Στο… τραπέζι και πάλι η αγορά γαλλικών φρεγατών – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Μακρόν

©Naval Group | Καλλιτεχνική απόδοση της φρεγάτας “Belharra” στην θάλασσα.

Γράφει ο Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης, πηγή: lawandorder.gr

Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και η εκεί πρώτη του συνάντηση με τη σημερινή υψηλή ιδιότητά του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, επαναθέρμανε το ζήτημα της αποκτήσεως από την Ελλάδα γαλλικών πολεμικών πλοίων για την ενίσχυση του Ελληνικού Στόλου.

Μολονότι το θέμα αυτό δεν είναι καινούργιο καθώς ετέθη για πρώτη φορά κατά την εν Αθήναις πρώτη επίσκεψη του τότε Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί και στις επαφές που αυτός είχε με τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, εντούτοις παραμένει έκτοτε – διαχρονικώς – η πρώτη και κύρια προτεραιότητα και εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού μας Ναυτικού για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου του των κυρίων σκαφών του επιφανείας, που είναι οι φρεγάτες. Στη συνέχεις ακολούθησε ως γνωστόν η μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα και όλα αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΝ «πάγωσαν». Οι επιχειρησιακές ανάγκες όμως παραμένουν και τώρα που η Ελλάδα βγήκε από την κρίση, οι ανάγκες αυτές αναμένουν να υλοποιηθούν. Το «πως» και το «πότε» είναι το θέμα.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι την παρούσα χρονικώς στιγμή ο Ελληνικός Στόλος διαθέτει 13 φρεγάτες, που είναι και οι κύριες μονάδες των σκαφών επιφανείας του, από τις οποίες οι 9 είναι μεταχειρισμένες, πρώην ολλανδικές τύπου “Standard” (“S”), κλάσεως «Έλλη», και οι υπόλοιπες 4 τις είχαμε αποκτήσει ολοκαίνουργιες στη δεκαετία του ’90, τύπου MEKO-200HN, κλάσεως «Ύδρα». Οι πρώτες, οι λεγόμενες και «ολλανδικές», αρχίσαμε να τις αποκτούμε το 1981 – κοντεύουν δηλ. τα 40 χρόνια στην ελληνική υπηρεσία και περίπου οι μισές από αυτές (4) έχουν υποστεί «εκσυγχρονισμό μέσης ζωής» (“Mid-Life Update”/MLU. Γι’αυτές ακριβώς τις μεγάλης ηλικίας φρεγάτες γίνεται η συζήτηση για την αγορά (ή «ενοικίαση») γαλλικών ή και αμερικανικών φρεγατών, καθώς για τις 4 νεότερες, τις τύπου MEKO-200HN υπάρχει ξεχωριστό πρόγραμμα αναβαθμίσεώς τους, που το έχει έτοιμο το ΠΝ και θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, επίσης πολύ υψηλά στις προτεραιότητές του, αλλά το οποίο επίσης είχε «παγώσει» λόγω των περικοπών του Μνημονίου και των δύσκολων χρηματοδοτικά ετών της οικονομικής κρίσεως που πέρασε η χώρα. Ήδη όμως και τα σκάφη αυτή πλησιάζουν τα 30 χρόνια συνεχούς επιχειρησιακής τους παρουσίας και αξιοποιήσεώς τους από τον Ελληνικό Στόλο και η αναβάθμισή τους είναι επιβεβλημένη.

Με όλα αυτά κατά νου, όλες οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας στις επαφές τους με τους Γάλλους έθεταν το θέμα αυτό. Η αρχή – ως προελέχθη ήταν κατά τη συνάντηση των Αθηνών Κώστα Καραμανή – Φρανσουά Σαρκοζί, όπου τότε ο λόγος ήταν για την απόκτηση «2+2» φρεγατών τύπου FREMM, ακολούθησαν εκτενέστατες συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών αρμοδίων, της ελληνικής Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και του Πολεμικού Ναυτικού και της αντίστοιχης γαλλικής DGA (=Direction Generale d’Armanement) και της κατασκευάστριας γαλλικής ναυπηγικής εταιρείας DCNS, που σήμερα έχει μετεξελιχθεί και μετονομαστεί σε Naval Group. Οι συζητήσεις αυτές στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις ελληνικές προτάσεις για το πως θα ήθελαν την «ελληνική φρεγάτα» και με βάσει τις προτάσεις αυτές και ως βάση τη φρεγάτα FREMM, μετεξελίχθη και κατασκευάστηκε η «φρεγατοκορβέτα» (ας μας επιτραπεί η λέξη) “[email protected]”, η οποία είναι ένα σκάφος που διαθέτει τον εξοπλισμό μιας FREMM (και ίσως και ισχυρότερο), ενώ είναι μικροτέρου μεγέθους, με λιγότερο πλήρωμα, και περισσότερο προσαρμοσμένη στον ηλεκτρονικό πόλεμο (νέο ραντάρ, ηλεκτρονικά συστήματα, κυβερνοπόλεμος/κυβερνοάμυνα κλπ).

