Συλλογές επιβίωσης – Ατομική συλλογή επιβίωσης στρατιώτη

Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας*

Εξ ορισμού η συλλογή επιβίωσης είναι ένα προ-συσκευασμένο σύνολο υλικών τα οποία θα μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε σε συγκεκριμένο περιβάλλον, για ένα μη προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Αναφέρουμε το συγκεκριμένο περιβάλλον γιατί προφανώς είναι αρκετά διαφορετικές οι ανάγκες για επιβίωση σε ένα εύκρατο περιβάλλον, όπως αυτό της πατρίδας μας, με τις ανάγκες σε ένα αρκτικό περιβάλλον ή σε μια έρημο.

Οι συλλογές επιβίωσης δεν περιορίζονται στις γνωστές ατομικές. Υπό διάφορους τύπους μπορούν να βρεθούν σε οχήματα, αεροσκάφη, πλοία, λέμβους διάσωσης, ενώ εξόπλιζαν ακόμη και τους θαλαμίσκους του διαστημικού προγράμματος. Φυσικά αναλόγως και του διατιθέμενου χώρου περιελάμβαναν πληθώρα υλικών που είναι αδύνατον να περιληφθούν σε μια ατομική συλλογή. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν με την ατομική συλλογή επιβίωσης και ειδικά με αυτή που πρέπει (;) να φέρει κάθε πεζός μαχητής.

Τα υλικά που απαρτίζουν μια συλλογή έχουν υπάρξει αντικείμενα υπερβολής εδώ και χρόνια. Η συνήθης πρακτική της «αντιγραφής» των συλλογών επιβίωσης που προτείνονται στους κλασσικούς οδηγούς επιβίωσης της Βρετανικής SAS που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά (του John ‘’Lofty’’ Wiseman και του Barry Davies – κατά γενική ομολογία δύο εξαίρετα έργα, με πλήθος χρήσιμων συμβουλών), παραβλέπει μια βασική παράμετρο από την οποία θα έπρεπε να ξεκινήσουμε τη νοητική – αρχικά – συγκρότηση μιας συλλογής : το σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το κλίμα και την περιοχή που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε μια συλλογή. Η χώρα μας έχει κλίμα που χαρακτηρίζεται ως εύκρατο μεσογειακό, δηλαδή θερμά ξηρά καλοκαίρια και δροσερούς υγρούς χειμώνες. Μολονότι η εύκρατη γεωγραφική ζώνη χαρακτηρίζεται από μικρές καιρικές μεταβολές και ευδιάκριτο διαχωρισμό των εποχών, τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες καιρικών φαινομένων με έντονα χαρακτηριστικά που εκδηλώνονται ταχύτατα και διαρκούν ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Σε ότι αφορά την περιοχή που θα επιχειρήσουμε, είναι γενική παραδοχή πως δύο βασικά πεδία επιχειρήσεων θα είναι ο νομός Έβρου και κάποιο μεγάλο νησί του ανατολικού Αιγαίου. Οι αποστάσεις και στις δύο περιοχές είναι περιορισμένες. Μια ματιά στο χάρτη φανερώνει πως το στενότερο σημείο του νομού Έβρου (ευθεία γραμμή από Σουφλί έως Μέγα Δέρειο) είναι μόλις 30 χιλιόμετρα, ενώ στο νησί της Λέσβου μια παρόμοια ευθεία γραμμή (Σκάλα Μιστεγνών – Σίγρι) είναι απόσταση μόλις 40 χιλιομέτρων.

Συμπερασματικά, σε τόσο μικρά από απόψεως αποστάσεων πεδία επιχειρήσεων οποιοσδήποτε αποκοπεί από τα φίλια τμήματα και αναγκαστεί να επιβιώσει χωρίς τα περιεχόμενα της εξάρτυσης και του σακιδίου του, δεν πρέπει να οραματίζεται τη δημιουργία κάποιου καταυλισμού με αναμμένη φωτιά, ενώ θα προσπαθεί να ψαρέψει στο κοντινότερο ποτάμι ή παραλία γα να τραφεί, ούτε θα συγκεντρώνει βότανα για την παρασκευή ροφημάτων. Σκοπός του θα είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών (νερό, τροφή, φως, στέγαση) ενώ βρίσκεται σε διαρκής κίνηση με απώτερο σκοπό να φτάσει στις φίλιες γραμμές. Θεωρώ πως αυτό είναι και το βασικό νόημα των δύο πρώτων εντολών του SERE (Survival, Evasion, Resistance, and Escape) σε στρατιωτικό περιβάλλον. Σίγουρα μπορεί κάποιος να διαφωνεί με αυτή την οπτική, αλλά όπως πάντα κάθε σχόλια και παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτα.

