σημαντικό κομμάτι, «όλοι λένε ότι στο μέλλον οι πόλεμοι θα γίνονται μόνο με ανεπάνδρωτα αεροχήματα, αεροπλάνα, πυραύλους, υποβρύχια, δορυφόρους και ούτω καθεξής», δήλωσε. «Όμως κανένα από αυτά δεν μπορεί να καταλάβει ή να διατηρήσει εδάφη».

Η Ρωσία για να μπορέσει να εκπληρώσει τους εδαφικούς της αντικειμενικούς σκοπούς (ΑΝΣΚ) στην Ουκρανία, πρέπει να εφελκύσει τους ουκρανούς έξω από τις θέσεις τους και να ελέγξει τα εδάφη που ανήκουν στην Ουκρανία. «Αυτή η δυνατότητα της κατάληψης και διατήρησης εδαφών είναι ζωτικής σημασίας», είπε ο Drummond.

«Και αυτό δεν μπορεί να το κάνεις με πολλά απ’ τα άλλα συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας που ο κόσμος αρέσκεται να μιλάει με στόμφο. Αυτό που λέω ήταν πραγματικότητα, στο Βατερλώ, στο Γκέτισμπεργκ, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στα Φωλκλαντς, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Όμως ισχύει και σήμερα. Και βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους στο έδαφος, να διατηρούν τα εδάφη τους από τις ρωσικές επιθέσεις και να προκαλούν απώλειες».

Τα τεθωρακισμένα εξακολουθούν να ‘ναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να προστατεύσεις το Πεζικό καθώς αυτό κινείται προς κατάληψη θέσεων ώστε να καταλάβει και να διατηρήσει εδάφη. «Το πυροβολικό είναι ο βασιλιάς της μάχης και είναι μια τόσο σοβαρή απειλή που ο μοναδικός τρόπος που μπορείς να μετακινηθείς είναι υπό την προστασία θωρακίσεων», δήλωσε ο Drummond. «Τι ρόλο διαδραματίζουν τα άρματα μάχης; Λοιπόν, τα άρματα μάχης, βασικά, υποστηρίζουν το Πεζικό κατά την έφοδο και καταστρέφουν άλλα άρματα μάχης».

Η Ρωσία χρειαζότανε άρματα μάχης αν επρόκειτο να κατακτήσει την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Drummond, η Ρωσία τα θαλάσσωσε στην υποστήριξη και τον σχεδιασμό. «Όταν εισέβαλαν στην Ουκρανία, αντελήφθησαν εντελώς λανθασμένα την στάση της Ουκρανίας σε σχέση με την κατάληψη της από την Ρωσία», δήλωσε. «Δεν το αντιλήφθηκαν. Οπότε για αυτόν τον λόγο υπήρξε αυτή η πορεία των τεθωρακισμένων. Και οι Ουκρανοί δεν τo είχαν αυτό. Τα εντόπιζαν. Οπότε ήταν ήδη μια κακή στρατηγική από την αρχή, λάθος τακτικές, ελλιπής διοίκηση, φρικτή διοικητική υποστήριξη και εξαιρετικά αργή ή αλλαγή αυτής της προσέγγισης όταν διαπίστωσαν ότι πήγαινε στραβά».

Ο ρωσικός Στρατός έχασε περισσότερα άρματα μάχης κατά τις τρείς πρώτες εβδομάδες του Πολέμου από όσα διαθέτει συνολικά ο βρετανικός Στρατός. «Αυτό σου δείχνει ακριβώς την κλίμακα της ανικανότητας, που συνοδεύτηκε από τον τρόπο που διεξήγαγαν την εκστρατεία», δήλωσε ο Drummond.

Ο Επιλοχίας Jameson Mead, ένας εν ενεργεία Πεζοναύτης των ΗΠΑ, συμφώνησε. Ο Mead είναι Αρχιπυροβολητής, ένα καθήκον που του δίνει οικειότητα σε διάφορα οπλικά συστήματα συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης και αντιαρματικών όπλων. Ο Mead είπε ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και δεν αντιπροσωπεύουν το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. «Ξανοίχθηκαν υπερβολικά», είπε ο Mead για τους Ρώσους. «Συστήματα όπως τα άρματα μάχης, ΤΟΜΠ ή οτιδήποτε έχει ως επίκεντρο τα οχήματα μάχης, απαιτεί μεγάλο όγκο διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης ώστε να τα συνοδεύει».

