Σύγκριση του T-72AV της Ουκρανίας που αναβάθμισαν οι Τσέχοι

Άρμα Τ-72Μ1 προοριζόμενο για την Ουκρανία, το οποίο αναβαθμίστηκε από την Excalibur Army στην Τσεχία.

Από Georgios Zagkas

Οι παρεμβάσεις είναι ομολογουμένως εκτενέστερες από αυτές που παρατηρούνται στα πρώην πολωνικά/σλοβάκικα Τ-72Μ1, ακολουθεί μια μικρή σύγκριση:

Το ουκρανικό Τ-72Μ1 της φωτογραφίας έχει υποστεί την τυποποιημένη αναβάθμιση του επιπέδου Τ-72AV, με την προσθήκη συλλογής Kontakt-1 που θα αποτελούνταν κανονικά από 227 πλακίδια βιδωμένα απευθείας πάνω στη θωράκιση σκάφους και στις λαστιχένιες ποδιές του άρματος.

Τ-72Μ1

Διατηρείται ο εκτοξευτής καπνογόνων 902A (ίδιον των Τ-72Μ1/Τ-72Α), οι σωλήνες του καλύπτονται με πλακίδια Kontakt-1.

Στο πρότυπο T-72AV ο εκτοξευτής αντικαθίσταται από τον 902B και τη θέση των σωλήνων λαμβάνουν πλακίδια υπό τυποποιημένη γωνία 68°.

Οι Τσέχοι ακολούθησαν ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση. Όλα τα πλακίδια Kontakt-1 τοποθετούνται επί άκαμπτων μεταλλικών βάσεων (όπως στα T-64BV) και σε ικανή απόσταση από τις ποδιές και την κυρίως θωράκιση (δεν βιδώνονται απευθείας σε αυτή όπως ήταν η σοβιετική τεχνοτροπία).

Ανακατασκευασμένα ουκρανικά T-72AV

Η παρέμβαση αυτή έχει λογική. Ανά τις δεκαετίες έχει αποδειχθεί ότι ένας απρόσεκτος οδηγός μπορεί άνετα να ξηλώσει αρκετά πλακίδια μέσω επαφής με τοίχο, δέντρο, άλλο όχημα κλπ. Η σοβιετική δικαιολογία για ευκολότερη τοποθέτηση επί του πεδίου προσωπικά δεν με πείθει αρκετά.

Η γωνία των πλακιδίων επί του πύργου ως προς την κατακόρυφο έχει μειωθεί προκειμένου να τοποθετηθεί και δεύτερη σειρά ψηλότερα. Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην κάλυψη όλης της οροφής και όλων τα αδύνατων σημείων (μέχρι και το κενό ανάμεσα στις υπό γωνία στρώσεις ERA).

Άρμα Τ-72Μ1 προοριζόμενο για την Ουκρανία, το οποίο αναβαθμίστηκε από την Excalibur Army στην Τσεχία.

Τέλος, ο εκτοξευτής καπνογόνων είναι μια νέα “πατέντα”. Μάλλον οι σωλήνες του συστήματος 902Α που αφαιρέθηκαν από μπροστινό μέρος του πύργου επανατοποθετήθηκαν απλώς σε πιο εργονομικές θέσεις εκατέρωθεν αυτού. Επίσης οι ερπύστριες μονού βλήτρου (single pin) τύπου RMSh διατηρήθηκαν ως έχουν.

Ανακατασκευασμένα ουκρανικά T-72AV

Προσωπική μου απορία βέβαια είναι γιατί δεν επιλέχθηκε η ενεργητική θωράκιση τύπου DYNA σαν μέρος της αναβάθμισης.

Το κόστος μπορεί να είναι ένας παράγοντας, το μεγάλο στοκ από Kontakt-1 μπορεί να είναι ένας άλλος. Πιθανόν να τη δούμε μελλοντικά στην Ουκρανία πάνω σε Τ-72M4CZ.

Τσεχικό Τ-72M4CZ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.