Έχοντας πει τα παραπάνω, ας προτείνουμε ένα πιο απλό σύνολο υλικών που θα πρέπει να περιέχει μια συλλογή επιβίωσης.

Νερό: Το πλέον απαραίτητο στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ακόμη και κατά τη χειμερινή περίοδο που θεωρούμε πως οι ανάγκες μας είναι περιορισμένες. Μπορεί να βρεθεί σχετικά εύκολα, σε ικανές ποσότητες, μιας και στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά ποτάμια, λίμνες, ρυάκια, ποτίστρες ζώων αλλά και κοιλότητες που το χειμώνα θα είναι γεμάτες με νερό. Φυσικά θα πρέπει να υποστεί κάποιας μορφής επεξεργασία προκειμένου η κατανάλωση του να είναι ασφαλής.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι επεξεργασίας του νερού, αλλά από τακτικής απόψεως δύο προκρίνονται : η χρήση ταμπλετών απολύμανσης (δισκία χαλαζόνης) και η χρήση φορητών φίλτρων νερού.

Με τα δισκία χαλαζόνης αρκεί ένα βασικό φιλτράρισμα του νερού με κάποιο τεμάχιο υφάσματος (έστω και από τα ρούχα που φοράμε) για την απομάκρυνση ξένων υλικών (χώμα, φύλλα κλπ) και έπειτα η χρήση 2 δισκίων μέσα στο δοχείο νερού για τουλάχιστον 1 ώρα.

Με τα φορητά φίλτρα νερού, που θυμίζουν πλαστικό καλαμάκι, απλά πίνουμε απευθείας από το νερό που μεταφέρουμε και το ενσωματωμένο φίλτρο άνθρακα κάνει όλη τη δουλειά.

Κενό, το ελαστικό πτυσσόμενο μπουκάλι νερού της Hydrapack, μπορεί να συμπιεστεί σε μικρό όγκο και να χωρέσει παντού.

Για τη μεταφορά του νερού ασφαλώς και απαιτείται ένα δοχείο και ευτυχώς από απόψεως διατιθέμενου χώρου η τεχνολογία έχει να επιδείξει μερικά ενδιαφέροντα υλικά, όπως το ελαστικό πτυσσόμενο μπουκάλι νερού της Hydrapack. Κενό, μπορεί να συμπιεστεί σε μικρό όγκο και να χωρέσει παντού.

Ελαστικό πτυσσόμενο μπουκάλι νερού της Hydrapack

Στέγαση: η προστασία από τα στοιχεία της φύσης είναι αναγκαία, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Το ιδανικό υλικό είναι η κουβέρτα επιβίωσης. Πέραν της προφανούς χρήσεως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αδιάβροχο ανοίγοντας μια σχισμή για να περνάει το κεφάλι μας, ακόμα και ως πάνελ σηματοδοσίας (η γυαλιστερή πλευρά). Συνετό είναι να φέρουμε τουλάχιστον 2 τεμάχια, για κάθε πιθανή χρήση.

Φως – φωτιά: αν και το άναμμα φωτιάς περιλαμβάνεται σε όσα είπαμε για το άτοπο της δημιουργίας καταυλισμού, σε ειδικές καταστάσεις μπορεί να αποβεί σωτήριο. Ο πλέον εύκολος τρόπος να ξεκινήσουμε μια φωτιά, είναι με ένα αναπτήρα. Καλά και άγια τα σπίρτα θυέλλης ή οι σπινθηριστές μαγνησίου, αλλά είναι προτιμότερο να υπάρχουν ως εφεδρικά του αναπτήρα παρά ως ο κύριος τρόπος αφής φλόγας – και φυσικά πρέπει να ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε. Ως προσάναμμα, μολονότι η φύση είναι γεμάτη με εύφλεκτα υλικά, μπορούμε να έχουμε μαζί μας δύο ταμπόν. Περιέχονται σε αδιάβροχη συσκευασία και μπορούν να μας δώσουν στεγνό βαμβάκι μεγέθους μιας παλάμης όταν ‘’ξεφλουδιστούν’’.

Εάν απλά χρειαζόμαστε λίγο φως για να κάνουμε οποιαδήποτε εργασία στο σκοτάδι, η αγορά είναι γεμάτη με μικρούς φακούς που χρησιμοποιούν μια ηλεκτρική στήλη (μπαταρία) τύπου ΑΑ ή CR-2302. Χρήσιμα είναι και τα μικρού μεγέθους Cyalume. Η επιλογή είναι δική σας.