Τελευταία φορά, προ της προσφάτου συναντήσεως Μητσοτάκη – Μακρόν, το θέμα είχε τεθεί κατά τη συνάντηση του προηγούμενου Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επίσης με τον Πρόεδρο Μακρόν, αλλά και τότε το θέμα είχε «κωλύσει» στην οικονομική παράμετρο. Θυμίζουμε ότι μία αλήστου μνήμης «παρέμβαση του τότε ΑΝΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη ότι το επόμενο καλοκαίρι δύο γαλλικές φρεγάτες θα πλέουν στο Αιγαίο «νοικιασμένες» με λίζινγκ από την Ελλάδα, είχε προκαλέσει την άμεση διάψευση (την επόμενη μέρα) της Γαλλίδος υπουργού Αμύνης από το Ναύσταθμο της Τουλών, όπου επισήμανε ότι οι υπάρχουσες σε επιχειρησιακή ετοιμότητα γαλλικές φρεγάτες μόλις και επαρκούν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του γαλλικού ΠΝ σε παγκόσμιο επίπεδο και επομένως δεν υπάρχει ούτε σκέψη για δανεισμό κάποιων εξ αυτών.

Έκτοτε πέρασε αρκετός καιρός, επήλθε στην Ελλάδα κυβερνητική αλλαγή, και τώρα η συζήτηση (από ελληνικής πλευράς) τίθεται στη μέθοδο της «διακρατικής συμφωνίας» (GtG ή Government-to-Government) κατά το επικρατούν σύστημα με τις ΗΠΑ για την απόκτηση οπλικών συστημάτων από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφονται και οι προσπάθειες της κυβερνήσεως του Κυρ.Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και τη λεπτομερέστατη – σχεδόν 3 ώρες διήρκεσε – ενημέρωσή του για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενημερώθηκε από τον ΥΕΘΑ Νικόλαο Παναγιωτόπουλο αλλά και τις ηγεσίες του ΓΕΕΘΑ (Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου) και του ΠΝ (Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ) για το κατεπείγον του θέματος της αποκτήσεως φρεγατών (είτε γαλλικών είτε αμερικανικών)προκειμένου ο Στόλος να συνεχίσει να είναι αξιόμαχος και ετοιμοπόλεμος και τα προσεχή χρόνια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς οι επιχειρησιακές απαιτήσεις του συνεχώς αυξάνονται λόγω της τουρκικής προκλητικότητος στις ελληνικές θάλασσες και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτό του έγινε γνωστό, το κατάλαβε και έκτοτε είναι πολύ υψηλά και στη δική του διαπραγματευτική ατζέντα.

Οι νέες φρεγάτες Belharra διαθέτουν το κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Cruise (NCM), για προσβολή στρατηγικής σημασίας στόχων ξηράς, που διαθέτει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων, (το αντίστοιχο «θαλασσινό» SCALP-NG που διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία), ενώ για την προστασία της από τις εναέριες απειλές είναι εξοπλισμένη με μέχρι και 32 κάθετα εκτοξευόμενους αντιαεροπορικούς/ αντιβαλλιστικούς πυραύλων Επιφανείας – Αέρος τύπου Aster-30 της MBDA. O Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαιτίσεως στόχου μέχρι ύψη 20 χιλιομέτρων και σε απόσταση έως και 120 χιλιόμετρα. Τέλος, το σκάφος διαθέτει ένα ραντάρ AESA, το σύγχρονο SEA FIRE 500 της εταιρείας Thales, με εμβέλεια 500 χιλιομέτρων (κατά τους κατασκευαστές τους) και υψηλές ικανότητες αποκαλύψεως στόχων με χαμηλό RCS και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά και υψηλή ευκινησία.

Κάτι τελευταίο, αλλά όχι έσχατο. Την τελευταία πενταετία η ΓΔΑΕΕ έχει την ευτυχή συγκυρία να έχει ως επικεφαλής της τον Αντιναύαρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη ΠΝ, έναν εξαιρετικό από πάσης απόψεως αξιωματικό, ο οποίος έχει διατελέσει κυβερνήτης φρεγάτας, Διοικητής Μοίρας Φρεγατών και της Διοικήσεως Φρεγατών του Στόλου, και ο οποίος γνωρίζει ΑΡΙΣΤΑ το όλο θέμα. Οι προτάσεις και οι εισηγήσεις του είναι καίριας και καθοριστικής σημασίας και η όποια πρόοδος έχει συντελεστεί σε καθαρώς τεχνοκρατικό επίπεδο – και είναι πολύ και σημαντική – είναι δικό του έργο και των συνεργατών του βεβαίως. Όμως τώρα, το θέμα έχει ξεφύγει από αυτούς και είναι καθαρώς πολιτικό και οικονομικό.

https://youtu.be/vknEH9R4RPE

 

Να δούμε επομένως τι θα πετύχει (αν πετύχει) η νέα κυβέρνηση του Κυρ.Μητσοτάκη σε αυτό το μείζον ζήτημα της ενισχύσεως του Ελληνικού Στόλου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

53 Απαντήσεις

 1. ΜΕΣΩ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛ. ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΑΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΟΥ; OI ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΥΣ;;;;;;
  H OMAΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΟΥ ΘΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΒΑΝΖΙΝΑΔΙΚΟ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΙ ΕΝΤΟΛΗ;

  1. ας το ανατιναξει ρε αδερφε… εχεις δει την τιμη της βενζινης? Απο τα 100 ευρω, τα 70 ειναι οι φοροι. Ας αναφωνησουμε λοιπον ολοι μαζι Alllllaaaahhh akbaaarr (και φευγει ο Tow προς το βενζιναδικο)

   1. ἴσως νά φαίνεται ἀστεῖο ἀλλά κατά τήν γνώμη μου,
    OI ΛΑΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ οἱ παλιοί γνωστοί ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΙ!
    ἰδιαιτέρως οἱ πακιστανοί

 2. Σοβαρα τώρα: Δεν τρεφω καμια αισιοδοξια για το οτι θα κάνουμε καποια σοβαρη κινηση ενισχυσης του ΠΝ με αυτα που πρεπει. Θα ειναι μια κινηση που θα χαιδευει την Γαλλια και θα ριχνει σταχτη στα ματια μερικων εδω. Κατι μου λεει οτι χασουμε ΠΟΛΛΑ λεφτα στην υποθεση αυτη. Μακαρι να βγω διαψευστω φυσικα… αλλα αν δειτε τιποτα αγορες 2 ολοκληρων μπελχαρων…. να ξερετε θα τα χουμε πεταξει τα φραγκα.

 3. Αν δεν μειώσουν πρωτόγεννη πλεονάσματα και πληρώσουν για το μεταναστευτικό, ας τα πουλήσουν στην Τουρκία, όπως κάνουν με τόσα και άλλα.
  Να πληρώσουμε τώρα 1δισ. το πλοίο με γαλλική διαμόρφωση για πιο λόγο; Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές.

  1. Το κινέζικο σκαρί πιθανότατα θα ερχόταν σε χαμηλό κόστος και κυρίως σε μικρό χρόνο, καθώς οι κινέζοι κατασκευάζουν πλοία σε χρόνο ρεκόρ τελευταία.
   Η πρόκληση είναι να τοποθετηθούν σωστά και γρήγορα τα συστήματα, κάτι που δεν νομίζω μπορεί να γίνει στην Ελλάδα όταν δεν μπορούμε να τελειώσουμε 2 Super Vita. Για μεγάλα πλοία ίσως είναι δύσκολο και περίπλοκο, για μικρότερα όπως κανονιοφόρους και πυραυλακάτους είναι μια καλή λύση, τουλάχιστον θεωρητικά.
   Βέβαια η σύμαχοι θα μας κράζουν πάλι, έστω και αν αγοράσουμε μια βίδα από Ρωσία ή Κίνα, πόσο μάλλον αν απορρίψουμε τα σαπιοκάραβα της LM αγοράζοντας σκαρί από την Κίνα.