Το άλλο μισό της ιστορίας των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία είναι η χρήση αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων (ATGM), όπως ο Javelin, από τον Στρατό της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Mead, η εκπαίδευση κάποιου πάνω στο Javelin απαιτεί ελάχιστες ημέρες και το όπλο κοστίζει περίπου $100000. Η εκπαίδευση ενός πάνω στο άρμα μάχης απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο, κόπο και χρήματα.

«Πως εκπαιδεύω οδηγούς που είναι επαγγελματίες και έχουν πυροβολητές που είναι επαγγελματίες; Τι γίνεται με τους Αρχηγούς οχημάτων που κατανοούν την εκστρατεία;» είπε ο Mead. «Τις περισσότερες φορές βλέπουμε ότι το ρωσικό δόγμα δεν είναι επίκαιρο, δεν συμβαδίζει με τις σημερινές εξελίξεις. Οι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί εξακολουθούν να μην είναι απλωμένοι. Είναι αρκετά εύκολο για εμάς να χρησιμοποιήσουμε πράγματα όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος ή τα ντρόουνς ώστε στην συνέχεια να εντοπίσουμε αυτούς τους σχηματισμούς και να εκτελέσουμε, πάνω τους, ακριβή έμμεσα πυρά με τα περιφερόμενα πυρομαχικά για να τους εξολοθρεύσουμε».

Ο Drummond επεσήμανε επίσης τα οικονομικά προβλήματα της απώλειας τόσων πολλών αρμάτων μάχης. «Όταν βλέπεις μηχανοκίνητα μέσα $10 εκατομμυρίων να αφανίζονται από ένα στοιχείο $100000, αυτό είναι αρκετά απογοητευτικό», είπε. «Και πιστεύω ένα από τα ζητήματα είναι ότι τα άρματα μάχης έχουν γίνει τόσο μεγάλα, τόσο εξελιγμένα και τόσο ακριβά που μετά βίας μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά έναν μεγάλο στόλο από αυτά».

«Τα άρματα μάχης δεν μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται μεγαλύτερα, βαρύτερα και πιο ακριβά», είπε. «Το άλλο πράγμα με αυτά είναι ο πόλεμος που έχει γίνει πολύ, πολύ γρήγορος. Και με τα UAV, έχεις μάτια παντού στον ουρανό. Αυτό σε κάνει πολύ ευάλωτο αν δεν μπορείς να κινηθείς γρήγορα».

Τόσο ο Mead όσο και ο Drummond είπαν ότι τα άρματα μάχης θα πρέπει να γίνουν φθηνότερα και πιο ευέλικτα για να προσαρμοστούν στο σύγχρονο πεδίο μάχης. «Τα άρματα μάχης παραμένουν επίκαιρα, αλλά δεν μπορείς να έχεις τα επόμενης γενιάς άρματα μάχης που θα κοστίζουν $14 εκατομμύρια το ένα. Δεν μπορείς να διατηρηθείς έναν τέτοιο στόλο», δήλωσε ο Drummond. «Ειλικρινά, αυτό που θέλεις είναι ένα όχημα που θα κοστίζει $1 ή $2 εκατομμύρια. Μπορείς να έχεις πολλά τέτοια και δεν έχει σημασία αν θα χάσεις ένα».

Επίσης, Mead και Drummond τόνισαν από κοινού ότι η επίθεση και η άμυνα είναι δύο από τα αρκετά δύσκολα τακτικά έργα του Πολέμου. «Προστατεύουν κατοικημένα κέντρα», είπε ο Mead. «Ετοιμάζουν περίπλοκες ενέδρες κοντά στο σημείο που βρίσκονται. Δεν κινούνται μπροστά. Οπότε αν είσαι μια αμυνόμενη δύναμη και έχεις ακριβώς εκεί τη διοικητική μεριμνά σου και δεν απαιτείται να μετακινηθεί, τότε ναι, όλοι μπορούν να διαθέτουν ένα ATGM».

Καθίσταται αρκετά δύσκολο για όλους να χρησιμοποιούν βαριούς αντιαρματικούς πυραύλους όταν είσαι αυτός που βρίσκεται στην επίθεση. Ο πόλεμος έχει μετακινηθεί ανατολικά προς το Ντονμπάς και τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα. Η Ουκρανία κινητοποιεί τις ταξιαρχίες τεθωρακισμένων, συμπεριλαμβανομένων των εφεδρειών της, και οι μάχες στο Ντομπάς αναμένεται να είναι αιματηρές και μακροχρόνιες. Πιθανόν θα είναι πολλά άρματα μάχης που θα αντιμετωπίζουν άρματα μάχης. Τα προάστια, τα δάση και οι οδικές αρτηρίες του Κίεβου και των περιχώρων δεν φτιάχτηκαν για αρματομαχίες. Τα απέραντα ανοιχτά πεδία του Ντομπάς θα είναι μια άλλη ιστορία.

«Τα άρματα μάχης πάντα θα έχουν κάποιου είδους ρόλο στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Τα άρματα μάχης προσφέρουν τεράστιες ποσότητες άμεσων πυρών. Ένα άρμα μάχης είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος», δήλωσε ο Mead. «Κάποτε το άρμα μάχης είχε θεϊκή υπόσταση μέσα στο πεδίο της μάχης… δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τον ρόλο του να διαθέτεις ενα πυροβόλο 120 χλστ και ένα συζυγές πολυβόλο με μια ρουκέτα που είναι φορητή, που να μπορείς να μετακινηθείς γρήγορα και να επηρεάζεις το πεδίο μάχης γύρω σου».

Χώρες από όλον τον κόσμο αποστέλλουν στην Ουκρανία όπλα και τεθωρακισμένα. Συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης. Η Γερμανία προσφέρει 50 ανακατασκευασμένα Leopard 2 και οι ΗΠΑ βοηθάνε με την οργάνωση μιας προσπάθειας αποστολής σοβιετικής εποχής τεθωρακισμένων.

Η εποχή του άρματος μάχης δεν έχει τελειώσει ακόμα…

Πηγή: vice.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Τα άρματα απειλούνται και όταν κινούνται και όταν είναι στατικά . κυρίως από UCAV αλλά και UAV που θα δώσουν τις θέσεις των αρμάτων, στο Πυροβολικό στα μαχητικά, επιθετικά ελικόπτερα, ακόμα και πολεμικά πλοία.
  πως θα προστατεύσω την επένδυση μου ; θα τα συγκεντρώσω κάτω από πολυστρωματική αντιαεροπορική άμυνα;
  και εάν βρούνε κενά σε αυτήν την άμυνα και κατορθώσουν να τα εντοπίσουν; δουλεύει αυτή η άμυνα σε πραγματικές συνθήκες; πόσο κοστίζει μία τέτοια αντιαεροπορική επιτήρηση και ποια μέσα θα έφερναν αποτέλεσμα;
  θα επιτηρώ την περιοχή και θα κυνηγάω τα UCAV, UAV του εχθρού να τα καταρίψω ή να τα προσγειώσω ή να τα απροποσανατολίσω ;

  ποιοί το έχουν κατορθώσειτο παραπάνω μέχρι τώρα με επιτυχία;

  θα συμβιβαστώ με ΄απώλειες και πόσες θα είναι αυτές για να έχω την δυνατότητα να υποστηρίξω πεζικό ;

  σπαζοκεφαλιά δεν είναι;

 2. Τα προβλήματα που εντόπισα ήταν 2,εκτός από τη ΔΜ.
  1.Ο καιρός που δεν επέτρεψε τα άρματά να κινηθούν εκτός δρόμου.
  2.συγχρονισμος και εκπαίδευση με το πεζικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.