Τροφή: μαζί με το νερό, η τροφή είναι επίσης απαραίτητη, ίσως όμως όχι στις ποσότητες που φανταζόμαστε πως θα χρειαστούμε. Μιλήσαμε ήδη για την ανάγκη να είμαστε κατά το δυνατό σε διαρκή κίνηση προκειμένου να επανέλθουμε σε φίλιες θέσεις και για τις σχετικά μικρές αποστάσεις που ίσως κληθούμε να καλύψουμε. Η παρατήρηση της καθημερινής ρουτίνας διατροφής μας και των χρονικών διαστημάτων που μπορούμε να μείνουμε νηστικοί χωρίς να παρουσιαστεί κάποια κάμψη στην δραστηριότητα μας, είναι ένας ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσουμε πόσο τροφή θα χρειαστούμε. Βέβαια μιλάμε για μια ακραία κατάσταση, όπου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο οργανισμός μας θα είναι ήδη αρκούντως εξαντλημένος. Αν και στο εμπόριο υπάρχουν αρκετές επιλογές τροφίμων για χρήση σε μια συλλογή, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τόσο τον όγκο, όσο και το είδος τροφής (καθώς τα αφυδατωμένα τρόφιμα απαιτούν νερό για την κατανάλωση τους). Μερικές απλές καραμέλες και ένα σακουλάκι με αλμυρό σνακ μεγάλης διάρκειας ζωής (ξηροί καρποί) ίσως να είναι αρκετό για να μας καλύψει.

Τέλος, πάντα χρήσιμο είναι κάποιο κοπτικό εργαλείο, της μορφής αναδιπλούμενου σουγιά ή μικρού πολυεργαλείου (αλήθεια, έχετε στην τσέπη σας ή στη ζώνη του παντελονιού κάποιο από αυτά τα εργαλεία ή βρίσκονται στον πάτο του σακιδίου – εξάρτυσης?).

Όλα τα υλικά μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα απλό σακουλάκι ή μια υφασμάτινη θήκη (ακόμα ένα πεδίο υπερβολή η χρήση μεταλλικών κυτίων από καραμέλες) και να βρίσκονται πάντα σε μια από τις πλαϊνές τσέπες του παντελονιού.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, κάθε σχόλιο και παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτα. Ούτε διεκδικούμε το Παπικό αλάθητο, ούτε έχουμε πραγματικά βρεθεί σε μια κατάσταση επιβίωσης. Απλά προσπαθούμε ρεαλιστικά να δούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε (όχι θέλουμε) για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα. Όπως σε κάθε φάση επιλογής των υλικών μας.

*O Βασίλης Καραβίδας είναι διαχειριστής της ομάδας «ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!» στο Facebook.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Με το σκεπτικό του κιτ να είναι «διαρκής κίνηση με απώτερο σκοπό να φτάσει στις φίλιες γραμμές» το μόνο που θα προσέθετα είναι μια πυξίδα. Νύχτα ή με κακό καιρό, ακόμα και ευρισκόμενος στην χώρα σου ο σωστός προσανατολισμός μπορεί να κάνει την διαφορά.

 2. Όσον αφορά τον σουγιά πάντως, θα προτιμούσα ένα μοντέλο ποιότητας (π.χ. απο Ελβετία, όπως το χορηγούν πλέον μερικοί άλλοι στρατοί στο ΝΑΤΟ), το μοντέλο που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία του άρθρου είναι της πλάκας, όπως και το μοντέλο «Sapa» που χορηγούνταν παλαιότερα στον ΕΣ(δεν ξέρω αν το χορηγούν ακόμα μέχρι σήμερα), που μόνο πολυεργαλεία δεν μπορούν να λέγονται, σε σύγκριση με ένα πραγματικό πολυεργαλείο ποιότητας όπως είναι τα ελβετικά μοντέλα.

  https://www.materialmagazin.ch/out/pictures/master/product/1/victorinox_soldatenmesser08.jpg

  https://media.knivesandtools.com/Exact675x450/57905/vt0.9663.mwc4$01-victorinox-vt0.9663.mwc4-01.jpg

 3. Εναν «Sapa» τον ειχα «απαλλοτριωσει» πιτσιρικος απο ενα συνεργειο (θα τον ειχε καποιος απο την θητεια του) που ειχε ερθει να κανει κατι δουλειες στο σχολειο.
  Οπως ηταν σκορπια τα εργαλεια τον βλεπω και λεω «τσιμουχα αυτο πρεπει να γινει δικο σου» και με εφαρμογη καταλληλου σχεδιου εγινε.
  Τον εχω σηκωμενο μεσα σε κατι κουτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.