 4. «αλλα να το επενδυσουμε με δυτικα συστηματα προωσης, οπλισμου και ηλεκτρονικων »

  Μα το μεγαλο κοστος ειναι σε αυτα που λες και οχι στο σκαρι.

  1. Οχι απαραιτητα. Αν για προωστικο σχημα επιλεγει CODAD και ρανταρ αερος μεγαλης εμβελειας καποιο μεταχειρισμενο SMART-L ή SPS-52 (δεν μιλω για ΑΕGIS διοτι το ταμειο ειναι μειον) κατι γινεται…

 5. θα πω και εγώ την σκέψη μου, ότι και να γίνει με τις φρεγάτες στο μέλλον και εάν γίνει.

  Εγώ προτείνω να δημιουργήσει ο στρατός ξηράς 4 μονάδες πυροβολικού με εκάστης 20 οχήματα του 1 πυραύλου σκάλπ EG επί φορτηγού 66 η 88.

  Αυτά θα ήτανε και ένα επιπλέον λόγος για να έχουν και τα πολεμικά πλοία μας αυτόν τον πύραυλο.
  Έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα με λίγα χρήματα να δημιουργήσει μία πραγματική αποτροπή !

  Σε συνδυασμό με 8 μονάδες των 12 οχημάτων επί 6 UCAV Harop 2 επί κάθε οχήματος, θα ήταν πραγματικά μια πολύ μεγάλη αποτροπή, άμεσα θα καταστρεφότανε τα περισσότερα ραντάρ των Τούρκων και όλες οι σημαντικές υποδομές τους δηλαδή οι 80 ποιο σημαντικές έστω.

  Τι λειτουργικό κόστος θα είχανε αυτές οι μονάδες ? οι οποίος θα ήτανε εντός ενός υπάρχουν στρατοπέδου.

  1. TO ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΜΗΝΟΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΠΟΥ, ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΛΑΣΗ. ΠΩΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟ ΣΜΗΝΟΣ ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΗΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ . ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ «ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΥΣ» ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!

   1. Αν ησουν ομως ιδιοκτητης βενζιναδικου τετοιους «ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΥΣ» θα προσλαμβανες γιατι αλλιως θα πληρωνες και 14 μισθους και δωρα και ασφαλιστικες εισφορες.

   2. Εάν στέλνουνε τα σμήνη αεροσκαφών να βρούνε τα φορτηγά εκτόξευσης SCALP EG και HAROP2 τα οποία θα προστατεύονται από μια αντιαεροπορική ομπρελά 20μμ, στινγκερ, ΤΟΡ Μ1 ή ΣΑ-8 ΓΚΕΚΟ. Τότε ποιος θα ασχολείται με τα αεροδρόμια μας ? με τα στρατηγεία μας ? με τα καύσιμα μας ? με τους ναυστάθμους μας ? κτλ. κτλ. κτλ.
    Κατάλαβες δεν μπορούνε να κάνουνε και πολλά οι φίλοι μας οι Τούρκοι για αυτό προτείνω αυτήν την αγορά. Και σίγουρα και κάποιο καλό αντιαεροπορικό σύστημα ( για έμενα η επιλογή μου είναι το BUK-M3 ξέρω ότι θα έχουμε πιθανός πρόβλημα με τους Αμερικανούς, όμως είναι ένα πολύ καλό σύστημα, εάν το πάρουμε θα πρέπει να πάρουμε υποστηρίξει για μεγάλο διάστημα και πολλά ανταλλακτικά)

    Πόσο κοστίζει άραγε 1 πύραυλος scalp EG επί οχήματος 8*8 ?
    Πόσο κοστίζει άραξε 1 φορτηγό με 6 HAROP2

  2. Αν προσθέσουμε και πυροβόλα των 155χιλ. στα νησιά όπως π.χ το Μ1299 που αναμένεται να αποκτήσει εμβέλεια 100ΚΜ, φτιάχνουμε φυσαλίδες αντι-πρόσβασης και με δυνατότητα πλήγματος στο εχθρικό έδαφος, από αβύθιστες πλατφόρμες.

   Και αν στα «τυφλά σημεία» μεταξύ νησιών ποντιστούν νάρκες έναντι στόχων επιφανείας και υποβρυχίων (ναρκοπόλεμος, τι ξεχασμένη έννοια!) οι φυσαλίδες αυτές θα μπορούν να ενωθούν.

