ΗΠΑ: Έως τα τέλη του έτους αναμένεται η IOC του StormBreaker

©US Air Force | Η Raytheon ολοκλήρωσε τον Απρίλιο 2018 την εξέλιξη και ενσωμάτωση του έξυπνου όπλου StormBreaker στο F-15E Strike Eagle.

Eντός του τρίτου ή τετάρτου τριμήνου του τρέχοντος έτους αναμένεται οτι η Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USAF) θα ανακηρύξει την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC) του “έξυπνου” όπλου StormBreaker της Raytheon Missile Systems με το πολλαπλών ρόλων μαχητικό αεροσκάφος Boeing F-15E Strike Eagle. Η πιστοποίηση ακολουθεί την ολοκλήρωση της φάσης επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολόγησης (OT&E) του προγράμματος εξέλιξης τον Μάιο.

Βελτιωμένος για την αντιμετώπιση κινούμενων στόχων στο πεδίο της μάχης, ο StormBreaker – πρώην ονομασία ‘Small Diameter Bomb II’ – είναι ένα αεροπορικό οπλικό σύστημα ανεμοπορίας δίχως κινητήρα εξοπλισμένο με τον ειδικό ανιχνευτή (seeker) τριπλής λειτουργίας που συνδυάζει ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος (MMW), υπέρυθρη απεικόνιση (IIR) και αισθητήρες ημιενεργού λειζερ (SAL) με τον αυτόματο πιλότο GPS/Συστήματος Αδρανειακής Καθοδήγησης (INS) για την υψηλή ευστοχία σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο οπτικός θόλος του ανιχνευτή προστατεύεται από ένα κάλυμμα σχήματος κελύφους, το οποίο απορρίπτεται πριν την ενεργοποίηση του ανιχνευτή. Η δικατευθυντική ζεύξη δεδομένων διπλής ζώνης TacNet της Rockwell Collins επιτρέπει τη διασύνδεση Joint Tactical Information Distribution System (JTIDS) με το αεροσκάφος και τη σύνδεση υπερύψηλης συχνότητας (UHF) με εναν επίγειο καταδείκτη.

Εξοπλισμένος με συγκρότημα ανοιγόμενων πτερύγων για την επίτευξη εμπλοκής σε μεγάλες αποστάσεις πάνω από 70 χιλιόμετρα, ο StormBreaker χρησιμοποιεί μια πολυ-λειτουργικη πολεμική κεφαλή (έκρηξης, διασποράς και κοίλου γεμίσματος) σχεδιασμένη για την καταστροφή τεθωρακισμένων και μη θωρακισμένων στόχων. Κατά τον κύκλο της εξέλιξης του πραγματοποιήθηκε επανασχεδίαση της πολεμικής κεφαλής για την παροχή της ικανότητας εξουδετέρωσης ή καταστροφής κύριων αρμάτων μάχης (MBT). Η ο πυροσωλήνας της πολεμικής κεφαλής μπορεί να ρυθμιστεί για την ενεργοποίηση του κατά την προσβολή, σε προκαθορισμένο ύψος πάνω από τον επιδιωκόμενο στόχο ή σε λειτουργία χρονοκαθυστέρησης. Το πυρομαχικό λειτουργεί σε τρεις βασικές επιλογές επίθεσης: Κανονική επίθεση (NA), επίθεση με καταυγασμό λειζερ (LIA) και επίθεση με συντεταγμένες (CA). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά κινούμενων ή σταματημένων στόχων με τις επιλογές αισθητήρων (MMW/IIR) NA ή LIA και εναντίον στερεωμένων στόχων με την επιλογή CA.

Robin Hughes

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.