Στην Αλεξανδρούπολη δυνάμεις της 16ης Ταξιαρχίας Υποστήριξης των ΗΠΑ

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) ανακοίνωσε πως τον Απρίλιο 2021 η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1st CAB) της 1ης Μεραρχίας Πεζικού θα αντικαταστήσει την Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας. Η 1st CAB θα υπηρετήσει ως το στοιχείο Αεροπορίας Στρατού του Στρατού ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής και θα είναι υπεύθυνη για τα αεροπορικά μέσα των δυνάμεων των ΗΠΑ που θα αναπτυχθούν προς υποστήριξη της άσκησης ATLANTIC RESOLVE.

«H Ταξιαρχία Demon είναι ενθουσιασμένη για την κυκλική εναλλαγή μας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Συνταγματάρχης Μπράιαν Σιβερς, Διοικητής της 1st CAB. «Αποβλέπουμε στην ενίσχυση της μακροχρόνιας συνεργασίας μας με τους συμμάχους και εταίρους μας, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτείων στο NATO».

Η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού της 1ης Μεραρχίας Πεζικού από το Φόρτ Ραϊλι στο Κάνσας θα αντικαταστήσει τον Απρίλιο 2021 την Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας. Αυτή είναι η δεύτερη κυκλική εναλλαγή του σχηματισμού προς υποστήριξη της ATLANTIC RESOLVE.

Η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού θα αναπτύξει περίπου 1800 άτομα, 50 ελικόπτερα UH-60 και HH-60 Black Hawk, 10 CH-47 Chinook, 25 επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και 1800 τροχοφόρα οχήματα και στοιχεία εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός τους έχει προγραμματιστεί να φτάσει στα τέλη Φεβρουάριου στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Δουνκέρκης στην Γαλλία. Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού και του προσωπικού θα σταθμεύσει στην Γερμανία, με προκεχωρημένη παρουσία στην Λετονία, την Ρουμανία και την Πολωνία.

Εγκατάσταση δυνάμεων της 16ης Ταξιαρχίας Υποστήριξης στην Αλεξανδρούπολη

Αρχές Φεβρουαρίου δύναμη διοικητικής υποστήριξης της 16ης Ταξιαρχίας Υποστήριξης του Στρατού των ΗΠΑ, που εδρεύει μόνιμα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε τρία στρατόπεδα στην Γερμάνια, στο Κάισερσλαουτερν, στο Μπαουμχολεντερ και το Γκραφενβερ, και ένα στην Βιτσέντσα της Ιταλίας, απέστειλε κλιμάκιο προσωπικού που στρατοπέδευσε σε δικά του λυόμενα κτήρια μέσα σε στρατόπεδο του Ελληνικού Στρατού στην Αλεξανδρούπολη με σκοπό την ανάπτυξη, σε πρώτη φάση, διοικητικού κλιμακίου επιμελητείας περιοχής LSA Mayor Cell για την σταθεροποίηση και προετοιμασία με σκοπό την παροχή διοικητικής υποστήριξης, οικονομικής διαχείρισης αλλά και όλο το φάσμα των υπηρεσιών που απαιτούνται για την υποστήριξη των επιχειρήσεων των ασκούμενων δυνάμεων επιπέδου τάγματος και ταξιαρχίας κατά την ATLANTIC RESOLVE.

Επισημαίνεται ότι γίνεται για δεύτερη φορά χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για μετακινήσεις μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, μετά την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA).

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, αυτές «οι δραστηριότητες επιβεβαιώνουν το ολοένα και αυξανόμενο επίπεδο συνέργειας μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών, μετά τη δυναμική που προσέδωσε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, η υπογραφή του πρωτοκόλλου επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η εξέλιξη του Στρατηγικού Διαλόγου. Επιπρόσθετα, αναδεικνύεται η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και της Ελληνικής Επικράτειας εν γένει».

«Επέστρεψε» το μεταγωγικό Endurance στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης

«Έδεσε» το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου 2021 στον νέο εμπορικό τερματικό λιμένα της Αλεξανδρούπολης το μεταγωγικό Endurance. Με τον τρόπο αυτό ξεκινούν οι διασυμμαχικές ασκήσεις που θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο.

©Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης

Πρόκειται για ένα πλοίο RoRo, που μεταφέρει στρατιωτικό υποστηρικτικό υλικό, που εν συνεχεία θα προωθηθούν στη Ρουμανία προκειμένου να συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση.

©Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης

Το AR Endurance απέπλευσε πριν από περίπου μια εβδομάδα από λιμάνι της Γαλλίας και έφτασε στην Αλεξανδρούπολη το μεσημέρι της Τετάρτης. Έχει ναυπηγηθεί το 1996, μήκος 264,5 μέτρα, πλάτος 32,2 μέτρα και βύθισμα 7,4 μέτρα, ενώ η χωρητικότητά του φτάνει τους 48.988 t DWT.

Το Endurance -που κατέπλευσε για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2020- αποτελεί το μεγαλύτερο πλοίο που έχει μπει ποτέ στο λιμάνι της πόλης.

ATLANTIC RESOLVE από το 2014

Από τον Απρίλιο του 2014, ο Στρατός ΗΠΑ Ευρώπης και Αφρικής ηγείται των προσπαθειών μεταφοράς μονάδων του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη για εννιά μήνες κάθε φορά. Η ανάπτυξη έτοιμων, επιχειρησιακά ικανών μονάδων των ΗΠΑ στην Ευρώπη προς υποστήριξη της ATLANTIC RESOLVE είναι η ισχυρή και ακλόνητη απόδειξη της δεσμεύσεως των ΗΠΑ στο NATO και την Ευρώπη. Μέσω της διμερούς, κοινής και πολυεθνικής εκπαίδευσης, η ATLANTIC RESOLVE χτίζει την ετοιμότητα, αυξάνει την διαλειτουργικότητα και αυξάνει τους δεσμούς ανάμεσα στους συμμαχικούς Στρατούς.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.