   Όλα φυσικά σε συνδυασμό με την Π. Αεροπορία και το Π. Ναυτικό.

 6. «Έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα με λίγα χρήματα να δημιουργήσει μία πραγματική αποτροπή !»

  Αν η ΠΑ δεν αποκτησει αεροπορικη υπεροχη θα μπορεσουν αυτα τα συστηματα να επιβιωσουν απο την αντιστοιχη τουρκικη αεροπορικη υπεροχη.

  1. Πιθανότατα ναι. Οι τούρκοι δεν έχουν τόσο μεγάλη αεροπορία για να χτυπήσουν ότι κινείται στο έδαφος, στα νησιά που δεν υπάρχει χώρος να κρυφτούν πράγματι κινδυνεύουν, στη Θράκη όμως ή και στην Κρήτη σιγά μην τα εντοπίσουν.
   Εδώ ολόκληρος σερβικός στρατός στο Κόσοβο υπέστει σχετικά πολύ μικρές απώλειες ενάντια σε μια τεράστια εκστρατεία βομβαρδισμού, δεν θα μπορέσουμε να κρύψουμε μερικά φορτηγά με πυραύλους?
   Τώρα δεν ξέρω πόση ζημιά θα επιφέρουν αυτά τα όπλα στον αντίπαλο, αλλά όλο και κάποιον πολύτιμο στόχο θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν.

   1. Νομιζω οτι οι ικανοτητες επιτηρησης των τουρκων ειναι ανωτερες απο τις αντιστοιχες δικες μας, ετσι ειναι πιο ευκολο για αυτους να εντοπισουν κατι δικο μας απο οτι μπορουμε εμεις για κατι δικο τους.

 7. «Βέβαια η σύμαχοι θα μας κράζουν πάλι, έστω και αν αγοράσουμε μια βίδα από Ρωσία ή Κίνα, πόσο μάλλον αν απορρίψουμε τα σαπιοκάραβα της LM αγοράζοντας σκαρί από την Κίνα.»

  Θα επρεπε να ντρεπεσαι, για αυτα που γραφεις, εχω την εντυπωση οτι θελεις να επιβαλεις δικη σου γραμμη στο φορουμ και να γινεις συνδιαχειριστης!
  Για προσεχε μην σου στειλω τον ΑΚΑΚΑΛΟ.

 8. «θα προστατεύονται από μια αντιαεροπορική ομπρελά 20μμ, στινγκερ, ΤΟΡ Μ1 ή ΣΑ-8 ΓΚΕΚΟ»

  To πιο νεο τουλαχιστον 20 χρονων, χωρις καμια αναβαθμιση.

 9. ΟΤΑΝ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ, ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ. ΤΟ ΑΡΤΕΜΙΣ 30 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΨΟΓΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗ;
  TA STINGER ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΝΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ. ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ; TA KOYMΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΜΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΟΡΑΣΗ…..

 10. Υπηρετουν ελαχιστες μοναδες χωρις καμια διασυνδεση, ετσι οπως ειναι δεν μπορουν να προσφερουν κατι σημαντικο, δημιουργουν πιο πολλα προβληματα
  ( υποστηριξη, εκπαιδευση) απο οσα λυνουν.

 11. «ετσι οπως ειναι δεν μπορουν να προσφερουν κατι σημαντικο, δημιουργουν πιο πολλα προβληματα»
  ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΝΕΝΑΣ;

  1. Θα μπορούσαμε να δημιουργησουμε περίπου 80 οχήματα φέροντας πυργισκο με μονό πυροβόλο του Άρτεμις. Τα οχήματα αυτά θα γινοτουσαν τομα είτε από απόσυρση αντίστοιχου αριθμού Μ48 είτε από Μ60. Ή ακόμα καλύτερα από την μικρή έστω παραγωγή του «κενταυρος» (δες στο διαδίκτυο ). (Έχει γραφεί στο παρελθόν από την ιστοσελίδα του βελισαριου αν δε κάνω λαθος). Ιδέες υπάρχουν αλλά…….

 12. Καλά ρε Μησοτάκη δεν είπαμε πως για το ναυτικό αγοράζουμε (επιτέλους) νέες τορπίλες, ναυπηγούμε και τα δύο επιπλέον υποβρύχια που έχουμε ΠΛΗΡΩΣΕΙ, κάνουμε μια σοφτ αναβάθμιση στις ΜΕΚΟ, αγοράζουμε τα 8 MH-90 ROMEO (με link 16 παρακαλώ..) να μην φωνάζει η LM και περιμένουμε για τα FFG(X)?

  Αν θες να πάρεις κάτι απ τα Φραγκάκια πάρε Ραφάλια προς αντικατάσταση των M2000 EGM, των F16 Block 30 κι δυστυχώς θα πω και σιγά σιγά των Μ2000-5 γιατί για αναβάθμιση δεν τα βλέπω..

  Άντε να οργανωνόμαστε..

  1. Ειδες τι τιμη εχουν τα ραφαλια στην Ινδια;
   Με τα λεφτα που διαθετουμε πιο πολυ για bloch (τα ξερουμε κιολας ) μας βλεπω.
   Ξανανοιξαμε καποτε την γραμμη παραγωγης των leo-1 γιατι να μην ξανανοιξουμε αυτην των bloch;

   1. Νομίζω έχουμε πληρώσει τα δικαιώματα ναυπήγησης για δύο ακόμα, όχι τα ίδια τα υποβρύχια. Αλλά αν δεν τα ασκήσουμε θα έρθει η ώρα που θα τα ξαναπληρώσουμε.

    Υ.Γ. Να πω ην αλήθεια

 13. Ο λόγος που επιμένω για τις FFG(X) αντί των Γαλλικών:

  «…To meet the U.S. Navy’s famously high survivability standards, the FREMM frigate design has had to hit the gym and pack on hundreds of thousands of pounds of muscle in pursuit of wining the Navy’s FFG(X) competition…»

  https://www.defensenews.com/naval/2019/07/05/fincantieris-fremm-frigate-design-bulks-up-for-the-us-ffgx-competition/

  Όποιος πιστεύει πως τα πλοία τα θέλουμε μόνο για επίδειξη και πως δεν θα χρειαστεί κάποια στιγμή να πολεμήσουμε ας σηκώσει το χέρι. Για αυτό και δεν διανοούμαι μαν να πάρουμε τις αλουμινένιες λαμπαδοφρεγάτες της LM..

  2ος λόγος, με τις FFG(X) δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε ακόμα μια σειρά διαφορετικού τύπου όπλα για το ναυτικό. Όχι στην πολυτυπία δεν είπαμε?

  3ος λόγος. Το ναυτικό άλλαξε τι προδιαγραφές (μέγιστη ταχύτητα) για να μην αποκλειστούν οι Μπελχάρες. Δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό αν έγινε για μη πολιτικούς λόγους – δλδ θέλουμε Χ>Θ αλλά υπάρχει πλοίο που έχει άλλα χαρίσματα τα οποία αντισταθμίζουν την αδυναμία στο Χ, δεν χάθηκε ο κόσμος να προσαρμόσουμε τις προδιαγραφές. Αλλά είναι κι αυτό μια ένδειξη.

  4ος λόγος. Οι Μπελχάρες είναι νέα σχεδίαση κι έχουν ρίσκο. Οι FFG(X) ακριβώς για να περιορίσουν το ρίσκο (και το κόστος) στηρίζονται σε υπάρχων σκαρί (τις ιταλικές FREMM – αυτές νομίζω θα κερδίσουν τελικά).

  Οι χρόνοι παράδοσης είναι ένα θέμα αλλά δεν νομίζω πως κι οι Μπελχάρες θα φτιαχτούν σημαντικά πιο γρήγορα απο τις FFG(X)

  Αντιθέτως στα αεροπλάνα τα Ραφάλια είναι ιδανικός αντικαταστάτης των M2000 (παρόμοια λογική, ίδια όπλα) τα οποία κάποια στιγμή σιγά σιγά θα αποσυρθούν.

  1. Οι Ινδοι βαζουν Ισραηλινο ΑΕΣΑ ΜΕ πιστοποιημενο τον ΜΕΤΕΟΡ στα Τεγιας. Αραγε ποσο θα κοστιζε να γινει κατι αναλογο και στα δικα μας τυροπιτακια -αναβαθμισμενα και μη- ;

   1. Τα Tejas οι Ινδοί τα φτιάχνουν οι ίδιοι και θα τα υποστηρίζουν, οι Γάλλοι αποφάσισαν πως τα Mirage δυστυχώς δεν υποστηρίζονται για το μέλλον. Σιγά σιγά πρέπει να αντικατασταθούν δυστυχώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.