Ισραήλ και ΗΠΑ ολοκλήρωσαν με επιτυχία δοκιμή του πυραύλου Arrow 2

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που αποδεσμεύθηκε από το ισραηλινό υπουργείο άμυνας την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) ολοκλήρωσαν με επιτυχία πτητική δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Arrow 2.

Ο ισραηλινός οργανισμός πυραυλικής άμυνας (IMDO) του υπουργείου άμυνας και η υπηρεσία πυραυλικής άμυνας (MDA) των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη δοκιμαστική πτήση του συστήματος Arrow 2.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής το σύστημα Arrow 2 χτύπησε με επιτυχία έναν στόχο πύραυλο Sparrow, ο οποίος προσομοιώνε πύραυλο επιφανείας-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς. Η δραστηριότητα εκτελέστηκε σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ισραηλινού υπουργείου άμυνας.

O Arrow 2 είναι ένα βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα που εξελίχθηκε από την βιομηχανία Israel Aerospace Industries (IAI) στο πλαίσιο του προγράμματος Arrow Weapon System (AWS) το οποίο είναι το πρώτο παγκοσμίως επιχειρησιακό, αυτόνομο (stand-alone) αμυντικό σύστημα αναχαίτισης τακτικών βαλλιστικών πυραύλων (ATBM). Βασισμένο πάνω στους αναχαιτιστές πυραύλους Arrow 2 και Arrow 3, το δομοστοιχειωτό αντιαεροπορικό σύστημα Arrow εντοπίζει, παρακολουθεί, αναχαιτίζει και καταστρέφει επερχόμενους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεταφέροντας σειρά πολεμικών κεφαλών προστατεύοντας έτσι στρατηγικές εγκαταστάσεις και αστικά κέντρα.

Ο πύραυλος Arrow 2 σχεδιάστηκε για να αναχαιτίζει και καταστρέφει τους επερχόμενους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που εντοπίστηκαν (προσδιορίστηκαν και αναγνωρίστηκαν) και παρακολουθούνται από το ραντάρ ELM-2080 Green Pine.

Η οικογένεια πυραύλων Arrow σχεδιάστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως ένα πυραυλικό σύστημα άμυνας θεάτρου που θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό κατά των βαλλιστικών πυραύλων απο οτι το πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος MIM-104 Patriot.

O Arrow 2 αναπτύχθηκε από κοινού από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφτηκε από τις δυο χώρες, στο πλαίσιο του προγράμματος Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας του Arrow προορίζονταν να ενσωματωθεί στα πυραυλικά συστήματα άμυνας θεάτρου των ΗΠΑ.

Το πυραυλικό σύστημα Arrow 2 μπορεί να εκτοξεύσει έναν πύραυλο δύο σταδίων που είναι εξοπλισμένος με προωθητή στέρεου καυσίμου και πυραυλοκινητήρα πλεύσης. Ο πύραυλος χρησιμοποιεί το αρχικό καύσιμο για την εκτέλεση της αναφλέξης της καθετής εκτόξευσης μέσα από το κάνιστρο και τη δευτερεύουσα ανάφλεξη για να διατηρήσει την τροχιά του προς τον στόχο με ανωτάτη ταχύτητα Mach 0,9 ή 2,5 χλμ/ωρα.

Ο πύραυλος Arrow-2 έχει μήκος 7 μέτρων, διάμετρο 0,8 μ. και ζυγίζει 1300 κιλά. Περιέχει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας εστιασμένης διασποράς θραυσμάτων και έχει ανώτατο βεληνεκές και υψόμετρο 90 χλμ και 50 χλμ αντίστοιχα. Έχει ακρίβεια 4 μέτρων από τον στόχο.

Ο πύραυλος Arrow 2 σχεδιάστηκε για να λειτουργεί εντός της ατμόσφαιρας και έξω στο διάστημα (δυνατότητες εντός και εκτός ατμόσφαιρας).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Μια διόρθωση που μου έκανε εντύπωση και έψαξα.|
    Η ταχύτητα που πετυχαίνει είναι Mach 9 όχι 0.9.
    Που μεταφράζεται σε 2,5χλμ/δευτερολεπτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.