Την Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019, εκτελέστηκε Άσκηση Έρευνας – Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 03/19». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης (Έρευνας-Διάσωσης) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή ελικοπτέρου της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης (ΜΕΔ) της Εθνικής Φρουράς και της Φρεγάτας «ΑΔΡΙΑΣ», του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Αεροναυαγοσωστικών Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Ελλάδος.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε αεροδιακομιδή τραυματία από πλοίο στην ανοιχτή θάλασσα και ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την τρίτη προγραμματισμένη δραστηριότητα μικρής κλίμακας εντός του 2019, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης συνεργασίας σε θέματα Ε-Δ, μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

9 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Γιατί δεν χρησιμοποίησαν το ελικοδρόμιο του πλοίου για την φόρτωση;

  Μήπως είναι γνωστό εάν το ελικόπτερο της ΕΦ έχει δυνατότητα ανεφοδιασμού στον αέρα χωρίς να προσγειωθεί στο πλοίο(όπως έχουν τα Lynx);

  Απάντηση
  • Γ.Μ.

   Αυτό θα ήταν το “εύκολο” σενάριο. Για τους χειριστές και τους διασώστες του ελικοπτέρου κάτι τέτοιο θα είχε ελάχιστο όφελος. Αντ’ αυτού εκπαιδεύονται στις διαδικασίες παραλαβής τραυματία με το ελικόπτερο σε αιώρηση, εξασκούμενοι έτσι στις περιπτώσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τέτοιο περιστατικό σε πλοίο που δεν θα έχει ελικοδρόμιο (η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δηλαδή).

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Σε αυτό δεν έχω αμφιβολία, αναρωτήθηκα όμως επειδή απο προηγούμενες αναφορές θυμάμαι ότι το σενάριο με το ελικόπτερο σε αιώρηση υπήρξε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αντικείμενο στην (συν)εκπαίδευση ΕΦ/ΠΝ. Μπορώ να φανταστώ όμως πιο περίπλοκα σενάρια, όπου η προσνήωση στο ελικοδρόμιο του πλοίου(εφόσον σε αυτό το είδος πλοίων υπάρχει) θα γινόταν και για άλλους σκοπούς(π.χ. σε αποστολές μακράς διάρκειας όπου ο χρόνος πιέζει η και οι συνθήκες).

   • Γ.Μ.

    Αν και έχουν υπάρξει και ασκήσεις στις οποίες τα κυπριακά πληρώματα έχουν πραγματοποιήσει προσνηώσεις (ώστε να κατέχουν και αυτή την ικανότητα, ακόμη και για περιπτώσεις ανάγκης), προφανώς δεν τους πολυενδιαφέρει κάτι τέτοιο, απλούστατα διότι δεν πρόκειται να επιχειρήσουν από πλοία με ελικοδρόμιο για μακροχρόνιες αποστολές.

   • Gunslinger32

    Στο άμεσο μέλλον προφανώς όχι, αργότερα ίσως όμως να τους ενδιαφέρει.

    Μέχρι την συμμετοχή μας στην αποστολή Αταλάντα στο κέρας της Αφρικής, ίσως να ήταν και για το ΠΝ ασήμαντη η εκπαίδευση για πολυεθνικές αποστολές μακράς διαρκείας μακριά από τις ελληνικές ακτές(αναφέρομαι σε πραγματικές αποστολές όχι απλά σε ασκήσεις στα πλαίσια συνεκπαίδευσης). Σήμερα αυτού του είδους αποστολές μας ενδιαφέρουν προφανώς περισσότερο από παλαιότερα, αν κρίνω από την εκπαίδευση μονάδων για αποστολές εφόδου(Boarding Teams) σε ύποπτα πλοία στις θαλάσσιες περιοχές ενδιαφέροντος της Ελλάδος.

   • Γ.Μ.

    Το ότι το Π.Ν. ενδιαφέρθηκε πρόσφατα για τέτοιες αποστολές, δεν ισχύει. Επιχειρεί σε τέτοιες αποστολές πολύ πριν την επιχείρηση «ATALANTA», ήδη από την εποχή της επιχείρησης «Desert Shield/Desert Storm»

   • Gunslinger32

    Φαίνεται πως έχω χάσει επισόδια στο θέμα, αφού έμαθα για την συμμετοχή του σε αυτού του είδους αποστολές απο την εποχή που ξεκίνησε η συγκεκριμένη αποστολή αστυνόμευσης σε εκείνη την θαλάσσια περιοχή, και στην αποστολή στην ανατολική μεσσόγειος στο Λίβανο(UNIFIL) στην οποία στμμετείχαν και οι γερμανοί με ταχέα σκάφη όπως τα S 71 „Gepard“ και S 73 „Hermelin“(αν δεν μπερδεύτηκα η αν δεν μπέρδεψα την σειρά). Για παλαιότερες εποχές θυμάμαι μόνο την αποστολή εκκένωσης στη Αλβανία για το ΠΝ.

 2. tsimuha

  “Γιατί δεν χρησιμοποίησαν το ελικοδρόμιο του πλοίου για την φόρτωση;”

  Ξερουμε αν ο χειριστης εχει περασει αναλογη εκπαιδευση;

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Έχει πλάκα να πέρασαν εκπαίδευση για προσγειώσεις σε πλοία οι ιπτάμενοι των CH-47 στην ΑΣ, και οι συνάδελφοι τους σε ΜΕΔ της ΕΦ να έχουν εκπαίδευση Winch only όπως λένε ο φίλοι Άγγλοι.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: